Now Reading
Cum apelăm corect serviciul de urgență 112

Cum apelăm corect serviciul de urgență 112

În clasă a 7-a, la ora de chimie, într-un orășel din Germania unde eram plecată într-un schimb de experiență, se învăța apelarea corectă la 112. Îmi aduc aminte că ideea în sine mi s-a părut stupidă – noi la vârsta respectivă, la ora de chimie, învățam formule complexe cât toată tabla! Profesorul de la clasă a început să explice importanța pașilor în apelarea de urgență și toată senzația aia de atotcunoscător a dispărut. M-am frământat mult cu cele învățate atunci (mai ales cu ideea că avem senzația că știm lucruri atât de banale, uitând că reacționăm diferit în situații de urgență) și de atunci am explicat multora tot ce am reținut – încă de atunci – din apelarea de urgență către 112.

Consider că schimbarea vine cu pași mici și cu multă educație. În ciuda indignării și furiei actuale, după evenimentele tragice la care am asistat cu toții, suntem conștienți că ele nu ajută pe termen lung. Educarea însă, da.

Dacă știm ce e de făcut, îl obligăm și pe interlocutorul nostru de la celălalt capăt al firului să se adapteze (să învețe, să înțeleagă).

Nu cred că un articol poate schimba un sistem întreg, dar cred că poate fi un pas pentru a înțelege ce trebuie făcut.
Așa că vă las mai jos cu cele mai importante reguli despre cum se sună la 112, reținute de atunci, din acea oră de chimie care mi-a schimbat profund perspectiva asupra a ceea ce e important să cunoaștem și să învățam (în școală). Și, iată, că din păcate a fost nevoie să constat concret utilitatea acelei lecții.

See Also

  • Vorbește cât poți de clar și răspicat.
  • Rămâi calm. Respiă adânc.
  • Spune numele din buletin (fără porecle, prescurtări sau forme de alint). Astfel operatorul va știi că apelul e serios, nu e o glumă.
  • Oferă adresa cât mai exactă a spațiului în care te afli (gândește de la mic la mare: strada, cartier, oraș, zona).
  • Formulează scurt ce s-a întâmplat (accident soldat cu răniri, incediu în casă, agresiune în scara blocului). Folosește cuvinte puține cu impact mare. Nu te sfii să spui lucrurilor pe nume: omor, viol, tâlhărie etc.
  • Răspunde întrebărilor în ordinea în care vin din partea operatorului. Există o anumită ordine de urmat pe care operatorul o ia în calcul pentru a trimite cât mai repede ajutor către locul în care te afli.
  • Nu închide telefonul – dacă e posibil – înainte ca operatorul să te asigure că a primit toate datele necesare.
  • Nu te lăsa intimidat: dacă simți că trebuie să suni la 112, sună! 112 te va transfera apoi către serviciul de care ai nevoie: ambulanță, poliție etc. (acum câțiva ani am fost nevoită să folosesc acest serviciu într-un caz de violență domestică. Se întâmpla în apartamentul de sub apartamentul unde stăteam. O singură altă vecină a mai apelat serviciul de urgență 112, deși strigătele se auzeau în toată casa scărilor. Poliția a intervenit în aproximativ 20 de minute și agresorul a fost imobilizat și dus la secție. Reacția vecinilor a fost însă de “prea mult scandal pentru nimic”, “ne-am facut de rușine că a venit politia”. Am aflat însă de liniștea victimei după ce Poliția a ajuns.). Așa că lasă părerile celorlalți deoparte și sună!
  • NU ABUZA DE ACEST SERVICIU. Sună doar în cazuri urgente și în care nu ai altă soluție mai la îndemână.

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top