Connect
To Top

Cum faci o impresie bună în prima zi la job

Știu că entuziasmul unui nou loc de muncă vine la pachet, de multe ori, și cu foarte, foarte multe emoții. Și e de înțeles, necunoscutul poate fi înfricoșător pentru oricine. Despre trucuri de relaxare si moduri in care incerc sa imi pastrez zambetul pe buze, chiar si in cele mai dificile imprejurari, am povestit si aici. Si cam ăsta e principalul sfat pe care ți-l dau și vizavi de prima zi la job: păstrează-ți zâmbetul pe buze și poartă-te profesionist.

Chiar dacă înăuntrul tău simți că o să te topești ca un bulgăre de zăpadă pus la soare, rămâi ferm/ă pe poziții și nu îți arăta vulnerabilitatea. Și-n plus, gândește-te că vei da de oameni cu preocupări asemănătoare cu ale tale, că doar lucrați în același domeniu… cât de greu crezi că va fi să spargeți gheața? O să fie floare la ureche, vei vedea.

Iar dacă ai nevoie de trucuri în plus pentru prima zi la job, ai mai jos planul perfect de acțiune.

Prezintă-te cu încredere.

Primul pas pe care trebuie să îl faci e să mergi la colegii tăi și să te prezinți. Un “Hey, eu sunt…” o să rezolve rapid problema și în mod sigur așa vor apărea primele glume între tine și colegi. Strânge-le mâna, privește-I ochi și zâmbește-le: prima interacțiune va fi astfel un succes!

Vino mai devreme.

Până te prinzi tu cum stă treaba cu programul celorlalți, încearcă să câștigi puncte prin a ajunge devreme, prilej numai bun pentru a mai socializa cu alți colegi până vă faceți cafeaua. Nimeni nu apreciază întârziații și în mod sigur nu vrei să îți câștigi această etichetă din primele zile. Dacă diminețile nu sunt tocmai punctul tău forte (te înțeleg perfeeect!!), pune-ți mai multe alarme și, eventual roagă-ți un prieten să te sune și să te trezească pentru a fi gata la timp.

Îmbracă-te adecvat.

Da, poate că sună superficial, dar chiar nu este! Oricât ți s-ar spune că nu contează cum arăți sau că mai important e cum te simți tu mai bine și ce ai în cap, adevărul este că, de fapt, contează. Iar în acest context, cel al jobului, contează chiar foarte mult. Felul în care te îmbraci la birou arată că te respecți pe tine însuți și că, în același timp, respecți imaginea companiei pentru care lucrezi. Nu e vorba de snobism și nici nu trebuie să arăți ca scos/scoasă din paginile unei reviste de modă, însă o ținută îngrijită te va ajuta să faci o impresie bună și să nu fii luat… în vizor. Nu ai idee ce să porți? Nu te complica și mizează pe detaliile clasice: o cămașă și o fustă sau o pereche de pantaloni te vor scoate din bucluc.

Fii pregătit/ă să discuți despre perspectivele business-ului sau ale companiei.

În prima zi, asigură-te că vei discuta cu șeful sau îndrumătorul tău despre obiectivele firmei. Fă un mic research înainte și vezi cum îți poți aduce contribuția la dezvoltarea companiei. Interesul și entuziasmul pe care le vei arăta în primele zile sunt foarte importante în ceea ce privește formarea unei prime impresii despre tine. Totuși, încearcă să nu exagerezi, ca să nu creadă cineva că e doar gura de tine, și să nu îți dezvălui toate trucurile și atuurile din prima.

Concentrează-te pe detalii.

Nimeni nu se aștepta să vii și să revoluționezi lucrurile din prima zi la job. Inițial, important e să îți înțelegi task-urile, să vezi exact ce ai de făcut și care sunt așteptările în ceea ce te privește. Pune întrebări și fii atent/ă la explicații în primă fază, magia vine abia apoi!

Mulțumește-le celor care te-au ajutat.

Tuturor oamenilor le place să fie apreciați, așa că, dacă cineva ți-a oferit ajutorul chiar și pentru un mărunțiș, nu uita să îi mulțumești: o dată în momentul în care a făcut-o și o dată la finalul zilei, ca să întărești ideea de recunoștință. Uneori, atunci când vine cineva nou, mulți se simt amenințați, așa că cel mai bine e să le câștigi încredere și să le arăți că nu ești acolo pentru a le lua locul, ci pentru a construi alături de ei.

Fă-ți un plan de organizare.

La sfârșitul primei zile, trage linie și vezi ce urmează pentru tine mai departe. Fixează-ți anumite obiective: să vii cu idei noi, să creezi o strategie, să înveți ceva ce nu știai până acum. Încearcă să iei totul ca atare și să nu îți creezi așteptări nerealiste: ești încă la început și te acomodezi. Apucă-te de treabă și, în câteva zile/săptămâni, toată groaza pe care ai resimțit-o în prima zi va deveni o amintire îndepărtată.

***

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Do learn