Now Reading
Cum să găsești (măcar) 30 de minute pe zi ca să citești

Cum să găsești (măcar) 30 de minute pe zi ca să citești

În adolescență, citeam pe rupte tot ce îmi pica în mână. Făceam eu cumva, și găseam întotdeauna timp pentru citit! Am continuat la fel și după facultate, mai selectiv, ce-i drept, și din ce în ce mai rar, pentru că viața de adult ne dă de lucru încontinuu și găsim rar câte un moment pentru noi.
De când cu internetul însă, recunosc că vraful de carți citite anual s-a micșorat atât de considerabil, încât pot număra pe degetele mâinilor lecturile din acest an.

Am zis GATA, AȘA NU SE MAI POATE!, și mi-am bătut capul să găsesc câteva soluții prin care să-mi regăsesc cheful, sau mai bine zis timpul, de citit, iar unele chiar au funcționat.

Zilnic, ne luăm cu una, cu alta și uităm de lucruri importante. Totusi, nu e imposibil să-ți găsești timp de citit, daca acesta activitate e importantă pentru tine. E ca şi cum ai spune că n-ai timp pentru mâncat, reţele sociale, tv, sau o cafea cu prietenele.

Iată câteva idei care te ajuta să-ți faci timp de citit măcar 30 de minute pe zi.

Programează-ți o întalnire cu o carte.
Ai o agendă plina de evenimente, probleme casnice, și câte și mai câte. Ba pe deasupra și câteva întâlniri de diverse facturi. Fă loc și pentru 30 de minute de citit, pe care le notezi în agenda zilnică, ca pe o întâlnire cu o persoană reală. Pune mâna pe un pix și notează-ți întălnirea la ora x cu cele 30 pagini și nu întârzia nici macăr o secundă, că nu este politicos. 🙂

Renunță la 30 de minute de navigat pe internet
Facebook, Instagram, Messenger… au devenit instrumente indispensabile, nu-i așa? Nu zice nimeni să renunți la ele ci doar să furi 30 de minute în care să-ți dedici timpul într-un mod mai util pentru tine. Mai ales că majoritatea informației care circulă pe Facebook nu te ajută prea mult la cultura generală, aşa cum face o carte! Conform unor statistici, oamenii petrec, în medie, 50 de minute pe zi pe facebook. Ce ar fi dacă ai reduce acest timp la jumătate?
O prietenă a testat pe propria-i piele urmatoarele: a renunțat pentru o lună întreagă la rețelele sociale și a citit vreo 8-9 carti! Ce ziceți de asta?

Renunță la 30 de minute de uitat la televizor
Se aplică aceeași regula și motivație ca mai sus, doar că schimbă mediul. Înlocuiește măcar 30 de minute de zapping cu minute mult mai plăcute de lectură. Nu crezi că ieși în câștig?

Setează-ți alarma pentru un capitol, două.
Îți cunoști ritmul și știi cam când te simți mai odihnită sau mai relaxată. Alege fix acel moment al zilei pentru a da gata un capitol, două, și setează-ți alarma să sune. Cu cât mai tare, cu atât mai bine. Știu, sună ciudat, dar crede-mă, funcționează!

See Also

Alege o lectură captivantă…
… și nu vei mai lăsa cartea din mână. Verifică cele mai noi aparații, fii la curent cu scriitorii premiați si cu best-sellere dar apelează și la recomandarea prietenilor. Dacă lor le-a plăcut, sunt șanse să te prindă și pe tine!
Dacă începi o carte plictisitoare poți sa-ți pui tu zeci de remindere, că tot nu ai s-o termini! Poți aplica urmatoarea strategie. Dacă romanul nu te-a captivat din primele doua capitole, să zicem maxim 15-20 de pagini, atunci sunt șanse mici să o facă în continuare. Nu insista, treci mai departe, alege altă carte, pe gustul tău și savureaz-o până la final.

Multi-tasking
O altă soluție #doer ar fi să citești în timp ce faci și alte lucruri. Spre exemplu, dimineața, în timp ce iți bei cafeaua, sau când aștepți la doctor, la bancă sau în orice alt loc. Dacă circuli cu autobuzul sau metroul, singura scuză să nu răsfoiești o carte ar fi dacă e prea aglomerat, în rest, tot dai gata câteva pagini la dus și tot pe atâta la întors. Ai observat că în străinătate toată lumea face asta?
Dacă iți plac audiobookurile e și mai simplu! Le poți asculta la volan, în căști sau prin casa, în timp ce te ocupi de lucruri mai practice.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top