Now Reading
Lipsa somnului la copii are leac. S-a deschis primul centru de somnologie pediatrică.

Lipsa somnului la copii are leac. S-a deschis primul centru de somnologie pediatrică.

Cam jumătate din perioada copilăriei o petrecem dormind. Ca adulți facem același lucru aproximativ o treime din viața noastră. Așadar, să dormim este cea mai serioasă activitate a noastră. Adică o facem cu constanță și seriozitate toată viața. Sau măcar așa ar trebui… doar dacă nu ne-am lovi, unii mai des, alții doar ocazional, de anumite probleme care ne bulversează această etapă esențială.

O rutină a somnului corect sau chiar… sănătos implică mai multe criterii:

– să adormi în primele 15-20 de minute după ce te-ai pus la somn (deci da, foiala aceea nu se pune că dormi cum trebuie)

– să dormi între 7 și 9 ore pe noapte

– să dormi fără întreruperi, fără să ai momente în care să te trezești în miezul nopții

– să te trezești revigorat/ă și odihnit/ă, nu să îți dai seama că, deși ai dormit, te simți mai obosit/ă ca înainte să te pui în pat

Însă pentru a îndeplini condițiile de mai sus, este important să îți reglezi ritmul circadian, acest ceas intern care ne spune când suntem alerți și când suntem obosiți. Iar acest reglaj ar trebui să se instaleze încă din copilărie, când apar cele mai multe probleme cu somnul.

Am citit de curând un studiu realizat de o asociație de psihologi din Statele Unite, iar datele din el erau îngrijorătoare: aproximativ 30% dintre copii se confruntă cu tulburări de somn la un moment dat în viață.

Fiind mamă, și eu m-am confruntat cu aceste tulburări prin care treceau băieții mei fix când era somnul meu mai dulce. Din fericire, au fost episoade izolate, însă există cazuri mai grave de-atât, cu simptome chiar foarte serioase.

Dacă le observi pe cele din lista de mai jos, e timpul să tragi un semnal de alarmă!

Oboseală excesivă în timpul zilei

Iar asta se manifestă atât la copii, cât și la adulți. Nu e ceva obișnuit ca cel mic să fie epuizat în timpul zilei, să stea într-un colț să moțăie în timp ce alți copii se joacă sau fac altceva. Dacă adoarme prea des în timpul zilei (cu excepția somnului de prânz), dacă nu se poate trezi dimineața și e lipsit de energie pe parcursul zilei, e semn că ar trebui să consulți un specialist pentru el.

Probleme cu somnul

Dacă remarci că îi e greu să adoarmă sau doarme în reprize, ar putea avea insomnie. La copii, insomnia apare dintr-o mulțime de factori: durere (poate are și o altă problemă, de natură fizică), stres (da, și copiii pot fi stresați, nu e deloc un mit!), factori emoționali etc.

Sforăitul

Sforăitul în sine nu este dăunător, e de-abia un sunet cauzat de niște vibrații în aer. Însă, uneori, aceste vibrații pot fi din pricina unui blocaj al căilor respiratorii – aerul nu mai ajunge cum trebuie la plămâni și asta cauzează o tulburare a somnului. Sforăitul poate fi un semn al apneei, acea afecțiune care presupune întreruperea respirației și duce la scăderea drastică a calității somnului.

Coșmaruri

Dacă se trezește brusc, speriat și îngrozit de un vis urât, sunt slabe șanse să mai adoarmă la loc. O singură dată se poate întâmpla oricui, însă apariția repetată a acestor coșmaruri nu face altceva decât să confirme că e vorba de o problemă mai gravă la mijloc: una emoțională, anxietate, probleme de comportament, o traumă.

Somnambulism

Se trezește noaptea și merge prin casă, dar apoi nu își mai amintește ce s-a întâmplat? Un episod de somnambulism durează între 5 și 15 minute și poate fi destul de periculos, pentru că nu e conștient de ceea ce face. Dacă cel mic are astfel de episoade, încearcă să creezi un mediu sigur în jurul lui, să nu se lovească sau să cadă pe scări.

Enurezisul nocturn

See Also

Sau, mai pe românește spus, udarea patului în timpul nopții, ceea ce nu e ceva neobișnuit dacă ai un copil care încă nu a învățat să facă la oliță. După vârsta de cinci însă, dacă încă se întâmplă asta, ar trebui să iei măsuri și să afli cauza problemei, pentru că îi afectează serios calitatea somnului.

Problemele serioase cu somnul, acelea care într-adevăr dau peste cap viața unui om, se rezolvă, de regulă, în clinici specializate, cunoscute drept clinici de somnologie.

În ceea ce privește probleme cu somnul ale copiilor, lucrurile au fost ceva mai complicate, pentru că nu a existat până acum un loc în care aceste afecțiuni să fie tratate la modul profesionist, să fie văzute drept o tulburare serioasă și nu doar un moft al celui mic. Da, din păcate, am auzit și părinți care găseau scuze de genul: „e prea răsfățat”, „nu e destul de obosit dacă nu-l ia somnul”. 🙂

O veste bună pentru cei care ar avea nevoie de sprijin într-o problemă legată de somnul copilului vine de la Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA care a inaugurat recent, în cadrul Policlinicii Băneasa, primul și singurul Centru privat de Somnologie Pediatrică din România, cu o abordare integrată, multidisciplinară, explorând întreaga gamă de opțiuni în tratament. Iar aici, problemele cu somnul ale copiilor nu sunt tratate ca un moft, fiecare caz în parte are o abordare complexă, care se realizează print-un mecanism bine definit de investigații, completate de testare și monitorizare constantă.

În acest sens, sunt efectuate următoarele teste:

  1. Chestionare specifice pentru copii – evaluează simptomele asociate tulburărilor respiratorii din timpul somnului;
  2. Consulturi interdisciplinare – identificarea problemei și evaluarea necesității ulterioare în vederea stabilirii diagnosticului;
  3. Polisomnografia – standardul de aur în depistarea tulburărilor respiratorii în timpul somnului;
  4. Poligrafia cardiorespiratorie – investighează funcțiile de somn, respirație, circulație, mișcare;
  5. Pulsoximetria nocturnă continuă – măsoară saturația oxigenului în sângele periferic.

În cadrul Centrului de Somnologie Pediatrică sunt tratate multe dintre afecțiunile despre care am povestit mai sus, dar și altele mult mai complexe. Și cum subiectul mi s-a părut unul foarte interesant, în special pentru părinți, am hotărât să aflu mai multe detalii despre aceste tulburări ale somnului la copii chiar de la sursă, mai exact de la doamna doctor Mihaela Oros, care coordonează acest Centru. Te invit să aloci câteva minute video-ului de mai sus.

***

 

View Comment (1)
  • Buna ziua,
    Sunt mamica unei fetite de 5 anisori si ne confruntam cu tulburari ale somnului. Fetita mea adorme intotdeauna dupa ora 00:30 si ca si parinti suntem disperati! Din pacate aceste tulburari sunt de ceva timp! Va rog frumos, daca se poate sa obtinem un consult la dna dr. Oros!

    Multumim!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top