Now Reading
50 de acțiuni care îți vor face viața mai bună și mai frumoasă în 2020.

50 de acțiuni care îți vor face viața mai bună și mai frumoasă în 2020.

https://doer.ro/7-alimente-sanatoase-care-te-scapa-de-poftele-nesanatoase/

Începutul de an este de fiecare dată, pentru majoritatea oamenilor, despre rezoluții, liste și planuri noi pe toate palierele. Sigur că, realist vorbind, vom apuca să punem în aplicare, în cel mai bun caz, doar jumătate dintre ele. De fapt, și dacă ne organizăm cu un sfert, tot se pune drept câștig. Sper că nu v-a dispărut entuziasmul deja… 🙂

După ce am tras concluziile din 2019, pe care le puteți găsi aici, 2020 a început în forță pentru mine: cu planificări de filmări pentru noul sezon Vreau să fiu sănătos, cu întâlniri, dar și o schimbare la care lucrez deja de câteva săptămâni și pe care abia aștept să o experimentați. 🙂 Cât am așteptat aceste transformări, am dat și o fugă la schi, în Austria, iar acest text mă prinde cu o cafea lângă, așteptând să merg pe pârtie.

Lecțiile de viață care m-au transformat în 2019.

Poate că e datorită locului sau poate că pur și simplu resimt energia începuturilor, dar cert este că mă simt foarte inspirată în acest moment, motiv pentru care am pus la cale un soi de manual al well-being-ului pe anul acesta. Pentru că anul acesta ar trebui să fie despre mai puțină tristețe și despre mai multe lucruri care te fac să te simți bine, care îți îmbunătățesc sănătatea (fizică și mentală) și care îți aduc bucurie. Așadar, uite ce să faci ca să ai viața mai bună și mai frumoasă în 2020.

 • Învață să te pui pe primul plan. Să ai grijă de tine, să faci ceea ce simți că te reprezintă și te împlinește, fără să te gândești la ceea ce spun alții, să refuzi lucrurile în care nu crezi, fără strop de regret. Intuiția îți va spune exact ce îți trebuie și ce nu. Dacă ai o liniște interioară vis-a-vis de un subiect, atunci este de bine.
 • Ai grijă de sănătatea ta. Fă-ți analizele de rutină, mergi la control atunci când simți că ceva e în neregulă și ia-ți adio de la periculosul „mai pot să aștept!”. Revin curând și cu un plan concret în sensul acesta. #staytuned
 • Petrece mai mult timp cu familia, prietenii și oamenii dragi. Oricât de ocupat ai fi și oricât de clișeic ar suna, timpul petrecut cu aceștia este, de departe, cel mai valoros.
 • Spune „nu” lucrurilor care nu se încadrează în programul tău. Nu trebuie să oferi nimănui vreo explicație pentru modul în care alegi să îți petreci timpul. Dacă ți-ai planificat să mergi la sală de la ora 19:00 și o prietenă îți propune să mergeți la un film, nu îți abandona planul inițial. Mai ales dacă acesta este în beneficiul tău.
 • Sună-ți părinții și bunicii mai des și, în măsura în care acest lucru e posibil, fă-le vizite-surpriză cât mai des. Reacția de pe chipul lor când te vor vedea îți va umple sufletul de bucurie și de emoție.
 • Fă-ți curățenie în dulap și în casă și scapă de surplus. Operațiunea Marie Kondo. Pregătește câteva cutii în care să sortezi lucrurile și donează-le (dacă încă sunt în stare bună de utilizare) sau reciclează-le. Vei vedea cum respiri parcă mai bine în propria casă.
 • Fă curățenie în cercul tău de oameni. Pentru a mia oară, NU AI NEVOIE de persoane care te mint, care te fac să te simți prost, care îți fac rău. Stabilește niște bariere clare, apelează la variantă reală a butonului de BLOCK din social media.
 • Fă alegeri alimentare mai sănătoase. Renunță sau, dacă nu crezi că te poți ține de acest plan, limitează cantitatea de zahăr pe care o mănânci. Gătește mai mult acasă, unde tu deții controlul asupra ingredientelor pe care le folosești și asupra cantităților. Pregătește-ți mese pline de culoare, din care să nu lipsească fructele și legumele de sezon.
 • NU mai uita să bei apă. Hidratarea este unul dintre cele mai simple și importante lucruri pe care le poți face pentru organismul tău. Și, cu toate astea, e neglijată atât de des… Plasează-ți strategic în apropiere o sticlă/un pahar cu apă din care să bei constant.
 • Mergi la piață. Piața nu e doar un loc de unde cumperi fructe, legume, lactate, flori și ce mai ai tu pe listă, ci și locul unde ai parte de interacțiuni umane foarte interesante.
 • Lasă mașina în parcare mai des. Metroul, troleul, autobuzul și, de îndată ce vremea se va încălzi, bicicleta sau trotineta sunt opțiuni la fel de bune. Și contribuie, măcar într-o mică măsură, la limitarea poluării aerului pe care îl respiri. Tot ne plângem atât de mult de calitatea aerului. Sper că sunteți conștienți că altă metodă miraculoasă de a reduce cantitatea de noxe este ca noi să folosim mai puțin autoturismele…
 • Păstrează mereu în geantă o sacoșă de pânză pe care să o folosești la cumpărături. A venit momentul să renunțăm pe cât de mult posibil la plasele din plastic. Deja sunt în punctul în care mă simt prost atunci când în drum spre casă trebuie să mă opresc la supermarket și constat că nu am la mine nici una dintre zecile de sacoșe pe care le adun.
 • Fă-ți o listă de cărți pe care să le citești. Și încearcă să termini măcar una sau două pe lună (dacă sunt și mai multe, cu atât mai bine).

Cele mai bune cărți de citit în avion

 • Petrece mai mult timp în mijlocul naturii. Ori de câte ori ai ocazia, ia-ți o pauză pentru a simți adierea vântului, mirosul florilor (de-abia aștept primăvara și copacii înfloriți!) și sunetul naturii. Chiar poți încerca să lucrezi pe o bancă în parc dacă jobul îți permite să fii mobil.
 • Plimbă-te. Mersul pe jos nu doar că face piciorul frumos, dar te ajută să îți pui ordine în gânduri și să te liniștești în momentele tensionate. Și face foarte bine stării generale de sănătate.
 • Organizează-ți mai multe playlisturi. Unul de petrecere, unul de sală, unul de alergat în parc, unul de gătit, unul pentru momentele mai puțin bune… E bine să fii pregătit pentru orice situație! Spotify este o aplicație nemaipomenită pentru playlist-uri personalizate. Îți învață chiar gusturile în materie de muzică și îți sugerează noi piese. Este deci și un mod prin care poți descoperi muzică nouă pe gustul tău.
 • Scapă de FOMO (Fear of Missing Out). Începe treptat, cu mici pauze de social media. O zi, două, apoi câte trei, patru, până elimini nevoia asta apăsătoare de a-ți verifica telefonul și de a vedea ce se întâmplă în lume, ce fac alții, cine ce a mai declarat. Când urmărești un serial sau citești o carte, lasă telefonul la încărcat într-o altă cameră. Iar cu jumătate de oră înainte de culcare, evită să mai scrollezi pe Instagram, pentru că riști să rămâi cu ochii în telefon mai mult decât ar trebui și să îți dai peste cap somnul.
 • Dă-le unfollow oamenilor cu care nu simți că rezonezi. La fel ca în viața reală, și în social media e important să faci curățenie și să nu îți mai pierzi vremea urmărind persoane care nu îți spun nimic interesant sau util și care, pe deasupra, te mai și enervează din când în când.
 • Pleacă într-un roadtrip spontan. La final de săptămână, dacă nu ai altceva planificat, urcă-te în tren și dă o fugă într-un loc în care să-ți încarci bateriile.
 • Acordă mai multă atenție finanțelor. Dacă simți că ai ajuns să cheltui foarte mult și nu îți dai seama exact unde se duc banii tăi, încearcă să ții un jurnal al plăților timp de o lună. În felul acesta, vei putea vedea exact pe ce irosești sume importante și unde poți strânge cureaua. La capitolul ăsta sunt deficitară… mai am nevoie de practică. 🙂

Cum ne gestionăm venitul în mod eficient?

 • Fă mai des fapte bune. Donează către o organizație care ajută copiii nevoiași. Ajută o bătrână să își care cumpărăturile. Adună un gunoi aruncat pe stradă de un om needucat. Plantează un copac. Cumpără-i o masă caldă unui bătrân care stă pe străzi. Sunt atâtea lucruri mici prin care le poți face ziua mai bună unora care au nevoie de puțin ajutor. Iar satisfacția ta va fi pe măsură.

Cum să alergi și să faci o faptă bună

 • Fă sport mai des. Nu o să reiau teoria despre stimularea dopaminei care te face fericit sau despre modelarea corpului și beneficiile pentru sănătate. O să îți spun doar că nu trebuie să te simți obligat să faci un anumit tip de mișcare. Sau să mergi la sală. Alege sportul care te face să te simți bine și te umple de energie pozitivă, pe care îl privești ca pe o distracție, nu ca pe o corvoadă.
 • Ocupă-te mai mult de hobby-urile tale. Fie că este vorba despre pictat, fotografie, scris sau cultivarea castraveților. 🙂 Uneori, pasiunea și munca susținută în mod constant se pot transforma și într-o sursă de venit.

6 hobby-uri care îți stimulează creativitatea

 • Ieși mai des după birou. La finalul unei zile pline, o ieșire la film sau la un pahar de vin cu prietenii poate fi cea mai bună idee.
 • Învață rețete noi. Gătitul se numără printre cele mai relaxante activități posibile. Nu privi gătitul ca pe o corvoadă, ci ca pe un moment în care să te joci, să experimentezi gusturi diferite. Și nici nu trebuie să fie ceva complex, demn de haute cuisine. O porție de paste, un mic desert, o supă-cremă… micile plăceri ale vieții, știți voi, pot fi îndeajuns.
 • Cumpără un buchet de flori de la o bătrânică de la colț de stradă. Florile de sezon schimbă imediat decorul casei.
 • Reamenajează-ți locuința. Nu e nevoie să schimbi mobilierul sau să te apuci să faci lucrări serioase pentru a aduce un aer fresh în aaprtament, ci doar să aduci câteva decorațiuni noi, să muți poziția unor piese, să faci mici schimbări care să creeze iluzia unui look nou. Îmi amintesc cu nostalgie de faptul că mama și tata rearanjau mobila prin casă în fiecare an.
 • Ia o pauză atunci când simți că nu mai poți. Fără să te simți prost, fără să crezi că ești o persoană slabă. De la munca epuizantă, de la proiecte, de la oamenii care te seacă de energie.
 • Pune preț pe odihna ta. E o idee pe care au mai adus-o în discuție și alții de-a lungul timpului, dar merită să vă reamintesc și eu: calitatea somnului tău influențează enorm calitatea vieții tale.
 • Plănuiește o vacanță. În era alternativelor la cazare (vezi Booking, Airbnb), în epoca zborurilor low-cost, în era tehnologiei, când poți sta cu ochii pe oferte și nu mai ai nevoie de agențiile de turism pentru a-ți planifica rapid excursia, e mai simplu ca niciodată să călătorești. Și să o faci la prețuri accesibile.
 • Pregătește-ți un rucsac cu stricul necesar și pleacă într-o scurtă escapadă. Singur/ă. Excursiile pe cont propriu nu doar că te ajută să câștigi mai multă încredere în tine, dar se lasă întotdeauna cu aventuri și povești de neuitat. Asta încă nu am făcut, dar este pe listă și pentru mine.
 • Dansează. Cât mai mult, cât mai des. Acasă, la festivaluri și concerte, la nunți, botezuri, cumetrii. Dansul te umple de energie pozitivă! Și într-o oră arzi ceva calorii. 🙂
 • Pregătește-ți un desert ca în copilărie. Sau roagă-ți mama sau bunica să o facă. Să fie gogoșile acelea pufoase? Sau orezul cu lapte și dulceață? Sau un tort cu mere? Hmm…
 • Fă voluntariat. Găsește o cauză în care să crezi cu adevărat și pune-te pe treabă: voluntariatul e una dintre acele activități care îți vor aduce întotdeauna lecții de viață importante și recompense sufletești uriașe. Anul trecut i-am implicat și pe băieții mei într-o acțiune de voluntariat și așa voi face și pe viitor. Dacă te interesează subiectul, să știi că Bucharest Running Club are tot timpul nevoie de voluntari la evenimentele pe care le organizează.
 • Acordă-ți o zi pe lună în care să nu faci absolut nimic. Doar să lenevești pe canapea alături de niște pizza și un pahar de vin. De dimineața până seara. Pentru o persoană activă este un exercițiu de voință …
 • Nu te mai simți prost să refuzi oameni, lucruri, proiecte, ieșiri. Renunță la sentimentele de vinovăție pe care le ai mult prea des. Cine ține cu adevărat la tine, nu se va supăra.
 • Învață o limbă străină, măcar la nivel de bază. Ți-ai dorit întotdeauna să comanzi paste și gelato în italiană? Sau să-ți iasă pronunția acelor cuvinte care sună ciudat în chineză? Acum e momentul să te pui pe treabă! Eu vine curând cu lecții de germană.

Importanta cunoasterii unei limbi straine

See Also

 • Renunță la jobul care nu te mai împlinește. Dacă nu simți că mai rezonezi cu activitatea ta de zi cu zi, nu aștepta să te plafonezi din ce în ce mai tare. Caută acel loc care ți se potrivește cu adevărat și nu te opri până nu-l găsești.
 • Apucă-te de înot. Sau de mers cu bicicleta. Sau de cusut. Sau de pictat. Trebuie să fie un lucru pe care ți-ai dorit dintotdeauna să înveți să-l faci, dar încă nu ai apucat să te organizezi cu el.
 • Adoptă un cățel. Sau o pisică. Sau ia-ți un hamster. O țestoasă. Orice ființă care îți va face ziua mai bună atunci când vei reveni acasă. Dar să ai în vedere că această ființă va avea nevoi. Asta înseamnă responsabilități și costuri în plus pentru tine. Asigură-te că ai soluții pentru orice situație.
 • Mergi la concertul trupei preferate. Și, dacă se poate, încearcă să ajungi mai devreme și să prinzi loc în primul rând. Eu iubesc concertele.
 • Petrece o zi ca turist în propriul oraș. Descoperă toate muzeele, galeriile, puburile, străduțele, monumentele, casele memoriale, clădirile istorice (și lista poate continua) pe care nu ai apucat să le bifezi până acum. Personal, vreau neapărat să ajung până la finalul lunii la Muzeul Național de Artă al Românieipentru a vedea expoziția  Lemn Aur Luminăcea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec
 • Uită-te din nou la serialul tău preferat. Fie că e vorba despre Lost, Sex and the City sau Twin Peaks… unele povești au avut un impact atât de mare încât merită revăzute. Pontul meu este serialul ”Larry David” (Curb your enthusiasm) care va reveni curând cu o nouă serie.
 • Reia legătura cu un prieten vechi. Dă-i un mesaj și propune-i să ieșiți la o cafea și să depănați amintiri. Am făcut asta recent cu o fostă colegă de școală și tare mi-a plăcut.
 • Dă în mintea copiilor. Încearcă una (sau mai multe) dintre activitățile care le sunt lor pe plac acum și distrează-te ca ei, măcar pentru o zi. De exemplu, mergi la un loc de escaladă.

Cu copiii… sau fara! Ce facem iarna?

 • Mergi la plajă. Soarele și sunetul valurilor vor avea întotdeauna un efect miraculos asupra stării tale de spirit. Aș merge chiar și iarna la mare…
 • Investește în cele mai moi așternuturi pentru pat. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai seara, când te așezi în pat, iar lenjeria e proaspăt spălată și materialul se simte atât de bine pe pielea ta. 

De ce aleg lenjeria de pat din bumbac organic

 • Zâmbește-le străinilor care îți iei în cale. Lumea e mult prea încruntată, tot mai încruntată, și a venit momentul să echilibrăm balanța. Vei primi zâmbete la schimb. Pe pariu!
 • Învață să te iubești. Și să te accepți exact așa cum ești! Știu că sună simplu, dar că în realitate nu este chiar așa, însă nu uita că ești singura ființă cu care trebuie să trăiești toată viața. Ar fi bine să ai o relație bună cu tine. 🙂

Tu ce ai mai trece pe listă?

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top