Homeopatia, o speranta pentru numerosi bolnavi?
Este un subiect despre care s-au scris si se vor mai scrie nenumarate randuri, un subiect care a dat nastere unor controverse si care, de multe ori, a impartit oamenii in doua tabere: homeopatia, caci despre ea vreau sa va povestesc astazi, ne propune o abordare a sanatatii noastre diferita fata de medicina traditionala. Asa ca haideti sa vedem despre ce este mai exact vorba.
Homeopatia: o noua metoda
Bazele homeopatiei au fost stabilite de medicul de origine germana Samuel Hahnemann (1755-1843), care, nemultumit de metodele de vindecare existente la vremea lui, a inceput sa studieze tot mai multe lucrari de chimie si sa faca experimente cu diferite substante. Pe scurt, homeopatia porneste de la ideea ca, daca o substanta ii provoaca unui om sanatos anumite simptome, atunci substanta respectiva, administrata in doze mici, poate vindeca acele simptome in cazul unui om bolnav. Altfel spus, boala ar putea fi vindecata chiar cu ajutorul substantei care o poate cauza.
Principiile de baza ale homeopatiei
- Principiul esential al homeopatiei este cel al similitudinii si presupune faptul ca remediul unei boli este chiar substanta, administrata in doze mici, care ar putea produce simptomele bolii respective in cazul unui pacient sanatos. Prin aceasta metoda, imunitatea organismului creste.
- Principiul dozei minime: se folosesc remedii ce contin doze minime (si diluate) de substanta, reactiile secundare sau toxice si dependenta de tratament fiind, in acest fel, prevenite.
- Principiu individualizarii tratamentului: tratamentul homeopatic se stabileste in functie de functie de simptomele pacientului, nu in functie de boala sa. Astfel, doi pacienti care au fost diagnosticati cu aceeasi afectiune pot primi tratamente diferite, totul rezumandu-se la simptomele fiecarui bolnav in parte.
- Principiul remediului unic: un remediu se administreaza o singura data, in functie de starea pacientului la un moment dat. Daca simptomele lui se schimba, starea sa este reevaluata si se poate administra un nou remediu.
- Principiul directiei de vindecare (legea lui Hering): in homeopatia, vindecarea porneste de la interior catre exterior, de la organele vitale catre organele periferice.
Bineinteles, homeopatia implica mult mai multe discutii si este mult mai complexa decat pare la prima vedere. Printre bolile vizate de homeopatie se numara: alergiile, afectiunile cailor respiratorii, racelile sezoniere, nevrozele, starile de anxietate sau insomniile.
Homeopatia in Europa secolului XXI
Medicul homeopat este absolvent de medicina, dar pe langa studiile sale de medicina el a decis sa-si completeze formatia studiind si terapia homeopata (alaturi de multe alte metode terapeutice autorizate). Un medic homeopat echilibrat prescrie la fel de bine si medicamente alopate in combinatie cu cele homeopatice si o face cu discernamant ori de cate ori necesitatile clinice o impun. Mai mult, abordarea homeopatica, departe de a ignora sau contrazice, o integreaza si completeaza pe cea clasica. Astfel, homeopatia a intrat cu drepturi depline in arsenalul terapeutic al medicului si al farmacistului.
De-a lungul timpului, homeopatia a facut obiectul unor cercetari ample (amintesc, in acest sens, The Lancet, Cochrane Collaboration, European Journal of Cancer), insa niciuna dintre aceste cercetari nu a demonstrat efectele reale si benefice ale homeopatiei, intreaga practica fiind pusa pe seama efectului placebo.
Totusi, in 2011, guvernul Elvetiei a publicat un raport in care se arata ca medicamentele homeopate sunt eficiente si ca acestea ar trebui sa fie acoperite de asigurarile medicale.
Insa un studiu similar (Evidence Check 2: Homeopathy) a fost efectuat si in Marea Britanie, iar rezultatele au fost diametral opuse fata de cele din Elvetia, britanicii ajungand la concluzia ca homeopatia nu functioneaza. In Marea Britanie lupta dintre oponentii si sustinatorii homeopatiei a avut momente foarte incordate. Cu toate acestea insa, Printul Charles si familia regala se numara printre cei mai mari sustinatori ai homeopatiei. In plus, cinci spitale homeopatice lucreaza cu Serviciul National pentru Sanatate.
STIAI CA … aproximativ 400.000 de profesionisti din domeniul sanatatii prescriu medicamente homeopatice la nivel mondial?
Scepetici sunt multi, mai ales la noi in tara, dar la nivel European trei din patru oameni au auzit despre homeopatie, din acestia 29 la suta folosesc homeopatia pentru propria sanatate. Asta inseamna aproximativ 100 de milioane de europeni care utilizeaza tratamente homeopatice.
In Franta, de exemplu, homeopatia este deosebit de populara si este cea mai utilizata medicina alternativa. In 2004, 62 la suta din mame utilizau tratamente homeopatice! Iar toate aceste cifre sunt intr-o continua crestere.
STIAI CA … medicul homeopat administreaza si medicatie alopata atunci cand aceasta este necesara?
Insa homeopatia este populara in Franta atat la publicul larg dar mai ales in comunitatea medicala. 70 la suta dintre medici sunt receptivi la aceste tratamente si le considera eficiente. Scoli de prestigiu din Besancon, Bordeaux, Lille, Limoge, Marsilia Paris-Nord si Poitier predau homopatia, iar 21 din 24 de scoli farmaceutice au cursuri pentru aceasta specialitate.
Traditia homeopatiei in Franta se bazeaza inclusiv pe existenta Laboratoarelor BOIRON care fac parte integranta din istoria acestei ramuri medicale (ale caror remedii sunt prezente si in Romania de 15 ani).
Si ajung la Germania, o tara cu un mare apetit pentru remedii naturiste. Atat de mare incat guvernul a mandatat toate scolile medicale sa includa in programa informatii despre medicina naturista. Daca in 1993 Germania numara 9000 de Heilpraktiker, in 2007 numarul lor crestea la 20.000!!!
In 2002, Britisch Medical Journal raporta ca 75 la suta din germani au utilizat madicina naturista sau complementara. Vanzarile de tratamente homeopate in Germania erau de aproximativ 396 milioane de euro in 1991 si au crescut cu 10 procente anual. 85 la suta din aceste vanzari sunt pe reteta data de medic. In plus 98 la suta din farmacii vand produse homeopate.
Un aspect insa esential in toate studiile si rapoartele privind homeopatia arata ca efectele ei secundare sunt aproape inexistente. In plus, pacientii sunt multumiti de rezultatele pe care aceasta le ofera.
In Romania, homeopatia ramane inca un subiect controversat, aducandu-se ca unic argument ca in jurul acestei practici nu s-a construit inca o cercetare de anvergura. Cu toate acestea ea este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si este practicata de medicii specializati in aceasta ramura.
Sunt voci care sustin ca homeopatia este eficienta si da rezultate pozitive, sunt medici care au urmat studii speciale si care isi vindeca pacientii cu remedii homeopatice (in Romania exista Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa Prof. dr. Florin Bratila din Bucuresti), dar, pe de alta parte, exista si specialisti care nu agreeaza homeopatia si nu considera ca tratamentele homeopatice ne influenteaza in vreun fel sanatatea. Eu consider ca ar trebui testata aceasta varianta de tratament pentru a vedea exact daca da rezultate sau nu. In cazul copiilor mei, atunci cand am apelat la homeopatie, a functionat. Pana la urma insa, fiecare este liber si este chiar indicat sa caute solutiile cele mai potrivite pentru sanatatea sa.
Voi ce parere aveti? Ati recurs vreodata la un tratament homeopatic?
Surse:
http://www.publications.parliament.uk
Foto: boiron.com
Am vazut ceva ce limiteaza talentele . Spui ca trebuie sa fie medici intii. Eu nu sint medic, dar asta nu m-a oprit sa ma bag in cancer cu rezulatate exceptionale ( m-am lasat ca Inchizitia medicala e dupa mine ).
Am facut un nou tip de antibiotic. Infinit mai bun decit antibioticele stiute de medici. Nimeni nu il vrea si se sperie cind vorbesc doar.
Ma voi ocupa singur cind voi iesi a pensie ( e aproape ).
Antibioticul nu creaza resistenta . Lucreaz a as a de repede , ca nu s e poate face adaptarea. Intii apare Oxygen, urmata de un mediu alcalin . Cele doua lovituri face imposibila adaptarea . Desigur ca si tu vei zice ca nu s e poate . O prietena ce in romania a facut farmacie toata viata , a zis ca nu poate fi asa ceva . Daca se putea, un medic sau farmacist il facea.
Dupa cum am citit ce scrii, apare ca nici voi nu vreti sa faceti valuri mari, sa averti succese dar nu majore, s a puteti practica .
Cel mai mare inventator al Lumii, Thomas Edison a abandonat scoala in clasa a 4-a . Thomson, inventatorul frigiderului, nu stia sa scrie si nici sa citeasca . Iar fratii Wright care au facut primul avion , nu erau ingineri ci….tarani. A limita succesele in sanatate doar la ce e trecut prin medicina , eliminati, intentionat si vinovat, talentele .
Si stiu ce spun. Eu voi duce antibioticul meu in America de sud ( traiesc in cea de Nord ).
pentru bunica am o mare intrebare …sunt operata de doua ori la san drept si ma intereseaza tot ce este homeopat pt. ca am mare incredere. O prietena mi-a adus din Spania oxigenum ch 30 . poti sa-mi dai un sfat ?
Nu e nevoie sa puneti comentariul meu nicaieri. Doar va zic despre nedreptatea facut a intentionat. Am vorbit cu autoarea articolului doar. Stiu ca va este frica sa il lasati si il stergeti imediat. Asta este ok !
Puteti sa-l stergeti . Dupa cum citesc in articol, aratati ca va este frica .