Medicina chineză și secretele sale. Conexiunile ascunse dintre emoții și organe
În medicina tradițională chineză emoțiile și sănătatea corpului sunt interconectate. Medicina chineză are o abordare integrată între corp și minte. Aceasta operează ca într-o buclă dinamică unde emoțiile influențează sănătatea corpului și viceversa. Conform medicinei chineze, furia poate afecta buna funcționare a ficatului, care poate duce la dureri de cap, dureri menstruale, gură uscată sau amețeli frecvente. Concomitent cu problemele la ficat pot să apară stări de iritabilitate fără motiv exact sau crize de nervi regulate.
Te-ai întrebat vreodată de ce simți un gol în stomac când urmează să primești un apel important? Sau de ce simți o presiune la nivelul pieptului atunci când afli o veste groaznică? Cu toții am trecut prin astfel de momente, iar stresul se manifestă diferit în corpul fiecăruia. Realitatea nu poate fi negată! Gândurile și emoțiile noastre impactează colosal corpul fizic. Să negi acest lucru este ca și când ai nega că lumina vine de la soare.
De aceea, întrebarea noastră este: există conexiune între emoții și organe? Iată răspunsul ancestral în medicina chineză:
Cum funcționează medicina chineză
Medicina tradițională chinezească este practicată de peste 2000 de ani, iar actualmente, în Europa notorietatea sa a crescut enorm. În medicina chineză, dezechilibrele de la nivel emoțional acționează atât ca simptome, dar și ca probleme fizice. Înțelegând aceste conexiuni, terapeuții specializați în medicină chinezească explică modul în care o afecțiune oculară, de exemplu: conjunctivita, ar putea să fie rezultatul unui dezechilibru la nivelul ficatului. De asemenea, excesul de flux menstrual, poate reprezenta o disfuncției a capacității ficatului de a stoca sânge, dar ceea ce trebuie înțeles cu adevărat este că terapiile de acest genul sunt extrem de personalizate, asta și pentru că oamenii sunt unici.
Emoțiile sunt inevitabile și inerente. Suntem oamenii pentru că avem conștiință și avem emoții ca nicio altă ființă umană în acest univers. Din punct de vedere fiziologic, acestea nu provoacă boli, fiind firești. Doar că, medicina chinezească consideră că emoțiile pot deveni patologice numai atunci când sunt reprimate, interiorizate sau exprimate intens, adesea fără control sau fără un context anume.
Fiecare emoție ca și cauză pentru o anumită boală este fără doar și poate o față a monedei. Cealaltă parte a monedei este reprezentată de energia mentală relevantă pentru un anumit organ: ficat, splină, stomac, vezică etc. De exemplu, aceleași activități mentale și fizice ale ficatului pot da naștere la furie și ranchiună, pot să fie valorificate și folosite pentru dezvoltarea creativității și la îndeplinirea unui vis personal sau profesional.
O relație sănătoasă dintre ficat și vezica biliară se poate manifesta printr-un echilibru frumos între flexibilitate și fermitate, între asertivitate și hotărâre. Mai pe scurt: nu-ți folosi furia în mod distructiv, interiorizând sau manifestând emoțiile într-un mod teribil, ca Etna atunci când explodează; folosește-o pentru a te trezi dimineața hotărâtă să profiți de lumina soarelui, să termini acel proiect extraordinar care va consolida poziția ta în companie sau va duce la o avansare binemeritată, iar lista poate continua.
În medicina chinezească, emoțiile excesive acționează ca stimuli, care perturbă mintea și sufletul, modifică echilibrul organelor interne și armonia Qi (energia), dar și sângele, care pot duce la boli. Din acest motiv, stresul emoțional lezează direct organele, iar starea funcțională a acestora ne afectează în mod direct starea emoțională.
În plus, toate emoțiile, pe lângă faptul că afectează direct organul relevant, afectează inima indirect, deoarece aceasta găzduiește mintea. Inima recunoaște și simte tensiunii emoționale, fiind extrem de importantă pentru sănătatea fizică și mentală.
În continuare, doresc să discutăm despre efectele emoțiilor în mod individual asupra organelor.
Splina
Splina joacă un rol important în funcționarea corectă a sistemul imunitar și acționează ca un filtru de sânge, eliminând celulele sanguine vechi, bacteriile și impuritățile din organism. În medicina tradițională chinezească, splina este legată de următoarele emoții și afecțiuni:
- Emoții: muncă mentală excesivă, precum: îngrijorarea, focusarea pe un anumit subiect prea mult, rumegarea unei dureri, unei experiențe din trecut fără încetare
Funcția splinei
Aceasta ajută la digestia alimentelor și absorbția nutrienților, susținând în același timp formarea sângelui și a energiei și menținerea sângelui în interiorul vasele de sânge. Splina este conectată la mușchii, la gură și buze, ceea ce implicit are legătură cu procesul complex al gândiri, memorării și a studiului.
- Simptome ale dezechilibrului splinei: oboseală, pierderea poftei de mâncare, scurgeri de mucus, digestie proastă, distensie abdominală, scaun moale, diaree, mușchi slabi, buze palide, vânătăi, exces de flux sanguin menstrual și alte tulburări de sângerare
- Condiții ale splinei: deficit de qi al splinei, qi descendent al splinei, deficit de yang al splinei
Plămânii
Ce fac plămânii? Aceștia aduc oxigen în organism și elimină dioxidul de carbon. Medicina chineză crede că plămânii sunt legați de durere. Astfel:
- Emoții: durere, tristețe și detașare
Funcția pulmonară
Respirația aduce energie din aer și ajută la distribuirea sa în întregul corp. Plămâniilucrează cu rinichii pentru a regla metabolismul apei și sunt extrem de importanși in funcționarea sistemului imunitar împotriva virușilor si bacteriilor cu care coprul intră în interacțiune zilnic. Nu în ultimul rând, plămânii reglează glandele sudoripare, ajută la dezvoltarea părului de pe corp și asigură hidratarea pielii.
- Simptome ale unui dezechilibru pulmonar: dificultăți de respirație și respirație superficială, transpirație, oboseală, tuse, răceli frecvente, alergii, astm și alte afecțiuni ale plămânilor, dar și piele uscată, depresie, melancolie sau plâns excesiv
- Condiții pulmonare: deficit de qi pulmonar, deficiență de yin pulmonar și umiditate rece care obstrucționează plămânii
Ficat
Funcțiile primare pe care le desfășoară ficatul sunt digestia și prelucrarea nutrienților. În medicina tradițională chinezească, ficatul este asociat cu sentimentele de furie și cu episoade de depresie, prezentând următoarele simptome fizice:
- Emoții: mânie, resentimente, ranchiună, frustrare, iritabilitate sau amărăciune
Funcția ficatului
Acesta este Implicat în fluxul lin al energiei și sângelui în întregul corp și reglează secreția biliară, stochează sângele, fiind conectat cu tendoanele, unghiile și ochii
- Simptome de dezechilibru hepatic: dureri de sân, dureri menstruale, dureri de cap, iritabilitate, furie nepotrivită, amețeli frecvente, ochi rosii si uscați, alte boli ale ochilor și inflamații de tendoane (tandinită)
- Condiții hepatice: stagnare a qi-ului hepatic și foc hepatic
Inima
Regina coprului uman, și anume inima este ceasul care pompează sânge în tot organismul. Este legată de sentimentele de bucurie, iar dezechilibrele de acest tip sunt exprimate fie prin agitație și neliniște, fie prin depresie și episoade recurente de tristețe inexplicabilă. Mai jos, găsești afecțiunile psihice și fizice legate de inimă:
- Emoții: lipsă de entuziasm și vitalitate, neliniște mentală, depresie, insomnie și disperare
Funcția inimii
Inima reglează circulația sângelui, vasele de sânge și este organul responsabil pentru un puls regulat. Aceasta influențează vitalitatea și spiritul, fiind conectat cu limba, tenul și arterele.
- Simptome de dezechilibru cardiac: insomnie, palpitații, bătăi neregulate ale inimii, melancolie sau stări de visare pe timp de zi, memorie slabă pe termen lung și diverse tulburări psihologice
- Condiții ale inimii: yinul inimii și focul inimii
Rinichii
Rinichii elimină deșeurile din organism și excesul de lichid pentru a produce urină. În medicina chinezească, rinichii sunt legați de sentimentul de teamă, care se poate manifesta ca frică cronică sau anxietate atunci când qi este dezechilibrat și poate duce la:
- Emoții de: frică, lipsă de voință, nesiguranță, stimă de sine scăzută sau tendință spre izolare și singurătate
Funcția rinichilor
Rinichii sunt organe cheie în organismul nostru, fiind responsabile pentru reproducere, creștere, dezvoltare și maturizarea fizică. De altfel, rinichii sunt implicați alături de plămâni în metabolismul apei și în procesul de respirație. Nu în ultimul rând, aceștia sunt legați de oase, dinți, urechi și părul de pe cap.
- Simptome de dezechilibru renal: urinare frecventă, incontinență urinară, transpirații nocturne, gură uscată, memorie slabă pe termen scurt, dureri de spate, țiuit în urechi, pierderea auzului, diverse afecțiuni ale urechii, păr cărunt în mod prematur, căderea părului și osteoporoză.
- Afecțiuni renale: deficit de yin renal și deficiență de yang renal
Acupunctura și diversele terapii care fac parte din spectrul medicinei tradiționale chinezești pot ajuta la ameliorarea sau rezolvarea diverselor probleme cu care ne confruntăm. Evident, știința clasică face diferența și nu trebuie neglijată, de aceea, pe lângă tratamentele medicului și sugestiile lui, unele afecțiuni pot fi soluționate și cu ajutorul medicinei complementare.
***
Sursă imagini: pexels.com
Surse material:
https://www.verywellmind.com/the-mental-and-physical-health-connection-7255857