Now Reading
Ce înseamnă să fii femeie în 2020?

Ce înseamnă să fii femeie în 2020?

Be a lady they said. Don’t talk too loud. Don’t talk too much. Don’t take up space. Don’t sit like that. Don’t stand like that. Don’t be intimidating. Why are you so miserable?” M-am uitat și am ascultat integral, cu maximă atenție, de cel puțin trei ori clipul produs de revista Girls Girls Girls (lansat cu exact o zi înainte ca Harvey Weinstein să fie condamnat la închisoare pentru viol și hărțuire sexuală, urmând să execute un minimum de cinci ani de pușcărie și un maximum de 25 de ani) și narat de actrița Cynthia Nixon (Sex and the City). 

E poate unul dintre cele mai puternice mesaje feminine din toate cele care au circulat în mediul online în ultimii ani. Și este o radiografie excelentă a realității pe care femeile o trăiesc în fiecare zi, chiar și în anul de grație 2020, un rezumat al presiunilor care se pun asupra corpului, comportamentului și sexualității unei femei.

Se vorbește despre empatie. Despre toleranță. Despre acceptarea tuturor oamenilor exact așa cum sunt. Indiferent de cum arată, de cum se îmbracă, de vârstă, de sex, de orientare sexuală, de religie, de rasă, de naționalitate. Se vorbește mult. La suprafață. În realitate, însă, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. În continuare există persoane care consideră că femeile sunt mai slabe și inferioare bărbaților. În continuare există prejudecăți, răutăți și critici care pot distruge încrederea oricum fragilă pe care femeile o au în ele însele. Și în continuare există această presiune socială de a te încadra într-un anumit tipar, de la care femeile nu au voie să se abată dacă vor să-și păstreze reputația. 

Sâmbăta aceasta, pe 7 martie, se întâmplă TEDxBucharestSalon, având ca temă Women March Together, o ediție dedicată femeilor, al cărei creativity partner este Qreator. Este un eveniment cu speakeri grozavi (cu care veți face cunoștință și pe #doer cât de curând), la care de-abia aștept să ajung și să descopăr poveștile invitatelor! Inspirată de tema abordată anul acesta, am considerat că este important să vorbim despre ce înseamnă să fii femeie în 2020. Un subiect frumos, dar, în egală măsură, dificil, pentru că nu e deloc ușor să abordezi o astfel de temă și să nu ai constant senzația că ai uitat să menționezi un detaliu sau că ești părtinitoare. 

Așadar, care sunt reperele actuale ale feminității? Pentru mine, femeie în 2020…

este o femeie curajoasă, care nu se teme să spună ceea ce vrea și ceea ce gândește. Acea epocă în care femeile erau obligate să tacă și să-și vadă de treaba lor (la bucătărie, în general, că așa era tiparul odinioară) s-a încheiat acum muuultă vreme și a venit momentul ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Până la urmă, totul ține de exercițiu. Este suficient să-ți spui o dată părerea tare și răspicat. Să refuzi ceva ce nu îți dorești. Să spui ce vrei. Pe măsură ce vei repeta acest exercițiu cu toți oamenii (mai mult sau mai puțin abuzivi) din jurul tău, sentimentele de teamă și de rușine exacerbată pe care le aveai până acum vor începe să se disipeze. 

este o femeie educată și corect informată. Cred cu tărie că educația, pe lângă multitudinea de cunoștințe care te ajută să faci conexiuni și să găsești soluții în orice situație, îți poate oferi și o doză considerabilă de curaj și încredere în sine. Pentru că, atunci când ești informată și ai toate datele problemei, deții controlul și nimeni nu te poate păcăli ori subestima. Dar o să subliniez, din nou, ideea de informare corectă. Trăim în era informației și avem la dispoziție o abundență de date, la doar un click distanță, însă există și un revers al medaliei: este din ce în ce mai greu să filtrăm informațiile reale și să nu cadem pradă fake news-urilor care nu fac altceva decât să inducă în eroare și, uneori, să stârnească panici inutile.

este o femeie care muncește și reușește. Pentru nedrept de multă vreme, rolul femeilor a fost să stea în spate, să tacă, să nu aibă inițiative care ar fi putut deranja bărbații, ființe considerate net superioare. Femeile din 2020 nu se mai ascund, au șanse egale cu bărbații în câmpul muncii, inclusiv în domeniile dominate odinioară doar de ei, și știu să profite de oportunitățile care le ies în cale. Acestea au idei inovatoare, schimbă lucrurile în bine și îi inspiră și pe ceilalți să facă același lucru. 

este o femeie care pune preț pe sănătatea ei. În 2020, toate femeile ar trebui să știe că analizele de rutină sunt importante, că diferite examinări și controale efectuate în mod constant reprezintă calea sigură pentru menținerea sănătății lor, că este esențial să aibă încredere în medicii lor, să le pună întrebări și să nu se sperie atunci când apare o problemă ori o neregulă, pentru că există soluții aproape de fiecare dată. De asemenea, femeile din prezent știu exact ce ar trebui să urmărească pentru a-și proteja organismul, mintea și corpul: o alimentație echilibrată, sport, hidratare și cât mai puțin stres. 

este o femeie care știe să le țină piept altora cu diplomație. Nimeni nu își dorește să facă parte dintr-un conflict: e epuizant și nu merită să îți consumi energia pe așa ceva. Pe de altă parte, nici nu trebuie să accepți orice doar de dragul de a nu-i deranja/nemulțumi pe ceilalți. Există o limită pe care trebuie să ți-o stabilești cât mai repede (asta dacă nu ai făcut deja asta): în prezentul pe care îl trăim acum, compromisurile dezavantajoase nu își au locul, iar femeile știu cât de important e să se pună pe primul plan. Și încă ceva: nu te mai gândi că un simplu „nu” înseamnă automat declanșarea unui conflict între tine și ceilalți. Poți refuza pe un ton politicos, cu diplomație și cu zâmbetul pe buze, fără să dai explicații dacă nu este absolut necesar, punând capăt oricăror inițiative care ți-ar putea sabota echilibrul. 

este o femeie care joacă după propriile reguli. De-a lungul anilor, femeilor li s-a spus cum și ce să fie. În realitatea lui 2020, însă, nu mai e loc pentru un astfel de atitudini rudimentare.

See Also

 • „Mergi la facultatea impusă de părinți“
 • „Căsătorește-te până la 30 de ani“
 • „Găsește-ți un job bine plătit, apucă-te de ceva serios“
 • „Ia-ți o casă“
 • „De ce nu-ți iei mașină?“
 • „Femeile nu ar trebui să se urce la volan“
 • „Fă un copil“
 • „Fă al doilea copil“
 • „Ar trebui să mai slăbești“
 • „Ești prea slabă, n-ai fund, mai îngrașă-te puțin“
 • „De ce nu știi să/de ce nu faci…“
 • „Nu ar trebui să fii obosită…“
 • „Au trecut și alții prin asta și nu se mai plâng atât“

Vrei să studiezi un domeniu care te pasionează? Go for it. Îți dorești un copil foarte devreme sau nu îți dorești deloc un copil? E ok orice ai alege. Nu vrei să te căsătorești? E fix decizia ta și a partenerului tău. Simți nevoia să plângi la finalul unei zile grele? Do it! Vrei să trăiești toată viața în chirie? Perfect. Vrei să ai casa ta? Fă-ți un plan de acțiune și vezi de ce ai nevoie pentru a ți-o cumpăra. Ți-e poftă de o prăjitură cu ciocolată? Mănânc-o fără regrete! Ești adepta rochițelor și a ținutelor foarte delicate sau, dimpotrivă, preferi comoditatea jeanșilor și a pantofilor cu talpă plată? Stilul tău ar trebui să fie dictat de personalitatea ta, studiat (de regulă, trebuie să stai o vreme să analizezi exact ce te reprezintă și ce te face să te simți sexy & confident) și asumat până capăt, nu de opiniile aruncate la întâmplare. 

Viața e prea scurtă pentru a trăi mereu sub lupa celorlalți. Iar pentru femeia din 2020, părerile altora sunt doar… zgomot de fundal.  

Dacă mă întrebați pe mine, acestea sunt singurele repere care ar trebui să conteze în 2020. Încrederea în sine. Acceptarea. Curajul. Diplomația. Corectitudinea. Educația. Bunul gust. Asumarea. Iar lista este deschisă și chiar vă invit să o completați. Care sunt, din punctul vostru de vedere, valorile femeilor din 2020?

 

Aștept răspunsurile voastre în comentarii. Ofer cu acest prilej, din partea TEDxBucharestSalon, 2 invitații la eveniment. Invitațiile sunt pentru o singură persoană și oferă acces și la afterparty-ul organizat la Qreator. Ne vedem pe 7 martie, la TEDxBucharestSalon – Women March Together, unde sper să dezbatem mai mult pe această temă. Dacă mă zăriți pe acolo, să mă trageți de mânecă, da? 🙂

*** 

View Comments (11)
 • Femeia în 2020 își dă voie să fie ceea ce este! Este atentă la nevoile ei, învață să pună limite și își urmează cu consecvență visurile!

 • Femeia din 2020 se ghideaza dupa valori invatate cu greu, prin propriile experiente, reuseste sa suprime negativismul mostenit cu care se confrunta zi de zi, filtreaza oamenii care ii sunt benefici de cei ce ar vrea ca dpdv profesional sa ramana cat mai mica, isi prioritizeaza sanatatea atat fizica, cat si mentala. 🙂 sunt doar cateva repere din traseul evolutiei/revolutiei feminine la care participam.

 • Valori precum rafinamentul, finetea, sensibilitatea, ar trebui sa ramane neschimbate, chiar si in anul 2020. Pentru ca inainte de toate celelalte calitati precum curaj, ambitie, perseverenta, femeia este o fiinta emotionala. O lunga perioada de timp femeile si-au autoanihilat celula sensibila a feminitatii, tocmai in acea cursa pentru egalitatea in drepturi. In final, nu trebuie sa demonstram nimic, ci doar sa fim noi asa cum suntem, pur si simplu FEMEI.

 • Femeia anului 2020 are curajul sa isi dea voie. Sa fie cine simte ea ca vrea sa fie. Sa iubeasca asa cum doreste. Are curajul sa fie eleganta in vorba si port si. E constienta de sentimentele si gandurile ei si are grija de ele in egala masura. Isi asuma succesul si esecul. iti cunoaste si respecta valorile.

 • Libertate si curaj! Haideti in anul 2020 sa fim eroinele propriilor noastre vieti! Sa traim si sa simtim asa cum ne dorim fara teama de a fi judecate!

 • Femeia anului 2020 este cine vrea ea sa fie! O femeie inteligenta, independenta, empatica, open minded. Care traieste clipa, se bucura si isi umple sufletul de frumos oriunde si oricum. O demeie responsabila, atat pentru ea xat si pentru ceilalti. O femeie puternica si plina de viata! O femeie care vrea si poate schimba lumea. Dar care isi pastreaza acel je ne sais quoi, feminitatea, si senzualitatea. Si in suflet poarta dragostea!.. O femeie exemplu pentru altii, un mentor. O visatoare, dar si creatoare,. O femeie unica in felul ei. Femeia anului 2020 poate fi oricare dintre noi! Pentru ca toate avem o poveste ce merita povestita, o viata ce poate fi admirata si un exemplu ce poate fi urmat.

 • Cred ca valoarea care caracterizeaza femeia anului2020 este RESPECTUL; respectul ei fata de ea , ceea ce atrage si respectul celorlalti. Unul binemeritat.
  Cred ca femeia anului 2020 este si femeia care stie sa comunice, COMUNICARE fiind o alta valoare a ei, nefiindu-i frica sa spuna ce isi doreste, ce gandeste.

 • Exact cum ai spus si tu, Sonia, in 2020 o femeie trebuie sa fie in primul rand asumata. Asumarea cred ca vine la pachet cu un set complet de valori… poate chiar 2020 la numar. Asa ca pe scurt… eu zic ca asumarea gandurilor si a emotiilor e startul feminitatii in sine.

 • Ca si pana acum, femeia din societatea actuala este caracterizata de o doza uriasa de putere si curaj. Sa te poti accepta, sa ai incredere in tine, sa lupti si sa ramai vulnerabila, in acelasi timp, este un act de rebeliune. Refuzul de a te alinia unor limite impuse de o societate inca patriarhala si dorinta constanta a femeii de a schimba lumea cu stereotipurile si prejudecatile ei ce n-au dus oricum la altceva decat confuzie si imposibilitatea de a mai face alegeri (asa cum arata si clipul mentionat), poate fi considerat un act de nebunie. Femeia de astazi este obosita de perfectiune, perfectiunea din reviste si ceea ce s-a propagat in ultimii ani, uniformizarea de masa si Photoshop, astfel ca a devenit mai vocala si mai asumata, ducand la fenomene de schimbare a esteticii care ni se prezenta pana acum. Femeia de astazi isi reintoarce privirea catre interior si valorile esentiale si profunde care conteaza cu adevarat. Femeia din 2020 este autentica.

 • Mie personal mi se pare un mesaj manipulator…bine ca au pus doar poze cu trump si weinstein ca asa sunt toti barbatii? Nu sunt deloc de acord cu aceasta reclama la revista Girl, girls, girls. Pt ca de fapt e o reclama la o revista ce promoveaza feminismul extrem. Btw, cuvintele/poezia sunt scrise de o bloggerita pe un blog numit Writings of a furious woman…ce sa mai zic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top