Now Reading
Ce poți face pentru părinții tăi ca să le aduci bucurie atunci când ești deja adult.

Ce poți face pentru părinții tăi ca să le aduci bucurie atunci când ești deja adult.

Îmi iubesc părinții și dincolo de sentimentele acestea, firești aș spune, îi respect și le sunt foarte recunoscătoare pentru tot ceea ce au făcut de-a lungul vieții pentru mine. Nu a fost deloc puțin. Dar înțeleg asta acum, la 42 de ani, când la rândul meu sunt mamă și îmi dau seama că eforturilor lor au fost considerabil mai multe decât cele pe care noi, generația cu de toate, le facem. Așa că îmi bat deseori capul cu ceea ce pot face eu ca adult pentru părinții mei, ca să le aduc bucurie.

Deși am o relație foarte apropiată cu ai mei și eu cred că ne auzim și de vedem destul de des, mă afectează de fiecare dată când vorbesc cu ei mei și îmi spun că ”să ne mai dai și nouă câte un telefon, ca să mai știm de tine”.  Cumva realizez în momentele acelea că, fiind absorbită complet de activități, responsabilități și viață în general, ceea ce mie mi se pare des, este pentru ei de fapt foarte rar. Sau mai rar decât ar avea nevoie. Și încerc să mai reglez acest echilibru între putința mea și nevoile lor. Îi urmăresc cu cât entuziasm se pregătesc atunci când îi anunț că vin în vizită, ceea ce chiar nu îmi iese foarte des. Mai degrabă vin ei la mine.

Și pentru că zilele trecute mi-a ieșit în cale pe Instagram următoarea postare foarte faină, m-am gândit să scriu acest articol în care mi-am adunat gândurile vis a vis de ceea ce eu am constatat că le poate aduce bucurie părinților din partea copiilor lor adulți. Sigur, sunt departe de a fi perfectă în relația cu ei și abia recent am început să văd lucrurile un pic diferit și să mai schimb ceva în comportamentul meu. Dar asta nu înseamnă că nu sunt conștientă de ceea ce ar trebui să fac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MINDSET THERAPY™ (@mindset.therapy)

Să îi suni cât mai des. Sau măcar să fii în contact cu ei constant.

Chiar și zilnic dacă pui mână pe telefon pentru 30 de secunde să le spui că ești bine și să îi întrebi dacă sunt bine, este un gest pe care îl apreciază mult mai mult decât vă puteți imagina. Nu este nevoie de discuții sofisticate și dezbateri lungi. Un simplu ”Bună, voiam să știu că sunteți bine. Eu azi sunt full până seara” poate fi mai bine decât nimic. Sau trimite-le mesaje scris, fotografii cu tine din diverse momente. Apoi, musai să îți găsești un moment, în care să le poți oferi atenția ta neîntreruptă de job, telefon sau alte activități de genul acesta.

Ascult-i și la rândul tău împărtășește.

Știu, părinții pot fi cicălitori. Ai mei cu siguranță sunt! Și o să se supere un pic mama că am scris asta, dar o să-i treacă. 🙂 Însă, în special ea, are tendința de a mă tocă la cap cu diverse. Desigur bine intenționate. Dar asta vine și din lipsa de comunicare. Este important să le povestești despre activitatea ta, despre oamenii cu care te vezi, despre experiențele de care ai parte – bune și rele, că toate sunt parte din viață.

Lasă-i și pe ei să povestească și să spună. Părinții doresc să împărtășească lucrurile pe care le-au învățat în viață și care vă pot fi de ajutor. Când le ceri sfatul ei se simt importanți. A asculta ceea ce au de spus este respectuos și o dovadă de iubire. Este un alt mod în care îi poți onora. Nu trebuie să faci ceea ce spun ei, doar ascultă și gândește-te serios dacă îți poate fi de ajutor sau nu. Este important să reții că indiferent de vârsta noastră, părinții ne vor trata întotdeauna ca pe copiii lor. Lucru care este complicat de gestionat – ”mama, am 40 de ani și doi copii majori …” Dar nu trebuie să te surprindă dacă uneori părinților tăi încă le place să te sfătuiască în același mod în care te sfătuiau ei în copilărie. S-ar putea să simți că îți dau indicații, dar lasă-i să spună (mai ușor de spus decât de făcut, dar nu imposibil). Dacă punctul lor de vedere diferă de al tău, evită cuvintele sau frazele dure care pot declanșa o ceartă cu ei.

Scoate-i la restaurant.

Pentru părinții, pe măsură ce înaintează în vârstă, chibzuința este tot mai prezentă. Chiar dacă dispun de mijloace mulțumitoare. Din păcate, trecutul îndepărtat, cu multe lipsuri și mai ales fără perspective și-au pus puternic amprenta pe modul lor de gândire. Așa că o ieșire la un restaurant mai sofisticat nu este privit ca o necesitate, ci ca pe un moft. Dar atunci când le oferi tu o invitație într-un astfel de loc, cu siguranță va fi apreciat.

Mergi cu ei la cumpărături.

Măcar o dată ia-o pe mama de mână și du-te cu ea la mall. Las-o să-și aleagă ce-i face plăcere. Nu-ți imaginezi câtă fericire poate trezi acest gest în ea.

See Also

Sau fă-le cadouri surpriză în momente neașteptate. Ceea ce oferi nu trebuie să fie un articol de lux cu prețuri exorbitante. Ustensilele de gătit pentru părinții care gătesc sau cărțile bune pentru cei cărora le place să citească sunt surprize plăcute care îi fac să se simtă iubiți.

Mergi cu ei într-o vacanță.

dacă ai posibilitatea, încearcă să organizezi o vacanță și cu ei. Nu trebuie să fie neapărat în afara țării. Chiar și un weekend într-un loc fain din România, poate face minuni pentru starea lor de spirit și pentru a-i face să se simtă apreciați.

Spune-le ”te iubesc”.

Nu există o modalitate mai bună de a-ți face părinții fericiți decât de a-ți arăta afecțiunea pentru ei. Când a fost ultima dată când ți-ai împărtășit sentimentele direct părinților tăi? Exprimarea afecțiunii nu numai sub formă de cuvinte, știți, poate fi și o îmbrățișare caldă sau un masaj blând pentru a le ușura oboseala.

Acestea sunt câteva dintre modurile simple, nesofisticate, prin care poți aduce fericire părinților tăi. Desigur, există multe alte idei pe care le poți pune în practică (și le poți comunica aici în comentarii), dar considerați-le ca fiind de o importanță vitală. Fericirea părinților nu necesită lucruri complicate. Ei ne iubesc oricum din toată inima, așa că un lucru simplu pe care îl faci pentru ei, înseamnă mai mult decât îți poți imagina. Nu există nicio limită a ceea ce trebuie să fie oferit părinților tăi, dar având în vedere multe lucruri pe care ei ți le-au dat în copilărie, poate că unele dintre aceste sugestii pot ajuta să-ți faci părinții fericiți. Și să fii la rândul tău fericit/ă.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top