Descoperiri de ultima ora despre vitamina C. Tu le stiai?

Am trecut zilele trecute printr-un semimaraton la care am reusit cea mai buna performanta a mea de pana acum: 21 de kilometri in doua ore! Sigur, mai aveam doar fooooarte putin ca sa scot sub doua ore (acesta era target-ul meu… 🙂 ), dar nu-i nimic, important este ca m-am bucurat extraordinar de tare de aceasta competitie, care a iesit foarte, foarte bine.
Iar rezultatul meu de la aceasta editie Bucharest Marathon se datoreaza unui complex de factori despre care vreau sa va povestesc. Pe langa un antrenament facut cu simt de raspundere, in mod constant, si un echipament Falke (www.falkeromania.ro)care a facut diferenta, am luat si un complex de vitamine pentru a avea energie si pentru a evita durerile de articulatii ulterioare. Si asta chiar despre vitamine vreau sa va vorbesc, mai exact despre vitamina C. Am citit diferite studii si rapoarte, am avut invitati la “Vreau sa fiu sanatos” care mi-au spus lucruri surprinzatoare si astfel am adunat informatii mai putin cunoscute despre beneficiile vitaminei C. Asa ca iata despre ce e vorba!
Cum ne mentine vitamina C sanatosi si in forma?
Vine iarna si, odata cu ea, incepe si sezonul vitaminei C (doza zilnica recomandata de vitamina C variaza in functie de varsta: aproximativ 75-90 de miligrame in cazul adultilor si aproximativ 45 de miligrame in cazul copiilor), ale carei avantaje sunt indiscutabile:
- Contribuie la tratarea gripei. Exista studii care au aratat faptul ca vitamina C reduce severitatea simptomelor si a duratei racelii. In plus, vitamina C e un antihistaminic natural (histamina este o substanta ce declanseaza procesele alergice din organism), asa ca echilibreaza alergiile.
- Rezolva problemele tenului. Inca din cele mai vechi timpuri, vitamina C a fost utilizata in tratamentele faciale, deoarece reda luminozitatea si elasticitatea pielii, prevenind aparitia ridurilor si a semnelor de imbatranire.
- Ajuta la vindecarea ranilor. Aceasta vitamina stimuleaza productia de colagen, substanta prezenta in tesuturile conective ale corpului (piele, ligamente). Fie ca e vorba de rani grave sau arsuri, prezenta vitaminei C accelereaza vindecarea.
- Protejeaza impotriva stresului. Vitamina ajuta la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalina si nor-adrenalina, si combate acea stare care ne da noua multe batai de cap.
- Imbunatateste circulatia sangvina. Uneori, vasele de sange nu se dilata suficient, ceea ce obstructioneaza circulatia sangvina, existand riscul aparitiei unor probleme cardiace serioase. Studiile au demonstrat ca vitamina C, chiar si in doze mici, contribuie la dilatarea vaselor de sange si previne afectiuni ca angina pectorala, tensiune arteriale sau atac de cord. In plus, aceasta functioneaza ca un antioxidant si protejeaza organismul de radicalii liberi.
- Ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Un studiu realizat la Universitatea din Helsinki a aratat ca vitamina C reduce bronhoconstrictia indusa de efortul fizic intens, care provoaca tuse si respiratie ingreunata. Asadar, este numai buna in cazul sportivilor!
- Lupta impotriva astmului. Avand rol antioxidant si antihistaminic, vitamina C imbunatateste functionarea plamanilor si a cailor respiratorii. Dozele zilnice de vitamina C pot reduce productia histaminei, acea substanta care produce inflamatiile in cazul persoanelor astmatice.
- Reduce riscul cataractei. Pe langa vitamina A, si vitamina C este esentiala pentru imbunatatirea vederii noastre. Mai mult decat atat, aceasta previne aparitia cataractei (incetosarea privirii) care duce la orbire la persoanele in varsta. Vitamina C elimina radicalii liberi care favorizeaza aparitia cataractei in urma expunerii ochilor la soare.
- Este eficienta in lupta impotriva bolilor neurologice. Un studiu german a aratat ca, in cazul pacientilor ce sufereau de o forma usoara de dementa, exista un nivel scazut de vitamina C, betacaroten si licopen in sange, ceea ce sugereaza ca prezenta vitaminei C in organism poate reduce progresul acestor boli.
- Reduce simptomele artitrei. Artitra este cauzata de colapsul proceselor celulare care sustin producerea si repararea tesuturilor cartilaginoase. In acest fel, productia de colagen are de suferit, insa aici intervine vitamina C, esentiala pentru stimularea colagenului, dar si pentru reducerea durerilor, a inflamatiilor si a problemelor cu articulatiile.
Dincolo de toate, vitamina C este buna pentru inima noastra!
Rolul antioxidant al vitaminei C este cel mai important, deoarece elimina radicalii liberi care, in timp, accelereaza procesul de imbatranire si favorizeaza aparitia afectiunilor cardiace sau a altor boli. Din acest motiv, vitamina C este vitala pentru sanatatea inimii noastre, la fel de importanta ca si exercitiile fizice.
- Conform unui studiu prezentat in cadrul unui congres al American Physiological Society, la care au participat 35 de persoane sedentare,
supraponderale sau obeze, in cazul celor care care au consumat zilnic o doza de vitamina C (500 de miligrame cu aproximatie), nivelul endotelinei, o substanta care cauzeaza comprimarea vaselor de sange, a fost redusa la fel de mult ca in cazul celor care au mers si au facut miscare zilnic. Cand vasele de sange sunt comprimate, creste riscul aparitiei problemelor cu inima.
- Despre rolul vitaminei C in procesul de dilatare a vaselor de sange au scris si cei de la Linus Pauling Institute: “studiile au aratat ca tratamentul cu vitamina C a contribuit in mod constant la dilatarea vaselor de sange la indivizii care sufera de boala coronariana a inimii. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul celor care se confruntau cu angina pectorala, insuficienta cardiaca congestive, diabet, colesterol ridicat si tensiune arteriala. Imbunatatirea dilatarii vaselor de sange a fost demonstrate la o doza zilnica de 500 de miligrame de vitamina C.”
- In plus, un studiu realizat in Danemarca pe un esantion de 100 000 de oameni a demonstrat ca cei care au consumat mai multe fructe si legume bogate in vitamina C au un risc cu 15% mai mic sa dezvolte afectiuni cardiovasculare decat cei care au consumat mai putine fructe si legume.
Vitamina C: noutati pe scurt
Ca sa rezum in numai cateva cuvinte, as spune ca avem mare nevoie de vitamina C! Faptul ca actioneaza ca un antioxidant este marele beneficiu al vitaminei C, pentru ca astfel protejeaza inima si intregul organism. Un studiu realizat de cercetatorii din South Carolina in 2002 a demonstrat ca dozele de vitamina C crescute progresiv pe parcursul a opt luni au redus tensiunea arteriala in cazul pacientilor cu o varsta medie de 62 de ani. Tot in urma unui studiu realizat de data aceasta la Universitatea din Arizona a pus in evidenta legatura dintre vitamina C si greutatea corporala. In cazul adultilor obezi sau supraponderali, s-a observat un nivel scazut al vitaminei C din organism si un risc sporit pentru dezvoltarea bolilor cardiace.

Asadar, dincolo de faptul ca ne ajuta atunci cand ne confruntam cu raceala si ne induce o stare energica, o stare de bine, vitamina C este responsabila pentru buna functionare a organismului in tot ansamblul lui, asa ca nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Fie ca o consumam sub forma de fructe (ganditi-va doar ca vine sezonul citrinelor, portocale, mandarine, clementine… de-abia astept!) sau legume, fie ca o luam din suplimente, vitamina C ar trebui sa devina indispensabila in viata noastra.
Daca esentele tari se tin in sticlute mici, atunci eu as adauga si ca sanatatea noastra de fier se mentine tot cu doze mici. De vitamina C!
Foto: Pixabay, Vitabiotics, eatingwell