Now Reading
Despre artă și talent cu Ioana Ciocan, director Art Safari București & ambasador al concursului „Odiseea Tânărului Artist”

Despre artă și talent cu Ioana Ciocan, director Art Safari București & ambasador al concursului „Odiseea Tânărului Artist”

Arta, munca și talentul merg mână în mână, mai ales atunci când pornește de la vârste fragede. Prin urmare, Asociația Odiseea, care desfășoară o serie de programe și ateliere educaționale (educație non-formală) cu focus pe dezvoltarea culturii generale a copiilor, organizează acum un amplu concurs național pentru copiii cu talent la artă (cu vârste între 10 și 18 ani). Concursul oferă premii consistente în bani (valoare totală de 5.200 de euro) și expunerea celor 4 lucrări câștigătoare ale micilor artiști la Art Safari 2020 – cel mai mare muzeu temporar de artă din țară.

În cele ce urmează, am rugat-o pe Ioana Ciocan, director Art Safari București & ambasador al concursului „Odiseea Tânărului Artist”, să ne povestească despre acest demers.

  • Cum ar putea fi definit talentul? Care sunt principalele sale atribute?

Talentul este o chestiune ce preocupă întreaga lume științifică. La nivel internațional, cercetătorii care studiază creierul și psihologia, mai ales cei de la „Johns Hopkins Center for Talented Youth” sau „The National Academy for Gifted and Talented Youth”, discută în continuare despre ce este talentul, încearcă să îl definească și să stabilească dacă el există cu adevărat și, mai mult decât atât, încearcă să afle care ar fi impactul asupra copilului dacă îi spui că este talentat la ceva sau, dimpotrivă, că nu este talentat. Cu siguranță niște abilități există în fiecare dintre noi, pentru artă, pentru muzică, pentru gătit sau construcții, iar cel mai important este ca în momentul în care copilul are o pasiune, să fie susținut de familie. Chiar dacă nouă ni se pare că, de fapt, copilul nu este talentat, nu ar trebui să îi zicem niciodată micului artist căruia îi place să picteze și să deseneze să se oprească din aceste activități, pe motiv că nu este talentat. Sau să facem comparații între el și alți colegi sau prieteni, prin afirmații de genul „lucrarea colegei tale este mai bună decât lucrarea ta”. Performanțele unui copil trebuie comparate cu propriile lui performanțe, nu cu cele ale colegilor.

Deci, toate aceste studii efectuate până în 2020 spun că aceste atribute genetice pe care le avem poate moștenite de la multe generații în spate, la care se adaugă propria noastră experiență și, cel mai important, susținerea familiei, pot să determine dezvoltarea unei capacități artistice a unui copil. Chiar dacă nouă ni se pare că ne uităm la o mâzgălitură, sfatul specialiștilor este să nu îi zicem niciodată acest lucru unui copil, dacă cel mic dorește să deseneze în continuare. El trebuie susținut, pentru că nu se știe ce se întâmplă în 5-10 ani cu dezvoltarea lui artistică. 

 

  • În artă am putea crede că talentul este tot ce trebuie. Totuși pentru a reuși în acest domeniu, câtă nevoie ai de talent și câtă nevoie ai de muncă?

 

Ca în absolut orice carieră, talentul, așa cum îl înțelegem noi, are nevoie de muncă și disciplină. Poate părea că artiștii se trezesc când doresc și că lucrează doar atunci când sunt „loviți” de inspirație, că trăiesc foarte boem, dar aceste lucruri sunt doar mituri. Foarte multă disciplină, acesta este cuvântul-cheie. Eu nu am întâlnit cazuri de indisciplină totală care să fie încununată de succes. Artiștii care acum sunt vizibili și pe piața națională, și pe piața internațională se trezesc de dimineață, lucrează cu program, 8-10 ore pe zi, în funcție de inspirație și de temă, își iau foarte în serios meseria. Și nu se așteaptă la miracole. În plus, sunt activi, în căutarea galeriei bune, au încredere în omul care îi reprezenta, contractual, și încearcă să fie cât mai corecți, în acest mare puzzle format din artist, galerie, târg, casă de licitații, colecționar. 

Nu în ultimul rând, pe lângă talent și muncă, este nevoie de susținere financiară permanentă. Da, este costisitor să fii artist. În cursurile de artă pe care le-am predat recent pentru Asociația pentru educație Odiseea, am avut ocazia să le explic atât părinților, cât și copiilor care este diferența între o hârtie de desen și o hârtie de acuarelă, între un creien de desen și un cărbune, ce putere de acoperire are o tempera de calitate față de o tempera care nu este atât de calitativă și să le arăt că toate aceste lucruri se văd și în lucrările finale. Părinții sunt de fiecare dată foarte uimiți. Ei folosesc de obicei pentru desenele copiilor hârtii oarecare, hârtie de imprimantă etc., și rămân surprinși de diferența pe care o dau materialele de calitate în lucrări. Deci, da, să fii artist în România costă destul de mult.

 

  • Ar fi oare anumite semne ale unui copil cu înclinații artistice care pot fi identificate timpuriu de părinți sau de cadrele didactice?

 

Pasiunea este primul semn. Curiozitatea pentru domeniu, perseverența. Poate că nici părinții, dacă nu au exercițiul, obiceiul de a vedea artă contemporană și supercontemporană, nu pot sesiza foarte repede anumite nuanțe ale unui desen, picturi. Și cine știe cum vor fi percepute acele lucrări în 10-20 de ani? Cine știe cum va fi arta peste 20 de ani? Dacă până undeva în anii 1960, arta a urmat o linie destul de ușor de imaginat, după această dată lucrurile s-au schimbat radical și continuă să se schimbe de la lună la lună, aș zice.

 

  • Odată identificat un talent din sfera artistică, cum îl pot ajuta părinții pe acel copil pentru a persevera în artă?

 

Cea mai bună metodă prin care un părinte să-și conducă copilul spre succes în artă, dar este la fel de valabil pentru toate domeniile, este să îl susțină și să nu încerce să transpună visurile lui peste dorințele copilului. Știm cu toții, cel puțin la nivel teoretic, că s-ar putea ca ce își dorește mama pentru mine să nu mi se potrivească și să pornesc pe o carieră doar ca să o mulțumesc pe mama. Ceea ce nu mă va face neapărat foarte fericită. Spun acest lucru, pentru că îmi amintesc că pe vremea când predam la UNARTE veneau la concursul de admitere oameni de peste 45 de ani, chiar 60 de ani, cu cariere în alte domenii, care fuseseră opriți de părinți să aleagă o carieră artistică și acum își recăpătau curajul și libertatea. Deci, copiii trebuie sprijiniți, încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele în maniera în care simt ei, iar aceste lucruri pot fi transpuse, desigur, într-o pictură, într-un desen.

 

  • Este o chestiune care m-a preocupat de mult, poate pentru că mi-ar fi plăcut să merg la o școală cu profil creativ, cât de bine pregătite sunt școlile cu profil artistic pentru a-i susține pe copiii talentați?

 

În primul rând, educaţia în direcţia artei revine şcolilor. Este nevoie de mai multă artă în şcoală şi un învăţământ în artă mai racordat perioadei actuale, pentru că în prezent, în mod clar, nu este. Reforma este inexistentă și cursurile obligatorii de la arte, dar și cele opționale, par clar dintr-un alt secol. Ar trebui să existe clar o corelare a scenei active de artă, dar și a pieței de artă cu universitățile de profil. Aș păstra toți studentii și toata energia cu care ei vin la examenul de admitere sau la primele cursuri, dar aș schimba tot în școli!

 

  • Din ce alte părți pot primi copiii talentați susținere în demersul lor artistic? Există asociații, ONG-uri pt ei?

 

ONG-urile în domeniul educației, chiar dacă nu așa numeroase, fac o treabă extraordinară și le oferă astăzi foarte multe șanse copiilor. Un exemplu în acest sens este Asociația pentru educație Odiseea, care oferă o platformă educațională extrem de interesantă, o aventură care deschide mintea copiilor și îi conectează cu viitorul. Ei au pornit această aventură prin programe educaționale unice pe piața din România – un mix între educația culturală și dezvoltarea personală. Inspirându-se din artele liberale, cei de la Odiseea au dezvoltat o serie de programe și ateliere (online și offline) ce cuprind 7 discipline de actualitate: teatru, arte vizuale, astronomie, muzică, digital, literatură și cinematografie, toate aceste programe completând de minune educația formală, academică și contribuind la dezvoltarea cunoștințelor de cultură generală ale copiilor. 

Odiseea a început online, pentru că ei se pregăteau să lanseze aceste cursuri chiar în perioada în care a izbucnit pandemia. Cursurile s-au desfășurat din spatele ecranelor, ceea ce a fost dificil, pe de o parte, dar de cealaltă parte a fost și o oportunitate, pentru că, astfel, copii din întreaga țară au putut să se înscrie și să participe la aceste cursuri și ateliere. 

Asociația pentru educație Odiseea a dorit să continue sprijinul acordat copiilor talentați și așa s-a născut și ideea unui concurs dedicat copiilor talentați la artă, cu premii. De când activez în piața artei, am fost uimită plăcut că aceste premii sunt așa de consistente, peste 5000 de euro în total. Încă de la început, Asociația Odiseea a dorit ca premiile să fie în bani, pentru ca astfel cei care câștigă să își poată cumpăra materiale, acces la educație mai specială, să poată investi în propria educație. Știm că pentru a ajunge un artist de succes, talentul e important, însă copiii care doresc să urmeze o astfel de carieră au nevoie și de susținere financiară și consiliere permanentă. Ar fi păcat ca aceste lucruri să îi oprească în prezent, pentru că îndrăznesc să spun că pentru generațiile tinere acesta este cel mai bun moment pentru a alege o carieră în artă: piața de artă supercontemporană este în creștere, lucrărilor artiștilor tineri câștigă teren în preferințele colecționarilor, iar social media oferă una din cele mai populare platforme de promovare. 

 

  • Cât de scumpă e investiția în studiul artei? (iar aici mă refer la tot ce implică acest studiu – materiale, rechizite, cursuri de specialitate, ustensile, călătorii etc).

 

Materialele pentru artă, paletele și bazinul unde trebuie să te antrenezi sunt scumpe, da. Vorbim de câteva sute de euro, dacă nu chiar mii de euro pe lună! 

 

See Also

  • Cum îi poate ajuta un profesor pe copiii talentați? Există oare o rețetă a reușitei în artă?

 

Talentul sau capacitatea, abilitatea, este un termen care, cel puțin în România, definește ceva magic, ceva cu care te naști și care provine din neant și se așază domol pe umerii celor aleși. Avem de-a face, de fapt, cu un cumul de factori, printre care și profesorii, care contribuie la încadrarea unui copil în căsuța câștigătoare de “talentat” și pe alți copii, în altă categorie de „netalentați”. Citatul meu preferat despre talent îi aparține Angelei Duckworth, profesor de psihologie la „University of Pennsylvania”: “The rate at which you get better at soccer is your soccer talent. The rate at which you get better at math is your math talent”. Are și o formulă excepțională Duckworth după care ar trebui să ne ghidăm, aceasta este rețeta de care întrebi: Talent + Effort = Skill. Skill + Effort = Achievement. 

Astfel înțelegem că talentul sau înclinația, abilitatea către o materie, arta – să spunem, trebuie susținută în permanență prin efort, repetiție, învățare. Uite, a repeta copiilor că “ești talentat” poate să determine copilul respectiv să nu mai muncească, că, deh, e talentat sau, dimpotrivă, a spune unui copil că nu e talentat poate să-i distrugă dorința de a munci și de a fi mai bun!

 

  • La final, povestește-ne puțin despre concursul realizat de Asociatia pentru educatie Odiseea. Care sunt condițiile, cine se poate înscrie, ce oportunități de viitor le aduce copiilor?

 

Concursul „Odiseea Tânărului Artist” este cel mai mare concurs național dedicat copiilor și adolescenților talentați la artă. Competiția se adresează copiilor cu vârste între 10 și 18 ani, iar valoarea totală a premiilor se ridică la 5.200 de euro, după cum urmează: pentru grupa de vârstă 10-14 ani: locul I – 1.200 de euro, locul al II-lea – 800 de euro, locul al III-lea – 500 de euro; pentru grupa de vârstă 15-18 ani: locul I – 1.200 de euro. Alte 30 de lucrări vor fi și ele premiate cu câte 50 de euro de Asociația Odiseea. În plus, cele patru lucrări de artă câștigătoare vor fi expuse în cadrul ediției 2020 a Art Safari București.  

Cum se pot înscrie micii artiști în concurs? Trebuie să realizeze o lucrare de artă (pictură, desen) cu tema „Odiseea unui copil” (călătorie, peripeții, trasee imaginare sau reale). Vrem să ne arate prin lucrarea lor care sunt cele mai interesante peripeții prin care au trecut sau pe care și le pot imagina. Tema este simplă și vine de la numele Asociației  – cei mici trebuie să reprezinte într-o formă plastică odiseea lor. Această călătorie reală sau imaginară poate cuprinde inclusiv perioada în care au stat acasă, ce sentimente au avut în  primăvară sau pur și simplu călatoria de acum – în acest context, chiar și drumul de acasă până în parc poate fi o călătorie cu foarte multe satisfacții. 

Așadar, așteptăm cât mai multe lucrările în concurs, până pe 20 august, ora 16.00. Înscrierea se realizează online, pe site-ul Asociației Odiseea: http://ateliere.odiseea.ro/concurs/Regulamentul complet al concursului, care cuprinde inclusiv cerințele tehnice ale lucrărilor și criteriile de selecție, este disponibil aici:

Jurizarea va avea loc online în perioada  20 august – 1 septembrie 2020, iar câștigătorii desemnați vor fi anunțați prin email, în intervalul 2-3 septembrie 2020. Ulterior, câștigătorii trebuie să transmită lucrările în format fizic prin poștă/curier, până cel târziu 6 septembrie 2020, către Asociația pentru educație Odiseea (Șoseaua Chitilei, nr. 431, București). 

Și asta nu e tot. Ne propunem să îi ajutăm pe câștigători pe termen lung, printr-o serie de acțiuni – burse lunare, programe de mentorat etc. Le doresc succes micilor artiști!

Foto: Adi Bulboacă

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top