Now Reading
Dieta ketogenică: ce alimente poți să consumi și pe care să le eviți, ce beneficii are

Dieta ketogenică: ce alimente poți să consumi și pe care să le eviți, ce beneficii are

Întotdeauna am considerat că un stil de viață sănătos trebuie să reprezinte un echilibru între mișcare și ceea ce mănânci. Mișcarea fără o alimentație adecvată nu îți aduce niciun beneficiu și degeaba mergi la sală dacă, atunci când ajungi acasă, mănânci dulciuri și tot felul de alimente nepotrivite. În același timp, dacă vorbim despre alimentație, există tot soiul de diete care te-ar putea ajuta, cu condiția să nu le urmezi, cum ar zice românul „după ureche”.

Ca să clarific de la bun început: eu nu sunt fan diete. Nu am fost vreodată și nici nu am reușit să țin vreo dietă cap – coadă. Pentru că mie îmi place să mănânc. De toate și în momentul în care îmi zici ”aia n-ai voie”, păi fix AIA vreau de leșin. În mod particular, când am auzit despre dieta keto, mintea mea nu a putut concepe că poate fi benefic să mănânc grăsimi în detrimentul fructelor. Dar, pentru că este o dietă la modă, care a adunat mulți adepți mulțumiți de rezultatele pe care le oferă, m-am gândit să vin în întâmpinarea celor care vor să se informeze despre ea. Și uite ce am aflat.

Dieta ketogenică, cea despre care îți voi povesti în rândurile de mai jos, a devenit tot mai populară în ultimul timp. Pe scurt, aceasta presupune să consumi mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi. Pe cât ar părea de contradictoriu să consumi grăsimi într-o dietă, pe atât de utilă se poate dovedi nu doar pentru a scăpa de kilogramele în plus, ci și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Ce este dieta ketogenică

Hai să îți explic puțin cum funcționează dieta ketogenică. În anumite privințe, această dietă este destul de asemănătoare cu alte diete care presupun un consum cât mai mic de carbohidrați. Diferența este dată de faptul că dieta ketogenică se bazează pe un consum ridicat de grăsimi (cu mențiunea că e vorba de acele grăsimi „bune”).

Cum se curata un avocado? [tutorial video]

Cu alte cuvinte, atunci când reduci cantitatea de carbohidrați pe care o consumi și mărești cantitatea de grăsimi, corpul tău intră într-o stare metabolică numită ketoză. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, organismul începe să ardă cât mai multe grăsimi pentru a-ți da energia necesară. Ar fi ideal să nu consumi mai mult de 50, chiar 20 de grame de carbohidrați pe zi. Cu cât consumi mai puțini carbohidrați, cu atât mai repede vei ajunge la ketoză.

În principiu, dieta ketogenică este bazată pe un consum de 75% grăsimi, 20% proteine și numai 5% carbohidrați.

Ce alimente sunt permise în dieta ketogenică

Iată ce alimente ar trebui să se regăsească în alimentația ta zilnică dacă urmezi dieta ketogenică:

  • Carne – roșie (vită, porc, rață), bacon, cârnați, pui, curcan
  • Pește gras – somon, ton, macrou, păstrăv
  • Ouă – fierte, prăjite, omletă
  • Lactate – unt, smântână, brânză neprocesată (cheddar, mozzarella, blue cheese, de capră) 
  • Fructe oleaginoase – midgale, semințe de dovleac, de in, chia, nuci etc.
  • Grăsimi bune – avocado și ulei de avocado, ulei de măsline extra virgin, ulei de cocos
  • Legume sărace în carbohidrați – majoritatea verdețurilor, roșii, ceapă, ardei, conopidă, varză, broccoli, zucchini, vinete, sparanghel etc.
  • Condimente – piper, sare, verdețuri
  • Fructe de pădure (în cantități moderate) – ca un mic pont, le poți servi cu frișcă naturală din smântână
  • Băuturi – apă plată, carbogazoasă sau infuzată, cafea fără zahăr (poți adaugă puțin lapte, însă, evită să bei caffe latte), ceai fără zahăr (verde, negru, de mentă etc.), supă de oase

Ghidul #doer pentru un platou cu brânzeturi perfect

În ceea ce privește carnea, optează pentru cea neprocesată și evită să o consumi cantități mari. Multă carnea înseamnă și multe proteine care sunt transformate apoi în glucoză, încetinind procesul de ketoză. Referitor la legume, regula ar fi să optezi pentru cele care nu cresc în pământ (rădăcinoase), ci pentru cele de la suprafața solului. 

Ce alimente nu sunt permise în dieta ketogenică

Regula de bază: evită orice aliment bogat în carbohidrați, zahăr și amidon. Iată ce alte alimente nu ar trebui să consumi:

  • Alimente bogate în zahăr – sucuri, smoothie-uri, prăjituri, torturi, bomboane, înghețată etc.
  • Fructe – toate tipurile de fructe, cu excepția cantităților mici de fructe de pădure
  • Legume rădăcinoase – cartofi, cartofi dulci, morcovi, păstârnac etc.
  • Cereale – orez, paste, alimente pe bază de grâu, pâine etc.
  • Legume – fasole, linte, năut etc.
  • Grăsimi nesănătoase – maioneză, ketchup, ulei vegetal procesat etc.
  • Alcool – bere (au un conținut ridicat de carbohidrați)

Evită carnea și alimentele procesate (cârnați, chifteluțe) și care conțin puține grăsimi, precum iaurtul degresat. De asemenea, unele condimente sau sosuri pot conține zahăr și grăsimi nesănătoase. Laptele face parte din lista alimentelor pe care nu ar trebui să se le consumi, însă, poți adăuga o cantitate mică în cafea.

Nu trebuie să uităm nici de gustarea dintre mese pentru când vrem să ne păcălim rapid foamea înainte de prânz sau cină. În dieta ketogenică sunt permise gustări precum câteva felii de brânză (poți adăuga puțin ulei de măsline), o mână de nuci, migdale sau ce ai la îndemână, unul sau două ouă fierte, ciocolată neagră (90% cacao), milkshake (lapte de migdale, pudră de cacao, unt de nuci), iaurt gras cu unt de nuci și pudră de cacao, căpșuni cu frișcă, guacamole.

Ce beneficii are dieta ketogenică

See Also

Dieta ketogenică tinde să fie din ce în ce mai recomandată în comparație cu alte tipuri de diete. Pe lângă faptul că te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, fără să numeri caloriile sau să ai grijă la cantitatea de mâncare pe care o consumi, dieta ketogenică poate avea și alte beneficii precum:

  • Îmbunătățește nivelul trigliceridelor și colesterolului „bun”
  • Îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade nivelul de zahăr din sânge – este recomandată celor care suferă de diabet tip II
  • Îmbunătățește sănătate inimii și poate preveni apariția acneei

În plus, dieta ketogenică a apărut prima dată ca metodă alternativă de a trata persoanele cu epilepsie.

Totuși, în continuare există mituri și controverse în jurul dietei ketogenice. Deși se poate dovedi benefică pentru unele persoane și le poate îmbunătăți starea de sănătate, există cazuri în care dieta ketogenică necesită atenție specială. Aici vorbim de persoanele diabetice care iau insulină, persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sau femeile care alăptează.

RAPID, GUSTOS SI SANATOS: Croque Madame cu salata

Orice dietă își are propriul scop, iar ceea ce ție îți face bine nu se potrivește întotdeauna și celui de lângă tine. Aceasta este premisa de la care trebuie să pleci atunci când vrei să adopți o anumită dietă. Referitor la dieta ketogenică, aceasta poate fi benefică persoanelor supraponderale, diabetice sau care au nevoie să își îmbunătățească metabolismul. În schimb, nu ar trebui urmată de cei care vor să își crească masa musculară.

Nu în ultimul rând, orice dietă trebuie urmată la recomandarea unui medic nutriționist. Dacă respecți cu strictețe regulile alimentare și urmezi dieta ketogenică pe o perioada lungă de timp, vei reuși să obții rezultatele dorite.

Sursă foto: Pexels

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top