Now Reading
Idei de gustări și băuturi calde pentru un weekend hygge acasă

Idei de gustări și băuturi calde pentru un weekend hygge acasă

Da, e iarnă, e tot mai frig afară, mai e foarte puțin până la Crăciun, așa căăăă… a venit momentul să reluăm discuția despre hygge, acest concept despre care am tot auzit în ultimii 3, 4 ani și de principiile căruia încerc să mă țin și eu pe cât posibil… măcar în weekenduri. Iar acum că suntem în plin sezon rece, e un moment numai bun pentru hygge acasă.

Înainte de toate, că tot am citit și o carte dedicată acestui fenomen cunoscut drept arta daneză de a trăi bine și de a fi fericit, mi se pare important de precizat faptul că hygge nu e doar despre lumânări aprinse și ceai cald la ceas de seară. În primul rând, în centrul filosofiei hygge stă ideea de apartenență, de conectare. Te poți conecta la tine, la ceilalți, la ceea ce ai în jurul tău. E o ancorare în prezent, o conștientizare și, în același timp, o bucurie a fiecărei clipe. Tocmai din acest motiv hygge este un stil de viață al danezilor, pentru că ține mai degrabă de atmosferă, de sentimente pozitive, de armonie, de acel feeling pe care îl ai când te simți în siguranță, la adăpost.

Practici hygge atunci când stai la masă cu familia sau cu prietenii și când ești realmente implicat în acel moment, uitând de notificările de pe telefon, de mailuri, de micile griji care ne toacă mărunt zilele. Practici hygge atunci când te lași absorbit complet de paginile unei cărți bune. Practici hygge atunci când bei o cafea bună sau bagi la cuptor o prăjitură care umple casa cu un miros delicios! Sunt doar câteva exemple ale artei hygge pe care le testez și eu frecvent și despre care au povestit teoreticienii acestui concept.

Cred că Judith Friedman Hansen rezumă cel mai bine esența lui: „hygge presupune un angajament față de momentul prezent și disponibilitatea de a lăsa distragerile deoparte.” Și dacă activitățile din timpul anului și toată această agitație frumoasă (dar și obositoare uneori) nu îmi permit să mă bucur atât de mult pe cât mi-aș dori de clipele mele de liniște, acum că se apropie vacanța de iarnă și că lucrurile s-au mai liniștit, am un întreg plan de relaxare pus la cale. Ce am trecut pe lista mea hygge?

 

Mai multe momente de lectură

Rar se întâmplă să treacă o zi și să nu fi citit măcar câteva pagini dintr-o carte, dar în perioada aceasta mi-am propus să dublez „porția” de beletristică. Să stau cât mai des tolănită pe canapea, înfășurată ca un burrito în pătură, și să citesc tot felul de povești, cu o ceașcă de Nordic Black din colecția Nespresso Variations Nordic , un blend de cafea Arabica descoperit recent (adooor edițiile limitate pentru aromele inedite pe care ajung să le descopăr astfel) și ceva colinde jazz pe fundal.

Mai multe filme, seriale, documentare

Și ăsta e un obiectiv de care am tot zis că mă voi ține cu îndârjire vacanța aceasta. Am văzut că Netflix a devenit noul Hallmark atunci când vine vorba de filme de Crăciun, așa că neapărat voi bifa ceva de acolo (am auzit numai de bine despre animația Klaus, e pe listă!), dar parcă n-ar strica să revăd și clasicele The Holiday sau… Love Actually? Voi ce îmi mai recomandați?

Mai multe seri de gătit acasă

Nu mai e un secret pentru nimeni că îmi place să gătesc, motiv pentru care trecem și această activitate pe lista de to do din serile hygge acasă. Aș fi vrut să încerc să pregătesc ”cea mai bună prăjitură din lume”, adică o Kvæfjordkake…vedeți voi cum se pronunță… oricum m-a speriat puțin că e complexă rețeta. 🙂  Mă gândesc mai degrabă la rețete simple de gustări și băuturi calde, care să completeze perfect atmosfera aceasta de căldură și relaxare tipică gospodăriilor nordice. Și cum v-am promis și câteva rețete, o să le las mai jos pe cele care îmi plac mie cel mai tare.

Brownies cu afine

Cred că n-ai cum să dai greș cu o negresă vreodată, e pur și simplu un desert savuros. Mie îmi place să o combin cu niște fructe proaspete, însă poți adapta rețeta după cum îți dorești (o poți lăsa simplă sau îi poți adăuga nuci, alune de pădure etc.). Și merge excelent atât la micul dejun, alături de o cafea tare care să te energizeze, cât și seara, când te mai lovește pofta de dulce.

Ingrediente:

  • 100 de grame de ciocolată amăruie
  • 50 de grame de ciocolată cu lapte
  • 150 de grame de unt
  • 1-2 linguri de cacao pudră (foarte bine merge și pudra de roșcove)
  • 150 de grame de zahăr brun
  • 4 ouă
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 1 vârf de lingură de sare
  • 300 de grame de afine

Mod de preparare: topești bucățelele de ciocolată împreună cu untul la bain-marie, până se înmoaie ingredientele și obții o compoziție lichidă omogenă. Bați ouăle bine, adăugănd zahărul brun și pe cel vanilat, amestecând bine. Adaugă făină, pudra de cacao, sarea și praful de copt și amestecă bine. La final, adaugă și ciocolata și untul care s-au topit la bain-marie, până obții un aluat bine închegat. Pune afinele și așază compoziția într-o tavă dreptunghiulară de copt, pe care să o dai la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. După 40-45 de minute, verifică cu o scobitoare dacă s-a făcut negresa (scobitoarea trebuie să iasă uscată din aluat) și, dacă e gata, scoate-o și las-o la răcit măcar o oră înainte de  a o tăia. Poftă bună!

Biscuiți de casă cu migdale, ovăz și merișoare

O altă rețetă simplă și rapidă, care merge numai bine cu o cafea caldă, este și aceasta de biscuți cu migdale, fulgi de ovăz și merișoare, care, de asemenea, poate fi adaptată în funcție de gusturile tale.

Ingrediente:

  • 120 de grame de unt
  • 150 de grame de făină
  • 90 de grame de zahăr brun
  • 1 ou
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de miere
  • 90 de grame de fulgi de ovăz
  • 50 de grame de migdale decojite
  • 80 de grame de merișoare (deshidratate)

Mod de preparare: bate oul, amestecă-l cu untul topit și cu zahărul, până când rezultă un soi de pastă. Într-un alt bol, amestecă făină, praful de copt și sarea. Adaugă în același vas fulgii de ovăz, migdalele și merișoarele. Încorporează apoi mixul în cel pe bază de unt, ou și zahăr, până obții un amestec omogen. Lasă aluatul la frigider pentru 45-50 de minute, apoi folosește o lingură pentru a forma biscuiți pe tava de copt din această compoziție (îi poți modela și cu mâna dacă ți-e mai ușor). Dă biscuiții la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute (mai verifică-i și tu în acest timp), până se rumenesc și capătă o nuanță ușor aurie.

Banana bread la cană

E probabil cel mai rapid desert pe care îl poți face când ai pofta de ceva dulce: e gata în 10 minute… cu tot cu coacere!

Ingrediente:

  • 3 linguri de făină
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 15 -20 de grame de unt topit (cam 1-2 linguri)
  • 1 ou
  • 1 banana zdrobită
  • 1 lingură de lapte (opțional).

Mod de preparare: bați bine oul, adaugi untul și zahărul și amesteci până obții o pastă. Zdrobești o banană (cu furculița sau cu pasatorul de cartofi), o adaugi la compoziție alături de restul ingredientelor. Se amestecă bine și se pune aluatul într-o cană, pe care o lași la cuptorul cu microunde aproximativ 2-3 minute. O scoți, o lași la răcit 20-25 de minute și… gata!

Ciocolată caldă adevărată

Cred că adevărata ciocolată caldă nu e cea cu prafuri din comerț, ci cea pe care o faci din produse de calitate, care au realmente gust, așa că vă las aici și varianta mea.

Ingrediente:

See Also

  • 100 de grame de ciocolată neagră
  • 200 de mililitri de lapte
  • 100 de grame de zahăr (zahăr pudră de preferat)
  • Opțional, poți adăuga scorțișoară, nucșoară, vanilie, poate chiar și puțin rom (adults only)

Mod de preparare: taie ciocolata bucățele și trece-le prin blender, să se mărunțească mai bine. Amestecă-le apoi cu pudra de zahăr și cu celelalte ingrediente (dacă este cazul) și lasă-le într-o cană, peste care să torni laptele fierbinte, amestecând bine, până se formează ciocolata caldă. La final, poți adăuga și câteva bezele deasupra.

Latte Macchiatto cu aromă de migdale

Și nu puteam trece peste răsfățul suprem de iarnă, un Latte Macchiatto care pur și simplu îți face ziua mai frumoasă, cu inspirație de la Nespresso.

Ingrediente:

  • 10 mililitri de sirop de vanilie
  • 50 de mililitri de lapte
  • 1 capsula de Variations Nordic Almond Cake Flavoured (tot din ediția limitată Nespresso, care m-a cucerit iremediabil)

Mod de preparare: extrage o capsulă Nespresso Variations Nordic Almond Cake flavored ca espresso (40ml), adaugă laptele și siropul de vanilie, amestecând bine. E excelentă de servit alături de biscuții cu fulgi de ovăz și migdale la micul dejun. Yum!

Acestea fiind spuse, eu sunt gata să îmi încep weekendul hygge acasă și le mulțumesc celor de la Nespresso care mi-au dat imboldul necesar pentru a pune la cale acest plan!

 

Colecția limitată de sărbători – Nespresso Variations Nordic – este disponibilă acum în magazinele Nespresso din țară și este de neratat pentru combinațiile inedite pe care le are: Variations Nordic Almond Cake Flavored, cu note de vanilie și migdale, Variations Nordic Cloudberry Flavored, cu aromă de mure galbene și gem de fructe, și Nordic Black, cu note fructate și de cereale. Din surse vă zic că are mare succes și că se epuizează repede. Așa că o vizită la cel mai apropiat magazin Nespresso ar trebui să fie pe to-do list. 🙂

Nu-i așa că ți-am făcut poftă? 🙂

Foto: Photogenica

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top