Now Reading
Moduri în care terapia podelei pelvine poate ajuta la ameliorarea simptomelor de menopauză

Moduri în care terapia podelei pelvine poate ajuta la ameliorarea simptomelor de menopauză

Terapia podelei pelvine poate ajuta la ameliorarea simptomelor de menopauză. Dar și în cazul durerilor din perioada fertilă. Nu cunosc femeie care să nu fi experimentat măcar o dată în viață dureri în zona podelei pelvine. De-a lungul timpului, și eu m-am confruntat cu durere în partea inferioară a abdomenului, mai ales înainte de prima zi de menstruație, și cunosc foarte multe femei care au dureri crunte în aceea zonă pe toată perioada sângerării.

De asemenea, femeile gravide sau cele care au născut recent se pot confrunta cu dureri în zona abdomenului inferior, întrucât acest grup de mușchi care se găsește la baza trunchiului lucrează enorm pentru a susține uterul în creștere. Toată această zonă are nevoie de îngrijire, alint și iubire odată ce ai devenit mamă datorită presiunii mari la care a fost supusă în cele nouă luni de sarcină.

Terapia podelei pelvine aduce rezultate indiferent de cauzele durerii pe care femeia le resimte și poate fi un sprijin imens pentru acelea care se află la menopauză. 

Despre acest ultim aspect voi discuta în materialul de azi, iar dacă ești interesată, te rog să citești rândurile de mai jos.

Podeaua pelvină sau planșeul pelvin este format din mușchii pelvieni și susține uretra, vezica urinară, uterul și rectul.  Cu cât acești mușchi pierd din elasticitate și putere, cu atât mai mari sunt șansele să te confrunți cu incontinență urinară și, în unele cazuri mai grave, cu incontinență rectală.

Schimbări care apar în zona planșeului pelvin odată cu menopauza

Când mă gândesc la sănătatea corpului meu, cel mai des îmi vine în minte o siluetă normoponderală pe care să o afișez cu mândrie în lume, o piele sănătoasă și luminoasă, mușchi tonifiați, puternici și un sistem osos pe măsură. Doar că, așa cum am aflat recent, sănătatea ia multe forme și este necesară acolo unde mă aștept mai puțin.

Planșeul pelvin funcționează ca un hamac care ține vezica urinară, uretra, rectul și vaginul la locul lor, și cu cât mișcarea nu este o activitate frecventă, iar înaintarea în vârstă este o constantă, mușchii aceștia se pot deteriora. De ce se întâmplă asta? Din cauza hormonilor eliberați de corp.

În timpul premenopauzei și menopauzei, nivelul de estrogen scade foarte mult, astfel încât femeile devin susceptibile la slăbirea mușchilor pelvini. Estrogenul este un hormon minune care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, creșterea volumului muscular, sprijină țesuturile să rămână elastice și oferă lubrifiere naturală vaginului. Fără un nivel normal de estrogen, țesuturile podelei pelvine se atrofiază și se retrag, și din păcate, puterea musculară scade, la fel și capacitatea de lubrifiere naturală a țesuturilor.

Având în vedere că, mușchii pelvieni sunt rareori luați în considerare când vine vorba de sănătate, nu ne trece prin minte că aceștia, atunci când slăbesc sau se rup (în cazuri extreme), provoacă ceea ce se numește tulburarea podelei pelvine, o afecțiune care afectează 1 din 3 femei. Dacă dorești să citești studiile recente pe acest subiect, te rog să intri pe linkul acesta.

Conform specialiștilor, simptomele deteriorării podelei pelvine se pot caracteriza prin:

  • constipație
  • uscăciune vaginală
  • durere în timpul actului sexual
  • incontinență urinară (uneori chiar fecală)
  • dureri de spate
  • durere în zona pelvină sau sentimentul de greutate pe abdomenul inferior

Terapia podelei pelvine tratează disfuncțiile acesteia. În Statele Unite este efectuată de un terapeut autorizat cu certificări în sănătatea femeii. La noi în țară, există centre private de recuperare și fizioterapie pentru astfel de situații, iar exercițiile Kegel sunt absolut necesare în recuperarea pacientului.

De ce terapia podelei pelvine ajută la ameliorarea simptomelor de menopauză

Deși pe YouTube găsești tutoriale foarte bine explicate pentru a practica exerciții Kegel în confortul casei tale, cel mai bine este să te adresezi unui specialist. Programul kinetic poate consta în exerciții de întărirea a planșeului pelvin, exerciții de respirație, reeducare posturală și folosirea, în unele cazuri al unui dispozitiv mecanic de sprijin, numit pesar.

Ține cont că, schema de fizioterapie este diferită de la caz la caz și este necesară o comunicare stringentă între pacient și fizioterapeut.

Astfel, terapia podelei pelvine poate să:

 

  • îmbunătățească funcția vezicii urinare

 

Ți s-a întâmplat vreodată să strănuți ori să râzi cu poftă și dintr-o dată să simți o scurgere “acolo jos”? Dacă da, un motiv ar fi acela că mușchii din zona pelvină sunt slăbiți, de aici și incontinența urinară. Există mai multe tipuri de incontinență urinară, dar cele mai întâlnite în timpul menopauzei sunt incontinența de efort și incontinența de urgență.

Incontinența de efort apare atunci când se aplică presiune asupra vezicii urinare (din tuse sau strănut), ducând la scurgeri de urină.

Incontinența de urgență se manifestă când ai o nevoie bruscă și intensă de a urina, urmată de o pierdere de urină. Cu alte cuvinte, mușchii și vezica urinară nu comunică bine și au nevoie de reînvăța să-și facă treaba corect. Așadar, indiferent de tipul de incontinență de care suferi, terapia podelei pelvine poate ajuta îmbunătățirea forței mușchilor pelvieni și a vitezei cu care aceștia se contractă.

Și nu doar atât! Incontinența de stres este din ce în ce mai frecventă în rândul populației adulte și nu ține cont nici de vârstă, nici de sex. Un fizioterapeut sau un kinetoterapeut te pot învăța CUM anume să contractezi planșeul pelvin înainte de a strănuta sau de a râde, iar exercițiile Kegel, practicate regulat îți vor întări cu timpul, abdomenul inferior.

De asemenea, dacă ai probleme cu incontinența de urgență, poate fi necesar să îți reevaluezi obiceiurile pe care le practici în baie, să verifici aportul de lichide și alimente consumate și să discuți cu fizioterapeutul ce strategii pot antrena vezica urinară. 

 

  • îmbunătățește calitatea actului sexual

Din păcate, în timpul menopauzei apar o multitudine de factori care pot contribui la un act sexual inconfortabil și dureros. De obicei, problema principală este uscăciunea vaginală, cauzată de modificările hormonale, care poate fi remediată cu lubrifianți sau creme care conțin estrogeni.

Așadar, dacă manifești dureri în timpul actului sexual este important să-ți întinzi mușchii. Stretchingul face diferența! Terapeutul îți poate arăta diverse mișcări pentru a deschide cât mai mult podeaua pelvină. Exemple în acest sens pot fi: exerciții de genuflexiuni adânci, întindere fluture sau șold, poziția copilului care se folosește des în practica yoga pentru a detensiona și întinde mușchii contractați din zona lombară.

De asemenea, metodele de relaxare, așa cum sunt  exercițiile mindfulness, yoga sau respirația diafragmatică se pot practica înainte de sex. În aceste cazuri, se recurge la terapie manuală special concepută pentru a contracara rigiditatea musculară. Astfel, masajul abdominal, apăsarea punctelor de declanșare externe până când se relaxează sau presarea punctelor interne de-a lungul peretelui vaginal (care se așează pe mușchii podelei pelvine) pot să facă minuni în restaurarea sănătății tale.

See Also

  • reduce prolapsul organelor pelvine

Conform unui studiu din 2022, aproximativ jumătate din populația feminină la nivel global va experimenta de-a lungul vieții prolaps de organe pelvine. Multe femei care au născut natural pot dezvolta un prolaps minor, dar rămân asimptomatice până la menopauză. 

De asemenea, pierderea de estrogen face prolapsul simptomatic și proeminent. Afectarea țesuturilor în acest mod se poate simptomatiza ca o greutate la nivelul abdomenului inferior, ca și cum ai o minge grea așezată pe burtă de care nu reușești să scapi. De cele mai multe ori, prolapsul nu este dăunător (doar inconfortabil), deși în unele cazuri mai grave poate necesita intervenție chirurgicală.

Prolapsul este tratat prin reducerea presiunii asupra organelor pelvine, care are o intensitate mare atunci când se încordează pentru a elimina scaunul zilnic sau când tușești. Exercițiile Kegel te ajută enorm în acest sens, dar ai nevoie să comunici cu un gastroenterolog pentru a găsi cea mai bună soluție în cazul în care suferi de constipație sau de sindromul colonului iritabil. O alimentație bogată în fibre și legume din abundență te poate ajuta în gestionarea optimă a problemelor de acest tip. 

Nu în ultimul rând, acupunctura poate face minuni pentru femeile care suferă de dureri în zona pelvină. Acestea fiind spuse, dacă simptomele se acutizează și consideri că bifezi cu verde (din păcate) cele amintite în material, ar fi bine să iei legătura cu un medic, care îți poate recomanda un fizioterapeut specializat pe rezolvarea problemelor cu care te confrunți.

***

Sursă foto: Unsplash.com

Surse material:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/exercitiile-kegel

https://www.nature.com/articles/s41598-022-13501-w?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100097331&CJEVENT=3400dad3e9ad11ee806300b60a18b8f7#citeas

https://www.catena.ro/incontinenta-urinara-ce-este-cauze-si-cum-poate-fi-tinuta-sub-control

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9629641/

https://www.sfatulmedicului.ro/Incontinenta-urinara/prolaps-de-organe-pelvine_1072

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top