Now Reading
Sfaturi de frumusețe. De ce rutina de îngrijire a pielii începe la duș

Sfaturi de frumusețe. De ce rutina de îngrijire a pielii începe la duș

Ai putea crede că rutina de îngrijire a pielii începe cu o curățare a feței și continuă cu o cremă potrivită nevoilor pielii, dar nu-i chiar așa. O rutina de frumusețe începe de la duș! Da, da ai citit bine deoarece, o piele curată este o piele fericită. De multe ori, minimizăm rolul dușului deoarece  credem că nu-i cine știe ce de el. Faci duș și gata! Important este să fii curată, strălucitoare și pregătită de o nouă zi. Doar că, până și temperatura apei cu care faci dușul, gelul sau săpunul de baie folosite, șamponul ori balsamul de păr impactează țesuturile pielii, iar mai apoi, întregul organism.

De altfel, unele substanțe din produsele de skincare contează mult pentru sănătate și longevitate, dușul fiind, de asemenea, o oportunitate de a-ți pregăti pielea pentru restul rutinei de skincare.

Mai multe descoperi în rândurile de mai jos:

Cum pot afecta pielea șamponul și balsamul pe care le folosești

Trăim într-o epocă plină de pericole, atât de rafinată și de industrializată, încât trebuie să citești de cinci ori o etichetă ca să știi ce cumperi Și să stai cu dicționarul lângă tine). Majoritatea cremelor, șampoanelor și produselor de îngrijire conțin chimicale care odată intrate în piele pot să declanșeze avarii interne semnificative. Disruptorii endocrini se găsesc aproape în orice, femeile fiind mult mai sensibile la schimbările hormonale cauzate de factori externi, poate și pentru că, ne expunem mult mai mult la astfel de practici decât bărbații. Cu toate că, doctorii semnalează probleme la nivel endocrin din ce în ce mai frecvente și în cazul bărbaților –  probabil din cauza surselor alimentare necorespunzătoare.

Revenind, la subiectul nostru de interes, șamponul și balsamul (deoarece strict despre ele vorbim acum), deși considerate simple produse de „îngrijire a părului”, acestea joacă un rol vital în sănătatea pielii, mai ales a scalpului. Părul, pielea și unghiile sunt adesea grupate împreună, deoarece fac parte din sistemul tegumentar, cel mai mare organ al corpului.

Așadar, balsamul oferă o anume “umiditate” părului, ceea ce previne asprirea și deteriorarea sa. Am găsit un articol medical scris acum 10 ani care stipulează că șamponul curăță scalpul și părul și poate ajuta la gestionarea tulburărilor de scalp, anume inflamația și mătreața. Așadar, Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă folosirea balsamului de par după fiecare șamponare. De asemenea, ei sugerează să te concentrezi strict pe vârfurile părului și să nu atingi scalpul. Până nu am aflat acest acest truc, eu de exemplu, puneam balsam și pe rădăcini și nu înțelegeam de ce aveam mătreață. După ce am renunțat la această practică greșită, nu am mai avut părul plin de fulgi. :))

Cel mai important în acest proces consider că sunt ingredientele din șampon și din balsam. 

De aceea, mai jos îți las o listă cu ingrediente pe care majoritatea șampoanelor le conțin:

  • detergenți
  • balsamuri
  • agenţi de îngroşare
  • agenţi de sechestrare (substanțe care au capacitatea de sechestrare a ionilor metalici prezenți și, astfel ajută la prevenirea reacțiilor adverse)
  • reglatori de pH
  • conservanți
  • aditivi de specialitate

Cercetările din domeniu asupra ingredientelor specifice variază, iar de cele mai multe ori dermatologii recomandă pe acelea care corespund nevoilor părului tău.

De exemplu: fito-cofeina, minoxidil și niacină pot fi utile pentru îmblânzirea părului rebel și îmblânzirea unui păr aspru și deteriorat, iar fito-cofeina și-a demonstrat în timp, eficacitatea în problemele de alopecie.

De asemenea, histidina din produsele de șampon și balsam poate reduce daune cauzate de UV. Un studiu din 2015 care include rolul cuprului în accelerarea daunelor ultravioletelor asupra părului și legătura sa cu histidina, îl poți citi aici. Și nu în ultimul rând, uleiurile esențiale și din semințe au rezultate pozitive asupra părului rupt și deteriorat.

Ingrediente de evitat în șampon și balsam

Citește eticheta și gândește-te de două ori înainte să cumperi produse pentru păr care conțin următoarele substanțe:

  • sulfați
  • formaldehida – un cancerigen a cărei faimă este deja ultra cunoscută
  • parabeni
  • BPA
  • triclosan

Totodată, ține cont că suflații sunt foarte duri pentru păr și piele, nu doar la nivel intern, ci și extern, iar parabenii și triclosanul ridică probleme de sănătate, atacând cu precădere sistemul endocrin.

Bisfenolul A (BPA) este o substanță folosită în fabricarea industrială a produselor din policarbonat (veselă din plastic reutilizabil, sticle pentru băuturi, echipamente sportive, mâncare ambalată în plastic sau produse cosmetice ambalate în plastic).

Expunerea femeilor gravide și copiilor la acest tip de substanță reprezintă un pericol pentru sănătate, mai ales pentru copiii în plină dezvoltare, iar actualmente, cercetătorii conduc studii pentru a defini clar nivelurile de siguranță acceptate. Dar dacă mă întrebi pe mine, BPA-ul și prietenii săi (ftalați, parabeni, triclosan) ar trebui cu totul eliminați (imposibil evident, deși eu visez la o lume ideală).

Cum afectează pielea gelul de duș și săpunul

Rutina de îngrijire a pielii începe cu săpunul și gelul de duș pe care le folosești zilnic. Modul în care LE alegi contează și determină, într-un mod nebănuit reacțiile pielii.

Atât săpunul, cât și gelul de duș:

  • elimină agenții patogeni de pe piele
  • sparg stratul uleios de bacterii, transpirație, murdărie și uleiuri naturale
  • dizolvă murdăria de pe piele

Sunt persoane care preferă săpunul și nu folosesc geluri de duș, iar altele preferă gelurile și au o întreagă colecție în baie. Fiecare cum îi place. Totuși, ține cont că săpunurile tind să fie mai dure, pot perturba bariera pielii și nivelul pH-ului. Cu toate astea, dermatologii recomandă pacienților cu diverse probleme de piele (rozacee, vitiligo etc) săpunuri special create pentru rezolvarea/ ameliorarea simptomelor. Cu toate astea – știi cum este – ce mie mi se potrivește, ție poate nu și tot așa, astfel părerea avizată a medicului contează cel mai mult și de aceasta TREBUIE să ții cont!

Când vine vorba de folosirea gelului de duș, ingredientele folosite contribuie – se pare  – la hidratarea pielii (aspect extrem de important, mai ales pentru o piele uscată sau care prezintă eczeme). Unele produse de curățare a pielii conțin retinol, care conform cercetărilor din 2017 poate ajuta la îmbunătățirea pielii acneice și reducerea inflamației.

De asemenea, ține cont că gelul de duș este depozitat într-o sticlă de plastic și știi deja cât de mult rău face plasticul, în comparație cu un săpun împachetat în hârtie sau carton reciclabil. Dacă ții cont la ingredientele aplicate pe piele, atunci caută branduri care înțeleg că sănătatea clienților este primordială, branduri mici, cu produse clean, făcute în loturi mici și neindustrializate.

Ingrediente benefice de îngrijire a corpului 

Din nou, nevoile de ingrediente variază în funcție de tipul de piele, dar cele benefice pot include:

  • glicerol
  • retinol
  • ulei de cocos
  • acid hialuronic

Bineînțeles, așa cum fiecare dintre noi suntem unici, la fel și nevoile pielii sunt diferite. De exemplu, retinolul este cunoscut pentru ameliorarea liniilor fine, ridurilor și pentru combaterea sebumului, dar o persoană cu piele sensibilă și fără acnee nu va avea nevoie de el.

De asemenea, glicerolul oferă hidratare pielii, la fel și acidul hialuronic, iar uleiul de cocos ajută la efectul de inflamație, curăță, hidratează, iar în cazuri de eczemă la copii și adolescenți și-a dovedit eficacitatea. 

Evită următoarele ingrediente:

  • parfumuri
  • parabeni
  • BPA
  • triclosan
  • benzofenona-3

Anumite persoane, cele cu piele uscată și sensibilă ar trebui să evite gelurile de duș pe bază de parfum deoarece, nu vor face decât să acutizeze simptomatica pielii. Ca și în cazul șamponului, parabenii, BPA, triclosanul și benzofenona-3 au fost legate de-a lungul timpului de perturbări ale sistemul endocrin, și multe alte probleme de sănătate.

Trucuri pentru o rutină de îngrijire a pielii “a la carte”

Se pare că americanii au măsurat cât durează în medie un duș și au observat că majoritatea dintre oameni stau la duș aproximativ opt minute. Nu există o regulă în acest sens, fiecare face duș cât vrea și cât îi permite timpul. Totuși, o persoană cu piele foarte uscată sau care prezintă psoriazis nu ar trebui să depășească cinci-șase minute la duș.

See Also
par lung căderea parului

De asemenea, ia aminte la recomandările experților pentru o rutină de îngrijire nemaipomenită (și un pic de fericire pentru că și aceasta dă sclipire vieții, nu?):

  • Spală părul cu șampon: spălarea părului mai întâi, va da timp șamponului să se„scurgă” de pe corp, iar acest lucru ajută la prevenirea acneei și porilor înfundați
  • Aplică balsam: dermatologii recomandă să folosești balsam după  șampon, cu excepția cazului în care folosești un produs 2-în-1
  • Exfoliere: acest pas este opțional, iar persoanele cu pielea uscată sau sensibilă ar fi bine să-l evite, ori cel puțin să nu își exfolieze pielea cu substanțe dure
  • Spală-te pe corp și asigură-te că ai eliminat produsele de pe piele, mai ales din locuri mai greu accesibil (între degete, subraț, gât, după urechi, zona genitală)
  • Curăță tenul: fața este ultimul loc pe care îl vei curăța, având o rutină de îngrijire personalizată nevoilor tenului tău

După ce ieși de la duș ține cont:

  • Să te usuci ușor deoarece, frecarea intensă cu un prosop poate fi iritantă pentru piele și ține cont să te speli după fiecare utilizare. Dacă ți se pare exagerată treaba asta, (deși nu ar trebui!) utilizează prosopul maximum de trei ori și după fiecare folosire lasă-l la uscat pentru ca bacteriile să nu se înmulțească
  • Hidratează pielea cu creme cât mai clean sau cu sănătosul ulei de cocos
  • Nu uita să aplici pe corp și ten cremă cu protecție solară

De asemenea, temperatura ideală pentru apa de la duș nu are mai mult de 40 de grade Celsius, ceea ce înseamnă ca apa să fie călduță. De ce? Pentru că, expunerea prelungită la apă ar putea deteriora bariera pielii, apa fierbinte fiind “vinovatul suprem”, de aceea apa călduță, chiar rece (pentru spălarea mâinilor cu precădere) este soluția.

Tu în ce tabără te afli? Preferi să faci duș sau o baie lungă și relaxantă?

Sursă foto: Unsplash.com

Surse materiale:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29512972/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34159872/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24320105/

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top