Now Reading
#SheDOER: ”Profesorii trebuie să fie la curent cu cele mai recente tehnologii” – Laura Dejeu Gherman, profesor de limba germană (Deutschzentrum)

#SheDOER: ”Profesorii trebuie să fie la curent cu cele mai recente tehnologii” – Laura Dejeu Gherman, profesor de limba germană (Deutschzentrum)

Când ați citit ultima dată un interviu cu un profesor? 🙂 Îmi dau voie să ghicesc … probabil niciodată. Cu toate că meseria de profesor ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante roluri din societate, de câțiva ani lucrurile parcă se degradează cu rapiditate. În această degringoladă mai există însă acei profesori cu vocație, care au decis să meargă pe acest drum de formatori ai generațiilor viitoare. Și sunt onorată că am fost colegă de facultate cu unul dintre acești. Doamnelor și domnilor, vă fac cunoștință cu Laura Dejeu Gherman, profesoara de limba germană la care copiii se duc cu plăcere, învață cu plăcere și, mai ales, cu sens!

De doi ani mă țin de capul Laurei să facem acest interviu și de atunci scuza ei a fost permanent ”sunt continuu la Deutschzentrum”. Adică la centrul de germană pe care l-a înființat acum 5 ani și care se adresează tuturor celor care

Este necesar ca profesorii să fie la curent cu cele mai recente tehnologii și metode de predare pentru a se asigura că elevii sunt pregătiți să facă față cerințelor și provocărilor din lumea de azi.

Ce îți doreai să devii în copilărie ?

Îmi amintesc că în copilărie am vrut să devin designer. Aveam deja de mică un simț estetic dezvoltat, pe care îl cultivam răsfoind revistele Paris Match ale mamei. Îmi amintesc cum le devoram! Deși am început să învăț limba franceză abia în școala generală, priveam fascinată pozele și încercam să copiez ținutele superbe ale doamnelor din înalta societate pariziană.

Cine este sursa ta de inspirație în viața profesională?

Sunt într-o permanentă dezvoltare profesională și din acest motiv sursele mele provin din diferite domenii. Citesc foarte mult, mă informez în legătură cu tot ce este de actualitate, așa încât sursele mele pot fi uneori medici și cercetători din domeniul neuroștiințific iar alte ori profesori. În general sunt oameni care au ceva de spus și care dețin valori umane și profesionale deosebite. Datorită surselor de inspirație pe care le-am avut, am ales să abordez în lucrarea mea de gradul I metode noi de învățare și predare din perspectiva neurodidacticii. Am scris aceasta lucrare in limba germană, sursa mea de inspirație fiind Prof. Marianne Koch, un profesionist desăvârșit și o persoană minunată, căreia îi port o mare admirație.

Cred că putem evolua doar inspirandu-ne, de aceea încerc în permanență să îmi depășesc limitele.

Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat până acum în carieră?

Provocarea principală este motivația pe care un profesor dorește să le-o insufle elevilor, astfel încât ei să învețe și se dezvolte într-un mod constant. Un alt aspect provocator poate fi adaptarea metodelor de predare și a materialelor didactice la nevoile și nivelul de cunoștințe ale fiecărui elev. Un profesor trebuie să fie capabil să identifice punctele forte și slabe ale elevilor săi și să adapteze instruirea astfel încât să maximizeze reușita lor.

În plus, este necesar ca profesorii să fie la curent cu cele mai recente tehnologii și metode de predare pentru a se asigura că elevii sunt pregătiți să facă față cerințelor și provocărilor din lumea de azi. Este de dorit să fii deschis și flexibil pentru a continua să îți îmbunătățești abilitățile de predare.

Dar cel mai mare succes de care te-ai bucurat?

Consider că cel mai mare succes este datorat numărului mare de tineri pe care am avut plăcerea să-i îndrum, obţinând rezultate frumoase de-a lungul celor 20 de ani de activitate profesională.

Anul 2019 a fost absolut fabulos, întrucât peste 70%  din totalul notelor de 10 la examenul de Evaluare Națională la lb. germană a fost obținut în școala unde predau de către elevi cu care am lucrat la Deutschzentrum sau la clasă.

Tot 2019 a fost anul în care 3 elevi pe care i-am pregătit au urcat pe podium la etapa națională a Olimpiadei de limbă germană maternă din Arad ocupând locurile I si III.

Apoi a urmat pandemia și multe lucruri s-au schimbat, niveul a scăzut simțitor şi notele maxime au fost tot mai puţine.

Chiar şi așa însă, istoria s-a repetat la o scară mult mai mică anul trecut, când singurele două note de 10 de la limba germană din școală au fost obținute de elevi cu care lucrasem. Este un sentiment profund de recunoștință și bucurie pe care îl simți, știind că rezultatele muncii tale se pot contoriza și demonstra.

Anul acesta la Evaluarea Națională în București s-au obținut 7 note de 10 iar 5 dintre acești elevi au fost pregătiți la Deutschzentrum. 🙂

Care este în opinia ta rețeta succesului?

Rețeta succesului se schimbă în funcție de vremurile și locurile în care trăim. În general pentru mine este un mix între seriozitate, ambiție, perseverență și pasiune întrucât este important să iubești ceea ce faci. Mult timp succesul a însemnat extrem de multă muncă depusă ani la rând, cu focus pe mine și pe munca mea.

Rețeta succesului se schimbă în funcție de vremurile și locurile în care trăim.

În zilele de astăzi și mai ales în Romania, unde “nu se aruncă cu pietre decat in pomul cu fructe”, pentru a avea success este necesar să poți trece ușor peste anumite răutăți gratuite și să depășești piedicile care survin pe parcurs. Important este să ai încredere în forțele proprii.

Deutsche Sprache, schwere Sprache. Așa spune o vorbă înțeleaptă 🙂 Așa că aș vrea să știu de ce ai vrut să te faci profesoară de germană ?

M-am născut în Sibiu şi primul contact cu limba germană l-am avut în familie, deoarece naşa noastră era de origine germană. Ea le-a sugerat părinților mei ca eu și sora mea să învățăm limba germană, iar această decizie ne-a influențat întreaga viață profesională și personală. Am ales să devin profesoară întrucât educația stă la baza oricărui om de valoare.

După ce am absolvit școala germană, am ajuns să port un deosebit respect pentru cultura germană pentru seriozitatea, hărnicia și disciplina poporului german, acestea fiind calități pe care doresc să le insuflu elevilor mei. Pentru mine școala germană reprezintă mai mult decât o materie predate, este mai degrabă un mod de viață. Această meserie s-a dovedit a fi vocația mea și sunt tare fericită de alegerea făcută.

Ideea de a înființa un centru de limbă germană de unde a venit? Cui se adresează?

Deutschzentrum Bukarest se numără printre puținele centre de predare și testare a limbii germane maternă și a fost înființat în anul 2018 ca răspuns la cererea pieței.

La centrul nostru pregătim elevii pentru susținerea examenelor naționale și îi ajutăm să obțină certificatele lingvistice de limbă germană recunoscute internațional și necesare pentru efectuarea studiilor în Germania sau Austria.

În cadrul centrului de testare oferim posibilitatea simulării probelor de examen de la finalul claselor a VIII-a si a XII-a. Ele sunt menite să reflecte într-un mod cât se poate de obiectiv nivelul cunoștințelor elevilor și potențialele de îmbunătățire în etapa premergătoare examenelor.

Deutschzentrum Bukarest se numără printre puținele centre de predare și testare a limbii germane maternă

Întrucât aceste simulări se desfășoară online, părinți din întreaga țară au apelat deja la acest tip de testare primind feedback-ul profesorilor de specialitate și obținând consiliere gratuită în urma acestor testări.

Tot la centru organizăm cu mare succes școala de vară, unde oferim cursuri pentru cei ce urmează să intre în clasa a V-a sau cursuri recapitulative pentru elevii care sunt în prag de examen și nu numai, totul înr-o atmosferă caldă și plăcută.

Limba germană este căutată parcă tot mai mult atât de adulți cat și pentru/de copii. De ce ?

Germana este o limbă atât de solicitată  întrucât ea reprezintă un avantaj fantastic în cariera profesională a tinerilor, indiferent că vorbim despre afaceri internaționale, medicină, drept, inginerie, arhitectură sau alte domenii. Mulți profesioniști provin din Germania iar această țară este sinonim cu seriozitatea și calitatea.

Vorbitorii de limbă germană sunt sclipitori și pot fi acei oameni, care pot transforma lumea aceasta într-un loc mai bun.

În România limba germană este vorbită de aproximativ 60.000 de persoane, ceea ce reprezintă 0.4% din populație. Pentru a avea cu adevărat o viață mai bună este de dorit ca acest procentaj să crească. Vorbitorii de limbă germană sunt sclipitori și pot fi acei oameni, care pot transforma lumea aceasta într-un loc mai bun.

Cum se lucrează cu copiii din generația actuală, în condițiile în care ei ajung să refuze să practice metodele convenționale, cele cu care noi am fost crescuți, precum cititul și scrisul?

În calitate de profesor este important să găsești modalități de adaptare la nevoile și preferințele elevilor. În primul rând, să recunoaștem faptul că tinerii si copiii din ziua de azi sunt în general mai interactivi și mai vizuali în abordarea învățării, prin urmare este obligatoriu să explorăm utilizarea tehnologiei pentru a face procesul de învățare interesant. Altă abordare este încurajarea participării active a elevilor în procesul de învățare prin intermediul activităților de grup și a proiectelor, deoarece acest lucru ajută și la dezvoltarea abilităților de colaborare, de comunicare și la promovarea unui mediu de învățare plăcut.

10 cele mai bune site-uri pe care să îți petreci timpul ca adolescent (și nu numai)

Din fericire tehnica este de partea profesorilor, cu condiția ca ei să își dorească să se adapteze noilor cerințe. Dacă ești un profesor interesat și ai acces la cele necesare, poți lucra fără probleme vorbind pe limba elevilor tăi, folosind tehnici moderne și renunțând la metodele învechite. Dar sigur, încă mai există în țara noastră și alți profesori, care apelează la metode binecunoscute din trecut şi obţinând rezultatele dorite prin moduri mai puțin apreciate.

Personal consider că este important să-i susții pe elevi, să-i apreciezi și să le arăți că nu trebuie să li se pară greu, ceea ce au de făcut. Doar așa ei vor avea încredere în capacitățile proprii.

See Also

Ce te face fericită ?

😊 Cafeaua de sâmbătă dimineața savurată alături de soțul meu pe terasa însorită, un apus de soare într-o călătorie la mare și bucuria elevilor mei, când își văd rezultatele pentru care au muncit din greu.

Ce te enervează ?

Sunt multe lucruri care mă enervează, unul dintre ele fiind faptul că în țara noastră nu se pune accent suficient pe educație și cultură.

Ar fi minunat să crească interesul pentru aceste domenii pentru a putea sa facem oricând față admirabil unei conversații despre artă, teatru sau muzică clasică. Din păcate realitatea este diferită…

Care este cel mai important lucru pentru tine ?

Pun mare preț pe păstrarea unui echilibru între viața privată și profesională și îmi este foarte important să îmi urmez calea, respectând valorile care mă caracterizează – corectitudinea, profesionalismul, încrederea și optimismul.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai ?

Am multe amintiri frumoase, unele surprinse în fotografii, altele păstrate în memorie, dar încercând să-mi amintesc cea mai frumoasă amintire constat că majoritatea sunt din vacanțe, de la soare, alături de soțul meu, sora mea sau alți oameni de suflet.

Care este talentul cu care te-ai născut ?

Nu știu dacă este vorba despre talent – mai degrabă cred că este misiunea mea și anume aceea de a-i face pe tineri conștienți de valoarea lor, de norocul pe care îl au, având posibilitatea să învețe limba germană pentru a putea să îsi atingă obiectivele.

Dacă ai putea da timpul înapoi ce ai face neapărat ?

Dacă aș da timpul înapoi, aș participa la cursuri de dezvoltare personală încă din liceu. Consider că descoperindu-le după vârsta de 30 de ani am pierdut o importantă perioadă  de timp în care aș fi putut să fac mai multe…dar toate la vremea lor.

Un sfat pe care i l-ai da oricărei femei:

Amintește-ți că ești minunată, frumusețea vine din interior!

It’s a man’s world ?

Haha, who cares? Dacă există echipă, nici nu mai contează dacă în prim-plan este femeia sau bărbatul.

De ce esti un DOER?

Pentru că am realizat devreme, că dacă îmi doresc anumite lucruri, atunci sunt singura responsabilă pentru a face ca ele să se întâmple. Din acest motiv îmi ghidez viața având mereu în minte faptul că totul depinde de mine. It’s pretty simple – I’m not a talker. I’m a #doer sau ca să formulez în germană Ich bin eine Frau, die Taten für sich sprechen lässt!😊

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top