Tu cu ce-l aștepți pe Moşu’: turtă dulce, panettone sau biscuiți? 3 rețete delicioase.
Ho, ho, ho! A mai trecut un an! Și ce an!! Un an plin de peripeții, restricții și parțială tristețe pe tot Pământul. Parcă nu mai avem entuziasmul din anii trecuți când vine vorba de sărbători, nu-i așa? Este și firesc până la urmă, am trecut prin foarte multe anul acesta. Ne dorim liniște la sfârșit de an și timp de calitate petrecut alături de cei dragi. Sărbătorile la români înseamnă în primul rând mese îmbelșugate, oameni dragi la masă, atmosferă plăcută, un vin bun în pahare și la final, dulciuri de casă gustoase și aromate. Bine, bine… dar cu Moșu’ cum rămâne? Tu cu ce-l aștepți pe Moşu’: turtă dulce, panettone sau biscuiți?
Moș Crăciun și pandemia
Știm cu toții că Moșul este cam plinuț, dar nu o să-i spunem chiar noi lucrul asta, nu-i așa? Cu siguranța mulți copii îl vor tachina cu sinceritatea lor. Nu știm dacă Moșu’ poartă mască anul ăsta, dar dacă poartă, sigur este roșie cu margini albe pufoase. Cred că doamna Crăciun a fost cea care i-a croit masca, sigur este și o croitoreasă excelentă. Dar sunt convinsă că Moșul știe să păstreze distanța socială, de cele mai multe ori nici nu-l vezi. El doar strecoară cadourile sub brad și fuge.
Moș Crăciun și social media
De un lucru sunt sigură, dacă îi pregătești ceva bun, este posibil să-l mai ții puțin la tine acasă. Dacă mai zăbovește puțin printre bunătăți aromate, este posibil să-l prinzi și să faci câteva fotografii instagramabile cu el. Sigur vei face furori cu ele în mediile sociale. Cu alte cuvinte, sper că ai toate ingredientele la îndemână pentru tocmai ce urmează să-ți divulgăm câteva rețete grozave de bunătăți dulci cu un gust memorabil. Ești gata?! 🙂
Ce zici de turtă dulce glazurată?
Turta dulce nu poate lipsi de pe masa de sărbători. Biscuiți rotunzi, buni și aromați, ușor maronii, cu o savoare aparte. Turta dulce îți face sărbătorile mai plăcute. Rețeta pe care v-o prezint este simplu de urmat și rezultatul bun este garantat! 🙂
Ingrediente:
Pentru turta dulce:
- 100 g unt
- 500 g făină
- 200 g miere
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 70 g zahăr de cocos
- 100 ml lapte
- 2 lingurițe scorțișoară
- 1 linguriță ghimbir uscat
- esență de migdale
- 1 linguriță bicarbonat
Pentru glazură:
- 1 albuș de ou
- 200 g zahăr pudră
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 4 linguri apă fierbinte
Mod de preparare
În primul rând am pus într-un bol untul la temperatura camerei, zahărul de cocos (puteți folosi și zahăr brun), gălbenușul, oul întreg și mierea. Am amestecat cu ajutorul unui mixer până s-a omogenizat totul. Am adăugat apoi laptele și l-am încorporat. Am pus apoi toată cantitatea de făină, ghimbirul uscat și măcinat, scorțișoară, esență de migdale și bicarbonatul de sodiu și am mixat iar. Am obținut un aluat dens, pe care l-am pus la congelator pentru o oră.
După ce l-am scos din congelator, am format biluțe pe care le-am pus pe foaie de copt. Am dat la cuptor pentru 13 minute la 180°C. Am băgat la cuptor 2 tăvi și jumătate cu biluțe. Când am fost gata, le-am lăsat să se răcească pe un grătar pe bucătărie.
Am preparat apoi glazura astfel: într-un bol am pus albușul și am început să-l mixez. Am adăugat treptat toată cantitatea de zahăr pudră și 3 linguri cu zeamă de lămâie. La final, pentru că este o compoziție prea densă, am adăugat câteva linguri cu apă fierbinte pentru a o subția.
Am trecut apoi fiecare turtă dulce prin glazură și le-am lăsat la răcit la roc răcoros (în frigider sau afară), pentru a se întări glazura.
Mmmm, panettone, atât de pufos!
Știu, este mai simplu să îl cumperi, dar ce satisfacție ai atunci când îl pregătești cu mâna ta! Nu se prepară chiar simplu, se aseamănă mult cu cozonacul, provocarea gospodinelor. Frământat, dospit, așteptat după el. Sincer, îți poate ocupa jumătate din zi prepararea lui, dar cu cât te străduiești mai mult, cu atât iese mai bun. Și este absolut fantastic! Cei dragi vor fi în culmea fericirii cu un asemenea preparat pe masă. Și da, nu vor conteni cu laudele.
Ingrediente:
Pentru maia:
- 100 ml lapte cald
- 100 g făină
- 5 g drojdie proaspătă
- o linguriță zahăr
Panettone:
- 300 g făină
- 80 g unt la temperatura camerei
- 4 galbenușuri
- 80 ml lapte cald
- 80 g zahăr
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 plic zahăr vanilat Burbon
- 100 g rahat colorat tăiat în cuburi mici
- 100 g stafide&merișoare hidratate în apă caldă și esență rom
- 100 g Oreo crumbs (biscuiți Oreo sfărmați, pot fi înlocuiți cu fulgi/picături de ciocolată)
- coajă de lămâie și grapefruit
Mod de preparare
Am început prin a forma o maia din 100 g făină, 100 ml lapte cald, o linguriță zahăr și 5 grame de drojdie. Am amestecat aceste ingrediente și am lăsat maiaua la loc cald pentru a dospi. Eu am lăsat o oră, însă puteți lăsa și mai mult. Este important să-și dubleze volumul inițial.
M-am ajutat de un robot de bucătărie pentru a mixa ingredientele și a frământa aluatul, însă puteți face și manual toată operațiunea chiar dacă va fi mai obositor. Am pus maiaua în bolul mixerului și am adăugat: făina cernută, zahărul, zahărul vanilat Burbon, gălbenușurile, laptele, cele 20 g de drojdie rămase din pachețel și untul la temperatura camerei tăiat în cubulețe. Am lăsat la frământat 15 minute.
După ce s-a scurs timpul, am adăugat coaja de lămâie și grepefruit, Oreo crumbs, rahatul precum și stafidele și merișoarele hidratate. Am amestecat puțin până s-au încorporat. Am scos aluatul pe blatul de lucru unde am pus puțină făină. I-am dat o formă rotundă și l-am pus într-un bol la dospit pentru două ore.
După ce și-a mărit volumul foarte mult se scoate iar pe blatul de lucru, se frământă foarte puțin și se pune în tava specială pentru panettone sau un alt vas de bucătărie mai înalt. Este important să fie un vas înalt pentru a respecta forma acestui preparat și pentru că va crește foarte mult. Vasul va avea foaie de copt pentru a evita lipirea. Va rămâne și de data aceasta aproximativ 2 ore la dospit până își va tripla volumul.
Când este crescut frumos se pune un cub cu unt deasupra și se dă la cuptor la 170 grade pentru aproximativ o oră.
Biscuiți prietenoși cu unt
- 350 g făină
- 1 ou
- 120 g unt
- 120 g zahăr
- un plic zahăr vanilat Bourbon
- 5 g praf de copt
- 1 buc plic de ceai cu ghimbir și lămâi verzi
- esență vanilie
- 2 linguri cacao neagră
- miezul de la 4 nuci
Mod de preparare
Punem într-un bol încăpător untul topit și îl mixăm împreună cu zahărul și zahărul vanilat Bourbon. Adăugăm oul și îl încorporăm încet pentru a nu se tăia compoziția. Adăugăm praful conținut în plicul de ceai pentru un plus de savoare, precum și esență de vanilie. Amestecăm și adăugăm praful de copt și făină în două tranșe. Incorporam făină cu mixerul atât cât se poate, folosim paleta și apoi mâinile.
Formăm un aluat pe care îl împărțim în două. În una dintre părți încorporăm cacao. Punem apoi ambele aluaturi la frigider pentru aproximativ 30 minute.
Întindem apoi aluatul cu grijă pentru că este foarte sfărâmicios și greu de manevrat. Îl întindem în foaie subțire și îl tăiem cu forme de biscuiți. Punem biscuiții pe foaie de copt și dăm tavă la cuptor pentru aproximativ 7-10 minute la 200°C.
Procedăm la fel și cu foaia de cacao, iar bucățile rămase din ambele aluaturi le-am amestecat puțin și am pus pe ele câteva bucățele de nuci.
Când au fost gata, am pus biscuiții pe un grătar de răcire și apoi i-am mutat într-o cutie specială pentru biscuiți.
Oare Moșu’ nu face diabet de la atâtea dulciuri câte mănâncă într-o singură noapte? Glicemia sigur îi crește! Cred ca Doamna Crăciun îl mai ceartă și ea și îi spune să o lase mai ușor cu dulcele. Nu știu cât de ascultător este și Moșul asta, dar am o bănuială că nu este nici el prea ascultător, dar asta rămâne între noi. 🙂 Și… te-ai hotărât? Tu cu ce-l aștepți pe Moşu’: turtă dulce, panettone sau biscuiți?
Faci oare parte din categoria celor mâncăcioși dar care nu se pricep la gătit sau nu au timp deloc să gătească? Ei, iată că pentru tine avem o soluție grozavă, bunătăți pregătite de Chefi români celebri pe care poți să le comanzi la tine acasă, detalii în acest articol.
Și… gata bradul? Cadourile sunt împachetate? Tu cu ce-ți întâmpini colindătorii anul asta? Da’ cârnații sunt gata? Sarmale pregătești? Cu șoriciul cum stai? Cuminte ai fost? Sau mai actual: Te-ai dezinfectat des pe mâini și ai purtat mască?
Eu cred că Anul nou aduce mereu o schimbare în bine, un nou început. Ne dăm refresh și mergem mai departe mai puternici!
***