Now Reading
Un stil de viață sănătos nu trebuie să fie scump!

Un stil de viață sănătos nu trebuie să fie scump!

”Să ai un stil de viață sănătos costă!” Este o replică pe care m-am plictisit să o tot aud și să o tot citesc la oameni care au acces la informații. Și încep să cred că fie este o strategie de comunicare, fie doar o scuză pentru comoditate. 🙂

Nu, nu costă bani să trăiești simplu și sănătos. Majoritatea oamenilor, indiferent de nivelul financiar, pot să facă Rai cu ce au. Sau, ca să mai folosesc o expresie plastică, ”să facă din rahat bici și să trosnească”. O să vă demonstrez imediat că există soluții pe care bunicii noștri le știau și le aplicau dar pe care noi pare că le-am uitat în prea multul către care alergăm și despre care credem că este secretul vieții.

Străbunica mea a trăit singură la casă cu curte și cu o pensie de câteva sute de lei (din care mai și punea de-o parte – habar n-am cum reușea!). A trăit cumpătat din toate punctele de vedere. Trei mese foarte lejere pe zi. Ouă de trei ori pe săptămână și doar dimineața, când le mănânci cu familia (la prânz cu prietenii și seara le dai dușmanilor – oare câtă lume mai știe această înțelepciune?). Carne tot de trei ori pe săptămână. Dulciurile se făceau în casă, chiar dacă erau cu zahăr. Iarna legumele erau murate, conservate sau congelate. Fructele la conservă sau în congelator. O să-mi ziceți că pe vremea aia nici nu prea era de mâncare. Da, așa este. Erau lipsuri. Dar uite cu acest stil de viață forțat, Mamaie a trăit până la 97 de ani, când bătrânețea și-a spus cuvântul. Simțurile precum văzut și auzul îi erau slăbite, iar dantura spre deloc pentru că pe vremea ei mersul la control era foarte dificil. Dar în ceea ce înseamnă boli generate de stilul de viață, nici nu s-a pus problema. Avea tensiune de aviator. 

La nivel global, rata obezității s-a triplat din 1975. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi.

Pentru România, cifrele nu sunt tocmai cele mai bune – doar 18% din români consumă zilnic legume, în timp ce 25% consumă fructe zilnic. Nici în ceea ce priveşte sportul nu stăm prea bine – 65% dintre români nu fac niciodată sport sau exerciţii fizice. Însă un stil sănătos de viaţă nu se rezumă doar la alimentaţie şi sport, ci include omul în întregul lui – psihic, fizic şi emotional. Însă cum poţi avea grijă la ce mănânci şi câtă activitate fizică faci dacă ai grija zilei de mâine? În timp ce occidentalii par a fi într-o continuă dezvoltare, românii par prinşi într-un cerc vicios, mai ales în contextul în care 40% trăiesc lunar cu salariul minim pe economie.”- adev.ro/qyk34b

Generația tânără este afectată în special de alimentele bogate în calorii și cu un aport nutritiv scăzut. Nivelurile ridicate de zahăr, grăsimi și sare îi pun pe copii la un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă, ca să nu mai vorbim de afectarea dentară. Poate și mai îngrijorător, obiceiurile formate în copilărie par să rămână pe viață. Aceasta este o tragedie pentru că aceste probleme pot fi evitate. Și nu prin mesajul ”acceptă-te așa cum ești” (pentru că aici este despre altceva) sau prin curentul ”grasă, frumoasă și sănătoasă”/”this is the new cool”. Ci printr-un stil de viață controlat. Este posibil să mănânci sănătos și să ai un stil de viață sănătos care să nu fie scump?

DA!

Mi se pare că parcă ni se induce tot mai mult mesajul că alimentele sănătoase sunt scumpe, din cauza prețului cărnii, peștelui și lactatelor, din cauza introducerii în discuție a „super-alimentelor” și costului mai ridicat al produselor ecologice. Cu toate acestea, alimentele hrănitoare nu trebuie să coste o avere. Smoothie-urile cu semințe de chia sunt un lux scump; hrana de bază – morcovi, linte, cartofi, salată verde, mere – este însă ieftină ca … chipsurile.

Dar un stil de viață sănătos nu trebuie să însemne complicat! Ci unul bazat pe simplitate.

De-a lungul anilor în preocuparea mea pentru un stil de viață sănătos, am învățat că acesta este posibil chiar și când resursele sunt limitate. Doar atunci când încerci să ții pasul cu toate tendințele în sănătate, lucrurile încep să devină complicate și costisitoare.

Dar un stil de viață sănătos nu trebuie să însemne complicat! Ci unul bazat pe simplitate. Ce necesită? Preocupare adevărată, un pic de efort și consecvență. Așa cum am mai spus-o în repetate rânduri: stilul de viață sănătos este eficient doar dacă este o constantă care se întinde pe parcursul întregii vieți. 

Doar atunci când încerci să ții pasul cu toate tendințele în sănătate, lucrurile încep să devină complicate și costisitoare.

O parte a problemei este că putem confunda ”sănătos” cu diverse etichete care măresc costurile, cum ar fi cele ecologice sau fără gluten. Dar atunci când ne gândim la sănătate, trebuie să ne orientăm către soluții la îndemână. Și credeți-mă, le avem din plin.

Stilul de viață sănătos NU este o alegere pe care o facem pentru a arăta bine, ci pentru a trăi bine.

Vă las aici exemple de situații pe care eu le-am remarcat în jurul meu, fie când am mers în casele oamenilor, fie când am privit la oamenii din unele restaurante și le-am observat alegerile. Dar a avea un stil de viață sănătos nu este o chestiune care se rezumă doar la alimentație și mișcare. Este o atitudine holistică, în care dăm atenție minții și spiritului deopotrivă. Stilul de viață sănătos NU este o alegere pe care o facem pentru a arăta bine, ci pentru a trăi bine.

Desigur, las și soluțiile.

See Also

ALIMENTAȚIE

  • În loc să cumperi un suc acidulat și/sau îndulcit pe post de suc de portocale mai bine bei apă. Sau apă în care storci zeamă de lămâie sau sucul unei portocale și în care adaugi fix o linguriță de miere (dacă vrei să fie dulce) și niște frunze de mentă. NU ESTE NEVOIE SĂ CUMPERI SUCURI DIN COMERȚ.
  • Carnea prăjită, peștele prăjit, cartofii prăjiți pot fi înlocuite cu prepararea lor la cuptor. Orice mâncare pregătită la cuptor este mai sănătoasă decât cea prăjită. Ca să nu mai spus că te eliberează și de la cratiță. MÂNCAREA GUSTOASĂ NU ESTE DOAR PRĂJITĂ.
  • Dă gust mâncărurilor tale cu ajutorul mirodeniilor naturale precum cimbru, busuioc, oregano, sare & piper. Pe acestea le poți cultiva chiar tu în bucătărie, pe balcon etc. Mâncarea naturală și, implicit, sănătoasă NU trebuie să aibă un gust super intens ci gustul ingredientelor pe care le pui. NU ESTE NECESAR SĂ ADAUGI CONCENTRAT DE GUST CA MÂNCAREA SĂ FIE DELICIOASĂ.
  • Cumpără fructe și legume de sezon locale. Există piețe pentru toate buzunarele. Mere, pere, piersici, caise, căpșuni, zmeură, afine, mure … fiecare la timpul lor. NU ESTE NECESAR SĂ MĂNÂNCI FRUCTE EXOTICE. 
  • Când prețurile sunt jos, cumpără legume pe care să le transformi în murături. Astfel vei avea legume foarte sănătoase pe timp de iarnă. Murăturile sunt pline de vitamine, minerale și enzime extraordinare. Roșiile se fac suc și se pun la borcan. La fel se poate face și cu ardeii copți, vinete congelate etc. NU TREBUIE SĂ MĂNÂNCI DOAR LEGUME CRUDE. 
  • Fructele și unele legume și frunze pot fi puse la congelator ca să le ai peste iarnă.
  • Redu cantitatea de mâncare pe care o consumi. Este mult mai sănătos să mănânci mai puțin. La modul acesta poți alege și o calitate mai bună a alimentelor.  NU TREBUIE SĂ MĂNÂNCI MULT. DOUĂ MESE PE ZI (preferabil până în ora 18:00) POT FI SUFICIENTE PENTRU UN ADULT SĂNĂTOS.
Efectele diferitelor ore și frecvență a mesei și diferitele variabile. În centrul imaginii sunt indicate influențele reciproce ale creierului, inimii și intestinului.

MIȘCARE

  • Mișcare/sport se poate face în picioarele goale, acasă pe o saltea. YouTube este plin de exerciții pentru oricine cu orice nivel de pregătire. NU ÎȚI TREBUIE ABONAMENT LA SALĂ CA SĂ FII ÎN FORMĂ ȘI NICI ECHIPAMENT SCUMP.
  • În concediu, indiferent că alegi să mergi la mare sau la munte, fii activ/ă. Plimbări lungi dimineața și seara după masă, înot, trasee ușoare prin pădure – orice te ridică de pe șezlong sau de pe scaunul de la masă. CONCEDIUL NU ÎNSEAMNĂ SĂ FII STATIC/Ă.

MINTE

  • Să meditezi este la îndemâna oricui. Tutoriale și meditații ghidate gratuite există din plin pe YouTube.

Meditația, noua mea descoperire și ce rezultate mi-a oferit.

  • Ca să ai o minte sănătoasă citește cărți, nu presa mondenă.

Un corp antrenat cu exerciții de pe YouTube

Și lista este deschisă și poate fi completată de cei care au idei bune în acest sens. 

În final, ceea ce îmi doresc să vă transmit este că un stil de viață sănătos nu înseamnă alimente scumpe, ieșiri la restaurante vegane, abonamente la pilates sau alte săli de fitness și așa mai departe. Înseamnă simplu, cumpătat și conștient. Înseamnă o alegere de viață. Înseamnă voință, capacitate de înțelegere a individului și dorința de schimbare a unor obiceiuri ”tradiționale”. Așa cum în pandemie unii au devorat lăzi de bere și au rupt frigiderul, alții au alergat maratoane în apartament. Desigur, acestea sunt exemple extreme dar grăitoare despre cum fiecare dintre noi este responsabil într-o mare măsură de modul în care alege să își trăiască viața.

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top