Ce trebuie să faci ca să ai mereu unghii frumoase și sănătoase?

Nu-mi mai aduc aminte exact unde am auzit asta, dar s-ar părea că mâinile și încălțămintea cuiva îți arată imediat cât de mult se îngrijește persoana respectivă. Un fel de carte de vizită. Dacă e așa, atunci cum faci să ai mereu unghii frumoase? Și nu e vorba neapărat de avea în permanență o manichiură fără cusur. Pentru că asta se poate rezolva ușor cu vizite regulate la salon, știi și tu asta. Așa că sfaturile de mai jos sunt, în mare parte, axate pe ideea de sănătate a unghiilor și a cuticulelor.
Sunt pași la îndemână, pe care îi poți urma chiar începând din acest moment. Așa că hai să începem!
• Nu tăia cuticulele … preferabil
Știu că, atunci când arată inestetic, e tentant să tai cuticulele. Dar aspectul plăcut nu compensează părțile negative. De ce spun asta? E simplu. Cuticulele reprezintă o barieră în calea bacteriilor. Dacă tu le tai, protecția pe care ele ți-o oferă scade. Și, uneori, asta poate chiar să ducă la o infecție. Așa că nu te atinge de ele și lasă-le să-și facă treaba. Și nu-ți face griji, imediat afli și cum poți să faci să arate bine zona cuticulele fără să fie nevoie de forfecuță.
• Hidratează unghiile și cuticulele
O cremă de mâini poate ajuta cuticulele să arate mai bine, să știi. Dar un ulei poate face chiar mai mult decât atât, pentru că are grijă nu numai de cuticule, ci și de suprafața unghiilor. Iar dacă unghiile tale au tendința de a se rupe, să știi că asta poate fi și din cauză că nu sunt suficient de hidratate. Prin urmare, caută un ulei care să le ajute să revină la o formă cât mai sănătoasă cu putință. O variantă ar fi:

Vitamin E Nail & Cuticle Oil
• Suplimente alimentare care conțin biotină
Biotina este cunoscută sub mai multe denumiri: coenzima R, vitamina H sau vitamina B7. În cazul în care ai unghii subțiri care se rup ușor, suplimentele alimentare cu biotină îți vor fi de mare ajutor. Unghiile vor deveni mai rezistente și se vor rupe mai greu. Pe lângă faptul că o să ai unghii frumoase și mai sănătoase, biotina contribuie și la menținerea sănătății părului și a pielii. Prin urmare, câștigi pe mai multe planuri.
• Renunță la dizolvantul de ojă pe bază de acetonă
Acetona este foarte eficientă când vine vorba de îndepărtarea ojei. Dar este un solvent puternic. Și tocmai pentru că este foarte dură, acetona elimină, odată cu oja, și o parte importantă din uleiuri, lăsând unghiile și cuticulele uscate. Și, prin urmare, mai fragile. Așa că, pentru a avea unghii sănătoase, folosește un dizolvant care nu conține acetona. De exemplu:

Gentle Nail Polish Remover
• Stop!
Uneori, până și unghiile noastre au nevoie de o pauză. O pauză de la ojă. Chiar dacă folosești cele mai bune produse, rezistența unghiilor tot scade când te dai cu ojă în repetate rânduri. Prin urmare, nu uita ca, din când în când, să le dai un răgaz pentru a se reface. O scurtă vacanță, dacă putem zice așa, timp în care doar le tai, le pilești și le hidratezi. Și cel mai indicat moment în care să le dai pauză, contrar practicii curente, este momentul când mergi la mare. Soarele și apa mării fac minuni pentru unghii frumoase și sănătoase.
• Pila de unghii
Da, până și aici trebuie să fii atentă! Două lucruri ar fi bine să ai în vedere. Primul: pentru unghiile naturale e nevoie de o pilă cât mai moale, adică una cu asperități care abia se simt. De ce? Ca să nu faci microfisuri în unghie, ceea ce ar duce la grăbirea procesului de rupere. Al doilea: să pilești mereu unghia într-un singur sens, cu o mișcare ușoară și uniformă.
De asemenea, evită ca atunci când mergi la manichiură să lași manichiurista să folosească pila electrică pe unghiile tale. Această acțiune repetată în timp ți le va distruge.
• Alimentația
Nu mai e nicio noutate pentru nimeni că ceea ce mâncăm are impact asupra stării noastre de sănătate. Așa că, știind asta, folosește alimentația în avantajul tău și fă-ți unghiile să fie mai sănătoase. Consumă suficiente proteine. Mănâncă din când în când și diferite tipuri de nuci (de exemplu: fistic, caju, migdale, nuci etc.), pentru că și ele te pot ajuta să ai unghiile frumoase pe care ți le dorești. Vitamina D contribuie la absorbția calciului, ceea ce duce la întărirea unghiilor. Spuneam mai sus de biotină. Să știi că ea se găsește și în ouă.
• Evită contactul direct cu substanțele de curățare
Când faci curățenie, încearcă să reduci, pe cât e posibil, contactul pielii tale cu produsele pe care le folosești. De exemplu, folosește mănuși când speli vasele sau când cureți cada de baie. În felul acesta, mâinile tale nu se vor usca, pentru că uleiurile vor rămâne în piele.
• Unghiile de la picioare
Desigur, toate informațiile pentru unghiile de la mâini sunt valabile și pentru unghiile de la picioare. Și viceversa. Cu o excepție. Și anume, umiditatea. Cu atât mai mult acum, când a venit toamna.
Picioarele noastre vor fi aproape toată ziua în pantofi, încălțăminte sport, botine și o mulțime de alte variante de încălțăminte în care piciorul transpiră. Mediul umed constant, împreună cu alți factori, favorizează apariția unei infecții. De exemplu, ciuperca unghiei. Ea poate apărea la persoanele care își taie unghiile fie prea des, fie greșit. Unghiile se taie drept, nu trebuie să intri sub piele cu forfecuța.
Dacă faci în mod frecvent activități sportive, ai grijă să ai încălțăminte adecvată. Ce înseamnă asta? Să fie o țesătură care lasă piciorul să respire și care nu pune presiune pe unghii și pe degete, adică nu te strânge.
În încheiere…
Unghii frumoase și sănătoase nu apar peste noapte. Dar, dacă urmezi măcar o parte din sfaturile de mai sus, după un timp vei vedea diferența.
Să nu uit! Problema unghiilor îngălbenite… Cu siguranță nimeni nu vrea să le aibă. Nu de alta, dar nu au un aspect tocmai plăcut. Bine de știut este că există soluții. Și nu, nu mă refer la a le da cu ojă ca să maschezi problema asta. Dacă ești curioasă, găsești patru variante la îndemână în articolul “Cum scapi de problema unghiilor îngălbenite”.
Și, pentru că vremea a început să se răcească puțin, mă gândesc că poate ești deja în căutare de nuanțe care se potrivesc de minune cu acest anotimp. Așa că, pentru inspirație, îți las aici articolul “10 lacuri de unghii în culorile perfecte de toamnă”.
***