Now Reading
7 obiceiuri proaste de care trebuie să scapi la locul de muncă

7 obiceiuri proaste de care trebuie să scapi la locul de muncă

Am văzut de-a lungul anilor și văd în continuare foarte mulți oameni care decid să renunțe la joburile lor sigure și „călduțe” din firmă și să o ia de la capăt, încercând un domeniu nou. Sau pleacă prin lume, experimentând teritoriul freelancingului de la distanță. În același timp, văd oameni care se mulțumesc cu joburi care nu îi împlinesc în vreun fel, pentru că pur și simplu se tem să încerce altceva sau să iasă din zona de confort. Zona carierei s-a schimbat foarte mult și este într-o permanentă schimbare – acum nimeni nu mai concepe să aibă același job toată viață, cum se întâmpla pe vremea alor noștri. Măcar o dată la cinci ani avem nevoie de o reevaluare și, de ce nu, de reinventare pe plan profesional.

Și e perfect în regulă să faci asta. Să vrei mai mult, să ceri mai mult, să te răzgândești.  Din păcate, mulți încă se tem să ia măsuri în această direcție. Și găsesc tot felul de scuze pentru a rămâne în același loc care le aduce stres, anxietate și nemulțumire: ba că e prea târziu să își găsească altceva, ba că ce vor spune alții, ba că nu se descurcă la nimic.

Toate scuzele acestea ar trebui să dispară. La fel ca obiceiurile proaste pe care le avem la birou și care, într-un fel sau altul, ne afectează atât viața personal, cât și viața profesională.

Muncești peste program și nu ai timp să te ocupi de tine.

Crezi că e în regulă să stai la birou de la 9 la 9 (sau chiar mai târziu) în fiecare zi? Mai gândește-te o dată! Nici măcar nu există o sumă care să justifice faptul că nu mai ai deloc o viață personală și că trăiești doar pe un scaun, în fața unui monitor. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, din păcate, overtime-ul nu prea e plătit în România. Dar treaba asta se perpetuează și nu o să înceteze dacă tu, ca angajat, nu iei măsuri în primul rând. Refuză să lucrezi în astfel de condiții.

Nimeni nu are dreptul să te sancționeze pentru că nu vrei să muncești peste program… mai ales pe gratis. Impune niște limite, pentru că din cauză că nu au existat de la bun început aceste limite, în multe locuri se practică o formă modernă de sclavagism.

Viața nu înseamnă doar birou. Înseamnă și să petreci timp cu familia și cu prietenii, să mergi la film sau la un spectacol de teatru, să gătești prăjitura preferată, să citești o carte, să practici un sport… și lista poate continua.

Îți e teamă să pui întrebările care contează.

Pur și simplu ne este prea teamă să punem întrebări și asta este o problemă cu care ne confruntăm încă din copilărie. Nu vrem să supărăm, nu vrem să părem fraieri, nu vrem să punem o întrebare penibilă… și uite așa ajungem să nu mai primim deloc răspunsurile de care avem nevoie. Lucrul acesta se poate schimba cu mult exercițiu și ceva mai multă încredere în tine.

Care sunt posibilitățile de dezvoltare în acest loc? Ce fel de extra-beneficii oferiți? Putem discuta de un program flexibil? Iată doar câteva întrebări pe care ai tot dreptul să le pui, pentru a-ți face o idee de ansamblu despre acel loc de muncă.

Îți e teamă să îți ceri drepturile.

Ai mai multe responsabilități, dar salariul a rămas la fel? Ei bine, nu o să vină niciodată angajatorul să te bată pe umăr și să îți spună că faci o treabă grozavă și că vrea să îți mărească salariul. Nu, pentru asta trebuie să mergi la el/ea, să zâmbești larg, să îi oferi argumente clare pentru care meriți acea mărire și să îi prezinți rezultatele obținute de tine.

Ține cont de acest plan indiferent care sunt nevoile pe care le ai.

Te plângi prea mult.

La polul opus este acea atitudine deloc productivă pentru tine și cei din jur.

Tu nu doar că îți exprimi toate doleanțele, dar o faci atât de des încât nu îți mai rămâne timp pentru altcineva. Și nu o faci în fața șefilor, pentru ca eventual ei să poată lua măsuri să te ajute să fii mulțumit/ă, ci de față cu ceilalți colegi, alimentând și frustrările acestora. Ei bine, în acest caz, trebuie să știi că niciun loc de muncă nu e ideal. E ca-n relații, ca-n viață, de fapt. O să apară tot timpul și ceva care te enervează sau te epuizează.

Dar mai depinde și de tine cum te raportezi. În loc să te focusezi pe problemă, focusează-te pe găsirea unei soluții. În loc să îți irosești energia axându-te pe ce nu merge bine, vezi ce poți schimba. Și cere ajutorul atunci când simți că lucrurile scapă de sub control: chiar nu are sens să te aglomerezi și să te dai peste cap, când ai mai putea delega din sarcini sau ai putea ruga un coleg să te ajute.

Nu îți gestionezi eficient timpul.

Vorbeam mai sus despre overtime, overtime-ul este, în unele cazuri, rezultatul proastei gestionări a timpului. Time managementul nu este un mit. Este o realitate pe care mulți o ignoră. E foarte ușor să te pierzi în mail-uri (care nu sunt urgente), în notificări pe Instagram și Facebook, în piese noi pe Youtube și tot așa. Ca să nu mai spun de ședințele care se prelungesc la infinit și la care se discută chestiuni concrete doar vreo douăzeci de minute.

Toate acestea îți mănâncă timpul și te seacă de energie, iar când trebuie să te apuci cu adevărat de ceea ce ai de făcut, nu prea mai ai nici chef, nici inspirație. Și așa ajungi să lucrezi până la ore târzii. Soluția? Trucul cu telefonul așezat cât mai departe de tine în timp ce muncești e unul foarte bun, pur și simplu imaginează-ți că ești la un curs sau la un examen și doar la fără zece ai voie să pui mâna pe el.

7 obiceiuri care îți sabotează productivitatea

Rămâi într-un loc în care te simți că te plafonezi.

De teamă. Teama că vei rămâne fără bani. Teama că nu îți vei găsi alt job. Teama că vei cădea din lac în puț. Wrong, wrong, wrong! Nu poți trăi într-o stare de teamă permanentă. Trebuie să încerci să ieși din cochilia ta și să vezi ce se întâmplă. Poate va fi rău din nou. Nu-i nimic, încerci iarăși. Cu cât scapi mai rapid de acest mindset pesimist, cu atât mai bine îți va fi.

După un eșec, nu mai vrei să încerci a doua oară.

Ai primit un task, dar l-ai făcut praf. Te descurajezi și nici nu mai vrei să auzi de așa ceva, automat crezi că nu te pricepi. Ai început un business, dar ai dat greș sau nu ai făcut profitul pe care îl visai. Ok, câți dintre milionarii de astăzi ai planetei n-au dat chix din prima? Ai fost la interviu la jobul visurilor tale, dar au ales pe altcineva. Și crezi că gata, s-a terminat, nu vei mai avea niciodată o a doua șansă. Să fim serioși, crezi că ajută atitudinea asta de pierzător? Nu, deloc. Eșecul face parte din cursul firesc al vieții. Și ar trebui să fie un lucru de pe urma căruia să ai ceva de învățat. Întotdeauna.

Foto: outnow.ch

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top