Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: Bilant cardiologic inainte de a incepe o activitate sportiva

SFATUL SPECIALISTULUI: Bilant cardiologic inainte de a incepe o activitate sportiva

Domnul B. a implinit acum 4 zile 40 de ani si a luat decizia sa inceapa sa faca activitate sportiva la sala de sport de 3 ori pe saptamina,  ca sa fie in forma. Si-a cumparat abonament pe 6 luni, sotia i-a facut cadou de ziua lui o pereche de bascheti si gâta, de miine poate merge la sala.

Isi aduce aminte in ultimul moment ca domnisoara de la receptie i-a spus ca are nevoie de un bilant medical, dar nu a fost prea atent  in ce consta.

Se gindeste, « Miine trec pe la medicul  meu de familie si iau un certificat medical. Am deja analizele medicale facute acum 6 luni care sunt bune – ma rog am un pic de colesterol, dar tocmai de asta vreau sa fac sport ».

Ziua urmatoare afla de la medicul de familie ca pentru certificatul medical are nevoie de un consult cardiologic. Explicatiile medicului sunt clare – aveti peste 40 de ani, fumati, aveti citeva kilograme in plus, un colesterol mai mare deci aveti risc cardiovascular crescut.

Dupa citeva telefoane si un schimb de mail-uri cu secretara cardiologului Dl. B. ajunge la consultatia cardiologica care consta in examen clinic, EKG de repaus ( inregistrarea activitatii electrice a inimii), ecografie cardiaca (pentru vizualizarea muschiului cardiac ) si test de efort EKG ( o inregistrea continua a activitatii inimii si a tensiunii arteriale in timpul unui efort intens de alergat pe banda).

La finele controlului afla si ce este Freceventa maxima teoretica  ( se calculeaza 220- virsta) si ca ar fi bine sa nu o depaseasca in timpul efortului. Primeste avizul favorabil sa faca sport dar afla ca este predispus la hipertensiune si ca va trebui sa controleze aportul de sare in alimentatie.

See Also

A 2-a zi la sala suride superior cind antrenorul refuza accesul in sala a unei perosane de aceeasi virsta care nu intelege ca fara aviz medical nu mai poate intra in sala.

Antrenorul e categoric « Domnule 80 % din evenimentele medicale in sala se produc datorita unor boli cardiovasculare, iar obligatia noastra este sa le prevenim.>>

Clara Alexandrescu - medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale, co fondator CardioRec Corbeanca, medic liberal Centre cardioThoracique de Monaco
Clara Alexandrescu – medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale, co fondator CardioRec Corbeanca, medic liberal Centre cardioThoracique de Monaco
View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top