Now Reading
Ingredientele active din șampon. Ce are nevoie părul tău?

Ingredientele active din șampon. Ce are nevoie părul tău?

Fie că este scurt sau lung, natural sau vopsit, cu fir subțire, predispus la mătreață, uscat sau care se îngrașă repede, părul nostru are constant nevoie de îngrijire. Tratamentele ocazionale și vizitele la salon sunt mereu binevenite, nu zic nu. Dar să nu ne scape din vedere lucrul cu care părul nostru intră cel mai des în contact. Mă refer la șampon.

Pentru că, indiferent de particularitățile părului, fiecare dintre noi folosește șampon pentru a-l curăța, astfel încât să avem grijă de el și să-l facem să arate cât mai bine cu putință. Iar pentru asta este important să fim atente la elementele pe care le are în compoziție. Ce ar fi bine să folosești și de ce? Hai să vorbim despre ingredientele active din șampon. Și nu numai.

Ce sunt ingredientele active?

Un ingredient activ vizează o problemă specifică (de exemplu: mătreață, căderea părului, întărirea firului de păr) și aduce îmbunătățiri situației respective. Putem vorbi de ingrediente active doar după ce eficacitatea acestora a fost dovedită în urma unor teste realizate în laborator. Prin urmare, când vine vorba de părul tău, lista de mai jos te ajută cu adevărat să rezolvi unele aspecte de care, poate, nu ești chiar atât de mulțumită.

Zinc

Dacă părul tău este subțire și rar, atunci poate ai un deficit de zinc. Prin urmare, caută un șampon care să aibă în compoziție și zinc, întrucât acesta ajută la întărirea firului de păr și, în același timp, stimulează creșterea lui. Mai mult, contribuie și la funcționarea optimă a glandelor care lubrifiază firele de păr. Ceea ce înseamnă că zincul asigură nu doar sănătatea părului, ci menține și sănătatea scalpului.

Retinol

Mai este cunoscut și ca vitamina A și reprezintă un nutrient de bază. De ce? Pentru că ajută glandele sebacee să secrete sebumul necesar la nivelul scalpului. Totodată, un nivel insuficient de vitamina A poate contribui la căderea părului. Și apropo de asta… Să știi că, la nivelul scalpului, fiecare persoană are între 100.000 și 150.000 de fire de păr. Așa că, atât timp cât nu-ți cad mai mult de 100 de fire de păr pe zi, nu ai de ce să te îngrijorezi. Ce este sub 100 de fire face parte din ciclul normal de viață a părului.

Biotina

Nu putem să vorbim despre un păr frumos și sănătos fără să aducem in discuție biotina, un ingredient activ cheie. Să știi că este cunoscută și sub numele de coenzima R, vitamina H sau vitamina B7. Biotina nu numai că ajută părul să crească mai repede, dar, în același timp, împiedică pierderea lui. Totodată, stimulează producția de keratină – cu alte cuvinte, contribuie la păstrarea rezistenței părului. Deci biotina chiar are un rol important în menținerea sănătății părului.

Vitamina E

Odată ce-ți spun beneficiile, o să te convingi imediat că nu trebuie să-ți lipsească din șampon de acum încolo. Pentru că stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, părul se va regenera mai repede. Mai mult, vitamina E echilibrează producția sebumului, hidratează firul de păr și, totodată, s-ar părea că reduce și căderea lui. Așadar, un păr frumos și sănătos. Ce poți să-ți dorești mai mult, nu-i așa?

Acid ascorbic

Un alt ingredient activ care vine cu multe beneficii pentru păr este acidul ascorbic. Adică vitamina C. Această componentă protejează părul împotrivă ruperii și a despicării, precum și împotriva razelor dăunătoare ale soarelui. În același timp, stimulează producția de colagen, ceea ce are un impact pozitiv asupra aspectului părului– îl face să fie strălucitor și plin de vitalitate. Prin urmare, dacă părul tău este subțire, deteriorat și fragil, atunci acidul ascorbic este cel care îi va reda puterea și frumusețea de altădată.

Mătreață?

Dacă ai probleme cu mătreața, atunci e bine să știi că există mai multe ingrediente active care te pot ajuta în lupta împotriva ei. Așa că aruncă un ochi peste eticheta sticlei tale de șampon și vezi ce conține. În cazul în care acum folosești un produs care nu prea te ajută, vei afla mai jos ce altceva ai putea căuta data viitoare. Uite câteva ingrediente active care să te pot ajuta contra mătreții:

Acidul salicilic

Probabil ai auzit deja de el, pentru că e deseori întâlnit în componența produselor împotriva acneei. Și asta pentru că este eficient în îndepărtarea statului superior al pielii și a celulelor moarte. Așadar, și a mătreții. Însă ar fi indicat să te ții departe de acidul salicilic dacă ești însărcinată.

See Also

Piritionatul de zinc

Are proprietăți antibacteriene și antifungice și contribuie la îmbunătățirea aspectului părului. Nu doar că tratează mătreața, dar o și ține la distanță, cu condiția să fie folosit cu regularitate. Multe șampoane anti-mătreață au în compoziție acest ingredient activ.

Disulfura de seleniu

Sau, pentru cei care nu prea au fost prieteni cu chimia la scoală, categorie din care fac și eu parte, este vorba de o combinație de sulf – care are efect de purificare – și seleniu – care are proprietăți antifungice. Acest ingredient activ este recunoscut nu doar în tratarea mătreții, ci și în cazul dermatitei seboreice. Dar, în cazul în care ești însărcinată, este recomandat să eviți produsele care conțin sulf.

Bine de avut în vedere:

  • Evită sulfații. Sunt chimicale al căror rol este să producă spumă. Dar dezavantajul este că sunt șanse mari să-ți usuce pielea capului.
  • Când te speli pe cap, fă mișcări delicate, astfel încât să nu rupi firul de păr. Folosește doar buricele degetelor, nu și unghiile.
  • Parfumurile sintetice pot irita pielea scalpului. Asigură-te că parfumul șamponului tău provine de la ingredientele naturale care au fost folosite. De exemplu, extractele din plante. Ar trebui să fie un semn de alarmă dacă șamponul tău este parfumat iar singurul lucru care apare pe recipient este cuvântul “parfum”, pe la finalul listei de ingrediente.
  • Alcoolul și părul (mai ales cel sensibil) nu se înțeleg prea bine. Pentru că alcoolul absoarde hidratarea din păr și lasă în urma lui un scalp și un păr cu aspect uscat.

Și, dacă tot suntem la subiectul acesta, îți las aici și două articole în care vei găsi câteva produse numai bune de încercat, plus o listă de tips & tricks pentru un păr vopsit care rămâne frumos:

Foto: Andrei Zafiu

***

View Comments (2)
  • Merci pentru acest articol! Vin cu o remarca, totusi (puteti sa nu imi publicati comentariul, doar ca nu stiam cum sa va semnalez altfel): “DE ce are nevoie parul” este corect in romana sau “Ce ii trebuie parului” ( “a avea nevoie DE ceva” si nu “avea nevoie ceva”).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top