Style icons din filme și seriale. De la ce personaje feminine te poți inspira.
![](https://doer.ro/wp-content/uploads/2024/10/Why-Margot-Tenenbaum-is-this-autumns-style-hero.jpeg)
Unele personaje feminine din filme și seriale nu doar că rămân memorabile datorită poveștilor pe care le trăiesc, ci și datorită stilului lor inconfundabil. Aceste personaje ne oferă lecții de stil care transcend ecranul, inspirând generații întregi să își rafineze garderoba și să își definească personalitatea prin modă. De la eleganța nonșalantă la look-uri extravagante, fiecare are ceva special de oferit.
Chiar și la mulți ani după lansarea filmului sau serialului, aceste personaje feminine ne fascinează și în mod real ne pot inspira în alcătuirea unor ținute potrivite stilului nostru. Eu las aici x personaje care au redefinit stilul în cultura populară și care mie îmi plac, dar lista poate fi completată și chiar mi-aș dori să faceți asta.
Margot Tenenbaum – The Royal Tenenbaums (2001)
Scena mea preferată din „The Royal Tenenbaums” de Wes Anderson, care a fost lansat acum 20 de ani, este prima întâlnire cu Margot Tenenbaum, interpretată de Gwyneth Paltrow. Ea coboară dintr-un autobuz Green Line pentru a-l întâlni pe fratele ei Richie (Luke Wilson), purtând o haină lungă de vizon și o geantă maro Hermès Birkin. Ochii ei sunt puternic conturați cu creion negru, iar tunsoarea bob este accentuată cu o agrafă de păr roșu. Este un ansamblu plin de farmec, retro, care cu siguranță nu se potrivește locației (ai purtat vreodată un astfel de look în transportul public?), dar este unul pe care Margot îl poartă pe tot parcursul filmului. Ținuta devine la fel de importantă pentru personajul ei, precum apatia ei necruțătoare.
Margot Tenenbaum, interpretată de Gwyneth Paltrow, este un adevărat exemplu de stil minimalist cu o notă de excentricitate. Cu părul drept prins într-o bentiță simplă și machiajul fumuriu ce îi conturează privirea, Margot aduce un aer boem și misterios.
Influența personajului Margot asupra modei podiumurilor din ultimii ani este evidentă. Mulți designeri au creat look-uri pe care Margot însăși le-ar putea scoate pe podium și, deși nu au citat-o niciodată în mod deschis ca inspirație, nu se poate nega asemănările. Un look de la spectacolul Gucci de toamnă/iarnă 2015 al lui Alessandro Michele – cu o haină de blană, mocasini și beretă roșie – este aproape o copie exactă a look-ului lui Margot, deși a actualizat-o.
2. Carrie Bradshaw – “Sex and the City”
Există doar câteva personaje din seriale al căror stil a făcut furori de zeci de ani. Actrița Sarah Jessica Parker a jucat unul dintre aceste roluri în „Sex and the City”: în rolul lui Carrie Bradshaw, ea a conturat lumea modei de la sfârșitul anilor 1990 și chiar a creat una sau două piese IT. Carrie Bradshaw este un simbol al modei urbane. Stilul său eclectic și îndrăzneț, care include de la fuste tutu, la pantofi Manolo Blahnik, reflectă pasiunea ei pentru modă și abordarea boemă a vieții. Ca scriitoare în New York, Carrie folosește hainele ca pe o formă de exprimare, mixând piese vintage cu branduri de lux. Look-urile ei nu sunt doar un statement de modă, ci și o reprezentare a libertății și a spiritului independent.
Garderoba bine curatoriată a lui Carrie Bradshaw a fost menită să reflecte aspectul și spiritul orașului New York, precum și stilul de viață al unui editorialist modern. Și mai presus de toate, nu ar trebui să pară că Carrie urmărește tendințe – nu, ar trebui să le lanseze.
Designerul de costume și stilistul Patricia Field a dezvăluit acest lucru în cartea „Sex and the City – Kiss and Tell”, care a fost publicată în 2004. De-a lungul anilor, această viziune a rezultat în ținute care se potrivesc întotdeauna exact vieții lui Carrie. Cu alte cuvinte: au personalitate. Field s-a jucat cu pricepere cu accesoriile și a transformat micile detalii în mari tendințe ale modei – cum ar fi florile mari tip brosă, ochelarii de soare aviator Ray-Ban, colierul auriu cu nume sau chiar bretelele pentru sutien vizibile.
3. Holly Golightly – “Breakfast at Tiffany’s”
Astăzi o numim ”IT Girl”. Dar acum 63 de ani când „Breakfast at Tiffany’s” a ajuns în cinematografele din SUA , acest tip de fată era numită ”party girl”. .
În 1961, nimeni nu se aștepta ca personajul principal, tânăra Holly Golightly, să devină un model pentru o nouă generație de femei, iar actrița care a interpretat-o Audrey Hepburn să devină o emblemă de stil.
Să ne reamintim eleganța scenei de deschidere: dimineața devreme, Hepburn coboară dintr-un taxi din New York, îmbrăcată într-o rochie de cocktail neagră și ochelari de soare, o ceașcă de cafea în mână și un croissant dintr-o pungă de hârtie. Personajul iconic Holly Golightly a devenit sinonim cu eleganța clasică. Rochia neagră creată de Givenchy, purtată cu un șirag de perle și o pereche de mănuși lungi, este unul dintre cele mai emblematice look-uri din istoria cinematografiei. Holly reprezintă o combinație între sofisticare și inocență, iar stilul ei vorbește despre dorința de a se înconjura de frumusețe, în ciuda unui trecut complicat. Stilul lui Holly a modelat gustul a milioane de femei până în ziua de azi.
4. Marge Sherwood și Meredith Logue – “The Talented Mr. Ripley”
Puține filme sunt la fel de încântătoare și cu stil dar fără efort precum ”The Talented Mr Ripley” al lui Anthony Minghella, gloriosul thriller din 1999, care îi înfățișează pe actori ca Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett și Philip Seymour Hoffman explorând Italia anilor ’50. Din punct de vedere stilistic, cei două personaje care fac furori sunt, fără îndoială, dulcea Marge Sherwood jucată de Paltrow și de așa zisa socialite Meredith Logue jucată de Blanchett.
Gwyneth Paltrow, în rolul lui Marge Sherwood, aduce în atenție un stil clasic și rafinat, specific anilor ’50. Ținutele sale de vară, cu rochii vaporoase și accesorii subtile, completează atmosfera mediteraneană a filmului. Marge are un aer boem și artistic, iar stilul ei reflectă o simplitate sofisticată, contrastând cu natura întunecată a poveștii.
Apoi, pe măsură ce anotimpurile se schimbă, iar ea devine suspicioasă față de Tom, începe să se îmbrace mai acoperit – mai întâi în tricotaje somptuoase și apoi, pe măsură ce povestea o duce din sudul Italiei la Roma și apoi la Veneția, trece la trenchuri elegante și o apariție impresionantă cu imprimeu leopard cu o pălărie asortată. Ar fi un look perfect chiar pentru toamna aceasta, nu?
În această parte a filmului o vedem mai mult pe Meredith, strălucitoare în paltoane de lână cu talie de viespe, eșarfe de mătase, pelerine de culoarea camel, rochii de bal cu paiete și șiruri de perle. Ar reprezenta perfect ceea ce acum încadrăm la stilul old money.
Ambele femei sunt distincte – Meredith mai aranjată și mai rafinată, iar Marge puțin mai relaxată și mai boemă – dar la fel de la modă și, la aproape două decenii și jumătate de la lansarea filmului, arată încă perfect contemporane.
5. Claire Underwood – “House of Cards”
Recunosc că stilul lui Claire este foarte potrivit cu silueta mea și îmi place enorm. Dacă aș fi în zona politică sau corporate, exact așa m-aș îmbrăca.
Garderoba impresionantă a actriței Robin Wright în rolul lui Claire Underwood în House of Cards a atras atenția fanilor iar piesele vestimentare pe care le poartă în serial evoluează o dată cu poziția pe care o ocupă. Se spune că ar trebui să te îmbraci pentru jobul pe care ți-l dorești, iar doamna Underwood este un exemplu grăitor de îmbrăcăminte de putere. Când revine ca Prima Doamnă, noul ei rol a fost întruchipat și în ținutele ei.
Robin Wright, în rolul lui Claire Underwood, aduce un stil minimalist și rafinat, definit prin taioare elegante și rochii bine croite. Stilul ei transmite o autoritate calmă și o disciplină de fier, fiind în perfectă armonie cu natura sa ambițioasă și manipulatoare. Ținutele monocrome, liniile curate și materialele de calitate devin o armură pentru Claire, consolidând imaginea unei femei puternice și impenetrabile. Evocă perfect o femeie care vrea să arate grozav, dar nu vrea să petreacă prea mult timp într-o garderobă plină. La urma urmei este ocupată să-și transforme visele în realitate. 🙂 Este unul dintre cele mai bine îmbrăcate personaje de pe micul ecran.
6. Midge Meisel – ”The Marvelous Mrs. Maisel”
Am vrut să o includ inițial pe Betty Draper din “Mad Men” la personaje feminine cu stil din perioada anilor 60. Dar m-am răzgândit. Pentru că o ador pe Mrs. Maisel care este absolut minunată! Un personaj extrem de bine conturat și pentru care ținutele reflectă perfect nivelul ei social, familia din care se trage și lupta pe care o duce de a se încadra în tradiția anilor respectivi cu dorința de a se împlini profesional într-o lume a bărbaților.
Miriam „Midge” Maisel jucată de actrița Rachel Brosnahan se mândrește cu o garderobă foarte ofertantă, potrivită pentru orice ocazie. De la o scurtă ședere la Paris sau o vară cu familia ei în Catskills, ea are ținuta perfectă pentru a se integra în decor . Pentru a găsi un show spectaculos în finalul seriei The Marvelous Mrs. Maisel, Midge apelează la ”instituția comercială” din New York, Bergdorf Goodman, pentru o rochie rafinată cu fundă aurie. În viața reală, designerul de costume, câștigătoare a premiului Emmy, Donna Zakowska, este femeia din spatele ținutelor, precum și a articolelor vestimentare unice în cele cinci sezoane din serial.
La fel ca și în cazul lui Betty Draper, hainele reprezintă o reprezentare a perfecțiunii exterioare care ascunde o viață interioară complicată. Ținutele ei sunt simbolice pentru standardele rigide de frumusețe și feminitate ale epocii, subliniind contrastul dintre aparențe și realitate. Și poate că nu te îmbraci acum în 2024 ca ele dar cu siguranță te poți inspira măcar din combinațiile impecabile de culori și texturi.
7. Tess McGill – “Working Girl”
Tess este încăpățânată, hotărâtă, ambițioasă și încrezătoare. Și este regina mantrei adesea auzite, „Fake it ‘til you make it.” Când a spus „Nu o să-mi petrec tot restul vieții muncind și să nu ajung nicăieri doar pentru că am respectat regulile pe care nu eu le-am făcut”, ea ne-a învățat că dacă vrei să se întâmple ceva , trebuie să faci să se întâmple.
Un alt citat din film dar care aparține lui Coco Chanel: “Dress shabbily and they notice the dress. Dress impeccably and they notice the woman.”
Melanie Griffith o interpretează pe Tess McGill, o secretară ambițioasă din New York, al cărei stil reflectă tranziția de la lumea muncitoare la mediul corporatist al anilor ’80. Costumele cu umeri largi, coafurile voluminoase și elementele power dressing sunt simboluri ale aspirației ei de a se impune într-o lume dominată de bărbați. Look-urile sale reprezintă spiritul femeilor din acea perioadă, care doreau să-și croiască drumul în carieră fără a-și pierde feminitatea. Foarte la modă și acum dacă arunci o privire la ultimele prezentări Saint Laurent.
Elizabeth McGraw – “9 1/2 Weeks”
Kim Basinger dă viață unui personaj sofisticat și senzual în acest film romantic și controversat. Elizabeth McGraw folosește moda pentru a-și exprima latura seducătoare, adoptând piese elegante și minimaliste, cum ar fi rochii mătăsoase, pardesie oversize și lenjerie fină. Stilul său este o combinație de simplitate și lux, subliniind sexualitatea personajului și complexitatea relației sale.
8. Sophie Whitehouse – “Anatomy of a Scandal”
Ai urmărit deja serialul ”Anatomy of a Scandal”? Am fost fascinată de garderoba impecabilă a Sophiei, interpretată de Sienna Miller, și de designul interior al casei ei din Londra. Sienna Miller o interpretează pe Sophie Whitehouse, soția unui politician aflat în mijlocul unui scandal. Vestimentația ei se încadrează perfect la un stil clasic, cu influențe britanice. Ținutele ei sunt bine croite, elegante și reflectă poziția sa socială, dar și vulnerabilitatea unei femei care se confruntă cu trădare și incertitudine. Rochiile midi, paltoanele elegante și nuanțele subtile pun în evidență rafinamentul și discreția personajului.
Alte ținute la fel de fabuloase sunt expuse pe tot parcursul seriei, fără logo, acel quit luxury despre care se tot vorbește. Rochiile midi din mătase legate la gât, paltoanele lungi, tricotajele de pluș au fost cele mai remarcate. Potrivit designerului de costume Sam Perry, moodboard-ul pentru garderoba lui Sophie a inclus „O mulțime de croitori elegante, nimic prea strâmt, nimic prea sexual. Cu adevărat clasic, demn, dar cu un aspect modern.” Un stil pe care îl consider foarte rafinat și potrivit pentru cine vrea să fie în prezent dar nu o victimă a modei.
Sigur această listă de personaje feminini din filme și seriale de la care să ne inspirăm poate fi diversificată. Filme precum The Aviator, Coco Before Chanel, filmele lui Woody Allen care au tot timpul femei sofisticate, filmele despre viețile unor mari designer precum Dior sau Saint Laurent sunt toate minunate surse de îmbogățit cultura estetică. Puteți completa și voi această listă cu personaje feminine superb îmbrăcate!
***