Două super idei de prăjituri delicioase
Uităm de multe ori să ne mai bucurăm de micile plăceri ale vieții. Suntem stresați, obosiți și îngrijorați. Știrile ne îngrozesc și parcă nu mai avem încredere în nimeni. În astfel de perioade, decât să stăm într-o stare dramatică în pat, înveliți în pătură și cu telecomanda televizorului în mână mutând de la o știre la alta, putem să ne distragem atenția de la problemele omenirii într-un mod constructiv. Ca de exemplu gătind. Iată de la noi două super idei de prăjituri delicioase!
Da, gătitul te poate scoate cu brio din starea dramatică, te poate face să te simți mai utilă și îi vei face fericiți și pe cei din familie cu preparatele tale. De câte ori te-au întrebat azi copiii sau soțul ”ce avem și noi bun dulce”? Sau dacă nu azi, săptămâna asta, sau săptămâna trecută?
Nu este cazul să cauți inspirație și rețete, în continuare îți oferim noi tot ce trebuie aici, mai puțin ingredientele :-)). Uite, îți propunem două rețete care se prepară cu mere și gutui, că tot sunt vedetele sezonului. Facem aromaterapie cu prăjituri de casă! 🙂
Prima propunere este: Sharlotka
Sharlotka este o prăjitură cu mere și budincă de vanilie. Este o rețetă renumită în Polonia și se poate servi caldă cu o cupă de înghețată alături. Prepararea ei este puțin mai laborioasa, însa te vei bucura de un rezultat pe măsură. Partea bună este că totul se prepară simplu, nu trebuie să fii foarte pricepută, doar să ai puțin mai multă răbdare decât la un chec sau o negresă de exemplu.
Ideal ar fi sa fie consumată la câteva ore după preparare pentru a avea timp budinca să se întărească. Sharlotka cu mere este una din cele mai delicioase prăjituri cu mere pe care le-am gustat până acum, sper din suflet să o încercați și voi și să-i bucurați pe cei dragi cu gustul ei minunat.
Pentru aluat avem nevoie de:
- 450 g făină
- 7 g praf de copt
- 70 g zahăr pudră vanilat
- 16 g zahăr vanilat
- 180 g unt
- 2 linguri apă rece
- 1 ou
Pentru budincă avem nevoie de:
- 3 ouă
- 70 g zahăr
- 45 g amidon
- esență vanilie
- 750 ml lapte
- 40 g unt
Pentru partea cu fructe avem nevoie de:
- 1.3 kg mere
- 1 gutuie
- 4 linguri zahăr
- 8 g zahăr cu aromă de scorțișoară (1 pliculeț)
- 2 lingurițe scorțișoară
- 2 linguri apă
Mod de preparare
- Mai întâi de toate pregătim un aluat din făina cernută, praful de copt, zahărul pudră și vanilat, un ou și unt foarte rece. Fărâmițam cu mâinile compoziția până se face ca un nisip. Adăugăm apoi puțină apă rece până se formează un aluat. Îl omogeniza bine pe masă de lucru, îl împărțim în două, în punem în folie alimentară și îl băgăm la congelator pentru aproximativ 2 ore.
- În continuare, budinca o pregătim astfel: într-un bol batem bine 3 ouă cu zahărul și amidonul. Trebuie să se topească bine toate. Punem laptele la fiert și îl încorporăm apoi puțin câte puțin în compoziția cu ou. Turnăm apoi tot amestecul în oala în care am avut laptele. Punem la foc și amestecăm până când se îngroașă compoziția. Spre final adăugăm esență de vanilie (eu am pus esență de rom pentru că nu am mai avut de vanilie, dar a fost foarte bine și așa). După ce dăm vasul la o parte de pe foc, adăugăm untul și îl incorporam bine. Lăsăm apoi vasul deoparte și amestecăm în el din când în când pentru a nu forma coajă deasupra.
- Următorul pas este să pregătim fructele. Eu am pus și o gutuie, însă este opțional. Merele le decojim și le tăiem în pătrățele. Gutuia o tăiem și pe ea la fel. Punem apoi totul într-o tigaie împreună cu 4 linguri cu zahăr, zahăr cu aromă de scorțișoară și două lingurițe cu scorțișoară. Lăsăm la foc să se gătească timp de aproximativ 10 minute. Eu am adăugat și puțină apă pentru a nu se prinde zahărul de fundul vasului.
- Scoatem apoi aluatul din congelator și îl dăm pe răzătoarea mare. Jumătate din aluatul răzuit o punem în partea de jos a tăvii. Peste aluat aranjăm apoi merele pe toată suprafață și apoi turnăm toată budinca. Aranjăm totul bine și adăugăm și tură a două de blat răzuit. Se răzuiește destul de greu blatul însă nu este o cantitate foarte mare și nu necesită un efort mare.
- Se bagă prăjitura la cuptor pentru aproximativ 45 minute la 180°C. Spre final am dat cuptorul numai cu ardere sus pentru a căpăta o culoare cât mai frumoasă. Am servit a doua zi cu zahăr pudră.
FOARTE IMPORTANT: lasă prăjitură să se răcească înainte să o tăi! Atâta timp cât prăjitură este fierbinte, budinca este moale, curge și nu se păstrează bine felia. Eu am tăiat-o a două zi și s-a ținut perfect!
În concluzie, dacă vrei să fie puțin mai ușoară prepararea prăjiturii, poți folosi unul sau două plicuri cu budincă de vanilie din comerț și să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.
Rețeta video aici:
A doua propunere este: Duo pandișpan întors cu gutui și mere
Pandișpanul este o prăjitură iubită de toată lumea, un blat pufos, aerat cu diverse fructe. Am modificat puțin rețeta clasica și a ieșit o prăjitură minunată și aromată pe care v-o recomand cu drag. Eu am combinat gutui cu mere pentru ca merg foarte bine împreună, de asemenea, am făcut o parte din compoziție cu cacao. Acest pandișpan este alegerea perfectă de preparat toamna, sau la început de iarnă, cu gutuile păstrate în casă, la geam.
Pentru partea de fructe avem nevoie de:
- 4 gutui
- 2 mere
- 2 linguri zahăr
- 3 lingurițe scorțișoară
- 50 g unt
Pentru pandișpan avem nevoie de:
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 4 linguri ulei
- 3 linguri cacao
- un praf de sare
Mod de preparare
- Am tăiat fructele în cuburi mai potrivite, nu foarte egale, îmi place să nu arate totul perfect aranjat. Merele le-am decojit, însă gutuile nu. Eu am folosit mai multe gutui, însă au fost destul de stricate și am rămas cu o parte mai mică din ele. Este bine să folosiți o cantitate mare de fructe pentru a ieși prăjitură cât mai ”bogată”.
- Într-o tigaie am pus untul la topit și am adăugat cuburile de măr și gutuie. Am adăugat două linguri cu zahăr și scorțișoară, apoi am lăsat să se înmoaie timp de câteva minute. Este bine să formeze puțin sos pentru că îl vom folosi pe tot.
- Am separat albușurile de gălbenușuri. Albușurile le-am bătut spumă cu puțină sare și 4 linguri de zahăr. Le-am bătut până s-au ținut foarte bine, apoi am adăugat pe rând gălbenușurile, apoi făină și la final uleiul.
- Într-o tavă rotundă pe care am uns-o cu unt am pus fructele călite cu tot cu zeamă rămasă. Peste ele am adăugat o parte din compoziție. Peste cealaltă compoziție am pus 3 linguri cu cacao, am încorporat-o și am adăugat și această compoziție peste cea fără cacao. Am dat la cuptor pentru aproximativ 45 minute la 180°C.
- Când a fost gata, am trecut cu un cuțit pe margine pentru a se desprinde mai ușor, am pus o farfurie mare deasupra și am întors invers prăjitura. Tava am ridicat-o cu grijă. Am servit caldă prăjitura pentru că nu am mai avut răbdare, însă ar trebui servită rece. Merge perfect alături o cupa de înghețată cu vanilie.
Nu am pus în această prăjitură praf de copt și nici esențe. Gutuia este foarte aromată, la fel și scorțișoara și nu am vrut să simt alte arome înafară de acestea. Dacă doriți mai mult blat, folosiți 5 sau 6 ouă și ajustați corespunzător gramajele.
Rețeta video aici:
Acestea au fost cele două super idei de prăjituri delicioase.
Toamna este plină de culoare și arome. Este păcat să nu profităm de toate roadele pe care ni le oferă acest anotimp. Chiar dacă nu prea ai timp sau pur și simplu nu te pricepi să prepari prăjituri de casă, rețetele sunt detaliate iar rețetele video sunt de mare ajutor și ele.
Nu-i așa că este un sentiment grozav să pregătești ceva bun cu mâna ta, să-ți servești familia și toată lumea să fie mulțumită de preparatul pe care l-ai pregătit? Și ce frumoase sunt laudele!
Ai și tu super idei de prăjituri delicioase de sezon? Ni le poți lăsa în comentarii.
Apropo de pregătit cu mâna ta, provizii pentru iarnă ai făcut? Nu e încă timpul pierdut. Uite aici idei foarte simple de conserve pe care le poate realiza oricine cu brio. Și apropo de gutui, compot de gutui pentru iarnă ai pregătit? Se pregătește atât de simplu!
Pe curând!
***