Tu ai plantat vreodată un copac? Află de ce și unde poți face asta.
O vorbă din popor spune să plantezi un pom, să faci un copil și să construiești o casă. Înțelepciunea populară nu e de ici, de colo. Iar eu una cred că există un miez de adevăr în lista asta scurtă cu lucruri de făcut într-o viață pentru ca ea să fie una împlinită și bună. Despre cât de important este să plantăm copaci se vorbește prea puțin. În afară de cei din ONG-urile care luptă pentru protecția mediului, ideea aceasta nu e tocmai adânc înrădăcinată în mentalul colectiv. Nu ar fi rău dacă ne-am îndrepta puțin privirea în zona asta, astfel încât să conștientizăm că și aportul nostru, oricât de mic, contează.
De ce să plantezi un copac?
Poluarea aerului – Potrivit unui raport privind calitatea aerului realizat de Agenția Europeană de Mediu, România este unul din cele șase state membre ale Uniuniii Europene care depășește valoarea limită pentru particulele fine de materie. Iar un aer poluat înseamnă un impact negativ asupra sănătății – pentru că, pe termen lung, poate duce la decese premature. Cei mai mulți dintre noi locuim în mediul urban, unde vegetația este redusă și poluarea este mare. Când emisiile de gaze ale mașinilor ajung să fie un factor decisiv în privința scăderii calității aerului, spațiile verzi devin cu atât mai importante.
Combaterea deșertificării – Dacă ai rude în sudul țării, ele îți pot confirma că, în ultimii ani, zone cândva fertile au început să se transforme în deșert. Și nu este vorba doar de lipsa precipitațiilor. Copacii joacă, la rândul lor, un rol semnificativ. Sau, în cazul acesta, absența lor. Așa ajungem să citim știri precum cea despre Sahara Olteniei, o fâșie de pământ din județul Dolj de aproximativ 30 de kilometri care s-a transformat în dune de nisip și care înaintează anual cu o mie de hectare. Alarmant este că, potrivit specialiștilor, în următorii 50 de ani câmpurile fertile din sudul țării s-ar putea transforma în deșert dacă nu se iau măsuri.
Dezastre naturale – În cazul unor ploi torențiale, copacii absorb o mare parte din apă și împiedică astfel ca ea să inunde anumite zone. Totodată, rădăcinile lor oferă stabilitate solului și previn alunecările de teren. Cu alte cuvinte, pădurea acționează ca un scut de protecție împotriva efectelor devastatoare pe care le-ar putea avea fenomenele naturale.
Cum te poți implica?
Sunt atât de multe feluri în care te poți implica! Totul ține de disponibilitatea ta și de cum anume vrei să iei parte la acest demers. Iată câteva variante din care poți alege:
- Mergi la o acțiune de plantat.
Ele au loc primăvara și toamna. Dar tu te poți înscrie încă de acum ca voluntar pe site-ul celor de la Plantăm fapte bune în România, un proiect de voluntariat care, din 2013, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Cu ajutorul a peste 43.000 de voluntari, asociația a plantat până acum peste 1.000.000 de puieți.
- Fă o donație.
Dacă vrei să te implici, dar nu ai timp, atunci o donație este o variantă la îndemână. Poți să sprijini financiar acțiuni de împădurire printr-un transfer bancar. Iar banii donați de tine chiar reprezintă un ajutor pentru desfășurarea acțiunilor de plantare, indiferent de valoarea sumei pe care o dai.
- Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit.
Tot ce trebuie să faci este să completezi Declarația 230 și să o depui la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Practic, tu alegi unde să ajungă o parte din banii tăi care merg către stat.
- Fă un cadou inedit: un puiet și o invitație la plantarea lui.
Cred că este un cadou cu adevărat special și de apreciat. Echipa Plantăm fapte bune a venit cu ideea Fă cadou un copăcel. Pe scurt, faci o donație de 15 lei/ puiet (care reprezintă costul îngrijirii lui), alegi cui îi faci cadou copăcelul și la o dată anume mergeți împreună să-l plantați. Faceți împreună un lucru benefic pentru mediu și… rămâneți și cu o amintire plăcută. Cel căruia i-ai făcut acest cadou va primi o poză cu copăcelul și, ulterior, informații pe e-mail despre evoluția lui.
- Sprijină acțiuni de împădurire prin achiziții responsabile.
De-a lungul anului, diferite companii organizează evenimente în care plantează copaci dacă oamenii cumpără de la ele anumite produse. Când vrei să cumperi ceva, verifică dacă ai o alternativă prin care poți contribui la împăduriri.
Și lista poate continua. Variantele prin care ne putem implica sunt multe. Trebuie doar să conștientizăm că fiecăruia dintre noi îi este la îndemână să contribuie într-un fel sau altul. De altfel, este și o responsabilitate civică. Nu numai că vom ajuta mediul și vom respira un aer mai puțin poluat, dar putem fi și un exemplu pentru ceilalți.
Tu ai plantat deja un copac?
***