Now Reading
Popularitate, bani și expunerea intimității feminine în online.

Popularitate, bani și expunerea intimității feminine în online.

Iarăși mă mănâncă limba … sau degetele. Știți sigur acel ”cartonaș” care circulă pe Ig ”I love the 3 AM version of people. Vulnerable. Honest. Real.” Cam așa sunt eu acum. 🙂 Pentru că am de ceva vreme niște întrebări ”existențiale”: sunt eu oare depășită de vremuri sau poate pun chiar un deget pe o rană neabordată de mai nimeni? Ridic această temă de discuție, făcând referire la expunerea intimității feminine într-un mod excesiv în online care, în opinia mea, ar trebui să rămână între cei patru pereți de acasă. Sau din baie. De ce au ajuns femeile să nu mai păstreze pentru ele nimic din ceea ce ar trebui să rămână în intimitate, ce ar trebui să rămână oarecum în mister?

Nașterea, alăptarea, ciclul menstrual, rădăcinile crescute ale părului, părul de pe picioare, celulita de pe coapse și fund … să ne înțelegem, noi toate suntem mândre deținătoare ale tuturor acestor elemente din eternul feminin. Le cunoaștem, le ”experimentăm”, le gestionăm cum putem. Dar DE CE este necesar să arătăm public nașterea, alăptatul, pete roșii pe pantaloni, cum ne vopsim rădăcinile crescute, cum ne radem pe picioare?

Înțeleg foarte bine emanciparea femeii. Înțeleg dorința și chiar necesitatea de a aborda subiecte care în anul 2021 încă mai stârnesc frunți încruntate sau ochi holbați aiurea (la o femeie care alăptează în parc), care sunt considerate jenante (ciclul menstrual), care sunt firești pe corpul nostru (un sfârc, pilozitatea și celulita). Dar subiectele acestea pot fi abordate într-un mod elegant, într-un mod feminin, într-un mod în care să nu ne expunem absurd, de parcă nu suntem capabile să intrăm în profunzimea subiectului cu pricina fără o fotografie explicită?

Înțeleg dorința și chiar necesitatea de a aborda subiecte care în anul 2021 încă mai stârnesc frunți încruntate sau ochi holbați aiurea.

Și pentru că acest site este unul care identifică probleme și vine cu soluții la ele, am soluție și pentru fiecare din aceste situații. Iată cum pot fi ilustrate următoarele:

  • Nașterea … poate fi povestită printr-un text plus o imagine surprinsă la ieșirea din spital, cu soțul/iubitul și copilul în brațe. Vezi exemplu familiei regale din Marea Britanie. Chiar, oare ei de ce păstrează o anumită decență? Ei sunt până la urmă cu adevărat niște formatori de opinie, influenceri și modele de urmat în societate.
  • Alăptatul … poți vorbi despre subiect, îl poți încuraja, susțin 100% alăptarea (și nașterea naturală – ăsta e însă alt subiect). Dar nu consider că a scoate public, pe Instagram, un sân și a arăta cum suge copilul poate fi un mesaj mai puternic, mai convingător, decât dacă efectiv ții copilul în brațe și maschezi un pic zonele mai intime. Da, copilul poate și trebuie să fie alăptat oriunde, dar asta se poate face cu decență și nu cu exhibiție. Nu văd necesitatea extragerii explicite a unui sân în fața unor necunoscuți. Am alăptat chiar doi copii în parc, în anii de grație 2004, respectiv 2005, când nimeni nu vorbea despre asta. Alegeam o băncuță mai retrasă, unde aveam un pic de intimitate, iar copilul liniștea necesară pentru a se concentra pe acest moment important pentru dezvoltarea lui. Da, da, bebelușii au nevoie de liniște când sunt hrăniți … iarăși vin cu teorii din asta old school .:)
  • Ciclul menstrual este acum o întreagă temă de discuție. ”Surorile mele”, toate trecem lunar prin această perioadă. Toate folosim tampoane, dar cu toate astea ni se mai întâmplă accidente. Absolut firesc!! Dar de ce trebuie să exemplificăm vizual așa ceva? Pentru cine facem asta? Pentru femei? Sau pentru bărbații? Care este motivația din spatele acestui gest?
  • La vopsit merg și eu lună de lună. Vă arăt cu mare plăcere culoarea frumoasă pe care o obține George Negrișan. Dar chiar simțiți nevoia să mă vedeți cu vopseaua pe cap? Dacă nu vă arăt acest pas, nu mă credeți că m-am vopsit? Sau poate la mine se aplică altfel?
  • Celulita … da, foarte multe fotografii în Social Media sunt puternic modificate sau realizate numai din unghiuri super avantajoase. Sunt total anti acestor modificări care te transformă în ”tu ești aia de 1.80m de pe Ig? dar ai doar 1.50m în realitate!” (asta în cazul fericit în care la față arăți a tine și nu a x, y și z). Cred că Social Media ar trebui să reflecte mai mult realitatea. Dar nu văd de ce aș posta imagini cu zoom pe celulită? O fotografie normală, needitată, va arăta întocmai realitatea din teren.
  • Părul de pe picioare se epilează, se tratează cu laser, se rade … e cineva prin zonă care nu știe cum decurg aceste operațiuni? Este necesar să le vedem în online? Un picior frumos epilat, poza, și un caption în care să povestești cum ai ajuns la acel rezultat, cred că pot fi suficient de edificatoare.

Cred că păstrarea unei limite a decenței, a unui mister, este un atribut extrem de feminin. Nu devenim cu nimic mai asumate, mai puternice sau mai interesante dacă ajungem să ne expunem intimitatea pe internet.

Știu, și de această dată sunt contra curentului. Dar asta este opinia mea și sincer, nu țin cu tot dinadinsul să fiu de acord cu orice doar de dragul popularității, de dragul banilor sau din dorința de a genera niște discuții în care să coalizez yes-meni, oricând pregătiți să mă aprobe fără să raționeze măcar un pic. Vă rog să mă înțelegeți, nu este vorba despre vreo urmă de falsă pudibonderie, de vreo ipocrizie, ci pur și simplu cred că păstrarea unei limite a decenței, a unui mister, este un atribut extrem de feminin. Nu devenim cu nimic mai asumate, mai puternice sau mai interesante dacă ajungem să ne expunem intimitatea pe internet. Luați exemplu de la orice femeie valoroasă cu adevărat din lume și vedeți, cât de mult se expune … Modul în care inspirăm la rândul nostru alte femei nu cred vine din exhibiție, ci din curajul de a susține un discurs inteligent și constant.

See Also

Chiar ajungem să ne vindem cu totul pentru popularitate și bani într-o lume atât de efemeră cum este Social Media? Ridic doar niște întrebări la care poate ar trebui să ne dăm niște răspunsuri … trăiesc cu senzația că de cele mai multe ori n-am prea făcut-o.

Photo: Alex Roșieanu & Edith Toncică

***

View Comments (7)
  • Da, un articol foarte bun. Chiar ma gandeam la aceste lucruri, fiindca imi ,,scot ochii ,, imediat cum deschid IG. Trebuie sa fim mai atenti cu ce postam, mai ales pentru generatiile viitoare.

  • In continuare e nevoie de aceste poze, dar mai ales povesti, despre variante non-normative ale feminitatii. Articolul dvs pare a se adresa femeii elegante, sofisticate, preocupate de a prezenta o imagine aproape impecabila in afara, constienta de ‘metehnele’ sexului propriu & preocupata de a merge prin lume cu eleganta ce pare a le ascunde profesionist. Si e minunat sa simti astfel, daca e asumata imaginea acestui tip de feminin (cunoscand ca in parte e cutuma sociala interiorizata, parte ideal de frumusete extern, parte concept de elegant de sorginte british-victorian – nu conteaza. E gandit, cugetat, comparat si asumat).

    Dar exista forme de feminin ce exclud eleganta sau o pun la marginea imaginii personale/proiectate in societate: femeia supra-ocupata eliberata de stresul suplimentar al perfectiunii cand vede ca si altcineva mai are parul neras pe picioare. Femeia care isi poarta natural corpul prin lume asumandus-si non-aderenta la idealul de frumusete sau eleganta existent. Iar teme precum ciclul menstrual au fost atat de multa vreme tabuizate, incat evident acum se impun cu o voce poate prea pitigaiata, dar se vor reduce inaltele pe masura ce si masculinul va integra ciclul in viata lunara a femeilor din jurul lor. Pentru o femeie ca mine, ne-eleganta, popularizarea aceator imagini imi usureaza mersul prin lume. Atipicul popularizat poate deveni o forma de natural acceptat.

    • Foarte bine scris!
      Doar as sterge “supra-ocupata” din propozitia celui de-al doilea paragraf, intrucat nu cred ca trebuie explicata sau scuzata in vreun fel decizia de a non-adera.

    • Ai dreptate. Nu sunt de acord cu nimic din acest articol. Sunt femei care nu vor sa fie feminine. Plus ca se tot vorbeste despre “mister” . Ce mister este in a avea par pe picioare cum au toate femeile, in a naste, a alapta copilul, in a avea menstruatie? Si va mai spun ceva. Sanii nu sunt o parte intima pentru ca nu este vazut ca ceva sexual cum ar fii organele genitale. Sanii exista doar cu scopul de a alapta un copil. Ca barbatii vad prin asta ceva sexual asta e partea a doua.

      • Este ok că nu aveți aceeași părere … nici nu trebuie 🙂 Asta este frumusețea libertății de exprrimare …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top