Probioticele, ce sunt și de ce să le introduci în alimentație.
Ai auzit de bacterii prietenoase? Ei bine, corpul nostru este locuit de bacterii bune și bacterii mai puțin bune. Ce trebuie să facem noi este să ne împrietenim bine cu bacteriile drăguțe care ne ajută digestia. Nu de alta, dar s-a demonstrat științific că sistemul digestiv comunică cu creierul, acesta fiind locul unde dacă totul e curat, viața noastră e împlinită.
Câteva cifre științifice ca să nu zici că fabulez:
- un studiu recent afirmă că numărul de bacterii din corpul uman este aproximativ egal cu numărul de celule
- în corpul uman trăiesc între 39 și 300 trilioane de bacterii
- o mare parte din acest bacterii sunt inofensive și se află în intestin. Unele dintre ele sunt utile, dar foarte puține prezintă un pericol pentru sănătatea noastră
- a avea bacterii prietenoase în intestine se leagă numeroase beneficii pentru sănătate: pierdere în greutate, digestie îmbunătățită, scaun echilibrat, funcție imunitară îmbunătățită, piele sănătoasă, risc redus de apariție a unor boli
Într-o lume perfectă, alimentația și mediul susțin un microbiom echilibrat, înfloritor și divers. Din păcate, lumea ideală nu există, iar stomacul stă drept dovadă pentru „păcatele” noastre. Te provoc să privește universul microbilor ca pe o comunitate, unde microbiomul intestinal este dinamic. Astfel, microbii se reproduc, mănâncă și mor. O diversitate echilibrată de „specii” ajută la prevenirea „groaznicelor preluări ostile”. Studiile arată că microbii noștri sunt din ce în ce mai diferiți decât cei ai strămoșilor noștri. Din moment ce intestinul uman găzduiește aproape 70% din sistemul imunitar, această schimbare este legată de creșterea alergiilor, sensibilităților alimentare, afecțiunilor autoimune, tulburărilor de dispoziție și problemelor digestive (sindromul intestinului iritabil sau constipația cronică).
Reduce expunerea la medii naturale care sunt bogate în microbi, excesul de antibiotice, excesul de alimente cu conținut scăzut de fibre, prea multe dulciuri și alimente care conțin zahăr. Lipsa de somn și exerciții fizice își spun și ele cuvântul.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt microorganisme vii, cum sunt tulpinile de bacterii, care în cantități adecvate îți oferă beneficii extraordinare pentru sănătate. Pot fi dezvoltate și cultivate într-un laborator și introduse apoi, în pastile, pulbere sau alte produse. De asemenea, apar în mod natural în unele alimente și băuturi fermentate. Când probioticele sunt prezente în intestinul tău, ele acționează ca niște pacificatori – îi numesc eu – ajutând la restabilirea ordinii, acolo în burtica ta.
Încearcă să introduci în alimentația zilnică kefirul, iaurtul, laptele bătut, brânza de vaci fermentată sau varză murată. Aici găsești o listă cât mai largă de alimente bogate în probiotice. Bineînțeles că sunt disponibile și sub formă de supliment, susținând bariera mucoasei intestinale și sporind astfel, absorbția nutrienților. De asemenea, probioticele pot reduce activitatea imunitară excesivă sau simptomele de depresie, oboseală sau acnee.
Țin să menționez că nu toate probioticele sunt la fel de eficiente, iar fiecare om este unic așa că poate necesita abordări diferite.
Impactul probioticelor asupra sistemului digestiv
Probioticele sunt cercetate pe scară largă pentru efectele asupra sănătății digestive. Dovezile sugerează că suplimentele probiotice pot ajuta la vindecarea diareei asociate cu antibiotice. Atunci când iei antibiotice, în special pentru perioade lungi de timp, te poți confrunta cu diaree, chiar mult timp după eliminarea infecției din corp.
Acest lucru se datorează faptului că antibioticele omoară multe dintre bacteriile naturale din intestin, ceea ce dă peste cap echilibrul intestinului și permite bacteriilor dăunătoare să prospere acolo fără griji. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la combaterea sindromului de intestin iritabil, o tulburare digestivă comună, reducând în acest mod: gazele, balonarea, constipația, diareea și alte simptome.
Unele studii observă, de asemenea, beneficiile suplimentării probiotice împotriva bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
Probioticele pot ajuta la combaterea infecțiilor cu Helicobacter pylori, care este unul dintre principalii factori de stimulare a ulcerului și a cancerului de stomac.
Cum găsesc suplimentul potrivit pentru mine
Kattie Morra este nutriționistă în medicină funcțională și consideră că microbii intestinali nu sunt creați egali. Cum adică? Toată lumea are un profil intestinal diferit, unic, deci nu avem nevoie de un amestec probiotic universal. Anumite tulpini probiotice par să fie mai benefice pentru tratarea anumitor afecțiuni.
- Probiotice pe bază de Lactobacillus și Bifidobacterium sunt cele mai studiate. Acestea produc acid lactic și pot ajuta persoanele care suferă de depresie sau de sindromul colonului iritabil. Acestea sunt printre cele mai frecvente specii găsite în suplimentele probiotice.
- Saccharomyces Boulardii este de fapt o drojdie, în niciun caz o bacterie. Nutriționiștii o numesc „drojdie care luptă cu drojdie”. Cercetările sugerează că S. Boulardii poate atenua efectele secundare ale antibioticelor și ajută la menținerea sub control a agenților patogeni, precum Clostridium difficile și Helicobacter pylori.
- Bacilul, cunoscut și sub numele de organism care formează spori sau organism bazat pe sol ajută la înlocuirea bacteriilor care au dispărut din intestine din cauza contactului redus cu solul. Acestea includ Bacillus coagulans, subtilis și clausii. Unii experți își fac griji că baciliile pot domina alte bacterii intestinale, în special la persoanele care sunt imunocompromise. Alți medici alți cred că nu sunt doar siguri, ci esențiali pentru organism.
Oamenii de știință recomandă suplimente pe bază de probiotice care conțin cele trei categorii mai sus amintite pentru beneficii cât mai mari. De menționat că fiecare dintre noi își susține într-un mod diferit intestinul. Medicii consideră că pentru a testa toleranța la toate cele trei tipuri de probiotice ia unul din fiecare tip la câteva zile distanță. Dacă descoperi că o anumită categorie de probiotice îți creează constipație, diaree, gaze sau balonare care durează timp îndelungat, renunță la ea și continuă cu celelalte două.
Pot să consum probiotice în timp ce iau antibiotic?
Deși pare contraintuitiv să ingerezi bacterii în timp ce lupți împotriva lor, amintește-ți că probioticele sunt bacterii prietenoase pentru intestin. Acestea pot fi sinergice cu antibioticele, în special în eliminarea infecției cu H. pylori. Plus că ai parte de mai puține efecte adverse cauzate de antibiotice atunci când sunt administrate concomitent cu probioticele.
Saccharomyces boulardii este extrem de utilă. Fiind o drojdie și nu o bacterie, nu poate fi afectată de antibiotice. De asemenea, ajută împotriva dezvoltării în exces de Candida Albicans, un efect secundar comun al tratamentului cu antibiotice. Amestecurile lacto bifido pot ajuta la reducerea diareei asociate antibioticelor, în special dacă sunt luate la câteva ore de la administrarea unei doze.
Ce afecțiuni pot trata probioticele?
Probioticele nu pot compensa un stil de viață defectuos, dar cercetările solide sugerează că pot fi o parte integrantă a unui plan de tratament pentru o varietate de boli precum:
- sindromul intestinului iritabil – o meta-analiză a 20 de studii probiotice a constatat că acestea au îmbunătățit simptomele de colon iritabil, inclusiv diaree, balonare, gaze și dureri abdominale
- colita ulcerativă – o revizuire a studiilor a constatat că colita ulcerativă activă a răspuns bine la o combinație de probiotice lacto bifido și un medicament antiinflamator
- tulburări de dispoziție – 10 studii clinice au raportat că probioticele au îmbunătățit starea de spirit la indivizii care prezintă simptome depresive ușoare până la moderate, în timp ce o altă analiză clinică a concluzionat că probioticele au fost asociate cu o reducere semnificativă a depresiei la persoanele sub 60 de ani
- sindromul intestinului cu scurgeri – din păcate o traducere mai potrivită în limba română nu am găsit. Ideea este că toate chimicalele, antibioticele, infectarea des cu candida, alimentația greșită contribuie la ruperea intestinului în diverse locuri. Prin aceste locuri trec în sânge elemente care erau descompuse sau eliminate prin digestie înainte de a fi absorbite. Astfel că, un studiu pentru a trata copiii cu gastroenterită acută a remarcat faptul că probioticele au ajutat la refacerea integrității intestinale după infecție. Un alt studiu al unui probiotic pe bază de sol a constatat că au fost reduse simptomele asociate cu această afecțiune la adulți
- Dezechilibre microbiome – dovezile sugerează că unele probiotice sunt la fel de eficiente ca și medicamentele antifungice în prevenirea creșterii excesive a candidei și a altor ciuperci la sugarii prematuri și pot ajuta la reducerea supraîncărcării bacteriene la pacienții cu creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire
În plus, apar dovezi (e adevărat, limitate) dar încurajatoare, că probioticele pot aborda numeroase probleme: somn, intoleranță la lactoză, dermatită atopică, alergii, tensiune arterială și colesterol.
Ce sunt prebioticele?
Unele produse precum: merele, banane, prazul, ceapa și usturoiul, conțin un fel de fibre solubile fermentate de bacteriile din intestin, ajutând astfel, bacteriile să crească. Această fibră servește ca prebiotic sau îngrășământ pentru bacteriile prietenoase. Mai exact, prebioticele sunt sursele de hrană pentru probiotice, astfel încât acestea să poată înflori în intestin.
De reținut că persoanele care suferă de un microbiol dezechilibrat pot fi sensibile la acestea. Prebioticele sunt carbohidrați cu lanț scurt care se găsesc în multe legume și fructe și pot provoca simptome digestive incomode, inclusiv balonare și gaze. Cu cât simptomele sunt mai severe, cu atât sunt mai mari șansele de a reacționa negativ la creșterea fibrelor și a prebioticelor în alimentație. O dietă cu conținut scăzut de prebiotice care face pereche cu probioticele poate ajuta la eliminarea bacteriilor rele din intestin.
Cine ar trebui să evite probioticele?
Deși probioticele sunt în general sigure, cei care sunt grav bolnavi sau au un sistem imunitar compromis ar trebui să le evite. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, introducerea de noi bacterii poate declanșa infecții.
Informația este putere. Dacă înțelegi mecanismul prin care probioticele îți pot îmbunătăți viața, poți face alegeri responsabile. Citește din surse sigure, vorbește cu nutriționistul și medicul de familie înainte de a lua decizia introducerii lor în alimentație. Consider că niciun act medical nu se poate realiza fără medicul din spate, ghidul cel mai bun pentru o sănătate de fier. Așadar, tu ce părere ai despre probiotice? Le-ai încercat? Au funcționat?
***
Buna ziua,
Leaky gut- intestin permeabil