Now Reading
Depresia – durerea mută care nu discriminează

Depresia – durerea mută care nu discriminează

Trăim într-o societate superficială și ușor ipocrită care se ascunde după filtrele de pe Instagram și oferă doar zâmbete (multe false). Autenticitatea este îngrădită de viețile frumoase pe care le postăm pe Facebook și TikTok. Cu toții suntem deștepți, avem un super job, mașină cu sute de cai putere, o casă de vis, partenerii cei mai buni și copiii cei mai cuminți. Oare?

Presiunea socială își spune cuvântul în fiecare colțișor și ungher ascuns al sufletului, iar comparațiile cu cei din jur sunt glonțul care perforează cel mai rapid stima de sine, care oricum este grav afectată de lentila ”murdară” prin care privim lumea. Și uite cât de simplu este să experimentezi depresia, una dintre bolile cele mai comune de azi care nu discriminează și nici nu pune etichete. Mai mult, se insinuează subtil și e de cursă lungă, afectând viața profesională și personală a bolnavului.

Uriașa greșeală pe care mulți o fac este să nege existența depresiei în viața lor, chiar și atunci când sunt deja loviți de aceasta. Oricine poate cunoaște fața hâdă a durerii, indiferent de statutul social, de contul din bancă, de postările din social media, de la adolescenți până la vârstnici.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei sunt definite ca având o durată de cel puțin două săptămâni. Din păcate, poți trăi cu aceasta luni, chiar  ani. În medie, un episod depresiv durează șase luni, iar 1 din 5 episode poate să dureze mai mult de doi ani.

Simptome:

  • stare melancolică sau de tristețe
  • senzația lipsei de valoare
  • încredere scăzută în propria persoană
  • pierderea interesului față de pasiuni sau activități care înainte îți făceau plăcere
  • lipsa chefului
  • insomnii sau din contră, dormi prea mult
  • oboseală crescută și pierderea de energie
  • modificări ale apetitului: fie mănânci prea mult, fie prea puțin
  • lipsă de concentrare, dificultate în gândire sau în luarea deciziilor
  • gânduri negre și suicidale

1 din 4 persoane va fi afectată personal de probleme de sănătate mintală, precum depresia, pe durata vieții

Nu este o exagerare, ci o realitate care se întâmplă acum. 1 din  4 persoane pe care le cunoști suferă de depresie. Multora le e frică să vorbească despre traumele prin care trec, din rușine sau vinovăție. Dar afecțiunile psihiatrice sunt unele dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale societății moderne. De altfel, pe continentul european depresia este principalul contributor la problemele de sănătate mintală.

Cu cât știi mai mult despre această afecțiune, cu atât poți învinge definitiv depresia. De aceea, campania „Să învingem depresia” încearcă să crească gradul de conștientizare asupra dificultății gestionării diverselor tipuri de depresie, inclusiv tulburarea depresivă majoră. Campania este inițiată de Janssen, cu sprijinul COPAC (Coaliția organizațiilor pacienților cu afecțiuni cronice din România). Janssen are o îndelungată experiență în a ajuta la reducerea poverii, dizabilității și ravagiilor provocate de afecțiunile psihice și se dedică transformării vieții oamenilor. De la aparținători, la cadre medicale și persoane care suferă de depresie și tulburare depresivă majoră, Janssen se asigură că reușim cu toții să ne îngrijim mai bine pe noi și pe cei dragi.

Este important SĂ ÎNȚELEGEM DEPRESIA și cu cât ne informăm mai clar, cu atât putem să restabilim firul natural al vieții, atunci când simțim că nu-i mai facem față.

Așadar, 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, adică echivalentul a două treimi din populația Uniunii Europene. Țările vest-europene, cum sunt Franța, Belgia, Spania, inclusiv UK sau Suedia sunt cel mai afectate de depresie. În țara noastră, incidența acestei boli este de 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

Șapte tipuri de depresie și cum le recunoști

Există mai multe tipuri de depresie și anume:

  • tulburarea depresiv majoră a căror simptome durează mai bine de două săptămâni, fiind prezentată mai sus în articol
  • tulburarea depresiv persistentă sau distimia care poate să dureze luni de zile
  • tulburarea bipolară este caracterizată prin perioade de stări de dispoziție anormal de ridicate, cunoscute și sub numele de mânie. Această perioadă de mânie pot fi ușoară (hipomanie) sau pot fi atât de extremă, încât cauzează deteriorarea gravă a vieții și afectează simțul realității. Oamenii afectați de această tulburare au episoade de depresie majoră
  • depresia postpartum a cărei incidență a crescut în ultimii 10 ani în rândul proaspetelor mămici
  • tulburări afective sezoniere marcate de ciclicitatea anotimpurilor
  • tulburarea disforică premenstruală 
  • depresia atipică

De asemenea, este important să specific că depresia este întâlnită mai des la femei decât la bărbați (5.1 % femei vs 3.6 % bărbați). Oare de ce? Aceasta este o întrebare la care mi-ar plăcea un răspuns de la un specialist.

See Also

Rupe tăcerea și învinge depresia

  • caută suport emoțional în familie sau în grupul de prieteni (acolo unde există legături relaționale puternice)
  • luptă împotriva prejudecăților și a stigmatizării sociale. Campania „Să învingem depresia” are misiunea de a conduce la o înțelegere corectă și a oferi sprijin persoanelor care au nevoie de susținere. Este inspirată din vechea artă japoneză kintsugi. Filosofia acesteia exprimă faptul că orice obiect stricat poate fi reparat cu un lac de pulbere de aur. Cu toții suntem defecți, dar dacă ne reparăm vom scoate în evidență frumusețea și unicitatea fiecăruia. Suntem povești vii și ce poate fi mai frumos decât să ne iubim așa cum suntem, cu toleranță și blândețe?!
  • depresia poate fi considerată excesul trecutului pentru că râvnim de multe ori la ceea ce fost și nu trăim aici și acum. Nu mai căra bagaje cu tine, din familia de proveniență sau din iubirile trecute. Cu ajutorul unui specialist vei putea să spargi bula murdară în care te afli și să mulțumești pentru ce ai acum.
  • Fii realist și cultivă o gândire pozitivă.
  • Renunță la pesimism și nu considera că doar ție ți se pot întâmpla lucruri rele sau că doar tu treci prin momente grele. Exersează puterea speranței în fiecare zi și învață să respingi gândurile negative
  • mergi la terapie și vorbește cu cineva despre lucrurile care te apasă. Scoate-le la suprafață și repară-le cu ajutorul unui specialist și vei vedea cum modul în care privești lumea se va schimba.

Ține cont că suișurile și coborâșurile sunt inerente în viață. Nu le poți ocoli și nici nu poți trișa. Până la urmă de ce ai face-o? Cu ajutorul lor vei deveni cea mai bună versiune a ta și la fel ca un vas kintsugi vei deveni o poveste vie, unică, de necomparat și autentică.

#SăÎnvingemDepresia este posibil, nu doar la nivel de individ, cât și de colectivitate.

 „Material susținut de Janssen în cadrul campaniei Să Învingem Depresia”

Sursă foto: Pexels.com

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top