Now Reading
Ghid pentru femeia la 40 de ani. Ce trebuie să știi și să faci pentru tine la această vârstă.

Ghid pentru femeia la 40 de ani. Ce trebuie să știi și să faci pentru tine la această vârstă.

femeia la 40 de ani

Femeia la 40 de ani … inevitabil fiecare dintre noi înaintăm în vârstă și ajungem și în această etapă. Unele dintre voi mai aveți un pic, altele sunteți pe aici … la fel ca și mine. E mișto rău această etapă. Este vârsta la care se presupune că ar trebui să te simți bine în propria pielea, atât fizic cât și mental și emoțional. Este un moment de apogeu al femeii de care cred că ar trebui să ne bucurăm la maxim, să-l savurăm din plin și să nu uităm că totuși timpul nu stă pe loc … așa că ar fi indicat să ne și pregătim pentru ce va urma.

Zic aceste lucruri pentru că am primit mai devreme următoarea secvență dintr-un interviu. Și, ca să vă zic drept, m-au luat ceva fiori pe șira spinării. Ascultați și reveniți. Sau stați, citiți până la final și apoi ascultați. 🙂

Așaaaaa, în caz că simțiți și voi acum un nod în stomac, stați fără grijă, nu sunteți singure pe lume. Și eu am simțit la fel … dar m-am așezat și am respirat. Apoi am reprocesat informația dintr-o stare mai așezată. Femeia la 40 de ani, în forma ei cea mai înfloritoare este pe cale să intre în probabil cea mai mare schimbare a vieții. Iar acea schimbare este una greu de anticipat sau controlat. DAr știm că poate începe brusc undeva pe la 45-47 de ani. Gândul ăsta pentru mine înseamnă ”vai, adică peste vreo 4 ani o să o iau la vale?” … adică ”!” 🙂 Vedeți, iar mă înspăimânt.

Dar ceea ce mă reconfortează este pe de o parte faptul că toată viața am avut grijă de sănătatea mea, deci am pus bazele bune. Iar apoi, faptul că trăiesc într-o epocă în care am acces la informații și la schimb de informații. Adică dau și primesc. Ceea ce este extraordinar. Mai ține DOAR de mine să folosesc aceste informații în avantajul meu ca să fac să-mi fie bine.

Așa că în urma unei investigații printre prietenele mele un pic mai mature, am încercat să aflu ce e musai ca femeia la 40 de ani să facă pentru starea ei de bine. Și iată ce răspunsuri am aflat.

1. Hormonii tăi sunt într-un rollercoaster continuu. Progesteronul este primul hormon care începe să scadă. Menstruația începe să devină imprevizibilă.

Exact, e ca și cum ai plătit pentru o călătorie la Disneyland, dar ai uitat că ai rău de înălțime. Într-o zi ești în vârf de munte, următoarea zi ești în valea plângerii. Se pare că în această perioadă trebuie să fii pregătită pentru o cursă nebună! Într-o dimineață, te trezești și totul este minunat, soarele strălucește, păsările cântă și parcă și cafeaua are un gust mai bun. Dar câteva ore mai târziu, te apucă o stare de iritare pentru că… de ce nu merge liftul mai repede? Și de ce toți oamenii respiră atât de tare?

În această “cursă”, poți să te simți euforică, gata să faci curat în casă, să începi un proiect nou sau să cucerești lumea. Și, la fel de repede, poți să cazi în starea “Vreau să mă ascund sub o pătură și să mănânc o cutie întreagă de înghețată”. E o stare de neprevăzut, de zici că trăiești un episod de telenovelă cu tine în rolul principal.

Când progesteronul, acest prieten calm și liniștitor, începe să își ia concediu prelungit, te trezești fără paznicul tău de la ușa stării de bine. Progesteronul este hormonul care îți aduce o stare de calm și relaxare, dar acum el e plecat într-o vacanță exotică, lăsând estrogenul să facă ce vrea. Estrogenul va rămâne să danseze cu tine… încă puțin. Stările care apar sunt o combinație de agitație, sensibilitate emoțională și anxietate. Te simți ca și cum cineva ți-a băut toată cafeaua și nu a lăsat nici măcar o picătură pentru tine. Dintr-o dată, ești pe marginea unei crize de plâns pentru că ai văzut o reclamă cu un cățeluș drăguț sau pentru că prăjitura ta preferată nu mai are gustul de altădată. Sau, pur și simplu, pentru că… s-a lăsat seara și asta e prea mult de procesat.

Cât despre menstruație, nu știi niciodată când va începe, cât de mult va dura sau cât de intensă va fi. Într-o lună, poate să fie abia vizibilă, iar în alta, poți simți că ai o mini-furtună interioară. E ca și cum corpul tău încearcă să facă glume pe seama ta și să îți pregătească surprize.

Ideea de reținut este că starea generală poate varia de la “Sunt gata să cuceresc lumea!” la “Sunt o ființă umană fragilă care nu mai înțelege nimic“. De asemenea, poate apărea o iritabilitate ușoară (sau severă) față de tot ce mișcă, de la zgomotul tastelor de la birou până la felul în care cineva mestecă.

În concluzie, stările din aceste situații sunt ca o plimbare printr-un carusel emoțional: fericire, tristețe, furie, pace interioară, toate la pachet, fără avertismente sau instrucțiuni de utilizare. Pregătește-te pentru tot ce e mai neașteptat și amintește-ți că, în final, este doar o fază a vieții și că râsul este cel mai bun medicament!

2. Ai cel puțin o prietenă bună care te face să râzi iar cercul de prieteni devine tot mai restrâns

Apropos de râs, este absolut necesar să ai un grup de prietene cu care să râzi din plin! Când hormonii tăi sunt în grevă, măcar să ai o prietenă care te face să râzi de tine și de situațiile absurde. Dar și de ceea ce viața îți scoate în cale. Da, așa cum mai povesteam într-un articol scris recent, femeile din viețile noastre sunt uneori cei mai mari dușmani, sunt cele care ne fac cele mai mare rele. Dar în același timp, sunt și femeile acelea care fac parte din viața ta și fără de care nu ai putea fi completă, care înseamnă uneori un sprijin mai important decât partenerul de viață sau copiii.

În rest, ajungi să prețuiești și să îți dorești mai mult întâlniri și relații care chiar sunt ce trebuie. În care te simți în siguranță, unde nu ai nimic de dovedit și nicio competiție de câștigat.

3. Posibil să ai bufeuri sau transpirații nocturne

Se pare că și aceste transpirații nu sunt tocmai un semnal că e doar foarte cald. E doar corpul tău care încearcă să-ți spună că “este un pic cam cald aici”. Și prin “un pic”, adică ești gata să-ți faci un ventilator portabil.

4. Poate simți nevoia să mergi mai des la toaletă
Da, și asta e noua ta realitate. Dacă auzi “Unde e toaleta?” de la o femeie de 40 de ani, asigură-te că îi arăți drumul cel mai scurt.

5. Apare grăsimea abdominală, brusc, ca din senin

Te trezești într-o dimineață, te îndrepți spre oglindă, îți faci o cafea și… surpriză! Parcă cineva ți-a montat o pernă de rezervă pe abdomen peste noapte. Grăsimea abdominală și-a făcut apariția fără invitație și fără avertisment.
Nu, nu e pentru că ai mâncat prea multă ciocolată (deși, să fim cinstite, nici nu a ajutat). Adevărul este că, în perioada perimenopauzei, hormonii încep să dea chestii peste cap. Nivelurile de estrogen încep să scadă, iar corpul tău, într-o tentativă disperată de a păstra puțin din acest hormon, decide să depoziteze grăsimea în jurul abdomenului. În plus, metabolismul îți face o surpriză neplăcută: încetinește fără să-ți ceară părerea, de parcă ar fi hotărât să-și ia o pauză lungă. Pe lângă faptul că pantalonii de ieri par brusc mici, te poți simți frustrată, confuză și uneori chiar furioasă pe corpul tău.

Ce poți face? Din fericire, nu trebuie să îți resemnezi viața la pantaloni cu talie elastică și rochii largi. Secretul stă în antrenamentele cu greutăți! Mușchii sunt adevărații eroi din această poveste. Construirea masei musculare prin antrenamente cu greutăți ajută la creșterea ratei metabolice, ceea ce înseamnă că vei arde mai multe calorii chiar și în repaus. Așadar, apucă-te serios de ridicat niște greutăți și imaginează-ți că ridici toate grijile și stresul. Recomand totuși să apelezi la serviciile unui antrenor în caz că nu ai mai făcut până acum acest tip de exerciții. Până la urmă nu vrei să te accidentezi dintr-un exces de zel și să omori din fașă un plan atât de bun. De asemenea, ia în considerare o dietă bogată în proteine și grăsimi sănătoase – avocado, semințe de in, nuci – și evită zahărul și carbohidrații rafinați, pentru că aceștia sunt, de fapt, cei mai buni prieteni ai “pernuței” abdominale.

Și, este posibil să remarci că antrenamentele cu care erai obișnuită (gen Pilates sau yoga) să nu mai fie suficiente. Tocmai de aceea îți zic, apucă-te de tras de fiare. 🙂

Antrenamentul la 20, 30, 40 sau după 50 de ani. Ce alegi pentru echilibrul hormonal.

Da, e o schimbare surprinzătoare și bruscă, dar nu este sfârșitul lumii. E doar o altă etapă a călătoriei tale. Corpul tău trece prin tranziții naturale, așa că îmbrățișează fiecare schimbare ca pe o parte din cine ești – fabuloasă, puternică și unică, chiar și cu câțiva colăcei în plus! Încearcă să te ândești la grăsimea abdominală ca la un semn că ești o femeie de 40 de ani care a trăit și a învățat multe lecții. Și amintește-ți: corpul tău te susține, chiar și atunci când nu pare să fie în cel mai bun dans hormonal. Trăiește, râzi și continuă să te miști – pentru că fiecare mișcare contează!

6. Poți dezvolta sensibilități alimentare pe care nu le aveai înainte

Surpriză, surpriză! Brânza maturată, care până ieri era prietena ta de nădejde la orice cină sofisticată, s-a transformat brusc într-un inamic tăcut. Iar tu, femeia care odinioară putea să consume fără probleme o porție mare de paste, îți găsești stomacul protestând cu sunete demne de o furtună pe mare, în urma unui singur mic cub de brânză.

În perimenopauză, hormonii aduc anumite efectele colaterale care pot include dezvoltarea unor sensibilități alimentare pe care nu le-ai avut niciodată înainte. Estrogenul scade, iar cortizolul, hormonul stresului, crește adesea. Acest cocktail hormonal face ca sistemul tău digestiv să devină mai capricios decât un critic gastronomic foarte pretențios. Deodată, alimentele tale preferate – brânza, ciocolata, vinul roșu – par să îți joace feste. Le consumi cu toată pofta, doar pentru a descoperi că, în loc de un moment de bucurie culinară, ai parte de o balonare de zile mari sau de o senzație de greutate în stomac care te face să te simți ca o balenă eșuată pe canapea. Te trezești că trebuie să reevaluezi toate meniurile tale preferate și să te aventurezi într-o lume ciudată de alternative fără lactoză, gluten sau alți „demoni” alimentari ascunși.

În acest caz ceea ce poți face în primul rând, e să-ți folosești superputerile de detectiv alimentar. Începe să ții un jurnal alimentar – notează ce mănânci și cum te simți după. Dacă brânza te umflă, atunci poate e timpul să o înlocuiești cu ceva mai prietenos cu intestinul tău, cum ar fi brânza vegană sau iaurtul de cocos. Iar dacă vinul roșu te face să ai insomnii, poate e timpul să descoperi ceaiurile relaxante sau, cine știe, un suc de rodie.

În plus, nu-ți fie teamă să experimentezi. Perimenopauza este perioada perfectă pentru a face noi pasiuni culinare. Poate descoperi că îți place quinoa mai mult decât orezul sau că semințele de chia sunt noul tău aliat în lupta cu foamea de la ora 10 dimineața. Și nu uita de suplimentele probiotice – ele pot face minuni pentru a-ți ajuta digestia să treacă prin aceste vremuri tulburi.

7. Memoria îți joacă feste și uiți unde ai pus cheile

Te duci în bucătărie și te oprești… “De ce am venit aici?” Ah, da, să găsești telefonul pe care îl ai deja în mână. Eu zic că această situație poate apărea la orice vârstă, dar prietenele mele insistă că nu e tocmai așa.

De ce apar aceste pierderi de memorie? Vinovatul principal este, din nou, schimbarea hormonală. Nivelurile fluctuante de estrogen, un hormon care joacă un rol crucial în funcția cognitivă, afectează modul în care creierul tău procesează și reține informațiile. Lipsa de somn, stresul și anxietatea – alte „daruri” ale perimenopauzei – contribuie și ele la acea senzație de „ceață mentală”.

Nu-ți face griji, nu înseamnă că ești pe cale să-ți pierzi mințile! Poți încerca să îți organizezi mai bine activitățile zilnice, să ții o listă de „to-do” și să folosești tehnici de memorie, cum ar fi repetarea informațiilor importante. De asemenea, exercițiile fizice, în special cele cardio, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine în creier, iar o dietă bogată în omega-3, vitamine și antioxidanți îți poate susține sănătatea cognitivă.

În plus, încearcă să te relaxezi – uneori, o pauză mică, câteva minute de meditație sau o plimbare în natură pot face minuni pentru a clarifica mintea și a combate ceața mentală. Așa că respiră adânc, ai răbdare cu tine însăți și amintește-ți că și uitarea face parte din farmecul acestei noi etape a vieții!

8. Îți pasă mai puțin de ce cred alții despre tine

În sfârșit ceva bun în toată ecuația asta! Toată viața ne chinuim cu ce vor crede oamenii, ce vor spune etc , ne lăsam influențați de aceste gânduri și, cel mai rău, ratăm ocazii de viață. Dar se pare că femeia la 40 de ani realizează că dacă cineva nu te place, asta e problema lor, nu a ei. Deci, poți să porți cu mândrie acea rochie leopard, cu pălăria de cowboy și sandalele cu șosete! Mă rog, nu sunt eu tocmai fan acest tip de ținută dar fiecare cu gusturile proprii. Ideea este că îți crește încrederea în propria persoană, după atâta experiență de viață. Și este momentul în care chiar să faci ce-ți trece prin cap.

9. Te simți mai în acord cu ceea ce te face cu adevărat fericită și ai mai multă deschidere către spiritualitate

Cafeaua dimineața, cartea ta preferată, o baie fierbinte… acesta este momentul în care începi să savurezi pe deplin ceea ce numim ”micile plăceri ale vieții”. Nu mai cauți adrenalină cu orice preț pentru că știi că, în realitate, nu-ți aduce prea multă satisfacție. Tot în această perioadă vei începe să ai mai multă deschidere către spiritualitate și practici de mindfulness. Ai nevoie de ele ca să stăpânești furiile venite surprinză (alea generate de hormoni), te vor ajuta să gestionezi mai bine anxietățile, să te odihnești mai bine (mai ales când apar nopțile cu insomnii – că apar așa am auzit), să te concentrezi mai bine. Ele contribuie la echilibrarea dezechilibrelor care sunt generate de haosul hormonal. Probabil că organismul nostru ne transmite exact ceea ce are nevoie în fiecare moment. Este important să-l ascultăm. Iar pentru asta avem nevoie de … liniște și pace.

10. Îți poți descoperi pasiunea vieții sau te apuci de un nou hobby

Ai remarcat că multe femei la 40 de ani renunță la jobul care le-a consacrat și se apucă de ceva nou și mai creativ? Pe de o parte este vorba despre conectarea la propria feminitate, ceea ce se traduce prin nevoia de a deveni mai creativă. Este absolut firesc și bine. Dar este uneori și o mici criză de identitate în care simți că nu ceea ce făceai până acum este cu adevărat pasiunea ta sau sensul vieții. Și descoperi , de exemplu, că ai talent la scris sau că vrei să faci un brand de haine. Așa că este timpul să înveți ceva nou! Să încerci gătitul molecular, grădinăritul sau să devii expertă în origami. Viața e prea scurtă pentru a nu încerca! Orice vei încerca este bine venit. Și fie se va transforma într-un business, fie va deveni un hobby extraordinar.

11. Posibil să pierzi puțin din părul de pe cap, apar și primele fire albe…

… partea bună e că am auzit că nu trebuie să te mai razi atât de des la subraț. Un câștig pe o parte, o pierdere pe alta. Însă, cine are timp de toate astea? Perimenopauza vine cu anumite schimbări inclusiv în ceea ce privește podoaba capilară. Observi că părul tău e mai subțire, iar pieptănatul devine o activitate de recuperare – aduni fire de păr de pe perie ca pe frunze toamna. Și da, apar și acele fire albe, parcă peste noapte, ca niște mici steaguri care proclamă că ești mai înțeleaptă. Părul de pe corp pare să fi primit anunțul de „reducere a producției” și s-a conformat.

Recomandarea specialiștilor este să adopți o rutină de îngrijire care să includă un șampon delicat, fără sulfați, și o dietă bogată în proteine, fier și biotină pentru a susține sănătatea părului. Iar pentru acele fire albe rebele, poți să le accepți ca pe un simbol al experienței de viață sau să te distrezi cu o nouă culoare vibrantă la fiecare schimbare de sezon! 🙂

12. Te înțelepțești!

Această ”trezire” este tot parte din acea cunoaștere de sine mai bună. Realizezi că lucrurile rele din viață au fost lecții valoroase și nu numai că nu te mai dor ba chiar te fac să zâmbești privind înapoi la cât te mult te-ai lăsat afectată de ceea ce credeai că este capătul Pământului.

Acestea sunt cele 12 puncte pe care le-am băgat la cap din poveștile prietenelor mele despre femeia la 40 de ani. Ele îmi spun constant ”Sonia, BUCURĂ-TE!” Este etapa perfectă în care să dansezi, să râzi și să (te) iubești în fiecare moment! Și ca să par și eu puțin înțeleaptă, deși simt că încă nu am ajuns în acel punct, o să vă amintesc acea vorbă care spune că oamenii inteligenți învață din greșelile altora. Așa că eu îmi propun să fiu măcar un pic inteligentă premergător etapei adusă în discuție și să savurez cu cap și această perioadă a vieții mele, ca să-mi fie bine în următoarea!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top