Cei mai buni cozonaci din București – testați de mine!
Vine Paștele și, sincer, nu cred că există vreo masă în România care să nu fie păzită, măcar simbolic, de un cozonac.Asta dacă nu cumva ești vreo excepție rară, care preferă deserturile sofisticate (mă gândesc la cei care mănâncă macaronsde Paște, dar nu mă apuc să-i judec). Cel puțin un cozonac se află în fiecare casă, pregătit să-ți facă ziua mai bună și să încânte papilele gustative ale tuturor celor care își fac loc pe masa de sărbătoare. Unul, mic, mare, clasic sau modern, tot se strecoară în casă. Pe masă, în pachetul de la mama, în cutia elegantă de la brutărie sau în visul acela pufos care te urmărește după ce ai zis că ții post.
Dar nu doar pentru că e Paște… trebuie să recunosc, cozonacul e unul dintre dulciurile mele preferate, indiferent de anotimp. De câțiva ani încoace, am pornit într-o misiune delicioasă: să găsesc cei mai buni cozonaci din București. Nu a fost un sacrificiu, să ne-nțelegem, ci o muncă de echipă dusă cu bucurie – gustă iubitul, dau verdict copiii, mă implic și eu, evident, cu simț de răspundere. E o recenzie de familie, în toată regula.
Bine că nu știu (încă) să fac cozonac dar am un gând obsesiv: mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. E mai mult decât un miros – e o promisiune, o mângâiere, o amintire cu miros de copilărie și miez cald.
Și da, recunosc, sunt destul de pretențioasă. Îmi place atât cozonacul dens, cât și pufos. Important este să aibă personalitate. Și ingrediente din belșug. Cu cacao, nuci, poate niște fistic dacă vrem să ne dăm în spectacol. Cu ciocolată, dar nu genul timidă – ci generoasă, decadentă. Deși, sincer, o felie de cozonac simplu, bine făcut, uns cu o lingură zdravănă de Nutella, poate concura ușor cu un desert fine dining. Zic doar.
Cozonacul nu e doar desert. E emoție, e tradiție cu parfum de aluat și răbdare. E frământat cu drag, dospit în tăcere, rumenit în cuptor și dăruit din suflet. Iar în București, slavă Domnului, avem de unde alege: brutării artizanale, cofetării cochete, chefi-vedetă care ridică aluatul la rang de artă.
Așa că dacă vrei să îți impresionezi invitații (sau să te alinti pe tine însuți, cum ar fi ideal), am pregătit o listă scurtă cu cei mai buni cozonaci din București, după gustul meu și al celor dragi mie. Desigur, lista nu e bătută-n cuie – sunt sigură că mai există minunății de cozonaci prin oraș pe care încă nu i-am descoperit. De aceea, vă invit cu drag să completați această selecție. Dar, vă rog, să fie testați pe bune și buni! Nu doar pentru că sunt făcuți de verișoara prietenei de la yoga.
Ah, și ca să fie clar: ordinea în care i-am trecut nu e un clasament. Nu există locul 1 sau cozonacul suprem. Sunt toți aleși cu drag, din motive diferite, pentru gusturi diferite. Așadar… hai să începem!
Zelateria ( fosta Zexe Brasserie) – Cozonacul reinterpretat de Ana Consulea
Situată pe Bd. Aviatorilor nr. 65, Zelateria este renumită pentru cozonacii săi artizanali, creați de Ana Consulea. Manufacturierii Zelateria au pregătit o colecție de deserturi delicioase care vor transforma masa de Paște într-o adevărată sărbătoare. Regăsiți în colecția de Paște din acest an cozonaci pufoși, pasca tradițională, prăjituri artizanale și alte minunății, dar și câteva pachete cadou gata de dăruit celor dragi ca semn de recunoștință și apreciere
Dar pentru că vorbim azi de cozonaci, aceștia sunt disponibili în variante clasice și reinterpretate, cu ingrediente premium: cozonac clasic cu nucă, stafide, cacao și portocale confiate și cozonac însiropat – vedeta cofetăriei. Însă nici pasca nu este de lăsat. 🙂
Chez Marie Confiserie – cozonac cu ciocolată belgiană și Cognac
Chez Marie Confiserie, un boutique de prăjituri din București, oferă un cozonac artizanal de 750 g, frământat manual și umplut cu două tipuri de ciocolată belgiană, Nutella, alune caramelizate, portocală confiată și Cognac. Nu este un cozonac deloc ieftin la prețul este de 149 lei. Dar este GENIAL!! Copiii mei au nevoie de unul fiecare.
Comenzile se pot plasa online, cu opțiuni de livrare în București și Ilfov. Dar eu mă duc la ei ca să cumpăr și pâine.
Oala cu bunătăți – Cozonac însiropat cu nucă și cacao
Poate că nu v-ați aștepta, dar la Oala cu Bunătăți găsiți un cozonac însiropat, frământat manual și umplut generos cu nucă, cacao și rahat absolut perfect. Prețul este de 95 lei. Iar comenzile se pot plasa online, cu livrare disponibilă în București. Avantajul la ei este că puteți adăuga în comandă aproape tot ce este tradițional pe masa de Paște. Și este gustos și pregătit cu simț de răspundere. Pontul meu: sarmalele!
MIEZ – Cozonac cu maia naturală
Brutăria MIEZ este cunoscută pentru cozonacii săi cu maia naturală, disponibili în variante cu nucă, cacao sau ciocolată. Sunt niște cozonaci mai atipici dar delicioși. Comenzile sunt limitate anul acesta, se vor putea face de la @balls.bucharest (Dacia 114) vineri (18.04), între orele 12 și 19, și sâmbătă (19.04), între orele 12 și 15.
Grain Trip – Cozonac cu ciocolată neagră
”Nu am putea începe povestea Homebakers by Grain Trip fără să vorbim, mai întâi, despre „fratele său mai mare”. La Grain Trip am visat să aducem gusturi și experiențe de pe tot mapamondul prin pâini și produse de patiserie făcute 100% cu maia, care să spună povești din toată lumea și deopotrivă să devină un pretext pentru a descoperi că pîinea și produsele de patiserie pot să aibă gust și personalitate”. Vă puteți convinge de acest enunț, dacă dați o fugă pe Str. Nerva Traian nr. 16, unde Grain Trip oferă cozonaci artizanali cu ciocolată Valrhona, pască și panettone, toate preparate cu ingrediente premium. Comenzile se ridică din brutărie.
Pain Plaisir – Cozonac Enchanté cu influențe franțuzești
Despre Pain Plaisir aș putea spune că ne știm din copilărie 🙂 Adică de când și-au deschis porțile și mai ales pentru că prima brutărie este situată pe Str. Barbu Delavrancea nr. 1, chiar vis a vis de blocul copilăriei mele. Celebra brutărie propune cozonacul Enchanté, un aluat brioche cu umplutură de nuci și cacao. Dar vedeta pentru mine este cozonacul cu mac. Mac mult! 🙂 Îți dau chiar o stare bună … glumeeeesc!! Comenzile se fac online, cu ridicare din magazine.
Atelierul de Tarte – Cozonac tradițional și babka însiropată
Cozonacul este bun bun, dar știți ce este top? Babka, un aluat dospit, de tip brioche, extrem de pufos și untos, care se întinde într-o foaie, se umple cu ciocolată, scorțișoară, fistic sau alte ingrediente cremoase, apoi se rulează și se învârte înainte de a fi pusă în tavă, ceea ce îi dă un aspect marmorat, spirală sau împletitură. După coacere, babka este adesea însiropată ușor pentru un plus de savoare și suculență, ceea ce o face mai umedă și mai decadentă decât un cozonac clasic.
Așadar Atelierul de Tarte, situat în București, oferă cozonaci tradiționali și babka însiropată cu diverse arome – inclusiv cu Amaretto Disaronno – vai vai vai de capul meu. Comenzile se ridică din locație. Recomand! Iar o tartă pe masa de Paște cred că e numai bună. Ca să mai scutim din muncă.
Cofetăria Vanilla – cozonac tradițional cu nuca, stafide si cacao
Pentru cine nu este la curent cu ”tulburările mele alimentare” :)))) zilele trecute am îndrăznit să mă plâng pe IG că am exagerat cu mâncarea, că mă simt un pic vinovată și că mă voi duce intens la sală. Ceea ce de altfel recomand tuturor oamenilor să facă pentru starea lor generală de bine și sănătate fizică, emoțională și, mai ales, mentală. Acestea fiind spune, felia de cozonac unsă cu Nutella despre care povesteam că aș fi putut să o reduc la jumate era dintr-un cozonac de la cofetăria Vanilla. Fiind foarte bun iată ce drame am stârnit. Așa că … I rest my case. 🙂 Este foarte tradițional și foarte bun!
Rețetă veche, gust de sărbătoare. Cozonacii sunt făcuți manual, cu ingrediente alese și multă răbdare. Comenzile se preiau telefonic, cât și online pe site. Una dintre locații este pe bdul Ion Mihalache 123.
Cozonacul din Agronomie de la doamna Ionescu
Mai bine de atât nu știu cum să vă direcționeze către această sursă valoroasă de cozonac tare bun. Ideea este că intrați prin față în piața de produse tradiționale de la Agronomie și mergeți până spre capăt. Pe dreapta, după sarmale (v-am spus că am ceva cu sarmalele – știu tot ce mișcă în oraș) este căsuța doamnei Ionescu de unde puteți cumpăra. Dar mergeți din timp deoarece nu garantez că mai prindeți. Există doar cu nucă (the classic), cu rahat și cu mac. Cel cu nucă este top … Din acela foarte greu din care nu poți să mănânci mai mult de o felie.
MaraMura – cozonac cu ciocolată
Nu știu cum să vă spun dar o să leșinați de poftă încă de la privit. După ce îl gustați, să nu primesc plângeri că ați acumulat kilograme de plăcere 🙂 Să știți că în ziua de Paște parcurile sunt deschise ca să primească alergătorii pofticioși. 🙂
Revenind la cozonac … cei de la Mara Mura sunt făcuți cu mult simț de răspundere și ingrediente din belșug. Așa este fai la cozonaci, să fie pe bogăție!

