Ghidul #doer pentru fructe de vară congelate

Merg săptămânal, de cel puțin de două ori, la piață ca să fac aprovizionarea pentru că, așa cum am mai spus de nenumărate ori, cred că cea mai sănătoasă hrană pentru noi este cea de sezon și locală. Și, desigur, pe cât se poate să fie mai puțin tratată chimic. Așa că atunci când dau de acele produse care consider că îndeplinesc criteriile mele de selecție, cumpăr în cantități mai mari. De ce? Pentru că le congelez.
Acum este sezonul fructelor de pădure – zmeură, afine, mure, cătină etc. – fructele de care îmi place să mă bucur măcar ocazional și iarna. Pentru că nu voi cumpăra aprope niciodată zmeură sau căpșune din comerț în toiul iernii. Din fericire însă, am găsit soluții pentru a le avea la îndemână chiar și în sezonul rece. Mai jos v-am pregătit ghidul #doer pentru fructe de vară congelate, un ghid cu trucuri simple și rapide.
Tips & tricks
- Ai grijă ca fructele pe care urmează să le congelezi să fie proaspete, cât mai fresh, practic la apogeul calității lor.
- Spală-le bine, lasă-le la uscat până se absoarbe apa și sortează-le pe cele bune de cele care sunt stricate sau pare că se vor strica în scurt timp.
- Fructele ceva mai mari, cum sunt merele și perele, de exemplu, ar trebui decojite și feliate înainte să fie congelate. În plus, pentru că acestea, odată ce au fost decojite, au tendința de a se oxida și de a căpăta foarte repede acea nuanță maronie, trebuie tratate imediat cu acid ascorbic (sau vitamina C, pe înțelesul tuturor). Iar cea mai simplă metodă pentru a preveni oxidarea lor e să stropești feliile cu suc de lămâie înainte de a le băga la congelator.
- În cazul fructelor de pădure (zmeură, afine, mure), care sunt mici și moi, poți apela oricând la un truc simplu înainte de congelare, pentru a preveni zdrobirea lor: așază-le pe o foaie de copt cât să existe un oarecare spațiu între ele și pune foaia la congelator. Lasă-le acolo o oră, două, până îngheață, iar apoi pune-le în pungile speciale pentru congelator. În felul acesta, ele vor fi deja înghețate când le ambalezi și nu va exista riscul să le mai turtești sau zdrobești.
- La rândul lor, caisele și piersicile trebuie spălate, eventual curățate de coajă și apoi tăiate în jumătăți (chiar sferturi, dacă sunt ceva mai mari) pentru a fi congelate.
- Același lucru e valabil și pentru pepene, care poate fi congelat după ce a fost tăiat cuburi înainte.
- Pentru a se congela fructele în mod corect, trebuie să ai grijă să scoți tot aerul din punga în care le pui, pentru că aerul poate cauza schimbări în ceea ce privește aroma și culoarea lor.
- Atunci când sunt congelate, apa din fructe îngheață și se formează acele mici cristale de gheață. Ca urmare a acestui proces, unele fructe pot căpăta o textură ușor spongioasă, pe care o poți combate dacă îngheți fructele cât se poate de repede după ce le-ai pregătit și dacă setezi și mai jos temperatura congelatorului: la temperaturile mai reci se formează cristale de gheață mai mici și structura fructelor nu e atât de afectată.
- Fructele astfel congelate pot rezista până la șase luni în congelator, poate chiar mai mult de atât dacă nu deschizi congelatorul foarte des. Și da, își păstrează gustul foarte bine, fiind delicioase în diverse preparate sau consumate ca atare în miez de iarnă!
Voi ce fructe veți congela vara asta?
Foto: pixabay.com
***