Now Reading
Absorbante și tampoane clasice – un rău pentru sănătate? Câteva aspecte susținute de cercetările actuale pe care să le știi.

Absorbante și tampoane clasice – un rău pentru sănătate? Câteva aspecte susținute de cercetările actuale pe care să le știi.

Majoritatea femeilor aflate în perioada fertilă folosesc absorbante în timpul menstruației pentru o medie de 1800 de zile pe parcursul vieții. Asta înseamnă mult, foarte mult în condițiile în care unele substanțe din aceste produse nu sunt tocmai prietenoase cu sănătatea. Cu cât am înaintat în vârstă am început să mă preocup activ de sănătatea hormonală. Când ești adolescentă lucrurile astea îți par desuet, deși întâlnesc la ora actuală foarte multe cazuri de fete tinere, adolescente care se confruntă cu grave probleme hormonale.

M-am născut și am copilărit într-un orășel oltenesc unde se pare că lipsa de iod a afectat de-a lungul deceniilor sănătatea hormonală a multor femei, multe dintre ele trezindu-se cu diverse probleme de tiroidă sau cu trombofilie. Medicul meu ginecolog m-a avertizat despre acest aspect și de importanța unei hrane sănătoase care să se împletească într-un mod echilibrat cu produse de igienă intimă corecte, adică fără chimicale prin ele.

Astfel că, doresc să discut astăzi cu tine despre absorbantele și tampoanele clasice și eco. Așadar: sunt absorbantele și tampoanele clasice un rău pentru sănătate?

Substanțele chimice perfluoroalchilate (PFAS) – greu de pronunțat, dar trebuie memorate

Am terminat profil uman, mie mi-au plăcut limbile străine, istoria și româna. Chimia nu a fost niciodată punctul meu forte, dar zău dacă nu am reținut denumirea acestor substanțe absolut dezagreabile pentru sănătatea noastră.

Așadar, ce sunt substanțele perfluoroalchilate? Acestea reprezintă o paletă extinsă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în societatea actuală și care se găsesc și în mediul ambiant.

Acum ceva ani a apărut în media o imagine cu un căluț de mare care căra după el un bețișor de ureche. Cam așa suntem noi femeile, utilizăm fără să știm produse toxice care ne agresează la nivel hormonal, șubrezindu-ne sănătatea fără ca noi să ne dăm seama, cărându-le aiurea cu noi, neștiind că ne atacă ușor, dar sigur. Aceste substanțe conțin carbon fluor, adică niște legături extrem de puternice din chimia organică care au capacitatea de rezistență atât în timpul utilizării, cât și în mediu. Deja știm că aceste substanțe contaminează apele din subteran, cele de la suprafață și mediul înconjurător. La ora actuală, cercetătorii avertizează vehement că utilizarea lor și eliberarea fără discernământ în mediu va afecta serios ecosistemele de viață, hrana și apa potabilă de care avem atât de multă nevoie, nu doar noi, Homo Sapiens Sapiens, ci întregul regn animal și vegetal.

Nu este o exagerare când spun că există dovezi de necontestat că substanțele de tip PFAS au fost legate de către binecunoscuta Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) de o serie de boli, precum: fertilitate scăzută, hipotensiune arterială la femeile gravide, risc crescut de anumite tipuri de cancer, întârzieri în dezvoltare și greutate scăzută la naștere la bebeluși, tulburări hormonale, colesterol ridicat, sistem imunitar slăbit și multe altele.

Găsești PFAS peste tot! În apa de la robinet dacă nu-i filtrată și decantată corespunzător, în anumite alimente și ambalaje alimentare, în anumite produse de curățenie, machiaj, șampoane, covoare, până și în spumă de stingere a incendiilor!

Iar prezența substanțelor chimice din anumite produse menstruale este cea care provoacă cea mai mare agitație în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât acestea iau contact direct cu corpul femeilor. Multe dintre ele sunt promovate ca organice, dar este musai, musai, musai să citești eticheta și să cunoști substanțele pentru a face alegerea corectă atunci când cumperi astfel de produse. Da, nu doar absorbante/tampoane clasice au probleme, ci și unele care sunt “comercializate” pe piață ca ecologice sau naturale. Și nu, nu zic eu asta, ci cercetări relativ recente, astfel că, într-o serie de analize de laborator comandate între 2020 și 2022 de site-ul de supraveghere a consumatorilor Mamavation și de site-ul Environmental Health News, s-a constatat că 48% dintre absorbante și tampoanele zilnice conțin PFAS, la fel ca 22% dintre tampoanele pentru menstruație și 65% dintre chiloții pentru menstruație.

Ambele site-uri pe care le-am inclus în link-urile de mai sus sunt profi, iar informațiile și datele pe care le vei găsi acolo nu sunt distorsionate sau absurde, și chiar îți recomand cu precădere Mamavation pentru precizia datelor.

Sunt tampoanele eco mai bune pentru sănătate?

Deja știm că pentru producția tampoanelor eco sau organice nu se folosește parfum, ceea ce un plus. De asemenea, tampoanele de acest tip sunt realizate din bumbac și nu conțin nici coloranți care de multe ori se găsesc în tampoanele tradiționale. Mai exact, tampoanele organice sunt fabricate din bumbac organic, adică bumbac care a fost cultivat fără utilizarea erbicidelor sau pesticidelor. Deși există tampoane non-organice, 100% din bumbac, majoritatea tampoanelor convenționale reprezintă un amestec de bumbac și țesături precum raionul, o fibră artificială mătăsoasă compusă din celuloză.

Unele persoane au sesizat odată cu utilizarea regulată a tampoanelor/  absorbantelor de tip eco o ameliorare a durerilor menstruale și o eliberare mai echilibrată a fluxului de sânge din acea perioadă a lunii, deși efectiv nu există dovezi științifice care să susțină că trecerea la tampoane organice poate afecta simptomele menstruale. Îmi miroase a efect placebo, așa că ține cont de aspectul ăsta.

Mai mult, cercetătorii avertizează că în fabricarea tampoanelor, atât cele clasice, cât și cele eco se găsește de multe ori dioxidul de titan. Această substanță face ca albul să pară strălucitor (întrucât mindset-ul este ca produsele de acest tip să fie albe, astfel încât femeile să le asocieze cu curățenia) și este evident, toxic pentru sănătate. De asemenea, în tampoanele obișnuite poți găsi urme de erbicide precum glifosatul, o substanță chimică herbicidă care a fost legată în mod inconsecvent de boli precum: cancerul, leziuni hepatice și afecțiuni renale în studii făcute pe animale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint | TV Host (@silversonia)

Nu am găsit nicio sursă care să susțină sus și tare că absorbantele ecologice fac diferența și că sunt net superioare celor clasice. Cu toate astea, eu de exemplu nu pot să folosesc un brand foarte renumit de tampoane clasice de la noi, deoarece conține foarte mult plastic pe care cu greu îl suportă pielea mea. Conținutul ridicat de plastic din cele clasice este greu de suportat și de alte femei, de aceea mă îndrept mereu spre acelea cu care pielea mea este compatibilă. Materialele plastice sintetice sunt folosite ca absorbant lichid pentru a îmbunătăți funcționalitatea și moliciunea absorbantelor și scutecelor (pentru că da, mămici, aceași problemă o ridică și scutecele folosite de copiii noștri). Se cunoaște deja că anumite materiale plastice eliberează compuși organici volatili (COV) și substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, prezentând potențial riscuri pentru femeile, bebeluși și toddlerii care le folosesc. Ceea ce în schimb, mi-e clar se referă la faptul că ftalații și compuși organici volatili sunt absorbiți de piele și este necesar să înțelegem și să cunoaștem că unele produsele de acest gen, cum ar fi unele absorbantele clasice (cu precădere) și scutecele care intră în contact cu pielea pot conține aceste substanțe chimice.

Totodată, rămân rezervată să consider că soluția se găsește la tampoanele ecologice. Nicidecum! Nu trebuie să negăm faptul că noi, femeile suntem expuse la diferite substanțe chimice prin diverse căi. Și da, ar fi bine să ținem cont de riscurile substanțelor chimice care sunt absorbite suplimentar din tampoanele pe care le folosim, dar chiar și acestea, considerate eco ridică anumite semne de întrebare.

Cum ne protejăm?

Tampoanele clasice sunt mult mai ieftine decât cele ecologice. Din start acestea au un avantaj, deși dacă citești bine eticheta și te asiguri că brandul este unul ok, consider că ești mult mai câștigată dacă cumperi tampoane/absorbante bio din bumbac și fără plastic. Dar alegerea îți aparține.

Ține cont, totuși, că indiferent dacă alegi sau nu un tampon organic, principala preocupare a ta este să folosești produsul în siguranță. Aceasta înseamnă să porți tamponul maximum șapte ore și să utilizezi o absorbție care nu este mai mare decât cea de care ai tu nevoie (vezi că pe toate pachetele de tampoane și absorbante se găsește semnul care să-ți arate cât de groase sunt direct proporțional cu abundența sângelui eliberat), ceea ce reduce considerabil riscul de a dezvolta sindromul de șoc toxic sau alergii.

See Also

Sunt necesare studii amănunțite care din punctul meu de vedere vor dura decenii întregi pentru a ști clar dacă substanțele conținute de tampoanele clasice fac rău sănătății. Cum nici cele organice nu sunt 100% safe, noi femeile, trebuie să avem grijă atunci când le utilizăm, igienă intimă, schimbarea frecventă a tampoanelor (și dacă se poate utilizarea cât mai rară a absorbantelor care pot răni interiorul vaginului oricât de safe par a fi) și utilizarea produselor de igienă cu puține ingrediente dăunătoare sunt considerat aspecte importante care contribuie la sănătatea noastră intimă și hormonală.  Eu te invit săs citești eticheta când cumperi produse alimentare și să-ți faci un obicei în a citi și eticheta produselor de uz intim, atât de necesare nouă.

Sursă foto: Unsplash.com

Surse articol:

https://echa.europa.eu/ro/hot-topics/perfluoroalkyl-chemicals-pfas

https://www.epa.gov/pfas/our-current-understanding-human-health-and-environmental-risks-pfas#:~:text=What%20We%20Know%20about%20Health,blood%20pressure%20in%20pregnant%20women

https://www.mamavation.com/

https://www.ehn.org/

https://www.mamavation.com/beauty/pfas-tampons.html

https://www.mamavation.com/health/period-underwear-contaminated-pfas-chemicals.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27591071/

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top