Now Reading
Ai insuficiență venoasă sau varicele îți dau bătăi de cap? Încearcă Vacumed!

Ai insuficiență venoasă sau varicele îți dau bătăi de cap? Încearcă Vacumed!

Am povestit deseori despre problema mea cu vasele de sânge. Am o insuficiență venoasă și lupta cu varicele m-a provocat serios  … deh, moștenire de familie 🙂 Era practic aproape o minune dacă scăpam după două sarcini. Așa că toată viața am fost atentă la acest subiect. Am încercat să previn prin sport ca să țin vasele de sânge elastice și tonifiate, am grijă la alimentația mea ca să evit depunerile de grăsime pe pereții venelor și mai iau unele suplimente – toate acestea special ca să le țin în frâu. Dar am trecut și prin numeroase încercări terapeutice foarte costisitoare și mai degrabă nefolositoare.

Așa că astăzi vreau să vorbim despre această problemă cu care se confruntă multă lume și pentru care nu există tratament absolut dar pentru care există soluții bune de prevenție și ameliorare. Dar să o luăm pe rând.

CE SUNT VARICELE?

În general, venele varicoase sunt vene care s-au umflat și s-au răsucit din cauza acumulării și împingerii sângelui din interior. Acestea apar atunci când o venă este deteriorată și pot apărea albăstrui, violet sau roșu în pigmentare. Cel mai important, ele pot fi de obicei distinse prin aspectul lor mărit, deformat. Aceste vase de sânge expandate, de culoare albastru închis, în special în zonele coapselor și gambelor nu înseamnă însă doar ceva inestetic. Ele se și simt. Picioare dureroase, sensibile, grele sau dureroase. Gleznele și picioarele se umflă de la prea mult stat în picioare.

Venele de păianjen (venectaziile), în schimb, nu sunt umflate și de obicei nu sunt reliefate la suprafața pielii.

Uneori varicele se complică și duc la alte probleme mai severe precum ulcerul varicos.

DE CE APAR VARICELE?

În general, venele varicoase apar atunci când venele nu funcționează așa cum ar trebui în mod normal și sângele începe să se acumuleze în venă.

Toate venele noastre au valve unidirecționale care împiedică sângele să curgă înapoi. Aceste supape împing sângele înainte și îl mențin să curgă în mod corespunzător prin venă. Când supapele venelor funcționează defectuos, sângele începe să se colecteze în venă în loc să curgă într-un flux continuu. Pe măsură ce sângele se acumulează, începe să se încordeze împotriva pereților venei, rezultând acel aspect bombat răsucit pe care îl asociem cu venele varicoase.

Unele dintre cauzele care determină apariția varicelor includ:

  • statul în picioare perioade lungi de timp
  • presiune asupra secțiunii mediane a corpului, în special pe abdomen
  • obezitatea, care adaugă greutate corpului și crește presiunea asupra picioarelor
  • afecțiuni cronice ale valvelor cardiace, care sunt de obicei congenitale
  • o laxitate a țesutului conjunctiv
  • sarcina
  • menopauza
  • factorul genetic

Tocmai de aceea cel mai important atunci când știm că avem această predispoziție este să ducem un stil de viață preventiv. Ce înseamnă asta și de ce ar ajuta?

CUM PREVII VARICELE?

Din păcate, pentru mine și pentru oricine are această problemă înscrisă în propriul ADN, nu există o modalitate 100% sigură de a preveni venele varicoase. Există însă câteva lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscul de a dezvolta vene varicoase:

  • Exerciții fizice regulate
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
  • Ridicarea picioarelor la final de zi
  • Abține-te de la a-ți încrucișa picioarele pentru perioade lungi de timp
  • Ridicarea picioarele ori de câte ori te odihnești sau dormi precum și alte lucruri care ajută sângele din picioare să continue să circule.

Cel mai bun lucru pe eu cred că l-am făcut pentru a preveni refacerea varicelor după operație (da, am avut parte și de așa ceva) a fost faptul că am rămas constant activă fizic și că mi-am menținut greutatea astfel încât să nu existe presiune suplimentară asupra picioarelor.

Când vorbesc despre activitatea fizică, mă refer la intensitate moderată, dar făcută pe perioada întregii vieți. O plimbare de 20 de minute de două ori pe săptămână sau urcarea scărilor în loc de a lua liftul. Antrenamente nu foarte agresive.

În plus, activitatea fizică obișnuită și moderată arde excesul de calorii, ceea ce ajută la prevenirea creșterii în greutate și poate ajuta chiar pierderea în greutate. Menținerea unei greutăți sănătoase va contribui în mare măsură la prevenirea problemelor legate de vene – de fapt, femeile care sunt supraponderale au cu 50% mai multe șanse de a dezvolta vene varicoase decât femeile care au o greutate normală.

Alimentele pe care le consumi joacă un rol major în lupta împotriva varicelor și pot îmbunătăți fluxul sanguin. De exemplu, în loc să mănânci făină albă, optează pentru grâu integral (la fel este valabil și pentru paste). Înlocuiți orezul alb cu brun și faceți tot posibilul pentru a vă menține sub control consumul de zahăr procesat. Zaharurile naturale din fructe și legume sunt în regulă, dar zahărul procesat pune un stres suplimentar asupra sistemului vascular și poate exacerba problemele cu venele varicoase în timp.

O serie de studii au arătat că flavonoidele care provin din rutină ameliorează umflarea și durerea venelor varicoase. Din fericire, majoritatea alimentelor bogate în rutină, cum ar fi hrișca, murele, merele, caise și strugurii, se întâmplă să fie și delicioase. 🙂 Deci consumă-le cu încredere!

Am grijă să nu stau în șezut prea mult timp, să mă ridic regulat atunci când am de lucru la birou. Dar nici statul în picioare prea mult timp nu este bun. Așa că tot despre identificarea unui echilibru vorbim.

Totuși trebuie să nu vă faceți enorm de multe speranțe dacă aveți un fond genetic care vă predispune la varice. Chiar și un stil de viață corect nu garantează că venele acestea inestetice nu-și vor face apariție la un moment dat.

În căutarea mea de ani de zile pentru diverse soluții la problema mea, care nu înseamnă doar varice ci și venectazii, acele rețele roșii precum o pânză de păianjăn sunt prezente pe gambele mele, am trecut prin scleroterapie care, din păcate, mie mi le-a înnegrit. Procedura este extrem de dureroasă și este musai să se poarte ulterior ciorap cu compresie. Am făcut chiar și tratament cu laser care este și el îngrozitor de dureros. Rezultate … cam deloc.

Așa că mă cam resemnasem.

Dar recent am ajuns la centrul High Care by Weyergans unde am testat un concept nou de îngrijire, o abordare integrativă și non-invazivă a vaselor de sânge. Se numește terapia cu VACUUM INTERMITENT – Vacumed.

Vacumed este un aparat care utilizează o tehnologie aplicată inițial în călătoriile spațiale cu echipaj. Este folosit de NASA pentru a asigura circulația sanguină a astronauților în imponderabilitate. Această procedură este folosită acum și în medicina modernă pentru tulburări circulatorii, venectazii, vene varicoase și picioare obosite sau umflate. Pe lângă utilizarea ei în îngrijirea sănătății, aparatul a fost echipat suplimentar cu un „modul de lumină de frumusețe” special – un studiu arată că lumina roșie poate stimula densitatea colagenului (țesutul conjunctiv). Tratamentul durează doar 30 de minute și se desfășoară într-o poziție confortabilă culcat.

Am fost dispusă să o încerc pentru că nu mi s-a părut scumpă, nu doare nimic și nu presupune niciun alt deranj. În mijlocul zilei mă pot opri, intru în aparat, stau acolo și apoi plec mai departe pe drumul meu, dar cu picioarele mai ușoare.

Nu, nu mi-au trecut varicele. Dar, în condițiile în care doar o două luni am reușit să ajung de trei ori pe săptămână (așa cum ar fi recomandat), am observat că perioadele în care mi se inflamau picioarele și zonele respective, nu au mai apărut și nici nu m-au mai durut zonele respective. Ceea ce pentru mine a fost WOW! Sper ca în această vară să fac asta cu religiozitate și să văd mai multe rezultate.

Știu însă de la o altă persoană care se confruntă cu o situație mai serioasă decât a mea legată de varice, că are rezultate vizibile pentru că s-a ținut cu consecvență de tratament.

Ceea ce trebuie să mai știți despre terapia cu vacuum intermitent este că ea are o utilitate în diverse domenii, cu efect profilactiv, curativ și de recuperare.

Cum funcționează Vacumed? 

Ca principiu de funcționare, terapia constă în aplicarea alternativă, la nivelul membrelor inferioare, a unei presiuni negative, urmată de o presiune pozitivă. Se urmărește astfel crearea unui ciclu de dilatare – comprimare cardiovasculară cu efecte benefice stimulatoare asupra schimburilor de oxigen și nutrienți și deschiderea de noi căi vasculare.

See Also

În faza compresivă, adică revenirea la presiunea atmosferică, sângele curge prin vase cu diametru mărit, accelerează perfuzia și revascularizarea țesuturilor, crește sinteza de colagen și grăbește vindecarea rănilor.

De asemenea, este necesar să înțelegem că țesutul conjunctiv este important în sistemul circulator și limfatic, având rolul și de a stimula funcționarea lor optimă. Iar acesta este un alt aspect pe care terapia cu vacuum intermitent îl are în vedere ca parte a stimulării proceselor de autovindecare și regenerare celulară.

Care sunt beneficiile utilizări Vacumed?

Există peste 40 de beneficia recunoscute associate acestei terapii în afecțiuni precum:

  • arteropatie cronică, stadiile I-III
  • insuficiență venoasă cronică, varice
  • edem, limfedem
  • ortopedie, traumatologie, pot intervenții ortopedice, post traumatice (fracturi, luxații, entorse, rupturi ligamentare, după protezarea șoldului) , reabilitare și medicină sportivă (recuperararea genunchiului)
  • piciorul diabetic (terapia grăbește cu 50% vindecarea leziunilor ulceroase prin accelerarea apariției țesutului de granulație)

Dar terapia Vacumed are și beneficia în zona de beauty prin îmbunătățirea semnificativă a circulației locale, prin creșterea producerii de colagen, ajută în lupta cu celulita.  

Sigur că există și contraindicații pentru această terapie. Printre acestea se numără sarcina, tromboza mai nouă de 8 săptămâni, hernia inghinală și ziua în care trebuie făcută dializa.

Dacă vă știți cu probleme ale vaselor de sânge, vă recomand să testați o perioadă terapia cu vacuum intermitent. La centrul High Care by Weyergans este locul în care veți găsi aparatul Vacumed! Nu vă promit minuni (nimeni nu cred că vă poate promite așa ceva în această afecțiune), dar sunt sigură că amelioarea și toate beneficiile terapiei vă vor face viața și picioarele mai ușoare. 

Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Promit să nu te spamez! 🙂

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4968489/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11699301/

https://www.centerforvein.com/blog/lifestyle-changes-that-prevent-varicose-veins

https://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_vacuum_therapy

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top