Now Reading
Cât, cum și în ce combinații luăm suplimentele ca să funcționeze?

Cât, cum și în ce combinații luăm suplimentele ca să funcționeze?

Ne-am obișnuit ca totul să se întâmple cât mai repede cu putință. Doar trăim în secolul vitezei, nu-i așa? De multe ori avem așteptări nerealiste și vrem rezultate rapide. Dar, indiferent cum ne-am dori noi să se petreacă lucrurile, uneori este necesar să avem răbdare și să perseverăm.

Noroc cu înțelepciunea populară, pentru că ne mai aduce cu picioarele pe pământ. Vorba aia… cu o floare nu se face primăvară. Ceea ce înseamnă că, dacă este să ne referim la subiectul acestui articol, când începi să iei suplimente alimentare nu te poți aștepta să vezi rezultatele peste noapte.

Apare o întrebare. După cât timp ar trebui să încep să simt și să văd rezultatele suplimentelor? O întrebare pertinentă. Dar, totodată, o întrebare la care nu se poate da un răspuns clar. De ce? Pentru că există anumiți factori care pot influența gradul de absorbție al suplimentelor, așa cum urmează să vedem.

Nu doar că trebuie să aloci un anumit interval de timp pentru a începe să observi efectul suplimentelor, dar trebuie să iei în calcul aspecte precum stilul tău de viață, starea ta de sănătate, carențele și deficiențele tale, tipul de supliment pe care îl iei și forma în care îl consumi, combinațiile optime de suplimente astfel încât să maximizezi rezultatele și tot așa. Despre toate acestea- și nu numai – aș vrea să discutăm acum. Așadar, ce anume ar trebui să avem în vedere când luăm suplimente?

  • Carențe sau deficite

Este necesar să ne facem, an de an, un set de analize. Ține de grija și de atenția pe care trebuie să o acordăm organismului nostru. Și este o oportunitate de a descoperi la ce nivel se află anumite vitamine și minerale din corpul nostru. Important de precizat că, în cazul în care vorbim despre carențe, organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a reajunge la un nivel optim. Or, dacă nu mergi la medic și nu-ți faci anual analizele, de unde să știi cât timp și în ce doze ar trebui să iei anumite suplimente?

Uite câteva probleme care te-ar putea pune pe gânduri. Prea puțin fier în organism sau un nivel insuficient de vitamina B12 și de acid folic (care mai este cunoscut și sub denumirea de vitamina B9) determină anemie. Căderea părului și erupțiile cutanate pot avea la bază lipsa de zinc. Un nivel scăzut de vitamina A este asociat cu tulburările de vedere. Carența de vitamina D și calciu este în strânsă relație cu scăderea densității osoase, ceea ce poate duce ușor la osteoporoză și la fracturi. La tulburările de coagulare contribuie faptul că există prea puțină vitamina K în organism. Un nivel insuficient de vitamina E reprezintă un factor aflat la baza tulburărilor neurologice.

În cazul analizelor, aș vrea să vă mai spun că nu doar cele de sânge sunt o opțiune. Pentru cei deschiși și către alte opțiuni din afara medicinei convenționale, v-aș invita să căutați mai multe despre:

So Check

Un sistem avansat de diagnosticare a metabolismului uman și a nivelului de vitamine, minerale, metale grele și stres oxidativ, doar prin atingerea suprafeței pielii. Sistemul oferă soluții dedicate medicilor și terapeuților pentru a susține sănătatea pacienților.

Platforma de wellbeing SoCheck include 3 diferite tipuri de analiză:

  • Oligo check
  • Cardi check – evaluarea flexibilității arterelor
  • Gniom check

Prin diagnosticul efectuat de OligoCheck avem o viziune clară a metabolismului, a nivelului de vitamine, minerale, metale grele și stres oxidativ din fiecare organism, astfel se pot trata pacienții cu suplimentele nutritive adecvate.

Metoda utilizată de Oligo/Check are la bază fizica optică și cea cuantică., iar tehnologia utilizată este cea a spectrofotometriei. Oligo/Check se bazează pe măsurători efectuate de un scaner fotometru, o metodă de analiză ce constă în măsurarea rezonanței vibraționale. Fiecare mineral și oligoelement are o frecvență și o rezonanță specifică și absoarbe lumina. Scanerul OligoCheck analizează tot spectrul de culori al mineralelor și oligoelementelor.

Top Line

 

Analiza se realizează în 4 puncte ale palmei și oferă informații despre concentrația substanțelor analizate în țesuturi. Acest lucru face posibilă determinarea biodisponibilității tisulare a mineralelor și a oligoelementelor și a prezenței metalelor grele în organism.

Analiza Parametrilor Biologici Principali (Medicina Cuantică)

Medicina Cuantică, parte importantă a Medicinii Integrative, propune la ora actuală diferite metode non-invazive de diagnostic care, alături de analizele biochimice sau cele imagistice, pot completa înțelegerea asupra funcționalității organismului uman prin multiplele informații înregistrate și interpretate.

Analizorul QRMA – Quantum Resonance Magnetic Analyzer – furnizează informaţii sub formă de rapoarte care cuprind peste 200 de indici referitori la starea de sănătate a organismului uman. Acest fapt îl recomandă ca pe un instrument util pentru depistarea anomaliilor existente în ceea ce priveşte starea de sănătate şi mai ales ca pe un instrument care să asigure feedback-ul necesar atunci când se iau măsuri de remediere a dezechilibrelor depistate.

PRINCIPIUL METODEI:
Fiecare proces patologic din organismul uman produce modificări la nivelul punctelor de acupunctură.
În funcție de modificarea caracteristicilor electrice de la nivelul micro-sistemului acupunctural palmar, se pot face anumite aprecieri calitative ale variațiilor anumitor parametri biologici, inclusiv nivelul de vitamine, minerale, coenzime, etc.

Pot fi depistate astfel foarte rapid anumite stări sub-clinice, lipsa sau excesul anumitor compuși chimici, factorii toxici la care este expus organismul, nivelul de aciditate/alcalinitate, starea de oxigenare și de hidratare a țesuturilor, etc.
Odată cu începerea unui tratament cu suplimente nutritive ajută la aprecierea ritmului corectării deficitelor respective.

Acestea sunt doar două exemple de analize care pot fi efectuate pentru a stabili necesarul de vitamine și minerale de care ai nevoie.

După ce va analiza rezultatele analizelor, medicul va recomanda suplimentele care trebuie luate, doza în care trebuie ingerate, precum și durata de consum.

  • Asocieri și combinații

Unele vitamine și minerale se află în strânsă legătură. De exemplu, degeaba iei suplimente de calciu ca să ai oase puternice dacă tu ai carență de vitamina D. Spun asta pentru că vitamina D este cea care ajută organismul să asimileze calciul.

Așa că este bine să știi ce asocieri și combinații poți face pentru a avea cele mai bune rezultate. Un alt exemplu – gradul de asimilare al fierului provenit din plante crește atunci când este combinat cu vitamina C. Totodată, pentru o funcționare optimă, vitamina B6 are nevoie de zinc. Acordă atenție și dozelor de care are nevoie în mod normal organismul, cu atât mai mult când combini diverse suplimente.

Calciul poate bloca absorbția fierului, așa că aceste două minerale ar trebui luate separat. Lasă un interval de patru până la șase ore între cele două. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu ar trebui să iei suplimente de fier cu produse lactate sau suplimente de calciu cu alimente bogate în fier.

Îți las aici un articol cu ajutorul căruia poți afla mai multe informații vizavi de cele mai bune combinații de vitamine și minerale.

  • Dozare

Pe lângă faptul că doza zilnică recomandată poate să difere de la o persoană la alta în funcție de deficitele fiecăreia – motiv pentru care este important să le afli nivelul făcând anual analize de sânge – ea diferă și în funcție de sex sau de vârstă, ori de faptul că ești însărcinată sau alăptezi. De exemplu, să luăm în discuție vitamina C. Un bărbat are nevoie, în fiecare zi, de 90 de mg. O femeie are nevoie de 75 mg. Dar, în cazul în care ea este însărcinată, doza crește la 85 de mg. Și dacă alăptează ajunge la 120 de mg.

Și mai este o variabilă. În cazul persoanelor care fumează, doza zilnică de vitamina C trebuie mărită cu încă 25 de mg. Vă las aici un link unde puteți verifica dozele zilnice recomandate pentru vitaminele A, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E și K. Găsiți acolo și principalele surse de alimente din care le puteți lua. Pentru că, așa cum bine știm, suplimentele nu înlocuiesc un regim alimentar sănătos.

De asemenea, este important să iei suplimentele în etape. Este mai bine uneori să îți împărți aportul unui anumit supliment pe parcursul zilei decât să iei o doză uriașă. Calciul, de exemplu, ar trebui luat în trepte de 500 de miligrame, deoarece corpul tău poate absorbi doar atât de mult o dată.

  • Tipul de supliment

Forma în care se află suplimentele are și ea un cuvânt de spus. Deseori, cele luate sub formă lichidă vor avea un efect mai rapid decât cele ingerate sub formă de capsule. Și asta pentru simplul fapt că organismul nu mai trebuie să treacă prin etapa de descompunere a învelișului suplimentului odată ce acesta ajunge în corp.
Ești cumva în căutarea unor alternative la suplimentele clasice sub formă de pastilă sau capsulă pe care le înghiți cu câteva guri de apă? Atunci îți las un articol care, zic eu, îți va trezi curiozitatea: Suplimente alimentare inteligente pentru obiceiuri de viață sănătoase.

  • Problemele de sănătate

Există probleme de sănătate care au un impact puternic asupra nivelului de absorbție. De exemplu, există anumite vitamine și substanțe nutritive care nu pot fi asimilate de către persoanele care suferă de boala celiacă sau de o boală inflamatorie intestinală. Potrivit Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în cazul celor care suferă de o boală din acest spectru vorbim de o malabsorbție a vitaminelor A, B12, E, K, la care se adaugă fierul, zincul, calciul și acidul folic. Desigur, acestea sunt cazuri aparte. Cazuri care necesită o atenție medicală deosebită și prescripții specifice vizavi de ce trebuie să facă fiecare pacient în cauză pentru a-și ameliora starea de sănătate. Este, așadar, apanajul medicilor.

See Also

Dar chiar și în cazul fericit în care nu ai probleme de sănătate majore, asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de organismul tău. Alimentația joacă un rol crucial când vine vorba despre starea de sănătate. În timp, alimentația poate duce la apariția unor probleme de sanătate.

Pe termen scurt, când organismul este inflamat – ca urmare a consumului de alimente prăjite, de dulciuri din comerț, de junk-food, de băuturi ș.a.m.d. – crește nevoia corpului de a primi substanțe nutritive. Ceea ce este de înțeles. Organismul trebuie să contrabalanseze efectele negative ale unei alimentații proaste. Prin urmare, este indicat consumul unor suplimente antiinflamatoare. Omega-3, de exemplu, care poate fi luat sub formă de suplimente pe bază de ulei de pește, intră în categoria acizilor grași cu proprietăți antiinflamatoare. La fel de bune în lupta împotriva inflamațiilor sunt și semințele de in, ghimbirul și turmericul.

  • Obiceiurile și stilul de viață

Fumatul și consumul de alcool pot determina scăderea gradului de absorbție a nutrienților. Ceea ce înseamnă că este necesară o doză mai mare de suplimente decât în mod normal pentru a ajunge la starea de echilibru pe care ne-o dorim.

Atenție și la cofeină. Mai exact, la momentul în care o consumăm în raport cu suplimentele. Cofeina poate bloca absorbția unor nutrienți precum vitamina B6, magneziu, fier și calciu. Prin urmare, ai grijă să fi trecut în jur de 45 de minute între momentul în care ți-ai băut cafeaua sau ceaiul și cel în care ți-ai luat suplimentelor.

Alți nutrienți ar trebui să fie luați împreună cu anumite alimente pentru a stimula absorbția. Dacă luați vitamina A, vitamina D, vitamina E sau vitamina K, asociaaă-le cu o masă care conține grăsimi sănătoase. Aceste vitamine sunt solubile în grăsimi și au nevoie de puțină grăsime pentru a se dizolva și a fi absorbite de organism. Alături de ex. de: nuci, gălbenușuri de ou, sau semințe de in sau chia.

Dacă ai îndoieli, verifică eticheta suplimentului. Majoritatea enumera alimentele sau băuturile (dacă există) care încurcă – sau ajută – absorbția. Unele produse specifică în mod special să fie luate între mese și este important să urmezi această direcție, deoarece probabil există ceva în alimente care va bloca absorbția.

În cazul unor suplimente este esențial momentul în care sunt luate. Deoarece diferite suplimente au efecte diferite asupra corpului tău, unele sunt cel mai bine consumate în anumite momente ale zilei. Melatonina, de exemplu: acest hormon care susține somnul este menit să te ajute să obții un somn de calitate, așa că este mai bine să îl iei înainte de culcare decât la prima oră dimineața. Magneziul este și el mai bine luat seara pentru că ajută la relaxare.

Vitamina D, în schimb, te-ar putea încurca cu somnul dacă este luată noaptea (la urma urmei este vitamina soarelui) și ar putea fi luată cel mai bine cu micul dejun.

Ar trebui să iei vitamine solubile în apă precum vitamina C, B12 și B6 dimineața, pe stomacul gol.

Ia multivitamine sau vitamine prenatale cu o masă sau o gustare care conține grăsimi și un pahar cu apă. Vitamina C poate provoca indigestie, așa că unii preferă să o ia cu alimente pentru a atenua greața sau constipația.

Unele tipuri de probiotice, cum ar fi cele care conțin Lactobacillus și Bifidobacterium, s-au dovedit a fi cele mai eficiente atunci când sunt luate cu până la 30 de minute înainte de masă.

În încheiere, dacă ești interesat să citești mai mult despre acest subiect, vreau să-ți las la îndemână un articol în care s-a scris pe larg despre patru suplimente și beneficiile pe care le au asupra organismului. Te las pe tine să descoperi care sunt ele. 😉 Suplimente pe care ar trebui să le introduci în ritualul tău zilnic.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top