Ce bei și ce mănânci când ești răcită.
În jurul meu toată lumea e răcită sau gripată sau virusată. Numiți starea după plac. Cert este că oamenii se aruncă de cele mai multe ori în punga cu medicamente, uitând că-și ceea ce faci în rest contează enorm în procesul de vindecare. Așa că astăzi vom vorbi despre ce bei și ce mănânci atunci când ești răcită. Ce este bine să faci și ce ar fi bine să eviți.
Dacă vei căuta răspunsurile online, vei găsi o mulțime de articole care susțin că există anumite alimente sau băuturi care întăresc imunitatea. Usturoiul (în favoarea căruia vorbește studiul acesta), citricele, merișoarele, ardeiul iute și sucul de rodie ar putea ușura simptomele sau pot accelera recuperarea după o răceală comună. La fel este și cazul unor plante și ierburi recomandată atunci când organismul se luptă cu o viroză.
Dacă este să ne luăm după studii, ce-i drept, nu avem informații suficient de puternice care să sugereze că toată lumea ar trebui să mănânce anumite alimente în timpul unei infecții virale.
O răceală – mai ales dacă îți afectează gustul și mirosul – îți poate diminua pofta de mâncare, dar corpul tău are nevoie de calorii și de nutrienți pentru a funcționa și a lupta împotriva infecției, așa că orice poți face care vă te ajute să te simți mai bine este de ajutor.
Dar pe lângă aceste informații care se transmit din generație în generație – pe care eu nu le neg și mă gândesc că nu or fi doar legende – există anumite alimente care funcționează și pentru care există explicații de ce funcționează.
Consumă supă!
Mai știi că în copilărie bunica îți dădea supă de pui fierbinte când erai răcit/ă? Ei bine, supa este liniștitoare iar efectele ei au la bază și chiar și ceva știință.
Supa este o alegere bună mai ales dacă include proporțiile bune de nutrienți, inclusiv proteine (cum ar fi fasolea sau puiul), carbohidrați (orez, tăiței sau cartofi), unele grăsimi (din carne) , uleiuri sau lactate) și legume care vor conferi un aport de vitamine și minerale suplimentare, adică electroliți. Supa este sațioasă, hrănitoare, ajută la aportul de lichide.
Există un studiu, publicat în 2000, care a investigat modul în care supa de pui afectează neutrofilele corpului, celulele imune care călătoresc la locul infecției și inițiază inflamația, contribuind la simptome precum durerea în gât și tusea. În laborator, cercetătorii au luat neutrofile și au adăugat o substanță care de obicei le atrage, similar cu ceea ce se întâmplă în timpul unei infecții. Dar când celulele au fost scăldate în supă de pui, ele nu au migrat aproape la fel de mult către substanță. În teorie, această mișcare redusă a neutrofilelor s-ar putea traduce prin reducerea inflamației și mai puține simptome. Dar celulele dintr-un vas de laborator nu pot explica ce se întâmplă, dacă ceva, cu celulele unui corp uman.
Câteva studii pe oameni au sugerat, de asemenea, că atunci când sorbi supă sau o băutură fierbinte, chiar și doar apă fierbinte, poate ajuta la fluidizarea mucusului nazal și poate ajuta la respirație. Și, desigur, orice lichid hidratează și ajută la curățarea mai ușoară a secrețiile.
Hidratează-te atunci când ești răcită!
Ai observat vreodată că ți se simte gura mai uscată atunci când nasul este înfundat? Acest lucru se datorează faptului că obstrucția nazală poate provoca respirația pe gură, cu consecința că buzele, gura și gâtul se vor usca, explică un studiu. Bea multe lichide pentru a ajuta hidratarea cavității bucale.
Hidratarea devine și mai importantă atunci când pierzi lichide din cauza diareei sau a vărsăturilor.
Atunci când ți-e rău, evident nu prea ai poftă de mâncare și nici chef de băut. Dar fix aici intră în joc băuturile simple și liniștitoare. În timp ce alegerea băuturii potrivite te poate ajuta să te simți mai bine, evitarea băuturii greșite este la fel de importantă.
Desigur, apa este aproape întotdeauna cel mai bun element de hidratare atunci când ești răcită.
Apa poate ajuta la rehidratarea mucoasei din gură și nas, adică acea prima barieră de apărare a organismului împotriva virușilor. În plus, este în mod inerent fără aromă și în mod natural fără zahăr și/sau cofeină, așa că apa ar trebui să fie suficient de ușor de înghițit chiar și atunci când ai stări de greață.
Apoi ceaiurile … un ceai de mușețel poate ajuta la reducerea durerilor de cap, simptome foarte frecvente în cazul unei răcelii puternice.
Ghimbirul a fost folosit de-a lungul timpului pentru a calma disconfortul gastrointestinal, inclusiv durerile de stomac, diareea și greața, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă. Numeroasele proprietăți antiinflamatorii joacă un rol în ameliorarea tulburărilor digestive. Așadar bea un ceai de ghimbir făcut în casă.
Cald versus rece: care temperatură a băuturii este mai bună?
Atunci când ai febră și transpiri, poate părea contraintuitiv să bei ceva fierbinte. Un studiu arată că, în comparație cu băuturile la temperatura camerei, băuturile calde sunt mai eficiente în ameliorarea secreției nasale, tusei, strănutului, durerii în gât, răcelii și oboselii, adică exact acele simptome comune răcelii și gripei. Cercetătorii au observat, de asemenea, că răspunsurile fiziologice (activarea secrețiilor căilor respiratorii și a salivației) au fost provocate de o reacție psihologică. Cu alte cuvinte, există anumite efecte placebo care oferă „beneficii de tip confort”.
Băuturile calde ameliorează temporar simptomele, însă nu sunt un tratament real. Dacă simți mai degrabă să bei ceva rece, este în regulă și asta.
Apa rece sau chiar un cub de gheață simplu, poate distrage mintea de la durerea sau disconfortul pe care îl ai. Această ameliorare minoră a stresului poate activa nervul parasimpatic, crescând producția de salivă și luptă împotriva uscăciunii gurii.
Lapte auriu cald și bun!
Când eram copil și eram răcită cu răgușeală, mama îmi făcea … șodou! O combinație de lapte cald cu gălbenuș de ou și miere. Miraculos!!
OArecum din aceeași poveste este și laptele auriu, o băutură tradițională ayurvedică, făcută din lapte și turmeric. Turmericul a fost studiat pentru potențialul său de a scădea colesterolul, de a reduce glicemia, de a ameliora artrita, de a susține funcția hepatică, de a îmbunătăți digestia, de a reduce crampele menstruale, precum și de inflamația colonului. În plus, utilizarea sa medicinală pe scară largă se datorează probabil calităților sale antiinflamatorii, antiseptice și antioxidante.
Împreună cu beneficiile majore pentru sănătate ale acestui condiment auriu, ceaiul de turmeric ajută organismul să se relaxeze și să se relaxeze, ceea ce poate oferi fix acea odihnă necesară atunci când ești bolnavă. Sfat bonus: adaugă piper negru în acest amestec pentru că poate ajuta la absorbția optimă a nutrienților.
Mai ușor cu alcoolul! 🙂
Ca să mai rămânem un pic în zona băuturilor … există oameni care atunci când sunt răciți ”se dreg” cu ceva alcool tare. Dar consumul de alcool atunci când luați și medicamente pentru simptome de răceală, tuse și alergie poate fi periculos, mai ales dacă medicamentele includ acetaminofen, care poate provoca leziuni hepatice dacă este amestecat cu alcool.
De asemenea, alcoolul poate deshidrata și se presupune că consumul de alcool în timpul unei viroze ar putea agrava modul în care te simți atunci când ești răcită.
Mierea poate ajuta!
Mierea este viața mea. Aș îndrăzni să zic chiar ”mierea este viață!” – dar nu sunt nutriționist și nu vreau să-mi sară cineva în cap.
Există totuși mai multe studii care au descoperit că mierea poate reduce frecvența și severitatea tusei nocturne la copii, în unele cazuri mai bine decât siropurile de tuse fără prescripție medicală. Aici trebuie să fac o atenționare care se referă la sensibilitatea unora la miere – îmi amintesc că atunci când copiii erau mici, unii medici pediatrii interziceau. Copiilor mai mici de 12 luni nu li se dă miere deoarece poate conține bacterii care pot provoca o afecțiune gravă numită botulism infantil. Pentru copiii cu vârsta mai mare de 1 an, Academia Americană de Pediatrie recomandă să se dea jumătate până la o linguriță de miere, la nevoie.
În ceea ce privește categoria de vârstă adultă există mai puține cercetări, dar o revizuire sistematică publicată în 2020 a sugerat că beneficiile mierii când ești răcită se pot extinde și la alte grupe de vârstă. Documentul sugerează că mierea poate fi mai eficientă în tratarea simptomelor răcelii și a bolilor asemănătoare gripei decât medicamentele fără prescripție medicală.
Revizuirea a inclus 14 studii care au analizat aproape 1.800 de persoane cu infecții ale căilor respiratorii superioare tratate fie cu miere, fie cu remedii convenționale, cum ar fi antihistaminice și supresoare de tuse. Autorii au concluzionat că mierea părea a fi superioară în tratarea simptomelor acestor infecții.
Nu este clar cum ajută mierea la potolirea tusei, dar cercetătorii au emis ipoteza că proprietățile sale de învăluire a gâtului, antimicrobiene și antiinflamatorii pot contribui. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, albinele folosesc mierea ca hrană, deci sigur este foarte nutritivă.
Ce trebuie să mai știi este că antioxidanții din miere ajută și la reducerea stresului oxidativ produs de radicalii liberi. Astfel că mierea poate contribui la întărirea sistemului nostru imunitar și poate scurta durata unei răceli.
Laptele amplifică mucusul!
Probabil că ai mai auzit și tu acest lucru și anume că laptele de vacă crește producția de mucus. Dar cercetările care testează această credință sunt limitate, cu rezultate amestecate.
Mai multe studii australiene publicate în anii 1990 nu au găsit nicio legătură între consumul de lapte și mucus, inclusiv în rândul persoanelor infectate cu un virus comun al răcelii. Cu toate acestea, într-un studiu recent efectuat pe 108 adulți care nu aveau răceli, dar care sufereau de supraproducție cronică de mucus, cercetătorii au descoperit că cei care urmau o dietă fără lactate timp de șase zile au redus secrețiile de muci auto-raportate.
Există puține dovezi că produsele lactate cresc în mod universal producția de mucus pentru toată lumea. Dar acest lucru poate varia de la o persoană la alta, așa că dacă lactatele simțiți că ar contribui la acumularea de secreții nazale, mai bine le evitați atunci când sunteți răcit/ă. Și ca să vă spun și din experiența mea, când Eric era mic, bea foarte mult lapte și era plin de muci. Când l-am oprit, copilul s-a liniștit. Așa așa, ca fapt divers. 🙂
BONUS!! Faci sau nu sport atunci când ești răcită?
De când mă știu, mama mi-a spus să mai las sala daco nu mă simt bine și sunt răcită. Pentru că știa ea ceva …
Da, dacă vrei să te protejezi de răceli și gripă, exercițiile fizice regulate pot fi cel mai bun întăritor al imunitații. Studiile au arătat că exercițiile aerobice moderate – în jur de 30 până la 45 de minute pe zi de activități precum mersul pe jos, ciclismul sau alergarea – pot înjumătăți riscul de infecții respiratorii și alte boli comune de iarnă.
Dar ce se întâmplă atunci când răceala s-a instalat? Mai facem sau nu mai face sport?
Ei bine, clinica Mayo spune că activitatea fizică ușoară până la moderată este de obicei în regulă în cazul unei răceli comune, fără febră. Exercițiile fizice pot ajuta chiar la îmbunătățirea stării, eliberând căile nazale și ameliorând temporar congestia nazală.
Ca ghid general pentru exerciții în caz de răceală, ia în considerare următoarele:
- Exercițiile fizice sunt de obicei în regulă dacă semnele și simptomele sunt toate „deasupra gâtului”. Acestea includ curgerea nasului, congestia nazală, strănutul și durerea minoră în gât.
- Ia în considerare reducerea intensității și a duratei antrenamentului. În loc să alergi, fă o plimbare, de exemplu.
- Nu face exerciții fizice dacă semnele și simptomele sunt „sub gât”, cum ar fi congestia toracică, tusea sau durerea de stomac.
- Nu face exerciții cu oameni în jur dacă ești contagioasă.
- Nu face exerciții fizice dacă ai febră, oboseală sau dureri musculare larg în tot corpul.
- Ascultă-ți corpul. Dacă te simți rău, ia o pauză. Câteva zile libere de la exerciții fizice când ești bolnav/ă nu ar trebui să îți afecteze performanța. Reia rutina normală de antrenament treptat pe măsură ce începi să te simți mai bine. Consultă-ți medicul dacă nu ești sigur/ă că este în regulă să faci exerciții fizice.
- Dacă alegi să faci exerciții atunci când ești bolnav/ă, redu intensitatea și durata antrenamentului. Dacă încerci să faci mișcare la intensitatea normală atunci când ai mai mult decât o simplă răceală, riști să agravezi boala.
Acum știi ce este bine să faci și ce nu se recomandă atunci când ești răcită. Încearcă aceste recomandări bazate pe știință și vei vedea rezultatele. Și, nu uita, cel mai bine este să previi. Așa că un stil de viață sănătos este cel care va ține la distanță boala! 🙂
***
Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂