Now Reading
Ce nu știi despre Catedrala Notre-Dame

Ce nu știi despre Catedrala Notre-Dame

 

Ne uităm cu durere la Catedrala Notre-Dame cum arde de câteva ore. Un simbol al Parisului, dar și un monument din patrimoniul mondial UNESCO care a rezistat probei timpului mai bine de opt secole. Și pentru că deseori ajungem să apreciem ceva doar când nu-l mai avem, m-am gândit să vă ofer câteva informații despre această capodopera arhitecturală, emblemă a stilului gotic, care ne bucura ochii, dar mai ales sufletul, de fiecare dată când vizitam capitala Franței.

Catedrala Notre-Dame (în traducere „Catedrala Doamnei Noastre“) a fost contruită între secolele XII – XIV și reflectă rolul central economic și spiritual pe care Parisul îl juca în acea perioadă. A rezistat totuși multor momente critice, cel mai important fiind Revoluția Franceză, iar până astăzi a primit zilnic zeci de mii de turiști veniți ca să admire rozeta, unul dintre cele mai spectaculoase vitralii din lume.

Așadar, iată câteva detalii interesante despre Catedrala Notre-Dame pe care poate încă nu le știai.

See Also

  1. Este cel mai vizitat monument al Parisului, căruia îi trec pragul peste 13 milioane de turiști pe an. În mod surprinzător de ceea ce ai putea crede, nu este turnul Eiffel.
  2. Catedrala este construită pe un loc sfânt. Insula Île de la Cité  este una dintre cele două insule naturale de pe Sena și este considerată leagănul antic al orașului Paris. Aici era odată orașul Luteția iar catedrala a fost contruită peste ruinele unui templu păgân dedicat gloriei lui Jupiter.
  3. Punctul Zero este în fața catedralei, un reper în pavaj, o plăcuță pe care este gravat un compas, de la care este măsurată distanța către toate orașele Franței. Se zice că trebuie să calci pe el pentru a te reîntoarce la Paris.
  4. Clopotele catedralei poartă nume, la fel ca toate clopotele din Franța. Cele principale din Notre-Dame se numesc Marie, Emmanuel, Gabriel, Anne-Geneviève, Denis, Marcel, Etienne, Benoît-Joseph, Maurice și Jean-Marie. Totuși cele existente acum nu sunt originale. Cele montate la finalizarea construcției au fost transformate în muniție pentru tunuri în timpul Revoluției Franceze.
  5. Am putea lesne spune că acoperișul este o pădure. Mai exact, cadrul acoperișului era construit numai din lemn, utilizându-se 1300 de copaci, fiecare grindă fiind un copac în sine. Din acest motiv întreaga structură a acoperișului este denumită Pădurea.
  6. Centrul fațadei este dominat de un rozariu spectaculos, care are un diametru de 9.60 m. Rozariul datează din anul 1225. Acesta a fost astfel poziționat încât să formeze un halou deasupra statuii Fecioarei Maria cu pruncul, care este plasată între doi îngeri. La stânga și dreapta statuii se află reprezentări ale lui Adam și Eva, simboluri ai păcatului originar.
  7. Cele doua turnuri nu sunt egale La prima vedere, cele două turnuri ale catedralei par indentice. Daca te uiți mai bine ai să observi însă că turnul de nord este de fapt un pic mai mare decât cel din sud. Motivul este distanța între construcția celor doua turnuri – Turnul Nordic a fost finalizat în anul 1240, iar cel Sudic zece ani mai târziu.
  8. Catedrala are o lungime de 128 m, două turnuri înalte de 63 m, fiecare, și numeroase vitralii și rozete de o frumusețe divină. Interiorul poate adăposti pâna la 10.000 de persoane.
  9. Catedrala este considerată a fi sediul Arhidiocezei din Paris, aici aflându-se „cathedra” (scaunul Arhiepiscopului de Paris). De asemenea, catedrala găzduiește relicvariul unde se află Coroana de Spini, considerată a fi a lui Iisus
  10. Începând cu anul 2013, pe acoperișul catedralei au trăit roiuri întregi de albine, protejate de îngrijitorii monumentului.

Catedrala Notre Dame de Paris a fost martoră a zilei în care Louis IX al Franței a mers desculț și a purtat Coroana de Spini, în anul 1239, a fost locul de încoronare al lui Napoleon I, în anul 1804 și al celebrării eliberării Parisului în anul 1944. Sperăm că povestea ei nu se va opri aici.

***

View Comment (1)
  • Acum “pădurea” a ars, împreună cu o sumedenie de relicve… trebuie tăiată altă pădure pentru a o reface…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top