Now Reading
Ce sunt fumigațiile și cum eliminăm energiile negative din casă.

Ce sunt fumigațiile și cum eliminăm energiile negative din casă.

Credem sau nu credem în ele, este o chestiune subiectivă și poate, pentru unii, un pic din domeniul ezotericului. Dar despre energiile negative se vorbește în multe culturi așa că o fi ceva cu ele. Încercăm să scăpăm de energia densă, stagnantă sau blocată. Poate fi ceva emoțional precum o ceartă cu un prieten, energic cum este o problemă din viața trecută sau fizic adică contactul precum strângerea mâinii în timpul zilei cu diverși oameni. 

Am stat de vorbă cu Sabrina Marinescu, una dintre fondatoarele MOON and CHAPEL, despre acest spațiu dedicat ritualurilor pentru spirit și despre cum putem să includem aceste tip de ritualuri străvechi în viețile noastre moderne.

Sabrina, ce găsim atunci când vizităm MOON and CHAPEL? Și de ce crezi că era necesar un astfel de spațiu în orașul nostru?   

Ne-am dorit ca la MOON and CHAPEL să găsești în primul rând o oază de liniște în mijlocul unui oraș extrem de agitat. Uitându-ne la comportamentul celor care ne trec pragul și care petrec în medie o ora, o ora și jumătate într-o singură vizită la noi, îmi place să cred că am reușit. Cred că toată lumea are nevoie de mai mult timp pentru sine, de momente de calm, de frumos și de bine.

Moon and Chapel este o invitație să trăim mai încet, mai frumos și mai conștient iar la noi în magazin vei găsi o varietate de obiecte care să te ajute și să te ghideze în această nouă călătorie înapoi către interiorul tău.

MOON and CHAPEL este un univers care trebuie experimentat. Nu există produse principale pentru noi, ci produse potrivite pentru fiecare persoană. Vizitatorii noștri gravitează în mod natural către acestea și de cele mai multe ori selectează produsele bazându-se strict pe intuiție. Universul Moon and Chapel se împarte intre zona olfactivă și cea de artă și lifestyle.

Pentru zona de fumigație am adus cele mai calitative produse găsite în țări cu tradiție de sute de ani. Din Japonia am adus bețișoare făcute alături de un brand care le produce încă de la 1550, din zona bazinului Amazonian lemn sfânt și rășină de Breu ce se folosesc pentru ceremonii străvechi dar și din zona munților Himalaya, bețișoare din plante care se folosesc în templele buddhiste de secole. Tot ce înseamnă tămâie de cea mai bună calitate, mir și oud-uri am adus din Oman, zona arabă fiind cunoscută pentru tradiția și calitatea pe care o asigură în ceea ce înseamnă incense.

Cealaltă jumătate a acestui mic univers este zona artiștilor și artizanilor care au creat pentru noi produse ce susțin toate aceste ritualuri de fumigație și creează spațiul necesar pentru acestea.

Foarte interesant că într-o epocă foarte tehnologizată, există aplecare și interes către anumite activități care provin din sfera mai puțin înțeleasă a vieții, mai puțin științifică. Dar eu am susținut tot timpul faptul că indiferent că nu înțelegem cum funcționează ceva și că poate nu avem dovezi științifice, nu înseamnă că nu există și că nu funcționează. Te voi ruga să ne povestești despre ce înseamnă un ritual? 

Ritualurile, prin definiție, sunt obiceiuri repetitive menite să marcheze un moment special. În viețile noastre urbane, mereu pe fugă și agitație, momentele de conectare au devenit unele speciale, rare și de multe ori greu de obținut. Credem că este extraordinar de important, să ne obișnuim ca societate să readucem atenția pe oameni, pe timpul cu sine.

Pentru asta, o mică serie de obiceiuri zilnice pot fi o modalitate minunată de a marca momentul și de a obișnui creierul cu rutina de a se decupla de la realitatea cotidiană, plină de griji și de liste de bifat, și de a aduce focusul înapoi pe corp, pe trăiri interioare. Un astfel de ritual modern poate să însemne ceva atât de simplu precum o lumânare aprinsă în fiecare zi și 5 minute liniștite, înainte de a porni către muncă sau un obicei mai complex, cum ar fi curățarea spațiului prin fumigație, arderea unui bețișor de tămâie, meditație, etc. Pentru noi, ideea de ritual modern înseamnă în primul rând libertatea de a-ți aloca timp cu tine și de a te redescoperi, iar felul în care o faci este extrem de personal și mai puțin important.

Cum învățăm aceste ritualuri? Oare nu este nevoie de know-how? 

Există în mod evident practici străvechi, de la rugăciunea și slujbele creșține, la ritualuri oculte din alte colțuri ale lumii care au un set de pași foarte stricți de respectat și care au nevoie într-adevăr de o persoană inițiată care să le oficieze, fie el preot sau șaman. Viețile noastre moderne sunt extrem de aglomerate și de cele mai multe ori aceste tipuri de ceremonii tradiționale nu își mai găsesc locul în activitățile noastre uzuale și stilurile noastre de viață.

Ceea ce încercăm noi însă să promovăm este o libertate în jurul acestui concept, ideea că orice activitate repetitivă care te ajută pe tine personal să te conectezi mai bine, să îți liniștești gândurile și să te poți auzi mai clar, poate deveni micul tău ritual modern. Credem că ideea de ritual are nevoie de un update la timpurile noastre și că orice practică care te aduce mai aproape de sine și te ajută să te conectezi cu ceva mai mare este una bună și corectă, fie ea în natură, în biserică sau templu, sau la tine acasă pe canapea. Așadar, aceste ritualuri menite să te apropie de sinele adevărat sunt un drum extrem de personal în care fiecare este invitat să exploreze și să descopere ce lucruri îi fac bine și îi folosesc. 

Cum înlăturăm energiile negative din jurul nostru? Te rog să ne oferi câteva tips & tricks concrete despre ce avem de făcut. Pași concreți. 

Înlăturarea energiilor negative este un proces mult mai complex decât un mic ritual de fumigație. Este vorba despre multă muncă cu sinele, terapie, înțelegere profundă a situațiilor și oamenilor pe care îi atragi și mult lucru interior. Ceea ce îmi doresc nu este să promovăm o idee falsă cum că fumigația sau orice alt ritual similar ar putea schimba vieți ca prin minune.

Acestea fiind spuse însă, noi credem în puterea ierburilor, tamâilor și lemnelor sacre ce au fost folosite de milenii în ritualuri de curățare, meditație și purificare în toate colțurile lumii.

Credem cu tărie că fiecare trebuie să facă ce simte că îi face lui bine și nu pot da tips and tricks general valabile însă pot să vă povestesc despre ceea ce am descoperit că funcționează pentru mine.

Dimineața

Îmi place extraordinar de mult să încep ziua prin a deschide geamurile, a aerisi spațiul și a lasă energia unei noi zile să mă cuprindă. Mirosul de tămâie și cafea este mixul meu preferat.

Ritualul în sine, de a aprinde un cărbune, de a prepara mixul pe care urmează să îl ard (de cele mai multe ori tămâie din Oman și cedru), de a plimba vasul prin casă, lăsând mirosul să curețe întregul spațiu, mă relaxează enorm și mă face să mă ancorez foarte bine în prezent.

Încerc pe cât de mult posibil să îmi acord măcar 10 minute, să îmi setez intențiile pentru noua zi, să mă centrez și să îmi fac spațiu în minte și în inimă pentru tot ceea ce urmează în ziua respectivă.

Seara

După o zi lungă și plină, prefer mirosurile bețelor japoneze, care sunt delicate și nu fac deloc fum. De cele mai multe ori aleg Sacred Space, care este pe baza de santal și pe care am ajuns să îl corelez mereu cu senzația de acasă și de “slowing down”. În multe seri îmi place să curăț spațiul și cu Palo Santo, miros pe care îl ador de asemenea și care pe mine mă ajută mereu să mă liniștesc și să mă întorc în prezent.

Cină cu prietenii

M-am îndrăgostit recent de Bakhoor, bucățele de lemn arăbesc (oud-urile pe care le întâlnim în parfumuri) și am început să asociez parfumul acestor esențe orientale, cu momentele pline de viață și râsete și voie bună.

Ocazional

În zilele în care simt că am nevoie de mai mult timp cu mine, de cele mai multe ori în weekendurile mai liniștite, îmi place să mă bucur de câteva ore singură. Curăț spațiul cu salvie, ard bețe făcute pe baza de mixuri de rășini din Amazon, folosite în ritualuri străvechi, aprind o lumânare și apoi mă bucur de propria-mi companie. De cele mai multe ori, urmează o baie cu săruri și minerale, iar cea făcută de Atinge pentru Moon and Chapel este absolut extraordinară.

See Also

Ce sunt fumigațiile? Când și unde (în ce încăperi) se fac? Cât de des? Ce plante folosim? Ce se spune în acest timp? 

Fumigația este ca un “duș cu fum”, ce poate fi folosit pentru a curăța o persoană, un spațiu sau un obiect. Atunci când fumul începe să se disperseze, ia cu el și energia nedorită sau ceea ce numim energiile negative. Aceasta poate fi sub formă de vibrații joase, gânduri negative sau chiar cuvinte rămase în aer după o ceartă. Fumigatia cu salvie, palo santo sau rășina de Breu este un mod simplu de a crește energia. La fel ca briza marii, apa în mișcare și aerul proaspăt sunt toate surse de ioni negativi. În ciuda numelui, aceștia sunt foarte buni pentru noi deoarece dau o stare bună minții și corpului. Fumul creat de mănunchiurile de salvie sau de palo santo emană o cantitate mare de ioni negativi în aer. Rezultatul final fiind un spațiu mai light, echilibrat și cu o vibrație energetică mai mare.

Frecvența, la fel ca și intenția pusă asupra ritualului este una personală.

Ce simt că mă ajută pe mine este o purificare zilnică a spațiului în care locuiesc și a celui în care lucrez, iar intențiile sunt în primul rând de curățare a oricărei energii stagnante.

Cum ne alegem ustensilele necesare pentru ritualuri și fumigații? 

Acesta este un lucru care și nouă ne-a fost greu de înțeles atunci când am avut prima oară contact cu aceste produse și sperăm sincer să reușim să explicăm toate aceste procese și ritualuri concret pe pagina noastră de Instagram și, evident, în magazin.

Toate aceste produse sunt naturale? Sau conțin substanțe chimice? 

Ca în absolut orice domeniu, există produse calitative și produse mai puțin calitative. Noi ne-am dorit foarte mult să nu facem rabat de la calitate in niciun fel, și avem așadar cele mai pure esențe, rășini și lemne de pe piață. Asta înseamnă că absolut toate mirosurile de la MOON and CHAPEL sunt 100% naturale și fair-trade, de la bețișoare parfumate, oud-uri sau cosmetice.

Sfaturi pentru a preveni intrarea energiei negative în spațiile sau corpurile noastre în primul rând? Produse și ritualuri destinate protecției. 

Secretul se află în noi. Corpul nostru, dacă îl ascultăm, ne va spune mereu dacă ceva este în neregulă, dacă un spațiu s-a murdărit de energie grea sau dacă contactul cu o anumită persoană ne face rău.

Dacă reușim să ne calibram în momentele de liniște, vom avea un barometru corect care ne va ghida tot restul zilei atunci când venim în contact cu spații și cu oameni noi.

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top