Cum să porți o conversație constructivă pe un subiect sensibil

În prezent, cea mai mare provocare a unei adunări este să eviți subiectul Covid-19. Ai testat? Mie nu mi-a ieșit până acum. Ei bine, zilele trecute eram cu câțiva prieteni și, evident, la masa discuțiilor au apărut noul coronavirus și vaccinul aferent. Și mai evident, părerile erau împărțite. Fiecare parte foarte înflăcărată și decisă să își impună opinia, mai mult sau mai puțin argumentată, care anula chiar valori proprii enunțate cu câteva minute înainte … desigur că ne-am încins. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc că nu este normal să nu putem discuta fără să ne certăm. Ca adulți educați și trecuți prin viață, ar trebui să știm cum să purtăm o conversație constructivă pe orice subiect. Chiar și pe unul atât de sensibil.
Eu am dreptate, tu te înșeli. Eu sunt bun, tu ești rău. Când demonizăm sau idolatrizăm, eliminăm calea de mijloc. Este totul sau nimic. Ca mine sau la gară, cum spune o superbă vorbă românească. 🙂 Când atitudinea este atât de vehementă, eliminăm acel spațiu necesar pentru compromis. Nu mai este loc de dezbătut. Nu mai este nicio cale de înțelegere. Iar a fi polarizat înseamnă a fi paralizat. Vă rog, faceți un exercițiu de rememorare a vieții politice din țara noastră din ultimii … 30 de ani.
Atunci când apare un subiect sensibil, este clar că el reprezintă o problemă cu care un grup de oameni (mai mare sau mai mic) se confruntă. Ori o problemă nu poate fi rezolvată prin încrâncenare și conversații contradictorii, prin luatul la mișto al celuilalt, prin jigniri, prin conflict. Ci prin alte metode despre care îmi doresc să vă povestesc în rândurile următoare. De ce? Pentru că mi-am dat seama că eu însămi am greșit abordarea. Mi-a scăpat din vedere că fiecare dintre noi avem experiențe de viață diferite care ne-au conturat o viziunea asupra vieții, avem drame personale care ne-au marcat și ne-au sensibilizat într-un anumit mod. Ei bine, finalitatea întâlnirii noastre a fost că fiecare a plecat acasă un pic pe gânduri, cu aceleași idei fixe, fără a accepta și perspectiva celuilalt. Așa că am săpat puțin după soluții. Mi-este clar că de când există omenirea s-au găsit soluții la probleme foarte serioase. Dar cum?
Trecem printr-o perioadă în care discursul public este unul tare dificil, împotmolit și divizat. Polarizarea în lumea de astăzi a atins un nivel foarte ridicat. Liniile de divizare au devenit mai adânci și mai rigide. Legăturile care ne unesc, mai slabe și mai fragile. Violența izbucnește fără avertisment. A devenit din ce în ce mai dificil să vorbim între noi, chiar și cu oameni din cercurile noastre cele mai apropiate. Poate că termenul „dușman” ne duce cu gândul la cineva dintr-o țară îndepărtată, dar, în zilele noastre, „dușmanul” ar putea fi la fel de ușor un vecin, un prieten sau chiar un membru al familiei.
Fiind constant preocupată de modul în care pot comunica mai eficient, Am căutat și am dat peste o prezentare TED despre cum se poate purta o conversație constructivă pe un subiect sensibil. Și mi-a plăcut atât de mult prezentarea Juliei Dhar, încât m-am gândit că ar fi o idee bună să împărtășesc cu voi ceea ce am ascultat și ceea ce voi pune în practică data viitoare când se va mai mai ivi ocazia.
Așadar se deschide discuția, fiecare e pregătit să ”atace”. Cum poți să porți o conversație constructivă pe un subiect sensibil? Acestea nu sunt doar soluții pentru masa cu familia (pentru că tot se apropie Paștele), ci și pentru întâlniri mai formale sau chiar pentru cei din zona decizională.
Ascultă! Ascultă cu mintea deschisă, fără a răspunde cu „da, dar …” Dar-ul anulează da-ul. Încercă să iei cu adevărat în considerare punctul de vedere al celuilalt. Într-o conversație constructivă nu se intră cu gândul de a câștiga acea discuție, pentru că nu este o competiție. Într-o conversație pe un subiect sensibil ar trebui să se intre cu scopul de a aduce un progres.
Fii umil și curios. Știu că nouă, românilor, ne este greu să acceptăm acest termen și, mai ales, să-l implementăm în viața de zi cu zi. A fi umil nu este o înjosire. Abordează deci conversația cu umilință și, mai ales, cu acea curiozitate prin care recunoști că nimeni nu are toate răspunsurile corecte și că avem cu toții multe de învățat. Într-o conversație constructivă măcar una dintre părți trebuie să aleagă curiozitatea în loc de conflict. Curiozitatea te ajută să înțelegi perspectiva celuilalt. Așa că data viitoare când se ivește să ai o conversație potențial conflictuală, utilizează următoarele două propoziții: ”Nu am văzut până acum problema din această perspectivă. Ce îmi poți împărtăși ca să mă faci să văd ce vezi tu?” Partea cea mai frumoasă la acest tip de abordare prin curiozitate este că cel față de care îți manifești interesul și curiozitatea va fi la rândul său curios să afle despre tine. Curiozitatea face minuni în relații.
Găsește un punct comun. Este probabil cel mai important aspect. Conversația ar trebui să plece de la idee că există un sens comun, un scop comun, o dorință similară de amble părți. Majoritatea oamenilor își doresc sincer să se înțeleagă și să le funcționeze relațiile, să le fie bine la locul de muncă, în comunitatea și în țara lor. Atunci când reușim să înțelegem că până la urmă avem același scop final, calea de compromis spre soluționare capătă contur.
Gândește mai presus de propria persoană. Dacă nu găsiți un punct comun, cel puțin reamintește-ți că problemele sunt complexe, nu simple. Merită luate în considerare mai multe puncte de vedere. Acesta este în primul rând și motivul pentru care purtați această conversație! Deseori poate părea că nici nu are sens să porți o anume discuție, iar asta se întâmplă atunci când scopul discuției nu este clar. Atunci când alegi să pornești discuția cu un scop precis, ești dispus să asculți, să înveți și apoi să împărtășești punctul tău de vedere. Abia când scopul comun este agreat de ambele părți, se deschide oportunitatea de a aborda viziuni de viitor, moduri de soluționare, posibile decizii, iar ulterior principii. Invită partenerii de discuție să își exprime viziunea asupra viitorului. Astfel se poate identifica scopul mai mare.
Nu lungi discursul. Am fost implicată în multe conversații care încep bine, dar continuă prea mult timp, moment în care divizarea crește în intensitate. Oprește-te înainte ca discuția să ia o turnură diferită. Ideea de a construi punți este de luat în calcul. Dacă intri într-o conversație și crezi că trebuie să ieși din ea cu o concluzie clară, atunci nu există șanse de a progresa. Pentru un rezultat trebuie abordată problema progresiv și în diferite ocazii. Pentru a îmbunătăți un discurs, trebuie să înveți din diverse momente de conversație pe aceeași temă. Înveți din ce perspectivă nouă îți poți susține cauza. Dezvoltarea discuțiilor poate fi combustibilul ideilor tale.
Fii detașat. Exprimă-ți ideile cu mai puțină intensitate. 🙂 Concentrează-te pe ceea ce apreciezi din ce spune interlocutorul și încearcă să fii constructiv.
Finalizează într-o notă pozitivă. Dacă această conversație se încheie bine, devine o bază pentru conversații și mai constructive în viitor.
Poate că ți se pare idealistă această abordare. Dar de eficiența ei ne putem convinge doar prin exercițiu constant. Cu toții avem oportunitatea de a alege să fim curioși în loc să fim conflictuali, să ne dorim dezvoltarea propriilor idei prin dezbatere și să ne unim într-un scop comun. Asta este metoda pe care o aleg ”marii constructori” ai lumii cu scopul de a genera conversații constructive pentru a merge mai departe. Acesta este și modul în care lumea va merge mai departe. Așa că personal voi face eforturi în sensul descris mai sus. De ce? Pentru că la fel ca și tine, la fel ca și voi, îmi doresc să trăim într-o lume mai bună.
La tine cum au decurs în ultimul timp discuțiile pe subiecte sensibile?
***