Cum sa aduci gustul traditional vienez chiar la tine acasa
Printre lucrurile care imi plac foarte mult la luna decembrie si Sarbatori, in general, se numara si toate amintirile frumoase pe care le retraiesc in aceasta perioada. Momente cu familia, peripetii, melodii, vacante, arome festive, lumini care impanzesc orasul… chiar daca anii trec, eu nu uit nimic. De curand, vazand pe Instagram cateva fotografii din Viena, care, trebuie sa va spun, arata MI-NU-NAT in aceasta perioada, mi-am amintit de excursiile in capitala Austriei si parca mi s-a facut dor de muzica lor, de strazile lor si, mai ales, de bucataria vieneza, cu toate specialitatile sale, de la celebrul Wiener Schnitzel la deserturile care mi-au rasfatat de fiecare data papilele gustative.
Cred ca, ori de cate ori am intrat intr-un bistro sau restaurant vienez, m-am simtit ca un oaspete de seama la curtea imperiala. Gastronomie fina, servicii impecabile, atmosfera perfecta: chiar daca nu voi ajunge anul acesta de Craciun la Viena mea cea draga, planuiesc sa aduc aroma si gustul deliciilor vieneze chiar la mine acasa.
Si o sa incep, desigur, cu traditionalul Apfelstrudel, strudelul vienez caruia nu ii poti rezista, indiferent ca esti sau nu la dieta, unul dintre preparatele nationale ale Austriei. Cea mai veche reteta scrisa a unui strudel dateaza din 1696, fiind pastrata la Biblioteca din Viena – Wienbibliothek im Rathaus. Aceasta specialitate a patiseriei vieneze a depasit insa granitele Imperiului Habsburgic, devenind populara atat in spatiul european, cat si pe alte continente. Si pe buna dreptate, cum sa nu te bucuri de un strudel moale in interior, crocant la exterior, cu umplutura delicioasa de mar si doza perfecta de scortisoara… mmm, v-am facut si voua pofta, nu-i asa?
Dar chiar daca nu ma pot bucura de un strudel ca la mama lui, o sa „trisez“ si o sa beau un Nespresso Apfelstrudel, cu aroma imbietoare de mar copt si scortisoara. Nespresso a lansat iarna aceasta editia limitata, Festive, prin care isi propune sa ne aduca aromele preferate mai aproape si sa ne faca sa visam cu ochii deschisi la locuri spectaculoase. Pe mine m-au nimerit din plin!!
Si cum editia Festive este inspirata de cele mai populare retete austriece, delicii pline de savoare, evident ca nu putea lipsi nici Sachertorte, un tort de ciocolata cu straturi de crema de caisa, specialitate creata de maestrul cofetar Franz Sacher in 1832, la cererea Ministrului de Externe al Austriei, care voia sa organizeze, la momentul respectiv, o cina importanta cu mai multi oameni politici.
Iar un espresso intens, un mix perfect intre cafea, ciocolata si note de caisa, este tot ce am nevoie in zilele in care imi e dor de zilele petrecute in cafeneaua Sacher din centrul Vienei, la adapost de ger, cu un Sachertorte desigur si o bautura calda alaturi.
Punctul culminant al acestei povesti? Sortimentul Linzer Torte. Gustul sau este inspirat chiar de celebra tarta de fructe austriaca, cu aluat in forma de romburi pe deasupra, un preparat austriac specific perioadei Sarbatorilor de iarna, a carei denumire vine de la orasul Linz. Nespresso celebreaza desertul austriac printr-un sortiment cu arome ispititoare: fructe de padure, cafea delicioasa, aluat condimentat. Yummy!
Asa ca nu stiu ce veti face voi in perioada urmatoare, insa eu planuiesc sa ma teleportez chiar in inima pietelor de Craciun austriece cu sortimentele Apfelstrudel, Sachertorte si Linzer Torte. Si pentru ca nu aveam cum sa scriu acest text fara inspiratia corespunzatoare, acum ma bucur de un Nespresso Apfelstrudel foooarte bun si cald. Ca tot si-a intrat gerul in drepturi de cateva zile… Stiti unde gasesc o felie de Sachertorte in Bucuresti? Mi-ar cam trebui dupa ce am scris acest articol… 🙂
Editia limitata Nespresso Festive se gaseste in Nespresso Boutique si in noul punct de vanzare Nespresso din incinta Baneasa Shopping City, la parter, dar si online aici.