Now Reading
Ce este fizionomia sau arta citirii chipului

Ce este fizionomia sau arta citirii chipului

Te-ai gândit vreodată că povestea vieții stă scrisă pe chip și că un profesionist o poate descifra? Fizionomia sau fizio(g)nomia reprezintă arta citirii chipului care este practicată în cultura chineză de peste trei milenii. Nu este o știință exactă, de mulți fiind considerată încă o pseudoștiință, cu toate că departamentele de poliție din întreaga lume sau marile corporații fac profiling pentru a înțelege psihologia criminalilor sau în cazul marilor firme, pentru a angaja persoanele potrivite în funcții de mare răspundere. Mai mult chiar, sunt absolut convinsă că nu există om care să nu fi citit adevărul, frica, minciuna, perversitatea sau veselia pe chipul celorlalți. Noi suntem cititori de fețe fără să realizăm de cele mai multe ori acest lucru și comportamentul nostru este influențat enorm de expresiile faciale pe care le întâlnim la alții.

Adevărata artă a citirii feței nu constă în a descrie modul de manifestare al celor din jur și a le spune cum sunt, ci observă-i în tăcere și comportă-te cu aceștia exact așa cum i-ai analizat.

Și da, este nevoie de multă înțelepciune pentru asta, de aceea mulți specialiști în fizionomie deprind încontinuu tainele acesteia. Citirea chipului, deși se aseamănă foarte mult cu limbajul corpului și cu comunicarea nonverbală sau paraverbală este mult mai mult decât atât. Fizionomia trece dincolo de gesturi sau de contextul în care un om se află.

Trăsăturile faciale, constituția fizică, mâinile, mai exact forma unghiilor, a degetelor, ochii cu tot ce includ: culoarea irisului, a  genelor, a pleoapelor, a colțului intern, dar și alunițele de pe corp și chip și, inclusiv vocea reprezintă întregul pe care fiziognomia îl constituie.

M-a frapat să aflu că pe chip se vede subconștientul de care noi, oamenii, rar suntem conștienți. Unul dintre cei mai cunoscuți fizionomiști din România, Suada Agachi spune că: „un adevărat fizionomist trebuie să-și pună o întrebare în momentul în care caută o anumită informație pe chipul unei persoane”.

De foarte multe ori respingem o persoană pentru că o regăsim inconștient în noi. Nu este un proces ușor de înțeles, dar se întâmplă să disprețuim o anumită trăsătură de caracter la cineva pentru că aceasta se află în noi înșine, de fapt. Prin tehnicile de citire a feței ne descoperim adevăratul sine deoarece, dacă vrem să-i cunoștem pe ceilalți mai întâi, trebuie SĂ ȘTIM cine suntem NOI. Multora nu le place ce descoperă așa că renunță, dar sunt mult mai mulți cei care vor să știe cine sunt, pentru a putea avea relații de lungă durată și sănătoase cu semenii lor. 

Adevărata artă a citirii feței nu constă în a descrie modul de manifestare al celor din jur și să le spui cum sunt, ci să-i observi în tăcere și să te comporți cu aceștia exact așa cum i-ai analizat.

Științe ca antropologia, sociologia sau psihologia vorbesc despre întâlnirea cu celălalt și de schimbul de energie dintre oameni. La fel și fizionomia care este un mix între știință, observație, intuiție și experiență care te poate ajuta să faci alegeri potrivite și să trăiești cât mai frumos. De reținut este că nu poți să judeci un om după o singură trăsătură și să-l cataloghezi într-un anume fel. De aceea, fizionomiștii urmăresc un anume tipar care dacă se repetă de cel puțin două ori pe chipul unui om înseamnă că are predispoziție spre o anumită trăsătură de personalitate.

Sunt multe tehnici de citire a chipului, dar astăzi o s-o prezint pe cea folosită de călugării taoiști, anume citirea feței după cele cinci elemente ale naturii.

Aceștia sunt de părere că în univers există un ciclu constructiv, anume apa care hrănește lemnul, lemnul care hrănește focul. Acesta, la rândul lui hrănește pământul, iar pământul hrănește metalul, iar cel din urmă – apa. Dar există și un ciclu distructiv care anulează aceaste energii. De exemplu, apa stinge focul, iar focul topește metalul. Acestea se pot găsi pe chipul omului, într-un număr maxim de trei într-un ciclu constructiv sau distructiv. Foarte rar întâlnești cu chip care are toate elementele despre care amintesc mai sus. Majoritatea dintre noi avem două elemente principale pe față, iar persoanele publice, actorii, cântăreții sau oamenii politici au trei elemente dominante pe chip. Deoarece, se consideră că până în 21 de ani trăsăturile faciale încă se modifică, citirea feței nu este recomandată. Abia după această vârstă se poate face o analiză completă a chipului.

Ca să îți dai seama ce element predomină personalitatea unui individ trebuie să cauți trăsăturile specifice care crează un tipar comportamental (emoția predominantă, obiceiurile, defectele și calitățile). Iată după filosofia taoistă la ce trebuie să fii atentă atunci când dorești să recunoști elementele de pe chipul omului din fața ta:

LEMN

Cei care sunt definiți de elementul lemn au sprâncene bogate și groase, mandibula și maxilarul sunt bine definite, iar în jurul ochilor prezintă cearcăne de culoare maronie. Acești oameni par să clipească rar, iar privirea le este greoaie și profundă. Emoția predominantă este furia. Privește acest lucru ca pe o haină cu două fețe. Oamenii cu elementul lemn pot folosi furia ca să rănească pe cei din jur (într-un mod distructiv) sau ca să-și hrănească o pasiune, un țel sau un ideal. De aceea, depinde doar de ei cum își gestionează energia interioară.

Foarte mulți oameni care au lemn pe chip sunt lideri înnăscuți, conducători, oameni în funcții cheie cu un caracter puternic și de nestrămutat. Sunt oamenii scopurilor precise și bine definite.

METAL

Persoanele care au metal pe față sunt posesorii unor pomeți ascuțiți ca două mere (vezi Dalai Lama) sau osoși cum sunt Meryl Streep și Angelina Jolie. Dacă apare un spațiu vizibil între ochi și sprâncene, iar pleoapele sunt foarte vizibile este încă un semn că persoana respectivă are metal ca element principal. Mai mult decât atât, arcada este foarte înaltă, fața prelungă, iar nasul acvilin și osos. Aceștia nu sunt predispuși la îngrășare, iar privirea este detașată chiar princiară, uneori rece. Perfecționismul și idealismul sunt însușiri caracteristice lor. Sunt oameni predispuși la gânduri negre, ușor pesimiști de aceea trebuie să învețe să-și tempereze pornirile spre pesimism, intransigență și sarcasm.

See Also

APĂ

Oamenii care au șanțul nazo-labial sau filtrumul dezvoltat, inserția părului este în formă de V și prezintă pungi sau cearcăne sub ochi sunt caracterizați de elementul apă. Mai mult decât atât, cei caracterizați de apă au fruntea înaltă, bombată și largă, bărbia proeminentă și urechi mari. De obicei aceștia sunt boemii, artiștii, călătorii care iubesc libertatea și nu apreciază constrângerile vieții. Forma feței este de obicei rotundă și armonioasă. Ochii au o culoare vibrantă, pătrunzătoare, iar părul este fin și subțire. Sunt oameni de o sensibilitate aparte și foarte empatici. Se spune despre apă că are memorie, iar aceștia într-adevăr sunt un izvor nesecat de cunoștințe. Oamenii cu apă ca element predominant sunt buni actori, au simț estetic și sunt flexibili, dar uneori tind să gândească prea mult și să acționeze prea târziu.

FOC

Persoanele cu element foc pe chip au structură osoasă proeminentă, bărbie ascuțită și frunte îngustă. Textura părului este groasă, iar fața triunghiulară. Aceștia sunt vorbăreți și entuziaști. Au nevoie să fie în contact cu ceilalți, iar vitalitatea și pofta de viață sunt nelipsite. Par să aibă o energie fizică inepuizabilă și sunt extrem de ageri și sufletiști. Când își manifestă partea negativă, mai ales la femei, apare obsesia și invidia. Suada Agachi sugerează ca acestea pentru a-și descărca emoțiile negative ar fi bine să învețe să cânte la un instrument sau pur și simplu din voce (chiar dacă cântă ca o mâță supărată). În acest moment toată energia toxică iese afară permițând astfel ca persoana în cauză să se elibereze de angoase și să-și preschimbe starea.

PĂMÂNT

Persoanele acestea au fața și obrajii mari, cărnoși, la fel și arcada. Gâtul este mai scurt, iar buzele sunt voluptoase. Vocea este remarcabilă și pătrunzătoare. Aceștia sunt firi pragmatice, dar stabili și rezistenți schimbărilor. Simt nevoia de apartenență și își caută cuibul unde pot să prindă rădăcini. Sunt materialiști de cele mai multe ori, dar compensează prin răbdare. Mulți pedagogi și educatori au pe chip pământ, fiind predispuși să învețe pe alții și să se îngrijească de binele celor din jur.

CITIREA FETEI – ERIC STANDOP

Dacă vrei să știi mai multe despre această frumoasă artă îți sugerez să citești cartea lui Eric Standop, „Citirea feței: Cum să descifrezi o persoană după trăsăturile chipului”. Acesta este un cunoscut fizionomist la nivel mondial și fondatorul Academiei de citire a feței. De asemenea, Suada Agachi, la noi în țară susține seminarii și cursuri de fizionomie și feminitate fiind o persoană de la care îți poți lua o listă lungă și bogată de informații pentru mintea și sufletul tău. Pentru a te cunoaște mai bine, cât și pe ceilalți ai nevoie de o înțelegere profundă a oamenilor, iar aceștia pot să fie cărți deschise dacă știi cum să-i citești.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top