Now Reading
Telefonul mobil, extensie a mâinii? Cum să-l folosești eficient.

Telefonul mobil, extensie a mâinii? Cum să-l folosești eficient.

Telefonul mobil a ajuns să fie o extensie a mâinii. Vrei să ajungi mai repede undeva? Scoți telefonul din buzunar, pornești datele mobile și folosești o aplicație ca să afli care e cel mai scurt drum. Nu știi cum să faci un cozonac? Din nou, iei telefonul și cauți pe YouTube o filmare cu un bucătar care îți arată cea mai savuroasă rețetă. Vin sărbătorile și ești în pană de idei de cadouri? Ești la un clic distanță de muuuulte articole care te pot ajuta cu sugestii. Prin urmare, nu degeaba stăm tot timpul cu telefonul la îndemână- ne oferă o mână de ajutor în aproape orice situație.

Potrivit Statistica, numărul utilizatorilor de smartphone-uri din întreaga lume a ajuns la 3,5 miliarde. Și se estimează că va crește în continuare cu câteva sute de milioane în următorii ani. O altă statistică indică faptul că, în 2017, aproape jumătate dintre respondenți petreceau, în fiecare zi, 5 sau mai multe ore pe smartphone-urile lor.

În condițiile în care pandemia ne ține în casă mai mult decât oricând, nu e greu de crezut că, în momentul de față, media este, de fapt, mai mare. Dar cât de bine folosim timpul petrecut online? Mai jos ai 4 pași care să te ajute să-ți dai seama cum poți să-l folosești eficient.

  1. Descarcă o aplicație care măsoară timpul petrecut pe telefonul mobil.

Primul pas ca să rezolvi o problemă este să-ți dai seama că ai o problemă. Tu știi cât timp stai pe telefon? Tind să cred că mai mult decât crezi. Descarcă o aplicație care măsoară timpul petrecut pe telefonul mobil. O să vezi nu doar timpul total, ci și timpul petrecut pe fiecare aplicație în parte. Dacă ai o imagine de ansamblu, cu siguranță o să-ți fie clar pe urmă dacă e cazul să faci schimbări în ceea ce privește modul în care folosești smartphone-ul.

  1. Setează limite de timp pe aplicații.

Odată ce te lămurești cât timp aloci zilnic fiecărei aplicații, poți să treci la următorul pas. Gândește-te care ar fi durata maximă pe care ai fi dispus să o aloci folosirii telefonului și împarte-o pe aplicații. Poți instala o aplicație prin care să gestionezi durata maximă de utilizare pentru toate celalalte aplicații de pe telefon. Odată atinsă limita, accesul îți va fi restricționat în ziua respectivă.

Există și o variantă care te îngrădește mai puțin. De exemplu, pe Facebook, în Meniu, la Setări și confidențialitate, secțiunea Timpul petrecut pe Facebook, partea Gestionează timpul, poți seta după cât timp să-ți apară un Memento care te anunță când ai atins limita setată de tine. Pe urmă, la fiecare alte 10 minute, vei primi un nou o înștiințare care îți zice timpul total petrecut pe Facebook în ziua respectivă.

  1. Renunță la notificări.

Cred că nu de puține ori ți s-a întâmplat să fii concentrat pe ce ai de făcut, să muncești cu spor, să lucrezi intens… și apoi ți-a vibrat telefonul. Ți-a distras atenția, nu? Cel mai probabil ai verificat notificările. Și uite așa te-ai rupt de la ce aveai de făcut, deși intenția ta nu era asta. Ca să fii eficient, renunță la ele! Poți intra în Setări, la Notificări– acolo ai toate aplicațiile din telefon și poți alege tu cărora le permiți să-ți afișeze notificări. În felul acesta o să-ți verifici telefonul mai rar, adică doar când ai nevoie de el.

  1. Stabilește când să-l folosești și când nu.

O viață echilibrată înseamnă să faci totul cu măsură. Și eu una cred că asta e valabil și când vine vorba de folosirea telefonului. Puțină disciplină poate fi de mare ajutor pentru o stare de spirit mai bună. Stabilește, de exemplu, la ce oră să-l lași din mână seara. Sau alocă-ți dimineața cel puțin jumătate de oră înainte de a-l folosi. Când stăm pe telefon, adevărul e că nu simțim cum trece timpul. Ajungem să petrecem multe ore online și nu mai trăim pe de-a-ntregul. Din acest motiv, când ne punem la masă, ar fi indicat să lăsăm telefonul de-o parte și să ne bucurăm de mâncare. Și, eventual, de companie.

Ar fi de ajutor să delimitezi clar în mintea ta ocaziile în care poți să-l folosești fără probleme de momentele în care nu ar fi indicat să-l folosești. Așa vei fi mai ancorat în prezent, ceea ce înseamnă că te vei bucura mai mult de momentele plăcute și vei trăi pe deplin. Telefonul va deveni doar un obiect de care te folosești, nu instrumentul în jurul căruia gravitezi.

Tu cum îți folosești eficient telefonul mobil?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top