Now Reading
Cum îți afectează picioarele înaintarea în vârstă și ce soluții de prevenție avem?

Cum îți afectează picioarele înaintarea în vârstă și ce soluții de prevenție avem?

Procesul de îmbătrânire își pune amprenta inclusiv asupra picioarelor noastre, la fel cum o face asupra întregului corp. Cu fiecare pas pe care îl facem în viață, picioarele noastre poartă o povară enormă și nu este de mirare că trecerea timpului aduce cu sine și provocări pentru sănătatea lor. Pe lângă uzura generală, există schimbări fiziologice ce vor influența modul în care articulațiile, oasele și tendoanele noastre funcționează.

Aceste transformări se instalează treptat, odată cu încetinirea procesului de regenerare celulară și a producției de colagen. Pe măsură ce pielea devine mai subțire, la fel se întâmplă și cu stratul de grăsime care amortizează tălpile și călcâiele.

Impactul înaintării în vârstă asupra picioarelor tale

Când privim în oglindă și ne întâlnim cu schimbările subtile pe care trecerea timpului le aduce asupra noastră, picioarele noastre sunt adesea primele care ne trădează. Atingerea vârstei adulte vine la pachet cu unele provocări specifice, iar picioarele noastre nu fac excepție. De la dureri articulare persistente până la senzația de rigiditate care ne însoțește dimineața, există semne subtile și nu numai, care ne amintesc că suntem într-o călătorie continuă a vieții.

Dureri articulare, rigiditate și umflături

Acestea devin din ce în ce mai familiare odată ce intrăm în anii de maturitate. Picioarele noastre, care au dus o viață întreagă povara noastră, pot începe să prezinte simptome neplăcute. Durerile articulare, mai ales în zona genunchilor și a șoldurilor, ne pot afecta mobilitatea și nevoia de a fi active. Rigiditatea dimineața poate fi un alt partener neașteptat în această călătorie a îmbătrânirii, făcând primele mișcări ale zilei să fie mai puțin ușoare decât ne-am dori. Iar umflăturile – o consecință a circulației sanguine mai puțin eficiente – pot aduce un disconfort neașteptat și pot altera felul în care ne raportăm la perechile noastre fidele de picioare.

De ce apar aceste probleme?

Însă de ce trecerea timpului se manifestă în aceste moduri? Răspunsul constă într-o combinație subtilă de factori, inclusiv subțierea graduală a oaselor noastre, care poate duce la fragilitate și dureri. Elasticitatea pielii, care a păstrat-o atât de fermă și de netedă în tinerețe, începe să se diminueze treptat, lăsând loc pentru primele semne de riduri și piele lăsată. Un alt factor cheie este reducerea fluxului sanguin către picioare, care poate afecta capacitatea organismului de a se repara și a se menține în formă.

Cum poți să îți menții picioarele sănătoase pe măsură ce înaintezi în vârstă

În ciuda provocărilor pe care trecerea timpului le poate aduce asupra picioarelor noastre, există un arsenal de strategii eficiente pentru a ne menține picioarele în formă și sănătoase. Cu puțin efort și atenție, putem continua să ne bucurăm de agilitatea și forța pe care picioarele noastre ne-au oferit-o întotdeauna.

Exerciții fizice pentru întărirea musculaturii și menținerea flexibilității

O modalitate esențială de a contracara efectele înaintării în vârstă asupra picioarelor este printr-o rutină de exerciții bine gândită. Întărirea musculaturii picioarelor și menținerea flexibilității articulațiilor pot face o diferență semnificativă în mobilitatea și confortul nostru zilnic. Optează pentru exerciții precum genuflexiuni ușoare, ridicarea călcâielor și întinderi musculare regulate, care să contribuie la menținerea sănătății picioarelor.

Puterea picioarelor este mai strâns legată de schimbările legate de vârstă în funcția mentală decât orice alt factor de stil de viață testat.

Există chiar studii care arată clar legătura dintre musculatura puternică a picioarelor și sănătatea creierului. Cercetătorii consideră că forța musculară a piciorului este mai strâns legată de schimbările legate de vârstă în funcția mentală decât orice alt factor de stil de viață testat. Rezultatele au fost publicate în revista Gerontology.

Stil de viață activ și mișcare regulată

Poate că auzi acest sfat adesea, dar este cu adevărat crucial. Adoptă un stil de viață activ și asigură-te că mișcarea face parte integrantă din rutina ta zilnică. Plimbările scurte, yoga sau dansul – oricare ar fi alegerea ta, important este să îți păstrezi picioarele în mișcare pentru a stimula circulația sanguină, a menține elasticitatea și a preveni rigiditatea.

Menținerea greutății corporale în limite sănătoase

Un alt aspect important în menținerea picioarelor sănătoase este gestionarea greutății corporale. Excesul (de orice fel) poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor și oaselor, contribuind la disconfort și dureri. Adoptă o alimentație echilibrată și activități fizice regulate pentru a-ți menține greutatea în limite sănătoase, oferind astfel picioarelor tale o sarcină mai ușoară și un mediu mai favorabil pentru sănătate.

Îngrijirea corespunzătoare a picioarelor pentru a preveni problemele

Îngrijirea picioarelor noastre este o parte esențială a menținerii lor sănătoase și fericite pe măsură ce trecem prin diverse etape ale vieții. Iată câteva sfaturi importante care te vor ajuta să eviți complicațiile și să oferi picioarelor tale iubirea și atenția pe care o merită.

Importanța igienei picioarelor 

Începe cu baza – igiena adecvată a picioarelor poate face o diferență semnificativă în prevenirea infecțiilor și complicațiilor. Spală-ți picioarele cu apă caldă și săpun blând zilnic, acordând o atenție specială pentru degetele de la picioare. După spălare, asigură-te că picioarele sunt uscate în totalitate, pentru a preveni apariția ciupercilor sau a altor infecții.

Recomandări pentru alegerea încălțămintei potrivite

Încălțămintea potrivită poate face o diferență semnificativă în sănătatea picioarelor tale. Alege pantofi care oferă susținere adecvată pentru arcada piciorului, călcâi și gleznă. Asigură-te că au suficient spațiu în față pentru a evita presiunea excesivă asupra degetelor. Evită pantofii cu tocuri prea înalte și poartă-i cu măsura potrivită pentru a evita frecarea și disconfortul.

Tehnici de masaj și îngrijire pentru circulația sanguină

Piciorul tău merită uneori puțină răsfățare și relaxare. Efectuarea regulată a unui masaj ușor al picioarelor poate îmbunătăți circulația sanguină și poate ajuta la reducerea umflăturilor. Folosește uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatorii și calmante pentru a amplifica efectul masajului. Ridicarea picioarelor în sus, în timp ce te odihnești, poate contribui, de asemenea, la reducerea umflăturilor și la menținerea circulației sănătoase.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint | TV Host (@silversonia)

Afecțiuni comune ale picioarelor și cauzele lor:

Pielea uscată: Pielea uscată a picioarelor este o problemă obișnuită, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Această uscăciune poate duce la senzații de mâncărime și descuamare. De ce apare? O serie de factori, inclusiv pierderea treptată a umidității pielii odată cu vârsta și folosirea frecventă a săpunurilor dure care pot elimina uleiurile naturale ale pielii.

Platfus: Unele persoane se confruntă cu această condiție în care arcul natural al piciorului nu este bine definit sau este complet absent. Acest lucru poate provoca dureri și disconfort. Cauza acestei condiții poate fi în parte genetică, dar și datorată slăbirii musculaturii piciorului și ligamentelor de-a lungul anilor.

Tendonul lui Ahile scurtat: Tendonul lui Ahile, care conectează călcâiul la mușchii gambei, poate deveni mai scurt și mai rigid odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta poate duce la dureri în zona călcâiului și la o mișcare limitată a gleznei. Această problemă poate fi exacerbată de lipsa de mișcare și de încălțăminte nepotrivită.

See Also

Schimbări ale unghiilor de la picioare: Unghiile picioarelor pot suferi modificări, inclusiv îngroșarea, îngălbenirea sau chiar infecții ale unghiei. Aceste probleme pot fi cauzate de diverse factori, inclusiv dezechilibre în creșterea unghiei, infecții fungice sau traume repetate.

Keratoza seboreică: Aceasta este o afecțiune a pielii care poate apărea și pe picioare. Se manifestă sub forma unor pete solzoase, reliefate. De ce apare? Motivele pot include predispoziția genetică și expunerea la soare. Nu uita să te dai cu SPF inclusiv pe laba piciorului atunci când te expui la soare.

Artrita: Această afecțiune inflamatorie a articulațiilor poate afecta și articulațiile picioarelor. Cauzele artritei pot varia, de la factori genetici la uzura și inflamația pe termen lung.

Probleme circulatorii: Pe măsură ce înaintăm în vârstă, circulația sanguină către picioare poate fi afectată. Acest lucru poate duce la senzații de amorțeală, umflături și chiar ulcerații. Cauzele pot include afecțiuni vasculare și stil de viață sedentar.

Când să consulți un specialist

Este important să recunoaștem când situația depășește nivelul de îngrijire pe care îl putem oferi acasă și să căutăm ajutor de specialitate. Picioarele noastre sunt o parte vitală a corpului nostru și merită atenția corespunzătoare, mai ales în cazul în care întâmpinăm probleme sau simptome neobișnuite.

Indicații pentru consultarea unui medic sau specialist

Există momente când sfatul unui medic sau a unui specialist în domeniul sănătății picioarelor devine esențial. Dacă te confrunți cu dureri articulare sau disconfort persistent, care nu sunt ameliorate de măsurile de îngrijire la domiciliu, este momentul să consulți un specialist. De asemenea, umflăturile severe, schimbări de culoare sau textură a pielii, precum și apariția rănilor care nu se vindecă pot fi semne ale unor probleme mai grave. În situații de acest gen, consultarea unui medic este crucială pentru a exclude sau trata eventualele afecțiuni.

Importanța controalelor medicale regulate și a screening-urilor

Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea problemelor deja existente. De aceea, programarea de controale medicale regulate pentru picioarele tale poate depista problemele în stadiile incipiente, când tratamentul poate fi mai eficient. În special dacă ai istoric familial de afecțiuni ale picioarelor sau dacă ești expusă la factori de risc, cum ar fi diabetul sau problemele de circulație, aceste controale periodice pot ajuta la menținerea sănătății picioarelor tale pe termen lung.

Surse:

https://www.verywellhealth.com/how-aging-affects-your-feet-1337806

https://www.theguardian.com/uk-news/2015/nov/09/strong-legs-healthier-brain-in-old-age

***

View Comment (1)
  • Buna! Am descoperit recent că am aceasi mostenire ca si tine în privința circulație periferice la picioare. Consideri că drenajul limfatic in costum este eficient? Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top