Elixirul dragostei, al zeilor și al convivialității: cum să privești vinul ca liant al interacțiunilor umane și al culturii sociale.
Viața socială și conexiunile umane au găsit dintotdeauna în vin un partener de neegalat, o punte între oameni și un ambasador al convivialității. Într-un ritual străvechi sau într-un eveniment contemporan, vinul a devenit mult mai mult decât o simplă băutură – a evoluat într-o expresie a bucuriei, ospitalității și a comuniunii umane. Este exact ceea ce am trait la evenimentul de lansare a Pinot Noir Jidvei, o gamă unică în lumea vinului din România, un singur soi vinificat în roșu, alb și roze. O gamă ce surprinde prin maniera în care trei vinuri vinificate diferit reușesc să spună aceeași poveste, dând naștere unui trio remarcabil, o coregrafie între om și natură desăvârșită cu pasiune, dăruire și creativitate.
Când ai în imediată apropiere două personalități cu o contribuție semnificativă la cultura și la gândirea românească, pe Horia Roman-Patapievici și pe Andrei Pleșu, nu poți decât să fii foarte atent, mai ales atunci când domniile lor aduc în discuție ‘convilialitatea’. Recunosc că, deși este un cuvânt al cărui sens îl cunosc, nu cred că l-am utilizat mai mult de o dată în viață. Este însă mai mult decât un cuvânt, este un concept care înglobează estetica interacțiunilor umane, esența a societății în care trăim.
Termenul “convivial” provine din limba latină și înseamnă “prietenos” sau “plin de bucurie“. Mai concis, viața convivială implică trăirea împreună a momentelor plăcute, construirea relațiilor autentice și împărtășirea bucuriilor cotidiene.
„Vinul nu lasă niciun răspuns fără întrebare și fără posibilitatea convivialității, întreține spiritul comunitar și deschiderea către diferență. Vinul e tihnă, nu există băut de vin fără episodul tihnă și asta e împotriva ritmurilor care ne sufocă azi” – Andrei Pleșu.
Importanța vieții conviviale în peisajul cultural al unei societăți este de necontestat. Aceasta contribuie la coeziunea socială, la solidaritatea comunității și la construirea unei atmosfere în care indivizii se simt conectați și acceptați.
„Vinul este o dovadă că întruparea este cheia de înțelegere a lumii, pentru că vinul este lumină întrupată, pământ întrupat, este apă și aer întrupate. El nu este, pur și simplu, un dat, el e parte din conversația neîntreruptă a omului. Acolo unde este vin este și conversație.” – Horia Roman Patapievici.
Acestea fiind zise ca introducere, pentru a ne familiariza mai bine cu un mod de a genera convivialitatea, aș vrea să aduc în discuție elixirul pe care îl menționam în titlu: vinul. De ce? Pentru că evenimentul despre care vă povesteam mi-a reconfirmat ceva ce am observat în timp.
La un pahar de vin (bun, desigur), mințile noastre devin mai creative, limbile ni se dezleagă și mai lăsăm să cadă un pic acea mască pe care ne-o punem în diverse context sociale, care servește ca protecție personală. Vinul este un element imbatabil atunci când vrei să inciți la interacțiune, când vrei să naști conversații frumoase, profunde, cu sens, la o masă între oameni care se cunosc sau abia se întâlnesc.
Fenomenul conexiunii dintre vin și viața socială își are rădăcinile în istorie, într-o epocă în care consumul de vin nu era doar o activitate fizică, ci și spirituală. În culturile antice, vinul era adesea asociat cu zeii, cu ritualurile religioase și cu celebrarea vieții. Această legătură profundă dintre vin și sacru a pus bazele unei tradiții care s-a transmis de-a lungul secolelor. Astfel, dezvoltarea economică, socială și culturală a multor țări europene este strâns legată de legată de istoria vinului.
O componentă esențială a convivialității, vinul devine un liant în relații, un mediator în conversații și un catalizator al bucuriei colective.
Un pahar de vin aduce oamenii împreună într-un cadru prietenos, creând un spațiu în care inhibițiile scad, iar relațiile pot evolua și se pot aprofunda. Acest aspect al vieții sociale este cu atât mai important într-o lume agitată, unde oamenii au nevoie de momente de relaxare și conectare.
Ospitalitatea asociată cu vinul transcende barierele culturale.
Indiferent de colțul lumii, sticla cu vin devine un simbol universal al primirii cu brațele deschise. Atunci când se împărtășește o sticlă cu vin, se creează un moment de bucurie și apropiere. Fie că este vorba de o cină în familie sau de o întâlnire între prieteni, vinul devine un complice în construirea de amintiri plăcute.
Cultura vinului, cu toate tradițiile și ritualurile sale, adaugă un strat de profunzime și rafinament vieții sociale.
Degustările de vinuri devin o formă de artă, unde oamenii nu doar savurează aromele și texturile, ci și împărtășesc opiniile, experiențele și pasiunea pentru acest elixir. Participarea la evenimente care au vinul ca actor principal devin o oportunitate de a explora lumea vinului și de a împărtăși această pasiune cu alții. Să vă dau un exemplu de ceva ce am învățat, o informație pe care îmi face plăcere să o împărtășesc cu voi.
Pot să vă spun despre Pinot Noir că este un soi de struguri temperamental care reușeste să exprime din plin autenticitatea terroir-ului Jidvei. Vinurile roșii obținute sunt elegante, cu corp lejer spre mediu, cu minunate arome catifelate, a căror complexitate sporește odată cu trecerea timpului. Vinificat cu fantezie și pricepere, dă naștere unor vinuri albe și roze spectaculoase, cu arome delicate și tonuri fructate. Deja vorbim despre un întreg univers care ni se dezvăluie.
Pe lângă contribuția sa la atmosfera festivă, vinul servește și ca facilitator al conversațiilor chiar despre vin. Gustul rafinat și buchetul său complex pot deveni subiecte de discuție și explorare. Culoarea și mirosul vinului pot fi dezbătute, apoi gustul său – deseori o chestiune destul de subiectivă în funcție de percepția fiecăruia dar și de modul în care este acompaniat de mâncare.
Iar de aici, dintr-un cadru relaxat și plăcut, oamenii pot aborda subiecte mai profunde, pot împărtăși povești și pot dezvolta relații autentice.
Și dacă am ajuns în punctul de a scrie despre ce se poate vorbi la un pahar cu vin, să dau și câteva direcții despre cum se poate integra discuția despre vin la un pahar cu … vin și altfel decât de a-i analiza corpolența sau buchetul.
Despre artă și creativitatea: Dezbateți modul în care arta și creativitatea sunt influențate sau inspirate de consumul de vin. Puteți discuta despre opere de artă celebre create sub influența vinului sau să explorați propriile voastre experiențe creative în timp ce savurați un pahar cu vin. Artiștii, fiind oameni sensibili și romantici, au fost atrași și seduși de-a lungul vremii de fascinanta viță-de-vie, căreia i-au adus elogii nesfârșite în scrierile, cântecele sau picturile lor. Nu puține sunt creațiile care au ca subiect vița-de-vie, strugurii și vinul, devenind din simple creații, opere nemuritoare. ”Bachus” în galeria Uffizi, este un exemplu elocvent pentru cât de omogen se împletește vinul cu arta.
Despre călătorii și descoperiri: povestiți despre locuri pe care fiecare participant dorește să le descopere și să le viziteze, asociind fiecare destinație cu un tip specific de vin. Acest subiect poate aduce în discuție atât pasiunea pentru călătorii, cât și aprecierea pentru cultura locală a vinului. Eu v-aș invita să organizați un grup de prieteni sau de cunoștințe cu valori și pasiuni comune și împreună să vă cazați și să vizitați castelul Bethlen-Haller, locul în care istoria, natura și vinul conviețuiesc într-un cadru de poveste care incită chiar la convivialitate.
Despre momentul perfect pentru vin: explorați ideea despre momentele perfecte pentru a savura un vin. Zicea domnul Patapievici că sunt „suspecți oamenii care beau singuri vin”. Voi cum simțiți? Este mai potrivit să îți deschizi o sticlă cu vin într-o seară relaxantă acasă, în propria companie sau într-un moment special alături de cei dragi sau de partener pentru a crea o seară romantică? Dezbateți cum atmosfera și contextul influențează experiența de a bea vin.
Despre viitorul vinului: acesta cred că este un subiect care poate stârni spiritele, dar până la urmă, de ce nu? Analizați tendințele actuale în industria vinului și imaginați-vă cum se va schimba aceasta în viitor. Discutați despre tehnologii inovatoare îmbinate cu cele tradiționale, metode de producție durabile și cum acestea vor influența modul în care consumăm și apreciem vinul.
Am avut șansa de a vizita două dintre cele patru crame Jidvei și am rămas plăcut suprinsă să văd cum 25% din Pinot Noir roșu este finisat în baricuri din lemn de stejar franțuzesc, la prima folosire, maturat în liniște pentru a contura textura sa catifelată. Doar așa senzațiile de fructe roșii suculente pot completata note mature și catifelate specifice unei scurte învechiri la sticlă.
Despre vin și gastronomie: Multă lume consideră că se pricepe la acest subiect, totuși se poate dovedi mult mai complex decât credem. Este însă o plăcere să dezbați armoniile perfecte dintre vinuri și mâncare. Puteți împărtăși experiențe culinare personale și discuta cum anumite vinuri pot completa sau îmbunătăți anumite preparate culinare.
Acest subiect poate aduce în discuție și preferințele personale pentru combinații culinare reușite. Dacă aveți astfel de recomandări, le primesc cu drag în comentarii.
Dar vă fac și eu trei recomandări:
Pinot Noir Alb 2022 care se deschide cu nuanțe intense de flori albe, în special flori de tei, de ierburi uscate, de flori de pajiște cu atingeri suave de pere înmiresmate și coajă de pepene galben ar fi perfect în opinia mea cu o supă cremă foarte fină de păstârnac.
Pinot Noir Roze 2022 este fin și suav, cu note florale și fructate, precum cireșe de mai și coacăze roșii așa că l-aș savura cu paste cu homar.
Pinot Noir Roșu 2019, medaliat cu aur la concursul Femmes et Vins du Monde – Monaco 2023, evidențiază caracterul fructat al soiului, iar aciditatea ridicată, specifică podgoriei, îi conferă un foarte bun potențial de învechire. La acest vin cu totul special aș alătura un foie gras cu sos de fructe de pădure și piure cu trufe.
Mă opresc aici cu ideile culinare pentru că mi s-a făcut poftă și am în casă doar vinuri! 🙂
Așa că în acest punct este esențial să subliniez că echilibrul este cheia. Consumul responsabil de vin, într-un cadru social, poate aduce beneficii în ceea ce privește relaxarea și îmbunătățirea stării de spirit.
În final, vreau să întăresc ideea că legătura dintre vin și viața socială este profundă și diversă. În lumea noastră dinamică, vinul nu este doar o băutură – este o poveste, o călătorie a aromelor și o conexiune autentică între oameni. Vinul servește nu doar ca băutură, ci și ca element central în ritualurile sociale, în construirea relațiilor și în crearea de amintiri valoroase. Cultura vinului, cu toate nuanțele sale, adaugă un strat de bogăție și rafinament peisajului social. Într-o lume în continuă schimbare, această conexiune între vin și viața socială rămâne un punct de ancorare, aducând oamenii împreună într-un spirit de bucurie și comuniune.
Foto: Mugur Cristescu
***