Cum să ai succes în aproape tot ce îți propui. Eu am aceste 4 obiceiuri zilnice și le simt efectul.
În fiecare dimineață am o serie de acțiuni de la care în proporție de 5 zile din 7 pe săptămână nu mă abat. Deschid ochii rostind în mine ”mulțumesc”, beau apă multă, meditez, mă rog, scriu în jurnal, spun celor din casă ”bună dimineața” și apoi lucrez ceva cu o cafea proaspătă lângă mine. Sunt obiceiuri zilnice, o rutină care poate părea banală, dar care îmi da un anumit start în zi. Pornesc cu o energie care îmi face bine și care setează mult din modul în care voi acționa conștient în momentele neprevăzute. Ar mai fi însă câteva obiceiuri de care țin cont de-a lungul zilei astfel încât să reușesc ceea ce îmi propun. Le-am văzut și la Jordan Peterson și m-am bucurat să le aflu, ca pe o confirmare, că ceea ce fac instinctiv este bine!!
Imaginează-ți fiecare pas din cei menționați în deschiderea articolului. Sună destul de … plictisitor, nu-i așa? Ca în filmul Ziua cârtiței. Realitatea este că am observat că atunci când îmi încep ziua în același mod, nu mă simt niciodată amețită/obosită când mă trezesc. Nu uit lucruri importante. Dacă îmi mențin rutina alimentară, nu am niciodată dureri de cap sau de stomac. Nu ajung să simt foame sau epuizare. Dacă îmi mențin aceeași rutină de exerciții, nici nu îmi lipsește energia pentru a face mișcare. Când te uiți la lista de mai sus, pare probabil nerealistă într-o viață cu mult imprevizibil de jur împrejur. Dar o dată ce ai identificat acele ritualuri care îți fac bine, ele au menirea să te țină la un nivel ridicat de funcționare pe toate planurile.
Simt de multă vreme că rutinele de dimineață și de seară sunt o parte important a mulțumirii pe care o regăsesc în rezultatele acțiunilor mele. Ele mă ajută să fiu mai eficientă, să gândesc clar și să aibă sens ce fac. Sigur, identificarea acelor obiceiuri care îmi fac bine și implementarea lor zilnică, astfel încât să-mi devină indispensabile a durat ceva. Dar aici m-am ajutat de ceva despre care am mai scris: disciplină.
Să mai dezbatem un pic cei trei termeni: Obiceiuri vs. rutine vs. ritualuri. Oare ce diferență de sens este între ei?
Obiceiurile sunt lucruri pe care le faci automat, cum ar fi să-ți verifici e-mailul la prima oră dimineața sau să-ți pui cheile într-un anumit loc când ajungi acasă.
Rutinele sunt, de obicei, o colecție de obiceiuri sau acțiuni pe care le faci în mod regulat pentru a aduce ordine în zi, cum ar fi verificarea e-mailului și apoi scrierea listei de activități a zilei ca o modalitate de a începe ziua.
Ritualurile sunt ca niște rutine cu o diferență cheie: atitudinea ta din spatele acțiunilor. De exemplu, o plimbare zilnică la prânz ar putea fi considerată o rutină dacă te gândești la asta ca la ceva ce trebuie să faci pentru productivitatea ta. Sau ar putea fi un ritual dacă te gândești la el ca la o modalitate de a ieși din lume și de a te bucura de natură. Cele mai multe rutine ar putea fi transformate în ritualuri cu o schimbare de perspectivă.
În titlul articolului am ales să folosesc cuvântul ”obicei” pentru că de la obicei se creează o rutină apoi, poate, un ritual. Dar simplu obicei de a face ceva în mod automat, înseamnă că el este bine integrat în propria ființă și că își face simțită puterea.
Așadar, astăzi vă divulg 4 obiceiuri zilnice pe care le am de mai multă vreme și cărora le simt efectul mai mult ca oricând.
RUTINA
Exact ceea ce am menționat chiar din primele rânduri. Nimeni nu poate trăi echilibrat fără o rutină deoarece se dă peste cap ritmul circadian. Este important să existe ore fixe de trezire, de mese … să fie o planificare a vieții de bază care să ofere predictibilitate emoțională. Știți, această abordare este valabilă de când ne naștem. De aceea neonatologii trasează un program foarte clar al copilului pe care părintele să-l implementeze. Ca să fie un copil echilibrat și cu o dezvoltare armonioasă. Aceeași strategie poate fi aplicată cu succes și la maturitate.
Nimeni nu poate trăi echilibrat fără o rutină deoarece se dă peste cap ritmul circadian.
Cum am dezvoltat o rutină? În primă fază m-am ajutat de o agendă în care am notat tot ce am de făcut într-o zi … inclusiv momentul pentru sport sau masă, ce facturi trebuie să plătesc, ce telefoane trebuie să dau. Avându-le în față, scrise, îmi este mai ușor să am o evidență a lucrurilor importante de rezolvat. Fie că ne place sau nu, viața este alcătuită din responsabilități de care dacă fugim, generăm și mai mult haos, dezechilibru.
Când vine vorba despre rutina de început de zi, setează-ți acțiuni simple, nu îți propune să meditezi 1h în fiecare zi. Ar fi prea mult timp dedicat, care pentru mulți dintre noi nu este disponibil. Dar 10-15 minute consider că este un țel realist. Odată ce le integrezi, toate aceste mici obiceiuri înlănțuite, se transformă în rutină.
FĂ SPORT
Ai remarcat vreodată diferența dintre oamenii în a doua jumătate a vieții care au făcut sport și cei care au ignorat activitatea fizică? Este suficient să mergi la o întrunire de liceu cu foștii colegi și evidența este în fața ochilor tăi. Îți vezi foștii colegi și nu-ți vine să crezi că sunteți de aceeași vârstă. Dincolo de aspectul fizic (care eu consider că NU TREBUIE NEGLIJAT – nu este despre frumusețe, ci despre stima de sine), exercițiile fizice chiar te ajută să ai succes în ceea ce faci. Pe scurt: fitness-ul menține inima sănătoasă și menține tensiunea arterială și greutatea sănătoase.
Când nu ești într-o formă fizică bună, cu siguranță funcțiile cognitive au de suferit.
Antrenamentul regulat îmbunătățește sănătatea creierului ceea ce contribuie la o îmbunătățire a memoriei, a concentrării și a clarității mintale. Iar asta se traduce prin mai multă eficiență și rezultatele bune în activitatea ta din viața profesională sau personală. Când nu ești într-o formă fizică bună, cu siguranță funcțiile cognitive au de suferit.
SCRIE ȘI CITEȘTE ZILNIC
Dacă vrei să fii un comunicator bun, eficient și de impact, atunci nu trebuie să treacă nicio zi în care să nu îți fi așternut gândurile, trăirile pe o foaie de hârtie (scrie de mână, nu pe computer). Să nu fi trecut nicio zi în care să nu fi citit câteva pagini. Un bun comunicator are autoritate, este competent.
Capacitatea de a explica, de a articula, de a comunica reprezintă o putere incredibilă de a reuși în viață. Autoritate, influență, respect, competență – toate aceste reprezintă putere și una chiar de înaltă calitate.
Atunci când scrii, intră în adâncul ființei tale. Caută să găsești ceea ce tu consideri că este adevărat. Sau, cu alte cuvinte, caută adevărul din tine. Acest obicei și clarificarea unor idei îți conferă o bază solidă a ceea ce ești. Îți face lumină în valorile ce-ți sunt importante și după care îți ghidezi viața, vorbele și acțiunile. Dacă vei urmări oamenii remarcabili ai societății noastre, vei remarca la ei capacitatea extraordinară de a-și articula ideile, de a vorbi despre țelurile lor, de a negocia. Atunci când ai cuvintele la tine, ești o forță greu de oprit.
Citește cărți de toate felurile. Sunt tone din care poți alege, cărți bune, scrise de autori buni. Din aceste cărți capeți experiențe pe care nu este necesar să le mai trăiești pe propria piele.
Capacitatea de a explica, de a articula, de a comunica reprezintă o putere incredibilă de a reuși în viață. Autoritate, influență, respect, competență – toate aceste reprezintă putere și una chiar de înaltă calitate.
REDU LA MINIM CONSUMUL DE ALCOOL
În ianuarie am făcut un experiment despre care poți citi aici. Sunt sigură că nu vă imaginați că sunt vreo băutoare consistentă. Dar îmi place mult ideea de un pahar de vin la final de zi. Poate unul și la masa de prânz, doar că mă împiedică legislația când sunt la volan. 🙂 Nah, nu suntem în Franța. Chiar și așa, experimentul făcut de mine, a fost foarte relevant în starea mea generală de bine. Pentru că în toată acea lună efectiv am avut mintea mai limpede.
Problema cu băutul alcoolului este că majoritatea oamenilor nu îl consumă ca pe un obicei de stil de viață, cum este în Franța sau în Italia, ci ca să scape de o responsabilitate. Sau, pe românește, ca să-și înece problemele și să uite de ele. Unii beau din anxietate. Unii beau ca să fugă de realitate … să nu le mai pese.
Problema care intervine este că nu-ți mai pasă pentru o scurtă perioadă de timp, apoi realitatea vieții te lovește poate și mai tare. Faci prostii. Adu-ți aminte, în adolescență, când sufereai din dragoste și beai ceva, prindeai curaj. Ceea ce urma era fie să-l suni pe cel iubit și să te pui într-o poziție ușor penibilă, fie să te arunci în brațele altcuiva iar ulterior regretai.
Revenind la motivul pentru care îți spun că acest obicei este că el te poate defocusa (nu știu dacă există acest cuvânt în română și nu-l caut :)) de la ceea ce este important în viața ta. Bucură-te în momentele de relaxare, la socializare, într-o seară romantică de un vin bun, dar fă-ți un obicei în a spune ”nu” atunci când ți se oferă. Nu este nicio rușine să refuzi fără să dai alte explicații.
Sigur, lista aceasta de 4 obiceiuri zilnice pe care să le aduci în viața ta poate fi extinsă. Dar dacă vrei să îți iasă lucrurile în viață, este bine să începi măcar cu câteva dar de impact. Și eu îți promit că dacă nu le tratezi cu ”superioritate” pentru banalitatea lor, aceste 4 obiceiuri zilnice se vor dovedi de aur în viața ta!
***