Now Reading
Ianuarie fără alcool sau Dry January. Ce înseamnă și de ce contează?

Ianuarie fără alcool sau Dry January. Ce înseamnă și de ce contează?

Dintotdeauna am recunoscut că mie îmi place un Aperol Spritz pe o terasă însorită, savurez din plin un pahar de vin roșu dens pe canapea la un film fain sau într-un context social cu discuții interesante și mă bucur mult de dulceața unei vișinate făcută în casă care îmi amintește de copilărie când gustam câte un pic pe furiș. Iar decembrie este prin definiție o lună cu multe întâlniri, mese și fripturi, la care un pahar de ceva este aproape nelipsit. Așa că ianuarie fără alcool sau Dry January este momentul perfect pentru a renunța la acest mic viciu. Măcar pentru o perioadă.

Vreau să fie foarte clar de la bun început, nu vă zic să renunțați la alcool de tot. Eu sigur nu o voi face. 🙂 Chiar cred că este una dintre micile plăceri ale vieții care poate fi menținută atâta vreme cât vorbim despre un consum ocazional. Dar este de necombătut faptul că alcoolul nu este deloc bun pentru sănătate.

Ce este Dry January, mai exact?

Este destul de simplu – nu te atingi de alcool pentru durata întregii luni ianuarie.

Conceptul a apărut în Marea Britanie (normal muahaha – câtă răutate) în 2013, când o organizație nonprofit numită Alcohol Change UK a început mișcarea cu scopul de a strânge bani pentru conștientizarea și tratamentul abuzului de alcool.

Acest concept a prins rapid pe tot globul, iar acum tot mai multă lume alege să participe la Dry January ca o modalitate de a bea mai puțin sau de a da reset organismului după o lună sau două de sărbătorit. Știam de acest concept dar ieri mi-a ieșit în cale un reel al psihiatrului Dr. Daniel G. Amen care menționa o parte din ”stricăciunile” pe care le provoacă consumul de alcool.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel G. Amen, M.D. (@doc_amen)

  • Majoritatea problemelor pe care le ai  în viața ta cu caloriile inutile sunt din cauza alcoolului.
  • Alcoolul este un dezinfectant și sigur nu vrei să îți dezinfectezi intestinele în care locuiesc 100.000 miliarde de bacterii deosebit de utile.
  • Alcoolul afectează activitatea creierului, în cortexul prefrontal, afectând judecata, concentrarea, inhibând reacțiile și implicit prevenția.
  • Alcoolul scade stresul în primă fază dar ulterior, 24 de ore mai târziu stresul revine mai puternic și nevoia de alcool reapare.

Efecte secundare serioase ale consumului de alcool

Conform amenclinics.com alcoolul vine la pachet însă și cu alte efecte secundare dovedite științific:

1. Reduce volumul creierului

Oamenii care beau 1-7 băuturi pe săptămână au creierul mai mic decât cei care nu beau, conform unui studiu din 2008 la Johns Hopkins, apărut în Archives of Neurology. Aceeași cercetare a constatat că persoanele care consumă 2 sau mai multe băuturi pe zi au o și mai mare contracție a creierului. Modificările la nivelul creierului pot apărea devreme. Un studiu din 2020 din Scientific Reports a constatat că consumul moderat de alcool a fost asociat cu un volum total mai mic al creierului la vârsta mijlocie timpurie (vârste cuprinse între 39 și 45 de ani), atât la bărbați, cât și la femei. Cercetările privind adolescenții și consumul de alcool în Developmental Cognitive Neuroscience au arătat că cei care au devenit băutori între 12-17 ani, comparativ cu cei care nu au consumat alcool, au început cu un volum mai mic al creierului și au pierdut și mai mult volumul creierului în timp. Când vine vorba de creier, dimensiunea contează!

2. Scade fluxul de sânge către creier

Scanările creierului băutorilor constanți arată o scădere a fluxului sanguin general către creier. Creierul folosește 20% din fluxul de sânge din corpul tău și este esențial pentru funcționarea sănătoasă a creierului. Când nivelurile sunt scăzute, poate duce la o listă întreagă de probleme – ceață a creierului, luarea deciziilor greșite, probleme de concentrare, impulsivitate și multe altele. Este deosebit de important să știm că fluxul sanguin scăzut la scanările creierului este predictorul numărul 1 al viitoarelor probleme de memorie și al bolii Alzheimer.

3. Provoacă atrofia hipocampului

Bea a 1-2 pahare de vin pe zi, care este considerată băutură „moderată”, duce la atrofie la nivelul hipocampului, potrivit unui studiu de 30 de ani pe 550 de femei și bărbați, care a fost publicat în 2017 în BMJ. Hipocampul este o regiune critică a creierului pentru învățare și memorie. În acest studiu, persoanele care au băut 4 sau mai multe băuturi pe zi au avut de 6 ori mai multe șanse de a avea atrofie în această regiune extrem de importantă a creierului în comparație cu cei care nu beau, iar băutorii moderati au avut un risc de 3 ori mai mare. Cercetătorii au observat că nu au găsit niciun efect protector de la băutură ocazională. Iar consumul mai mare de alcool a fost, de asemenea, legat de modificări ale microstructurii corpului calos, un mănunchi gros de fibre nervoase care conectează cele două emisfere ale creierului și care este implicat în a permite ambelor părți ale creierului să comunice eficient.

4. Reduce numărul de noi celule cerebrale

Consumul excesiv de alcool scade generarea de noi celule cerebrale, în special în hipocamp, conform cercetărilor pe animale prezentate la Neuroscience în 2009. În cadrul studiului, maimuțele care au consumat alcool au înregistrat o scădere cu 58% a numărului de noi celule cerebrale formate și o scădere de 63% a ratei de supraviețuire a noilor celule cerebrale.

5. Crește riscul de demență

În comparație cu cei care nu beau și cei care beau ocazional, băutorii moderați până la frecvenți au un risc cu 57% mai mare de demență, potrivit cercetărilor din The Journals of Gerontology, Series A. Băutul te poate face la propriu să-ți pierzi mințile.

Cum spunem NU?

Bun, bun, știm că alcoolul este rău pentru creierul nostru și pentru sănătate în general. Dar ce faci când contextul social te ademenește? În cele 7 zile de când mi-am propus să adopt conceptul Ianuarie fără alcool sau Dry January, am avut cel puțin 7 momente în care am avut această tentație, oferită de mine sau propusă de alții cu insistențe ”dar te rog, bea cu mine măcar un pahar de prosecco!”

Ei bine, Capricorn capsoman ce sunt, este greu să mă convingi de ceva mai ales când mi-am propus cu determinare să fac asta. Dar nu toată lumea este așa și este foarte ușor să cedezi de rușine. Eu consider că interesul pentru propria stare de bine trebuie să depășească o eventuală senzație de rușine față de terți. Și dacă nu știi exact cum să reacționezi sau ce să zici ca să fii luat/ă în serios atunci când un ”nu, mulțumesc” nu este suficient, îți las aici câteva replici care ar trebui să funcționeze.

„Pentru că îmi iubesc creierul și vreau să-l păstrez sănătos.”

„Am alergie la alcool.” – da, există așa ceva! Cunosc eu câțiva oameni și care credeți-mă ar bea cu două mâini dacă nu ar fi ajuns direct la spital.

„Alcoolul ucide bacteriile intestinale și îmi iubesc bacteriile.”

„Când beau, mă comport foarte nasol.” – se știe doar că alcoolul scoate la suprafață adevăratul caracter. 🙂

„Prefer să-mi păstrez caloriile consumate pentru mâncare.”

„Vreau să fiu pe deplin prezent/ă și să înțeleg totul.”

„Nu beau niciodată când trebuie să conduc.”

„Am consumat deja limita mea pentru seara asta.”

„La această vârstă, am decis să dau prioritate sănătății mele, așa că nu mai beau.”

„De când am încetat să mai beau, îmi place că mă trezesc înviorat/ă în fiecare zi.”

„Încep ziua devreme mâine și vreau să fiu în formă bună.”

See Also

„Am antrenament mâine.” – Dacă te întreabă pentru ce te antrenezi, poți spune că te antrenezi pentru o cursă de 5K, un turneu de tenis de masă sau pur și simplu cea mai bună formă a ta.

„Iau un medicament care nu se combină bine cu alcoolul.”

„Suntem ceea ce bem, așa că am decis să renunț la băutură – iar capul meu este mult mai limpede pentru că beau apă!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint | TV Host (@silversonia)


Apropos, apa se bea corect precum în videoul de mai sus! 🙂

„Când am aflat că alcoolul este implicat în aproximativ 8 tipuri de cancer, am renunțat la el.”

„Încerc să reduc și aș aprecia cu adevărat sprijinul tău.”

”Este Dry January/ Ianuarie fără alcool și vreau să fac aceste experiment. Nu vrei să încerci și tu?”

Orice om cred că poate accepta una dintre aceste replici ca fiind plauzibile și de necombătut.

La început, s-ar putea să ți se pară dificil sau inconfortabil să refuzi invitația la un pahar atunci când cineva ți-l oferă. Din acest motiv, poți exersa răspunsurile înainte de a ieși pe ușă la o întâlnire, o masă sau o petrecere. Fii ferm/ă, dar respectuos/ă. Cu cât exersezi mai mult, cu atât te vei simți mai confortabil. În curând, răspunsurile vor deveni automate.

Fiecare dintre noi este responsabil de propriul consum de alcool și că nu trebuie să cedeze presiunii sociale. Totul este o chestiune de alegere. Și nici nu-ți imaginezi cât de puternic/ă te vei simți atunci când vezi că faci exact ceea ce este mai bine pentru tine!

Iar ca ultimă sugestie dacă alegi să te ții și tu de Dry January atunci sugestia mea este să te bucuri de apă infuzată cu fructe. Super detox și super gust!

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top