Rugăciunea, puterea ei și cum să o practici.

Medităm și manifestăm … dar oare ne mai și rugăm? De multe ori, ceea ce au alții pare mai atractiv. Ne dorim ce au alții. Dar uităm ceva foarte prețios … ce avem noi. Pentru că, la rândul nostru, avem ceva ce alții își doresc. Cam așa cred că este și cu rugăciunea. Ne dorim să devenim mai spirituali, să trăim viața cu armonie în minte și suflete, să ni se împlinească dorințe. Și apelăm la tehnici aduse de departe, din culturi diferite, crezând că sunt mai eficiente. Așa că în articolul de astăzi eu vă propun un exercițiu simplu … să ne rugăm! Cred că asta este ceea ce ne trebuie în anul 2023.
La biserică nu merg des, nu am apucături habotnice, dar CRED. Cred că dincolo de existențele noastre firave pământești, există ceva mult mai mare, mai puternic și mai bun. Și cred că dacă știm cum să comunicăm cu acea Forță, ea ne poate ajuta. Iar rugăciunea este un mod de comunicare cu Divinitatea. Așa privesc eu această practică. Totuși, așa cum comunicarea în diverse domenii de activitate are regulile ei, tot așa și rugăciunea ca să fie eficientă, trebuie făcută ca o practică după anumite standarde să zicem.
Rugăciunea este un mod de comunicare cu Divinitatea
Am studiat un pic subiectul pentru că m-a interesat și am făcut câteva constatări. Așa vreau să le numesc, pentru că rugăciunea este totuși un act intim, pe care fiecare îl face după cum simte.
„Roagă-te cum poţi, ca să ajungi să te rogi cum trebuie”.
Eu nu zic să faci ce am scris eu în rândurile de mai jos. Dar ceea ce te invit să faci este să cercetezi și vei constata că mai toate înțelepciunile pe care le citim pe net în prezent, le auzim la diverși guru, se regăsesc întocmai în învățăturile credinței noastre. Formulate poate cu niște cuvinte din limbajul bisericesc. Dar acel limbaj, tradus în cuvinte mai simple, vei constata că ascunde adevăruri vechi și profunde.
Dar să o luăm cu începutul.
Ce înseamnă să te rogi?
Să te rogi înseamnă să comunici cu Dumnezeu. Asta poate însemna să-I mulțumești, să-L lauzi, să mărturisești ceva ce ai greșit sau să exprimi o nevoie pe care o ai. Poate însemna chiar să vorbești cu El așa cum ai vorbi cu un prieten.
A învăța cum să te rogi înseamnă de fapt dezvoltarea unei relații cu Dumnezeu. Relațiile sunt construite pe momente de conexiune. Acele momente de conexiune care te leagă de o altă persoană înseamnă un schimb de energii – cuvintele pe care le spui și felul în care le spui contează. Dar cum faci asta cu Dumnezeu?
Cred că putem fi de acord că în era în care trăim, plină de tehnologie și date bazate pe dovezi științifice, rugăciunea poate părea o activitate arhaică și supranaturală. Ce înseamnă asta? Gândește-te o clipă. Vorbești cu un Dumnezeu care nu seamănă cu nimeni altcineva cu care ai mai vorbit. El are o personalitate și calități pe care le poți înțelege și cu care poți să te relaționezi, dar nu te poți aștepta să relaționezi cu Dumnezeu exact așa cum ai face cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei. Pentru că Dumnezeu este dincolo de ceea ce poți înțelege în lumea normală de zi cu zi. El este supranatural.
Pe de altă parte, sigur îți este firesc să vorbești cu alți oameni, așa că să vorbești cu Dumnezeu poate părea ciudat și nenatural la început. Dar vei constata că pe măsură ce practici rugăciunea, vei simți că e tot mai simplu.
Cum te rogi?
Probleme cotidiene avem cu toții. Și ne dorim ca ele să fie mai puține, mai mici și chiar să dispară din viața noastră. Asta nu înseamnă că trebuie să spunem continuu rugăciuni. Dar poți fi continuu într-o stare de rugăciune interioară.
Dacă poți înțelege și poți integra această practică interioară, poți să te rogi oricând și oriunde.
Nu trebuie să știi pe de rost rugăciuni, ci din inimă să rostești în sinea ta ceea ce este important. Rugăciunea este o stare de iubire, de relație cu Divinitatea, cu Dumnezeu, nu o poezie recitată mecanic. Este o conversație continuă cu Dumnezeu.
Chiar și o tăcere adâncă poate înseamnă o rugăciune adâncă. Iar o rugăciune adâncă înseamnă o tăcere adâncă.
Vă sună cunoscută sintagma modernă ”Be present!” Ea vorbește pe scurt despre puterea prezentului, puterea de a fi conectată la ființa ta interioară. Ei bine, asta este și starea interioară pe care să o ai atunci când ești în comunicare cu Dumnezeu. Prezența inimii să fie continuă. Iar dacă te rogi, ești mereu prezent.
Dacă totuși ai nevoie de câteva referințe clare atunci :
- Spune cui te adresezi
- Mulțumește-I
- Cere voia Sa
- Spune ce ai nevoie
- Cere iertare
Când e bine să te rogi?
Tot timpul.
Începe ziua cu 10 minute de cugetare blândă sau rugăciune și vei vedea ce bine îți va merge. Mulțumește pentru că te-ai trezit și mai ai o zi de viață înainte. Dar se zice că la miezul nopții rugăciunea este foarte puternică. Într-un final cred că cel mai mult contează însă ce simți și când simți.
Ce se va întâmpla dacă te rogi?
Dacă te interesează beneficiile meditației asupra stării de sănătate fizică, mentală și emoțională, atunci nu cred că te va surprinde să constanți că rugăciunea are la rândul ei numeroase beneficii.
Rugăciunea poate fi o sursă de putere, înțelepciune și pace interioară.
Rugăciunea este o modalitate de a invita o putere superioară să intre în luptele vieții tale. Rugăciunea poate fi o sursă de putere, înțelepciune și pace interioară.
Așa că iată 5 lucruri la care să te aștepți în timp ce dezvolți o conversație cu Dumnezeu sau ce beneficii îți poate aduce rugăciunea:
Vei înțelege că nu ești Dumnezeu.
De fiecare dată când te rogi, recunoști practic că nu totul este în puterile tale și că ai nevoie de sprijin. Adică îți recunoști limitarea umană. Vei deveni mai umil un pic în fața vieții.
Îți vei da seama că lumea nu începe și nu se termină cu tine.
Când bebelușii plâng, de obicei vine cineva și le satisface nevoile, dar acest tip de atenție nu durează pentru totdeauna. Creșterea către devenirea adultului de mai târziu este un proces dureros de a te împăca încet cu realitatea că lumea nu se învârte în jurul tău. Nici măcar dacă ești influencer cu milioane de followers. 🙂
Indiferent dacă te rogi pentru tine sau pentru alții, recunoști că altcineva este centrul universului.
Vei ceda controlul altcuiva.
Cu toții suntem control freaks într-o anumită măsură. Dar în același timp suntem conștienți de faptul că nu totul este în controlul nostru. Rugăciunea îți permite să recunoști lui Dumnezeu și ție că ai nevoie de El ca ghid al vieții tale. În timp vei simți cum vei lua decizii bune pentru tine și vei avea o direcție în viață atunci când simți că nu știi încotro s-o apuci. Este fix senzația aia de abandon și drumul ți se arată apoi ca prin minune.
Îți vei comunica sentimentele reale.
Mai ții minte că am scris despre cum să scrii în jurnal? Ei bine, gândește-te la momentul de rugăciune ca la o confesiune pe care ai pune-o pe paginile jurnalului. Este nevoie de introspecție profundă, de identificarea sentimentelor, trăirilor. Rugăciunea este o modalitate sigură de a îți procesa gândurile și sentimentele.
Rugăciunea ameliorează anxietatea. Combinată cu meditația (despre care am scris AICI pentru că una nu o exclude pe alta), rugăciunea contribuie semnificativ la ameliorarea stării de anxietate.
Vei avea încredere că Dumnezeu este cu tine.
Nu te gândi că vorbești cu pereții atunci când te rogi. Crede că cineva sau ceva te ascultă – și că nevoile tale vor fi rezolvate. Miracolele se pot întâmpla prin rugăciune și credință.
Cum îți sună asta? Înfricoșător? Intrigant? Confuz? Rugăciunea este un lucru misterios – simplu, dar profund. Și totuși miliarde de oameni se roagă în fiecare zi. Oare de ce? Întrebări la care să cauți tu răspunsuri …
Pe lumea asta știu că nu trebuie să am certitudini. Dar voi avea totuși una la final de articol: rugăciunea garantat nu are efecte adverse. Așa că o poți practica fără rușine, din plin și cu încredere, ai un pic de răbdare și vezi ce se întâmplă … 🙂
***
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂
Minunat!
Mulțumesc mult!
Intru totul de acord cu ce ai scris. Este un articol minunat!