Now Reading
O problemă feminină frecventă: monturile. Cauze, prevenire și abordări terapeutice împotriva durerii și pentru corectarea lor.

O problemă feminină frecventă: monturile. Cauze, prevenire și abordări terapeutice împotriva durerii și pentru corectarea lor.

Monturile, cunoscute și sub denumirea medicală de Hallux Valgus, reprezintă o afecțiune comună a piciorului caracterizată prin deplasarea articulației de la degetul mare. Această deformare determină îndreptarea degetului mare spre al doilea deget, creând o umflătură osoasă la marginea exterioară a piciorului. În timp ce factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea monturilor, diverse elemente contribuie la apariția lor. Acest articol își propune să exploreze cauzele monturilor, măsuri preventive și abordări terapeutice, inclusiv exerciții, întinderi și terapii pentru ameliorarea durerii și, posibil, corectarea formei piciorului.

Recunosc că posibilitatea apariției monturilor mă sperie îngrozitor! Cum? Să nu mai pot purta eu la 80 de ani tocuri de măcar 7 cm? Ce fac cu toată colecția mea fabuloasă? Deși nu sunt miriapod, parcă niciodată nu am suficiente perechi de încălțăminte. Și după cum probabil ați remarcat, sunt purtătoare de tocuri … înalte. Csf, ncsf.  De ceva vreme însă am remarcat că la unul dintre picioare, atunci când exagerez cu purtarea unor pantofi înalți câteva zile consecutive, am durere și parcă se întrevede apariția montului. Ceea ce, repet, mă sperie și vreau să evit. Așa că am dat iama în informații de ultimă oră, am căutat soluții și tot ce se poate face pentru a le preveni. Altceva decât ceea ce deja știu, cu tocuri înalte, mai răruț, că-i mai drăguț. Și mai sănătos.

Sunt monturile mai frecvente la femei?

Monturile pot apărea la ambele sexe, totuși se crede că pot fi mai frecvente la femei din mai multe motive. O posibilitate este ca monturile să fie văzute mai des la femei, deoarece acestea tind să poarte pantofi care sunt strânși sau înguști. Aceste tipuri de pantofi pot exercita presiune asupra oaselor și articulațiilor picioarelor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea monturilor. Un alt motiv pentru care monturile pot fi mai frecvente la femei este că picioarele femeilor sunt de obicei mai mici decât ale bărbaților și au un arc mai înalt. Acest lucru poate face piciorul mai predispus la probleme biomecanice, cum ar fi deja celebrul mont.

Cauzele monturilor

Genetica

Monturile pot fi moștenite, cu anumite structuri ale piciorului transmise prin generații. Persoanele cu antecedente familiale de monturi pot avea o predispoziție crescută la dezvoltarea lor.

Structura și mecanica piciorului

Mecanica anormală a piciorului, cum ar fi supinația exagerată (mișcarea de rotație externă )sau piciorul plat, poate contribui la formarea monturilor. Aceste condiții pot exercita presiune excesivă asupra articulației de la degetul mare, ducând la deplasare.

Încălțăminte inadecvată

Pantofii strâmți, înguști sau cu toc înalt forțează degetele în poziții ne-naturale, crescând riscul monturilor. Încălțămintea nepotrivită poate agrava monturile existente sau contribui la apariția lor.

Afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor

Afecțiuni aferente înaintării în vârstă precum artrita reumatoidă pot afecta articulațiile, inclusiv pe cea de la degetul mare. Inflamația și deteriorarea articulațiilor pot duce la formarea monturilor.

Factori profesionali

Anumite ocupații care implică perioade prelungite de stat în picioare sau stres repetitiv asupra picioarelor pot contribui la apariția monturilor. Acest lucru este valabil în special dacă nu se poartă încălțăminte corespunzătoare.

Monturile pot deveni atât de dureroase încât purtarea pantofilor sau chiar mersul pe jos ajunge să fie dificil. Monturile pot fi prevenite, dar odată ce se dezvoltă, nu pot fi inversate. O intervenție chirurgicală pentru a scăpa complet de un mont poate fi o soluție, dar metodele de prevenire și tratamentul sunt, de asemenea, vitale pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și pentru a opri formarea sau agravarea unui mont. Cum?

Exercițiile pentru monturi și dureri la nivelul piciorului pot ajuta la prevenirea sau încetinirea dezvoltării sau progresiei montului prin reducerea presiunii asupra articulației metatarsofalangiene și întărirea mușchilor degetelor și piciorului. Îngrijirea personală a monturilor și întinderile pentru ameliorarea simptomelor pot fi utilizate pentru cazurile ușoare până la moderate.

Însă chiar și persoanele cu monturi severe pot beneficia de exerciții blânde, lente și țintite pentru degetele de la picioare. Persoanele care sunt supuse unei intervenții chirurgicale la mont vor primi instrucțiuni de exerciții adecvate pentru recuperarea lor.

Prevenirea monturilor cu exerciții la domiciliu

Exercițiile pentru monturi sunt considerate terapeutice și adesea primul pas necesar pentru persoanele care au fost sedentare, au articulațiile înțepenite sau au musculatura slăbită, suferă de dureri în articulațiile degetelor de la picioare sau se recuperează după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a monturilor. Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea mobilității.

Aceste exerciții de întindere pentru ameliorarea durerii sau pentru tratament, trebuie efectuate desculț și cu menținerea fiecărei repetări timp de cinci secunde. Efectuați zilnic exerciții și repetați fiecare exercițiu până când simțiți că mușchii obosesc. Exercițiile se fac în așezare, pe ambele picioare sau pe un picior.

Cercurile cu degetele mari de la picioare
Cercurile cu degetele sunt un exercițiu bun pentru monturi destinate persoanelor cu dureri severe de picior și dificultăți de mers. Beneficiile acestui exercițiu includ imbunătățirea mobilității sau a funcționării articulațiilor și ameliorarea durerii și presiunii.

Pentru a face acest exercițiu:

 • Așezați-vă într-o poziție confortabilă pe podea sau pe un scaun.
 • Rotiți ușor și lent degetele mari de la picioare, faceți cercuri.
 • Lucrați până la 20 de repetări pe fiecare deget.

Trageri de degete
Tragerile degetelor de la picioare sunt întinderi ușoare care ajută la îmbunătățirea mobilității articulațiilor degetelor mari afectate de monturi. Mobilitatea este esențială pentru a putea merge. Chiar dacă aveți mont doar pe o parte, ar trebui să efectuați exercițiul pe ambele părți pentru a crește mobilitatea generală și sănătatea picioarelor.

Cum să efectuați acest exercițiu:

 • Pune piciorul pe un scaun
 • Țineți-vă piciorul aproape de zona în care degetele de la picioare se întâlnesc cu piciorul pentru a oferi stabilitate.
 • Cu cealaltă mână, trageți ușor degetul mare înainte și apoi flexați-l în jos, spre talpă, până când simțiți o întindere ușoară (dar nu durere).

Întinderea mușchilor aductor al degetelor de la picioare
Mușchiul aductor din picior ajută la menținerea piciorului drept. Întinderea aductorului degetului de la picior este similară cu o tragere a degetului de la picior, dar în loc să trageți în jos, trageți lateral spre articulația afectată și eliberați presiunea asupra mușchiului aductor dintre primul și al doilea metatarsian (degetul mare și al doilea deget).

Faceți după cum urmează:

 • Cu piciorul plat pe podea, folosiți degetele pentru a separa degetul mare de la picior și trageți spre mont.
 • Întindeți celelalte degete de la picioare în direcția opusă degetului mare.
 • De asemenea, puteți masa partea superioară a piciorului la linia aductorului (între degetul mare și al doilea deget) pentru o relaxare suplimentară.

Extensia și depărtarea degetelor de la picioare

Întinderea degetelor de la picioare ajută la întărirea mușchilor cheie ai piciorului și la reducerea durerii cauzate de monturi.

Cum să efectuați acest exercițiu:

 • Stați pe un scaun.
 • În timp ce ține călcâiul pe podea, întinde și depărtează degetele de la picioare.
 • În timp ce degetele de la picioare sunt depărtate, împingeți degetul mic în jos pe podea.
 • Împingeți degetul mare în jos și spre picior.

Ridicarea unei bile

Ridicarea unei bile are ca scop construirea forței degetelor și picioarelor. Orice obiect mic care poate fi apucat în siguranță cu degetele goale de la picioare va funcționa (nu trebuie să fie neapărat o bilă).

See Also

Cum să faceți acest exercițiu:

 • Stați pe scaun.
 • Puneți patru sau cinci obiecte mici, cum ar fi bilele, în fața voastră și pe o parte a scaunului.
 • Folosiți-vă degetele de la picioare pentru a prinde câte o bilă și mutați-o pe cealaltă parte a scaunului.
 • Schimbați picioarele și folosiți degetele de la picioare pentru a aduce bilele înapoi pe partea inițială.

Ridicări de călcâie
Ridicările de călcâi fac parte din exercițiile simple de întărire a piciorului recomandate pentru prevenirea si tratarea monturilor.

Cum să faceți acest exercițiu:

 • Stați cu genunchii îndoiți și călcâiele întoarse ușor spre interior.
 • Ridicați-vă arcul.
 • Ridicați călcâiul de pe podea (în timp ce mențineți presiunea pe degetul mare de la picior).

Dacă sunteți familiarizați cu yoga, cu siguranță veți remarca faptul că multe dintre aceste exerciții sunt efectuate și în antrenamentele de acest tip. Colegiul American de Reumatologie spune că activitățile cum ar fi yoga, tai chi și, de asemenea, golful încorporează atât amplitudinea activă de mișcare cât și mișcările de întindere în practicile lor.

Ce altceva mai ușurează durerea de monturi?

Există și alte metode de ameliorare a durerilor la nivelul degetelor mari, în special tipul de durere asociat cu mersul pe jos. De fiecare dată când pășim, angrenăm articulația degetului afectată. Pe măsură ce ne împingem degetul în jos pentru a merge, aceasta pune presiune asupra articulației, provocând durere. Metodele de tratare a durerii includ:

 • Ameliorare naturală prin terapie cu rece sau folosind pachete de gheață pe articulația afectată
 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală
 • Unguente topice, cum ar fi crema obișnuită pentru artrită (diclofenac)
 • Purtați pantofi cu suficient spațiu în zona degetelor pentru a elibera presiunea
 • Folosind separatoare pentru degete, atele sau alte astfel de dispozitive conform recomandărilor specialistului

În final este important să rețineți că nu există niciun exercițiu magic care să poată micșora monturile în mod natural. Îngrijirea montului și exercițiile fizice pentru prevenirea și gestionarea simptomelor sunt esențiale pentru sănătatea picioarelor și capacitatea de mers pe jos. Exercițiile pentru mont includ întinderea zonei din jurul articulației afectate, întărirea piciorului și îmbunătățirea mobilității și echilibrului.

Un kinetoterapeut vă poate ajuta să alegeți încălțămintea potrivită și să vă recomande cele mai potrivite exerciții. Unii oameni ar putea avea nevoie să consulte un podiatru (Podiatria este acea profesie a stiintelor medicale dedicata cercetarii, prevenirii, diagnosticarii si tratamentului deformarilor, patologiei si leziunilor piciorului si structurilor aferente – in relatie cu intregul corp), un medic specialist ortoped, pentru evaluarea monturilor și o potențială intervenție chirurgicală.

***

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/bunion-surgery#:~:text=He%20or%20she%20may%20also,help%20reduce%20pain%20and%20swelling.

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/turf-toe/

https://rheumatology.org/exercise-and-arthritis

https://www.verywellhealth.com/exercises-for-bunions-7571141?hid=139280f953d15e09557f80ad5175ace7778c9795&did=11562459-20240110&utm_source=verywellhealth&utm_medium=email&utm_campaign=verywell-health-today_newsletter&utm_content=011024&lctg=139280f953d15e09557f80ad5175ace7778c9795

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top