7 schimbări prin care să aduci rafinament și eleganță locuinței tale.

Când resursele sunt limitate dar dorințele materiale nelimitate, este important să prioritizezi atunci când vrei să aduci eleganță locuinței tale. De când mă știu, lucrurile care îmi plac cel mai mult sunt, întâmplător sau nu, și cele mai scumpe. Ceea ce face destul de dificilă ulterior alegerea mai pământeană. 🙂 Dar nu imposibilă!
Într-o lume în care adesea mai puțin înseamnă mai mult, arta redecorării unui apartament cu doar câteva elemente alese cu grijă a fost tot timpul o provocare interesantă pentru mine. La fel ca și atunci când vorbim de ținutele vestimentare, este important să știi ce îți place, care este direcția în care vrei să mergi și să cauți chiar acolo ca să nu te fure prea tare peisajul extrem de ofertant.
Așa că fie că ești din zona estetică minimalistă sau că îți place ceva mai încărcat, în acest articol mi-am propus să îți sugerez câteva schimbări prin care să aduci eleganță locuinței tale. Alegerile mele, sigur, se încadrează în stilul casei mele. Dar ele pot fi adaptate gustului tău, prin alegerea altor culori, texturi sau modele. Pentru că toți producătorii pe care îi voi menționa aici, au game diverse de produse.
Dulapuri înalte până în tavan.
Cred că asta este obsesia mea în casă: vreau uși dintr-o bucată, înalte din tavan și până-n podea. De ce? Pentru că aduc înălțime încăperilor – iar după cum bine știm, înălțimea dă senzația de casă mare, de spațiu în care poți respira. De asemenea, o ușă de dulap nesecționată este odihnitoare pentru privire, este unitară iar eleganța de multe ori înseamnă simplitate.
În casa mea dulapurile sunt pe uși glisante și sunt exact cum am descris mai sus. Doar zona biroului rămăsese cam haotică. Rafturi la vedere pline de cărți și elemente decorative, care încărcau și oboseau ochiul. Așa că atunci când am găsit producătorul potrivit, am decis să fac proiectul la care visam de mult. Un birou în consolă, legat de un dulap în interiorul cărui să pot organiza tot ce era la vedere, prin care chiar consider că am reușit să aduc multă eleganță acestui colț din casa mea.
Am avut noroc cu Glamour Floors, o companie românească cu tradiție. De ce spun de tradiție, pentru că ea garantează meșteșugul transmis din generație în generație, și adaptarea sa pe parcurs la timpurile moderne până în prezent.
Povestea afacerii de familie începe în 1894, în Măgureni, Prahova, unde Ghiță Stan Dobre exploata pădurile legendarilor Cantacuzino pentru a obține parchet forestier. Pe atunci, pădurile erau păstrate doar 80 de ani, apoi copacii se tăiau pentru a elimina bolile și dăunătorii și pentru a stimula regenerarea naturală.
“Așchia nu sare departe de trunchi”, spune un vechi proverb românesc. În 1992 renaște afacerea familiei cu lemn, sub numele Glamour Floors. De această dată, compania se extinde către pardoseli profesionale și amenjari interioare, furnizare de produse de calitate și servicii. Glamour Floors este o companie care oferă servicii și produse care se disting prin calitatea materialelor utilizate și a expertizei echipei – aspect esențial într-o lume în care meșteșugul se cam pierde.
În 2022, Glamour Floors a marcat cei 30 de ani de activitate, adăugând portofoliului o extensie a brandului: Taik, mic mobilier, uși de lemn de interior și exterior, realizate în spirit autentic. Reînviind tradiția atelierului de tâmplărie a lui Taică Ghiță, experții Glamour Floors proiectează și execută mic mobilier din lemn din stejar.
Și practic acesta este punctul în care am vrut să ajung cu povestea și implentarea dulapului meu care a ieșit impecabil, după cum puteți remarca în imagini! Din lemn de stejar, bine lucrat, astfel încât să nu pară prea masiv pentru un apartament. Am avut o sursă de inspirație de la care am pornit și mi-am dorit în mod deosebit ca una dintre uși să fie cu riflaje de sus, până jos.
Pereți decorați cu riflaje.
Riflajele, altă obsesie! M-ai țineți minte cât am căutat surse care să îmi facă pe culoarea dorită, dimensiunea dorită? Tot la Glamour Floors am găsit soluția. În spatele televizorului am ales să fie riflaje în culoarea nucului, dar și pe hol. Acolo este ceva neterminat încă, în sensul că între două coloane de riflaje va fi poziționată o oglindă foarte înaltă (perfecta pentru #ootd 🙂 ).
Rezultatul este unul care m-a făcut foarte fericită și care mi-a finalizat în casă o chestiune pe care de mulți ani o doream implementată.
Da, astfel de lucrări la comandă necesită răbdare pentru că nu se pot face peste noapte. Lemnul trebuie tratat și prelucrat, lăsat să se usuce, montat. Astfel de procedure sunt meticuloase și fiind lucru manual, durează mai mult. Dar cu siguranță merită și îi recomand cu căldură pe cei de la Glamour Floors.
Ascunde obiectele utile dar urâte precum centrala
Doamne, cât am mai așteptat și dulapul pentru centrala din bucătărie, care îmi strica tot aspectul curat în stories 🙂 . După ce am schimbat ușile dulapurilor din bucătărie, am reușit să fac la comandă și un dulap din același material pentru a închide în spate ”monstrul”.
Acum bucătăria este numai bună pentru a face frumoase filmări! 🙂
Jaluzele care filtrează lumina și prin care aduci eleganță locuinței tale
Rămânem un pic în bucătărie, pentru că și la geamuri am schimbat un element: jaluzelele. Îmi doream mult să fie late, din bambus, și să pornească din tavan – vedeți numai obsesii 🙂
I-am găsit pe net pe cei de la Magazinul Oana care aveau EXACT ce voiam – servicii complete de decorare a ferestrelor! O echipă a venit să facă măsurători și să îmi arate paletarul din care am ales culoarea lemnului și culoarea benzilor. Apoi, la aprox. 3 săptămâni, comanda a fost gata iar echipa de specialiști a venit să o monteze.
În afară de calitatea execuției, am mai apreciat mult, curățenia cu care s-a lucrat și cum a rămas după aceea locul faptei.
Canapeaua, piesa de temelie a oricărui living!
Nu știu cum o fi la voi, dar la mine în casă canapeaua este fără dubiu elementul esențial. Trebuie să fie mare, confortabilă, ușor de îngrijit, rezistentă și, neapărat, foarte frumoasă! Cred că o canapea este una dintre acele piese de mobilier din casă în care merită să investești, pentru că va acoperi toate acele puncte menționate.
De asemenea, cred cu tărie că este esențial ca anumite obiecte să fie achiziționate de la cei care sunt specializați în ele. Așa că mi-am îndreptat pașii de această dată către un producător străin, celebrul brand italian Natuzzi. Ce să vă spun? Impecabil totul.
Am ales o canapea de colț, modelul Audacia, într-un stil contemporan, un design solid și o atmosferă confortabilă. Am ales o țesătură rezistentă (pentru că este foarte utilizată capaneaua), într-un gri deschis melanj, perfect integrată cu nuanțele de maro și gri închis pe care le am în living.
Am completat și cu un fotoliu mărișor din piele maro, pe care l-am accesorizat cu perne făcute pe comandă din aceeași piele dar și îmbrăcate în material alb/negru – o combinație pe care ulterior am regăsit-o într-o mașină Porsche – așa coincidențe! Mi se pare că este un rafinament atemporal și ușor de recreat.
Alege perdele și perdele până la podea
Perdelele scurte sunt ca o fustă mini nepotrivită – nu măgulește și pare ieftină chiar dacă este scumpă. Draperiile până la podea sunt mult mai plăcute pentru ochi și creează un aer rafinat atunci când le umflă vântul (sau curentul la români). Reprezintă un element care aduce eleganță prin înălțime. Asigură-te că draperiile sunt și suficient de late, astfel încât să nu pară sărăcăcioase.
Personal, le prefer pe cele groase, care atunci când sunt trase, opresc lumina aproape de tot.
De asemenea, atunci când alegi draperiile ar trebui să te gândești dacă vrei ca ele să fie evidente, să fie pată de culoare, sau să fie integrate în peisaj, neutre. Personal, am optat de fiecare dată pentru a doua variantă care în contextul casei mele este cea mai potrivită.
Folosiți perne și pături texturate
Combinația de texturi diferite în spațiul interior este la fel de bună ca și în vestimentație pentru că acel aer luxos. Sigur, este important ca și țesăturile să fie plăcute la atingere, să fie din materiale cât mai dense și cu structură, sau piele naturală (trebuie să specific în mod deosebit că nu sunt fană piele ecologică și că în măsura în care se poate, prefer orice material de proveniență naturală în fața unuia artificial). Cele lucioase pot părea mai ieftine.
Pernele de obicei se pot face la producătorul canapelei sau pe comandă la croitor, după ce cumperi țesătura.
Pături în culorile care îmi plac, de lână, am găsit la Valeria Home. 🙂

Și aici mă opresc. Îmi doream de mult să scriu și să public acest articol. Dar a fost necesar să aștept finalizarea fiecărei etape pentru a pune cap la cap informațiile. Și acum sunt foarte încântată de rezultat. Casa este pentru mine locul din care lucrez mult dar în care îmi și încarc bateriile. Este oaza mea de echilibru și de liniște, așa că vreau să reflecte stilul meu, personalitatea mea, energia mea.
Și cred că aproape am reușit!
Sper să vă inspire exemplele mele și să nu ezitați să căutați în sursele recomandate. Îmi face mare plăcere să vorbesc despre cei care au contribuit la bucuria mea și care merită să fie avuți în vedere pentru diverse achiziții sau investiții.
***