Now Reading
Cum să bei cafeaua ca italienii și să trăiești o dolce vita autentică

Cum să bei cafeaua ca italienii și să trăiești o dolce vita autentică

Când aud despre Italia, sunt zeci de momente și de amintiri care îmi trec prin cap. Mă gândesc la niște paste aglio olio peperoncino excelente savurate la o terasă din centrul Romei. La pizza napoletana. La deserturile siciliene, cu delicioșii cannoli în topul listei. La peisajele care par desprinse dintr-o altă lume din Amalfi și nordul Italiei (zona lacurilor Como și Maggiore). La diminețile de duminică liniștite din orașele italiene. La cele mai bune cești de cafea încercate în Veneția, Florența, Milano și lista poate continua.

Nu știu dacă există vreun studiu în acest sens, dar mie mi se pare că, odată ce pășești în Italia, ești învăluit într-o atmosferă de relaxare și de vacanță continuă. Pur și simplu uiți de toate grijile. Mi s-a întâmplat de fiecare dată când am vizitat Italia și am zis că o să iau cu atenție notițe la obiceiurile și ritualurile lor. Să văd cum fac ei de reușesc să se bucure atât de tare de momente, de gusturi, de mirosuri, de experiențe. Și cum cred că la dolce vita este un concept în strânsă legătură cu mâncarea și băutura de calitate, o să încep incursiunea cu mici trucuri de bună purtare și degustare a preparatelor demne de la vera cucina italiana, dar și a celor mai bune espresso-uri și latte-uri.

Și cum nu pot fi în Italia în acest moment, ca să mă bucur de experiența totală, mi-am făcut o cafea Ispirazione Venezia din noua gamă Nespresso – Ispirazione Italiana. Veneția este orașul cu cea mai lungă tradiție în prăjirea cafelei din Italia, așa că notele ușor fructate și de caramel dulce, dar și intensitatea cafelei Nespresso Ispirazione Venezia sper că mă ajuta să intru în vibe-ul de la dolce vita. 

  • Una dintre regulile de „bună purtare” atunci când vine vorba despre consumul de cafea în stil italienesc ține de ora la care se beau unele specialități. De exemplu, cele care se prepară cu lapte (caffé latte și cappuccino, de exemplu) sunt considerate băuturi de mic-dejun în Italia și nu ar trebui comandate niciodată după 11 a.m. Motivul pentru care italienii consumă cafeaua cu lapte dimineața, alături de un croissant sau de un alt produs de patiserie este pentru că e privită drept un mix mult prea greu de digerat pentru după-amiază.
  • Când italienii au nevoie de cafeină după orele prânzului, salvarea este espresso-ul. Dar interesant este că italienii nu îl numesc espresso, pentru că, la ei, cafeaua este caffé, în timp ce espresso reprezintă un termen tehnic, care descrie metoda de obținere a cafelei. Așadar, dacă te afli în Italia și ai poftă de o cafea delicioasă la amiază, mergi pe varianta de caffé sau, mai simplu, coffee.
  • Dacă vrei să te simți energizat la maximum și simți că poți duce o doză consistentă de cafeină, atunci echivalentul unui espresso dublu, așa cum îl cunoaștem cu toții, este… caffé doppio. Totuși, italienii nu beau frecvent o astfel de combinație. Consumă destul de multă cafea, ce-i drept, dar întotdeauna în doze moderate și… concentrate.
  • Iar dacă vrei să te bucuri de experiența cafelei italiene cum se cuvinte, stai la bar să o bei. Așa e tradiția la ei, așa că așază-te cu încredere acolo și stai la povești cu barista (într-o italiano-engleză cu semne ajutătoare) cât deguști un cappuccino sau un macchiato.
  • De asemenea, e bine să știi diferențele între sortimente, ca să nu te trezești cu surprize apoi. Cappucino, de exemplu, este combinația între un shot de espresso cu lapte spumat, o combinație așezată adesea în straturi (mai întâi cafeaua, apoi laptele). Macchiato este cafeaua peste care se toarnă, direct în ceașcă, și un pic de spumă de lapte. Se confundă adesea cu cappuccino, dar este mai tare. Iar caffè lungo este cea la prepararea căreia se folosește mai multă apă, concentrația de cafea fiind mai slabă.
  • Reguli există și în ceea ce privește alte băuturi. De exemplu, la mesele italienilor, mâncarea se poate combina doar cu vin sau apă. Cocktailurile și alte băuturi sunt rezervate pentru aperitivi (băuturile dinaintea mesei) sau digestivi (băuturile de după masă).
  • Ai grijă la pizza cu pepperoni. În Italia, pepperoni este pluralul de la pepperone, adică un soi de ardei picant, nu acel mini-salam care acoperă blaturile de pizza la noi. Dacă vrei pizza cu salam picant la italieni, orientează-te către Diavola.
  • Opulența este termenul care descrie mesele italienilor, care, de regulă, conțin trei feluri de mâncare: antipasto (bruschette sau un mic platou cu brânzeturi, măsline, legume sau diferite tipuri de prosciutto și alte specialități tipice), primo piatto (primul fel, care conține, în general, paste sau risotto) și secondo piatto (care conține carne sau pește).
  • Nu în ultimul rând… relax! Ori de câte ori m-am așezat la o masă în Italia, fie pentru o cafea, fie pentru o cină în toată regulă, am stat ore bune, în tihnă, acolo. Nici chelnerii nu par să te zorească să te miști mai repede, cum am mai văzut eu că se întâmplă pe la case foarte mari. Italienii consideră mesele zilnice o oportunitate să se relaxeze, să stea la povești și să se amuze cu prietenii și apropiații. Și ăsta chiar e un obicei care merită „împrumutat” și de noi, că prea ne grăbim tot timpul și nu mai apucăm să ne bucurăm de mai nimic.

Iar aceasta este și invitația mea pentru tine, pentru voi. Să vă mai opriți un pic din goană. Poate începeți cu un moment de respiro și o cafea.

Prin gama Ispirazione Italiana, Nespresso își propune să aducă un omagiu stilurilor italiene de prăjire a cafelei, adevărateforme de artă, și tradițiilor naționale. Și indiferent de gusturile voastre în materie de cafea, aveți de unde alege, pentru că sunt nu mai puțin de 7 sortimente între care puteți jongla: Ristretto Italiano (și în varianta decaffeinato), un amestec de Arabica și Robusta la care s-a folosit o prăjire medie spre intensă, cu note fructate delicate, Genova Livanto, cu o prăjire medie a boabelor de cafea, un echilibru ce pune în valoare notele de cereale și caramel, Roma, o cafea de intensitate medie, cu note de cereale și arome ușor acide, Palermo Kazaar, care se remarcă prin notele puternice și condimentate, o consecință a prăjirii îndelungate și intense a boabelor de cafea, Firenze Arpeggio, care este o combinație între gustul amar și cel dulceag, cu o textură cremoasă și  note de cacao, Venezia, cu note fructate și florale, pe de o parte, dar și note de caramel dulce, pe de altă parte, și Napoli, cu o corpolență densă, o textură cremoasă și note amare, dar absolute delicioase.

Gama Ispirazione Italiana nu este complet nouă din punctul de vedere al sortimentelor de cafea pe care le conține – sunt aceleași cafele Ristretto și Espresso din gama de cafele intense Nespresso, care au fost redenumite pentru a reflecta mai bine atât istoria locală, cât și tradițiile de prăjire specifice regiunilor din Italia, pe care fiecare sortiment le are in spate. Singurele noutăți ale gamei sunt Ispirazione Napoli si Ispirazione Venezia, care au fost introduse pentru a completa experiența cafelei italiene și a-i reflecta complexitatea gusturilor.

Eu am încercat acum o Venezia, dar încă sunt multe sortimente de testat la mine acasă, așa că vă țin la curent cu descoperirile mele cu aromă de cafea și vibe de la dolce vita! După articolul acesta m-aș cam urca în avion. Destinația, desigur Italia. Oriunde!!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top