Now Reading
Cum să lucrezi eficient atunci când călătorești. Sfaturi pentru nomazii digitali.

Cum să lucrezi eficient atunci când călătorești. Sfaturi pentru nomazii digitali.

Văzută din exterior, viața de nomad digital seamănă cu o vacanță continuă, în care doar te plimbi, experimentezi și descoperi locuri noi. În realitate, cei care aleg să muncească în timp ce călătoresc în jurul lumii lucrează la fel ca un angajat, indiferent de locul în care se află. Mai ales atunci când banii pe care îi câștigi ca nomad digital îți susțin acest stil de viața, este esențial să îți găsești motivația de a lucra eficient, chiar dacă ești pe o insulă tropicală. 

Să menții un nivel optim de concentrare sau să fii productiv în munca pe care o faci pot fi adevărate provocări atunci când călătorești dintr-un loc într-altul, având în vedere că tentațiile sunt la orice pas. Însă, conceptul de work remote este o alegere pe care e nevoie să ți-o asumi până la capăt, iar acest lucru poate presupune să renunți la orele de surf sau la plimbările lungi pentru a-ți respecta deadline-urile promise clienților. De fapt, work remote nu înseamnă să muncești din greu, ci să muncești inteligent.

Cum îți poți maximiza productivitatea ca nomad digital, astfel încât să descoperi și experiențele pe care le oferă fiecare loc nou? Cu disciplină și organizare. Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de “statutul” de nomad digital, fără să îți pierezi clienții sau colaboratorii. 

1. Stabilește-ți un program de lucru

Ca freelancer, ai libertatea de a alege când și de unde lucrezi, fără presiunea unui program fix. Totuși, atunci când îți muți biroul dintr-un loc în altul, ai nevoie să îți creezi o rutină și un program, care te vor ajuta să fii organizat și să știi cum să îți gestionezi timpul pentru a găsi un echilibru între muncă și activitățile de relaxare. Poți alege să muncești în intervalul în care te simți mai productiv, dar ține cont și de diferențele de fus orar dacă lucrezi cu clienți din alte țări sau de pe alte continente. Eu, de exemplu, cât timp am lucrat din Asia, îmi dedicam prima parte a zilei mie și activităților personale, iar după prânz mă așezam la laptop pentru a lucra alături de echipa din România.

2. Lucrează într-un spațiu organizat

Un mediu de lucru organizat, stabil, este esențial pentru menținerea concentrării și atingerea productivității dorite. Mergând în spații comune de lucru, în care lucrează și alte persoane, îți va fi mult mai ușor să fii atent la ceea ce ai de făcut, fără să te lași învăluit de sentimentul de vacanță. Dacă stai perioade mai lungi într-un singur loc, îți poți face abonament la un co-working space, creându-ți, astfel, o rutină. Pe de altă parte, atunci când călătorești în locuri noi, caută în avans spații sau cafenele working friendly, astfel încât să știi exact unde îți poți îndeplini eficient sarcinile de lucru, pentru ca mai apoi să descoperi atracțiile din noua destinație. 

3. Minimizează sursele care îți distrag atenția

Cel mai bun sfat pentru nomazii digitali este “nu muncești în timp ce te distrezi și nu te distrezi în timp ce muncești”. Asta pentru că, atunci când călătorești, șansele să îți zboare gândul la noi aventuri sunt destul de mari. În plus, există o mulțime de alți factori care îți pot distrage atenția, împiedicându-te să lucrezi eficient. Ne referim la Facebook, Instagram, YouTube, site-urile de travel sau chiar la pozele din telefon. De aceea, dacă vrei să îți îndrepți toată atenția asupra ce ai de făcut, fără să pierzi inutil timpul, aplică metoda silence time. Ce înseamnă asta? Dezactivezi notificările, închizi aplicațiile și pui telefonul în buzunar pentru un interval de cel puțin 45 de minute. Astfel, vei dedica acel timp research-ului sau taskului pe care îl ai de făcut, fără să îți pierezi concentrarea la fiecare 5 minunte.

4. Ia-ți o zi liberă

Mulți se întreabă: “de ce are nevoie de o zi liberă dacă oricum nu merge la birou?”. Deși pentru unii pare greu de crezut, epuizarea își poate face simțită prezența și în cazul nomazilor digitali. Presiunea poate fi chiar mai mare, având în vedere că, pe lângă orele de muncă, în fiecare zi îți propui să te plimbi, să vizitezi și să descoperi cât mai multe locuri din orașul în care te afli. Așadar, e firesc să simți că ai nevoie de o pauză. O pauză de lucru, dar și de la viața de turist. O zi în care îți reîncarci bateriile, îți regăsești motivația de a munci și de a te bucura de pasiunile tale. 

5. Învață să spui “nu”

Întotdeauna e important să știi când să te oprești, indiferent că ești sau nu nomad digital. Însă, cu atât mai mult atunci când alegi acest stil de viață, ai nevoie să te simți confortabil spunând “nu”. Poate fi vorba de refuzul unei distracții atunci când un deadline bate la ușă sau de refuzul unui nou proiect atunci când simți că ai nevoie de mai mult timp pentru tine. Ține foarte mult de ceea ce îți dorești, de intențiile și prioritățile tale. De exemplu, dacă scopul tău este să călătoreși în jurul lumii pentru a cunoaște oameni noi cu care poți dezvolta parteneriate, nu te abate nicio secundă de la el. Învățând să spui “nu” aspectelor care nu corespund obiectivelor tale, vei reuși să găsești acel echilibru care să îți aducă împlinire. 

_________

Raluca Elena Rogoz este strateg de brand cu o experiență de 8 ani într-o arie vastă de industrii, timp în care a colaborat alături de echipa ei cu antreprenori, companii mici sau corporații. În 2018 a preluat și statutul de nomad digital, alegând să se mute din țară și să lucreze din Asia și Portugalia.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top